Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

#responsabilitate. Sunteți mai nervoși, frustrați, vă pierdeți cumpătul mai repede? Medicii ne spun cum să gestionăm problemele emoționale pe timp de pandemie

Timpul îndelungat petrecut între câțiva pereți, izolați de colegii de la serviciu sau de prietenii cu care ieșeam seara la bere sau la restaurant, poate fi o încercare greu de depășit de către unii dintre noi. 

Izolarea socială, exersată de milioane de oameni simultan poate fi un factor de dezechilibru chiar și pentru cei care pretind că sunt puternici și vor depăși această perioadă. 

În momente de stres apar însă reacții neprevăzute, se manifestă anxietatea și în unele cazuri chiar depresia.

Este normal să fim îngrijorați? Este de înțeles comportamentul nostru, acela de a imita acțiunile celor din jurul nostru? Cât de sănătos este să dezinfectăm suprafețele din casă sau să ne spălăm foarte frecvent pe mâini deși nu ieșim afară? Care este limita dintre normal și exces?

Specialiștii vorbesc despre o contagiune emoțională și comportamentală a indivizilor care se supun izolării sociale sau care sunt sursă a aceluiași tip de stres. Metodele prin care putem să ne păstrăm autocontrolul sunt diferite, dar esențial este să reușim să ne păstrăm echilibrul, pentru că acest lucru îi ajută mai ales pe cei din familie.

Rutina are o conotație de cele mai multe ori negativă. Psihologii și psihiatrii recomandă însă crearea unei rutine zilnice, pentru că regulile, reperele orare și obiceiurile formate au un rol anxiolitic, adică au rolul de a combate sau diminua senzația de anxietate provocată de izolare și nesiguranța zilei de mâine.

Căutăm să găsim o parte dintre răspunsurile la întrebările care ne frământă atunci de când am transformat livingul în birou cu Daniela Sichitiu, medic primar Psihiatrie, într-un dialog cu #responsabilitate, susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar medicii(UNII!!!), (cum) isi gestioneaza emotiile?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult