Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Situația în sistemul public de pensii pe înțelesul tuturor

pensionar la cumparaturi

Foto: RBshopping / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Sistemul public de pensii (Pilon 1) nu este un fond de pensii cu acumulare. Pensia celor aflați astăzi în pensie este plătită de salariații existenți. Pensia salariaților existenți va fi plătită de cei ce vin din urmă (tot mai puțini din motive de natalitate și migrație);

2. Astăzi avem 1 salariat la 1 pensionar. Contribuția la pensie pe salariul mediu brut este pensia medie.

3. Din cei 5 milioane de salariați, circa 1,2 milioane sunt în sectorul public (cei mai mulți din ei în educație, sănătate și poliție). Ei sunt plătiți din același sac cu pensionarii.

4. Orice creștere sustenabilă de pensii se poate face doar în două moduri: 1. crește numărul de angajați, mai ales în sectorul privat sau 2. crește salariul mediu (nu doar nominal, mai degrabă real). În criză e puțin probabil să se întâmple vreuna din cele două. Mai ales cu procente de genul 40% acum și încă pe atât la anul.

Orice altceva reprezintă iluzie, populism, deficit, datorie publică, faliment la final. Nimic mai mult.

Să fim realiști, cumpătați și raționali. E vorba de viitorul nostru. Întotdeauna e vorba de asta!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • profun check icon
    1. N E A D E V Ă R A T - Pensia nu este plătită de salariați ci de guvern. Da, o bună parte este din impozitele pe muncă dar mai sunt și realocările bugetare.
    2. N E R E L E V A N T - raportul este de 9 la 10. Raportul dintre contribuția la pensie și pensia medie este strict conjunctural aproape de 1 la 1, azi
    3. N E A D E V Ă R A T - bugetarii nu sunt „plătiți din același sac” cu pensionarii. Veniturile lor sunt în cea mai mare parte acoperite din celelalte impozite.
    4. N E A D E V Ă R A T - creșterea pensiilor din Pilonul 1 nu este dependentă strict de a) creșterea numărului de angajați și b) de salariul mediu ci de perfomanța economiei naționale care permite distribuirea resurselor pentru un nivel decent de viață al populației.

    În rest totul este doar propagandă (subliminală) pentru Pilonul II care probabil suferă la ora asta din cauza inflației și a proastei-discreționarei administrări.
    • Like 1
    • @ profun
      Parerist check icon
      Genial. Abia acum am inteles secretul saraciei in Romania - guvernul nu vrea sa dea bani! Ii tine in tot felul de saci si nu vrea sa-i imparta la oameni...
      • Like 2
    • @ Parerist
      profun check icon
      Nu ai înțeles, genialule! Am spus clar că performanța economiei naționale stă la baza bunăstării populației.
      Pe baza performanței economice, reflectată în sume mai mari avute la dispoziție, un guvern responsabil face realocările necesare pentru a îmbunătăți nivelul de trai.

      Sărăcia există în România alături de ... bogăție.

      Sunt zone importante din țară unde nivelul de trai este în apropiere sau chiar peste media europeană. S-a putut ajunge aici în ultimii 7-8 ani fără a împovăra economia ci chiar pe fondul unei diminuări a ponderii datoriei publice în PIB.
      • Like 0
    • @ profun
      Stimate ,,profun,,Bati campii ,, Autorul a explicat foarte logic si pe intelesul celor care vor sa inteleaga , Adevarul ,Restul sunt speculatii , Guvernul Orban , face calculele in raport cu realitatea economica ,De unde ,,bani 40% ptr,,maj.pensiilor daca , raportul este de 1 la 1 ,, ?????
      • Like 1
    • @ profun
      Stimate ,,profun,,Bati campii ,, Autorul a explicat foarte logic si pe intelesul celor care vor sa inteleaga , Adevarul ,Restul sunt speculatii , Guvernul Orban , face calculele in raport cu realitatea economica ,De unde ,,bani 40% ptr,,maj.pensiilor daca , raportul este de 1 la 1 ,, ?????
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      profun check icon
      Raportul aproape de 1:1 este de pe vremea când a început lumea să pună punct la sfârșitul propozițiilor, nu virgulă cum procedezi matale.
      Asta nu înseamnă că pensia ar fi trebuit să rămână la nivelul acela. Și uite că n-a rămas.

      A crescut întâi sub PSD din 2017 până-n 2019 cu 46% (scăzând în același timp deficitul fondului de pensii de la 10 miliarde cât îl lăsase Cioloș la 1 miliard).
      • Like 0
  • Eugen check icon
    Cea mai buna minciuna sunt jumatatile de adevar, spunea cineva odata (imi reamintesc afirmatia si nu si cine a spus-o). Problema este ca, asa cum sunt toate legile in Romania, si legea pensiilor a fost o lege proasta. In primul rand indexarea ar fi trebuit sa se faca progresiv, iar in al doilea rand sa se faca pe baza de contributivitate. S-au gasit bani sa se plateasca in avans 1.5 miliarde dolar pe rachete Patriot, care sunt pur si simplu recuzita, dar nu sunt bani de majorare pensiilor decat cu un procent ce nu acopera nici macar inflatia de la 1 ian 2020 pana acum. Sunt bani pentru subventionarea agricultorilor loviti de "calamitati", dar care nu sunt in stare sa-si faca asigurari, asa cum se fac in toate statele civilizate. Pai de ce sa cheltuiasca cu asigurarile cand pot primi pomana de la stat. Cand a fost vorba de eliminarea pensiilor speciale, care am inteles ca ar consuma cam o treime din fondul de pensii, s-a pasat "cartoful fierbinte" de la o institutie la alta, pana cand cu chiu, cu vai s-a facut o lege atacabila in CC. In concluzie guvernul asta ori e format din incompetenti (n-au gasit un jurist de doamne-ajuta care sa dea legii o forma inatacabila) fie a fost facuta doar ca sa se bifeze un punct din agenda. Vezi doamne noi am vrut, dar ticalosii s-au pus contra. Deci, domnilor, nu mai incercati sa tot scuzati acest guvern incompetent, sustinand sus si tare ca nu sunt bani, caci bani s-ar gasi daca nu ar fi atata risipa si daca s-ar fi indexat amaratului cu pensia de 750lei cu 40% si celui cu pensia de 7500 lei doar cu 2-3% banii ar fi fost suficienti. Dar apropo de ce exista oameni cu pensie de 7500 lei daca n-au contribuit niciodata la sistemul de pensii cu sume care sa justifice o astfel de pensie?
    Rezultatele se vor vedea la vot, cand toti pensionarii dezamagiti vor vota iarasi cu PSD, care probabil nu va mai avea o majoritate zdrobitoare in Parlament, dar vor avea un numar confortabil de locuri
    • Like 0
    • @ Eugen
      Stimate ,domn,, suferiti crunt de pesedita acuta ,, Acele investitii ptr .rachete, este ,obligatie ,NATO ,, daca suntem ,,sub umbrela lor ,trebuie sa facem ce ne spun ei !!
      Apoi cu banii ptr despagubiri ptr fermieri ,este iarasi ,,o Directiva de la UE ,care ,vrei nu vrei ,,trebuie sa o respecti ,Ca asa am vrut noi ,,sa vina Americanii !!! Nu asa am strigat pe toate strazile in *89 ????????
      Pensiile speciale ,,, este caroful fierbine ,, care este in sertarul CCR ,ruda cu PSD ,, acoloo sta ,,OU expusa de Guvernul Orban ,,
      DA ,,, bani vor fi ,daca Legea Confiscarii averilor ( ascunsa de ciordache zilele trecute ) ca sa nu treaca prin parlament,, va fi valabila , se vor aduna bani la buget, Apoi ,, daca se reduce ,,drastic Finantatrea cultelor religioase in mod special BOR , care refuza sa plateasca impozite la Stat ,dar pretind bani si averi ,,etc..
      ----Pensionarii cu nivel redus de educatie ,,cei pe care Baronii locali ii pot ,,manevra usor ,,Da este posibil ,sa mai voteze psd,, Iar pensionarii din Ardeal , si din alte zone ,care au un nivel de gandire ,,sanatos ,,fii siguri ca nu vor vota psd, ,,
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Eugen check icon
      Domnule Dan, ma bucur ca am reusit sa atrag atentia unui fin analist si bun cunoscator al contextului european, dar vreau sa va atrag umil atentia ca:
      1.In primul rand Rachetele Patriot s-au dovedit a fi niste "plesnitori", adica niste chestii foarte scumpe cu o eficienta indoielnica (culmea turcii, de asemeni membri NATO, au luat rachete de la rusi. Ei n-aveau obligatii?), in al doilea rand, au fost platite in avans, ca ne dadeau banii afara din casa (sa nu ne-o ia careva inainte la achizitie si sa ramanem fara rachete). Aceste rachete pot fi utilizate numai de lansatoarele de la Deveselu, care culmea sunt inca administrate de armata americana si in ultimul rand,dar nu cel din urma, apartenenta la NATO implica interoperabilitatea, adica putem folosi AKM, daca gloantele sunt similare cu cele ale pustilor de asalt NATO, sistemele electronice si de alertare trebuie sa fie compatibile cu tot restul sitemului NATO, etc. Cumpararea rachetelor Patriot n-a fost altceva decat o subventionare mascata a industriei de armament americane (nu stiu ce interese au fost la mijloc). Mai documentati-va.
      Si ca o completare, in contextul noilor rachete supersonice rusesti, in locul rachetelor Patriot, ma bine cumparau niste prastii, care erau mult mai ieftine, dar cu o eficienta similara
      2. In ceea ce priveste subventiile, in uniunea europeana se subventioneaza performanta, si asta subventioneaza si statul Roman cu fonduri europene (adica achizitionarea de utilaje performante, seminte cu randament crescut, ameliorarea raselor de animale de ferma, dezvoltarea sistemului de irigatii, combustibli folositi pentru utilaje). Pierderile cauzate de calamitati sunt subventionate in interes electoral, deoarece acelea in mod normal ar trebui sa fie acoperite de societatile de asigurare pentru agricultorii care si-au asigurat produsele contra cost. Mai documentati-va
      3. N-am votat niciodata PSD-ul nici chiar atunci cand de numea FSN, spre regretul meu l-am votat de doua ori pe Iliescu. Si da, am fost printre cei care au iesit in strada in '89 pentru schimbarea regimului socialist (fara ca ulterior sa revendic drepturi de revolutionar), desi eram casatorit si aveam un copil de trei ani, care risca sa ramana orfan. Acum sunt bucuros ca am scapat cu viata din aventura prin care am schimbat un sistem opresiv cu unul mafiot
      • Like 0
  • Maron_S check icon
    abureli ca intotdeauna de la acest domn, Nu cumva sistemul asta de pensii este cel de pe vremea socialismului, iar acum , ca tot suntem mari capitalisti, sa il schimbam pe unul bazat pe contributii in fonduri private de pensii (ca la pilonul 2) ca sa rezolvam problema "sustenabil" si "pe termen lung" si ca pensionarii sa nu mai fie masa de manevra pentru voturi, sa nu mai avem pensii speciale , etc? Cat ai pus , atata iei inapoi (+ / - randamentul fondului). Pensia privata nu ma e viagera (s-ar putea sa termini banii), ca de, asta e capitalismul - trebuie sa ai grija sa nu traiesti prea mult ... Dar ... vrem sau nu sa fim capitalisti? sauntem sau nu in capitalism ? Ce suntem de fapt ??
    • Like 3
    • @ Maron_S
      Asa este ,, dupa cum a spus si celebra Doamna fosta Ministru al Muncii , Mariana Campeanu ,,
      ---Pensia se calculeaza foarte simplu ,,,Cat ai contribuit ,atat ,vei primi !!!
      --Foarte corecta si reala ,exprimare !
      • Like 0
  • Asta e incapacitatea si necunosterea economiei a celor 928649214 de conducatori care s-au perindat la putere de 30 de ani. Stiti cine e actionar majoritar la Samsung Electronics ? Fondul de pensii sud coreean, care a folosit contributiile angajatilor sa cumpere active care produc bani pt fond, si de aici vor avea pensii. Cam ce face pilonul 2 la noi, ala hackuit de PSD acum ceva timp..
    • Like 5
    • @ Radu Andrei Malica
      Felicitari ,,stimate Domn ,,ptr cuvintele intelepte !!!
      • Like 0
  • Razvan G check icon
    Foarte corect. Din pacate, cei care trebuie sa inteleaga, nu o fac sau nu vor sa o faca. Tot din pacate, realitatea este una singura, neinterpretabila si va fi demonstrata in cel mai scurt timp, tot pe pielea noastra, nu a politicienilor lipsiti de minte si scrupule. psd trebuie sa dispara definitiv de pe scena, alfel vom disparea noi, ceilalti.
    • Like 6
    • @ Razvan G
      V-am dat ,, like ,, pacat ,ca nu se poate da mai multe,,
      • Like 1
  • O explicatie simpla si absolut perfecta, multumim d-le Paun.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult