Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Revenirea în „V” este tot mai clară pentru toată lumea

constructii - Bucuresti - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Este tot mai de netăgăduit, chiar și de cei mai sceptici, că economia românească a avut o reacție peste așteptări la această criză medicală cu foarte multe limitări și restricții. Nimeni nu îi dădea nicio șansă. Nimeni nu punea mare preț pe ea. De ce ar fi dat? IMM-urile au fost mai mult decât ignorate multă vreme. Lovite din plin în ultimii ani de un aparat birocratic și politizat, ostil la orice reformă și la orice schimbare. O guvernare interesată de termenul scurt și nu de perspectiva pe termen lung. Interesată de consum nu de producție.

Deci lucrurile sunt din ce în ce mai clare. Se pare că pe primele 7 luni ale acestui an avem:

- Cu 18% mai multe lucrări de construcții față de aceleași 7 luni ale anului trecut.

- Creștere a comerțului cu ridicata de 3,9% în primele 7 luni ale acestui an față de aceleași 7 luni ale anului trecut.

Cum? Nu era criză? Nu era prăpăd?

Aștept și datele la 12 luni la HORECA. Va fi cu surpriză! Sunt sigur de asta... HORECA, în ciuda aparențelor, este și el un sector aflat în topul celor care au accesat cele mai multe fonduri prin IMM Invest.

INS:

”În perioada ianuarie - iulie 2020, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat cu 18,1%, iar pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+48,2%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+48%) şi la construcţiile noi (+6,2%). Totodată, pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: la lucrările de construcţii inginereşti (+25,5%), clădirile rezidenţiale (+17,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+8,4%).”

”Creşterea comerțului cu ridicata a fost determinată de activităţile derulate în comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,6%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+15,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (+5,7%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+3,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2,9%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,4%).”

Cred că este de prisos să adaug că atât construcțiile cât și comerțul cu ridicata au atras fonduri importante prin IMM Invest (construcțiile sunt în top 3 în statistica pe sectoare de activitate).

Se pare că intuiția a fost bună. Nici nu are cum să nu fie bună. Orice manual de economie spune clar și răspicat: investițiile, mai ales cele private, duc la dezvoltare și creștere economică. Cu cât punem pe primul plan sectorul privat, cu atât șansele de a ne reveni vor fi mai mari.

Îndrăznești să crezi asta?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • adrian check icon
    Nu indraznesc sa cred asta , chiar daca este spusa de un galonat in stiinte economice . Modul de prezentare ii demasca simpatiile politice , deci nu are cum sa fie obiectiv . Iar termenii tehnici folositi in argumentatie au darul sa impresioneze necunoscatorii in domeniu .
    • Like 0
  • profun check icon
    Întrebarea ascultătorului: Revenirea în „V” este tot mai clară pentru toată lumea?
    Răspuns, Radio Erevan: Da, revenirea în „V” este tot mai clară pentru toată lumea. Dar nu a economiei ci a ... p a n d e m i e i ...
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult