Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Revolta ciobanilor în fața ministrului Agriculturii, venit să le spună poezii: „Nu mai promovaţi lenea în România! Să tăiem ajutoarele sociale şi să treacă lumea la muncă”

Daea cu ciobanii

„Zootehnia şi agricultura sunt la pământ. Domnul ministru spune că e foarte bine! E foarte bine de la dânsu' din birou, nu şi de la noi!”

Discursul poetic, în stilul caracteristic, al ministrului Agriculturii, Petre Daea, sosit la Bran, la sărbătoarea Răvăşitului Oilor, a fost întrerupt de ciobani. Oierii spun că nu găsesc forță de muncă, pentru că oamenii stau acasă, cu ajutoare sociale. În plus, sunt nevoiți să arunce lâna care nu mai valorează nimic.

„Moment emoţionant... Din vârful muntelui au coborât bravii stăpâni ai altitudinilor. Bravii oieri. Se întrezăreşte în privirea lor atât dorinţa de a continua, împletită cu dragostea de animale...”, a început ministrul Daea să le vorbească ciobanilor.

Fără să fie impresionați câtuși de puțin, ciobanii i-au transmis reprezentantului Guvernului să nu mai încurajeze lenea, iar primarii să taie ajutoarele sociale.

„Ştiţi ce v-aş ruga eu din tot sufletul? Să nu mai promovaţi lenea în România! Să tăiem ajutoarele sociale şi treacă lumea la muncă”.

„Luaţi-le de la primari ajutorul social. Aicea e toată treaba. Te duci să îi iei la lucru, nu stau! Domnu' ministru, vă rog din suflet”.

Nemulţumiţi, ciobanii și-au spus păsurile, ministrul Daea fiind nevoit să își segmenteze discursul. Discuția, redată de știrileprotv.ro

Cioban: Păi şi piele de oaie, piele de miel, le-am dat la gârlă! Asta primăvară am dus 150 de piei la gârlă.

Ministrul Daea: Iată al doilea produs care..

Cioban: Vedeţi că nu e treburile aşa, ce spuneţi dumneavostră.

Ministrul Daea: Am primit şi sesizări şi aveţi perfectă...

Cioban: Păi nu e treaba aşa, treaba e pe loc, că dumneata spui nişte treburi aici, că le-am ascultat.

Ministrul Daea: Din nefericire, sunt şi aceste cazuri şi nu sunt puţine.

Ministrul Agriculturii le-a promis, la un păhărel de țuică, oierilor că problemele lor vor fi rezolvate și că vor primi în avans subvenţiile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta da “ revolta “ : a venit șeful de CAP , Daia care e plecat cu oaia , le-a citit ciobanilor un discurs muncitoresc ca in epoca de aur , oierii “ s-au răsculat “ după care in loc de bate pe spinare sau pietre in cap au ciocnit un pahar de țuica . Miorița e minciuna pe lingă balada lu Daia și a poporului roman !
  • Like 2
 • Bayard check icon
  De acord, sa taie ajutoarele sociale ca sa se apuce oamenii sa munceasca, sigur. Dar in acelasi timp ce ar fi sa taie si subventiile astea pe care le primesc ciobanii. Pe noi restul ne-a intrebat cineva daca vrem sa le subventionam turmele?? Asta asa, ca sa semnalez ironia din cerintele lor...
  • Like 1
 • Ca orice problema care este o moneda cu doua fatete: nu stii care e norocoasa! Sunt de acord si cu supararea oierilor ca nu au oameni la munca dar si cu supararea oamenilor care sunt tratati "ca pe plantatia altuia" si nu-ti convine, vine altul vechea lozinca a angajatorilor ronmani. Si uite asa, omul prefera sa stea acasa! Cand se infiaza un copil autoritatile monitorizeaza timp de 2 ani situatia copilului psihologica si materiala, asa ar trebui sa se faca si cu fii societatii ajunsi pe asa zisa plantatie a unora (parerea lor) si nu lasati sa se lupte intre ei intr-un conflict tacit de interese! Cursuri de dezvoltare personala si tratament echitabil fata de angajati pentru ciobani si co-angajare poate in afacere intr-un fel sau altul pentru angajati? Sau poate nu!
  • Like 0
  • @ Maria Magda
   GabiC check icon
   Pai, sa stea acasa, dar nu pe banii proveniti din impozitele noastre! Sa stea pe banii lor. Si, daca nu-si permit, poate s-or duce la munca (sau or emigra-totuna!)... ca mancarea e pe bani...
   • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult