Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

#responsabilitate. Sunteți mai nervoși, frustrați, vă pierdeți cumpătul mai repede? Medicii ne spun cum să gestionăm problemele emoționale pe timp de pandemie

Timpul îndelungat petrecut între câțiva pereți, izolați de colegii de la serviciu sau de prietenii cu care ieșeam seara la bere sau la restaurant, poate fi o încercare greu de depășit de către unii dintre noi. 

Izolarea socială, exersată de milioane de oameni simultan poate fi un factor de dezechilibru chiar și pentru cei care pretind că sunt puternici și vor depăși această perioadă. 

În momente de stres apar însă reacții neprevăzute, se manifestă anxietatea și în unele cazuri chiar depresia.

Este normal să fim îngrijorați? Este de înțeles comportamentul nostru, acela de a imita acțiunile celor din jurul nostru? Cât de sănătos este să dezinfectăm suprafețele din casă sau să ne spălăm foarte frecvent pe mâini deși nu ieșim afară? Care este limita dintre normal și exces?

Specialiștii vorbesc despre o contagiune emoțională și comportamentală a indivizilor care se supun izolării sociale sau care sunt sursă a aceluiași tip de stres. Metodele prin care putem să ne păstrăm autocontrolul sunt diferite, dar esențial este să reușim să ne păstrăm echilibrul, pentru că acest lucru îi ajută mai ales pe cei din familie.

Rutina are o conotație de cele mai multe ori negativă. Psihologii și psihiatrii recomandă însă crearea unei rutine zilnice, pentru că regulile, reperele orare și obiceiurile formate au un rol anxiolitic, adică au rolul de a combate sau diminua senzația de anxietate provocată de izolare și nesiguranța zilei de mâine.

Căutăm să găsim o parte dintre răspunsurile la întrebările care ne frământă atunci de când am transformat livingul în birou cu Daniela Sichitiu, medic primar Psihiatrie, într-un dialog cu #responsabilitate, susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar medicii(UNII!!!), (cum) isi gestioneaza emotiile?
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult