Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

#responsabilitate. Sunteți mai nervoși, frustrați, vă pierdeți cumpătul mai repede? Medicii ne spun cum să gestionăm problemele emoționale pe timp de pandemie

Timpul îndelungat petrecut între câțiva pereți, izolați de colegii de la serviciu sau de prietenii cu care ieșeam seara la bere sau la restaurant, poate fi o încercare greu de depășit de către unii dintre noi. 

Izolarea socială, exersată de milioane de oameni simultan poate fi un factor de dezechilibru chiar și pentru cei care pretind că sunt puternici și vor depăși această perioadă. 

În momente de stres apar însă reacții neprevăzute, se manifestă anxietatea și în unele cazuri chiar depresia.

Este normal să fim îngrijorați? Este de înțeles comportamentul nostru, acela de a imita acțiunile celor din jurul nostru? Cât de sănătos este să dezinfectăm suprafețele din casă sau să ne spălăm foarte frecvent pe mâini deși nu ieșim afară? Care este limita dintre normal și exces?

Specialiștii vorbesc despre o contagiune emoțională și comportamentală a indivizilor care se supun izolării sociale sau care sunt sursă a aceluiași tip de stres. Metodele prin care putem să ne păstrăm autocontrolul sunt diferite, dar esențial este să reușim să ne păstrăm echilibrul, pentru că acest lucru îi ajută mai ales pe cei din familie.

Rutina are o conotație de cele mai multe ori negativă. Psihologii și psihiatrii recomandă însă crearea unei rutine zilnice, pentru că regulile, reperele orare și obiceiurile formate au un rol anxiolitic, adică au rolul de a combate sau diminua senzația de anxietate provocată de izolare și nesiguranța zilei de mâine.

Căutăm să găsim o parte dintre răspunsurile la întrebările care ne frământă atunci de când am transformat livingul în birou cu Daniela Sichitiu, medic primar Psihiatrie, într-un dialog cu #responsabilitate, susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar medicii(UNII!!!), (cum) isi gestioneaza emotiile?
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult