(Foto: Facebook/Mircea Cărtărescu)
Scriitorul Mircea Cărtărescu este de părere că nu are sens inventarea unui brand național, pentru că românii nu sunt cunoscuți în lume după un singur lucru, întrebând retoric „de ce să nu punem porcul” în locul oii, vehiculată ca brand național.
„Eu nu cred în branduri, nu cred că trebuie să inventezi așa ceva. Australienii nu au inventat brand cangurul. Eu nu cred că trebuie să inventezi un brand care n-a existat, românii n-au avut un brand al lor, nu sunt cunoscuți în lume după un singur lucru, nici măcar portul popular, de ce să-l faci (brandul -n.n.) din nimic, n-are sens. Să zicem că trebuie, nimeni nu te va recunoaște. (...) Sigur, punem oaia, de ce să nu punem porcul, românii mănâncă mai degrabă porc decât oaie”, a spus Mircea Cărtărescu luni la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
Cărtărescu vede oaia ca pe un animal docil, manevrabil, care „votează cu cine trebuie”.
„Oaia nu e cel mai deștept animal, e un animal docil, manevrabil, care trăiește cu capul în pământ, votează disciplinat. Dacă putem compara populația României cu o turmă, sigur, e populația care votează cu cine trebuie”, spune Cărtărescu.
Scriitorul a explicat poza postată de el la sfârșitul lunii mai pe Facebook, în care apare în rol de cioban.
„În curte la socrul meu. El a crescut mereu animale. Sângeorz-Băi. M-a amuzat să fac poză în stil Grigorescu, un ciobănel care meditează profund ca ciobăneii noștri naționali”, a spus scriitorul.
Pe 30 mai, ministrul Agriculturii Petre Daea s-a arătat deschis ideii de a schimba actualul brand de ţară al României, frunza, cu oaia, el susţinând că „oaia este o statuie vie” şi că frunze are toată lumea, dar oi ca în România nu.
„Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”, a spus Daea.
Emisiunea „În fața ta” poate fi urmărită la Digi24 de luni până joi, începând cu ora 22:30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Și la noi, poate nu avem specii endemice de copaci, în arealul climatic temperat-continental, destul de răspândit, deci comun, dar avem codrul, chiar dacă în ultima vreme riscăm să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor tăiați.
Avem barza, viezurele sau mânzul, niște animale care ar putea fi alese mai degrabă pentru rezonanța strămoșească, dar nu avem poate cel mai important element care să ne scoată în evidență ca nație, și anume echivalentul bumerangului.