Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Revoluția din Belarus, ultimul bastion comunist al continentului, și tăcerea asurzitoare a socialiștilor din Vest față de regimul Lukashenko

Belarus - proteste

Foto Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Revoluția care se construiește acum în Belarus este o revoluție împotriva comunismului, în poate ultimul bastion comunist al continentului.

Lukashenko, un vechi șef comunist sovietic, a rămas întotdeauna un comunist. În 1995 declara cu nonșalanță: „antreprenorii sunt niște purici dăunători, nu au niciun folos în societate”.

Bineînțeles, sub presiunea vremurilor, Lukashenko a făcut unele compromisuri. A lăsat în final puțin loc inițiativei private, mai ales pe partea de tech unde exista un avantaj din vremea URSS, deși întreprinzătorii au fost mereu sub urmărirea poliției secrete, care se numește tot KGB și azi.

Iar mare parte din economie a rămas socialistă, cu control public, cu fabrici și uzine conservate de pe vremea sovietică. Acest muzeu comunist a continuat, cu orașele pline de statui sovietice și clădiri comuniste conservate.

Țara nu a experimentat un colaps, pentru că această iluzie comunistă a lui Lukashenko a fost susținută de Rusia, prin subvenții energetice masive și prin cumpărarea produselor industriale.

Dar în esență, același comunism barbar, chiar dacă cosmetizat, a scos oamenii în stradă, pentru că întotdeauna comunismul și socialismul au nevoie de dictatură pentru a se menține.

De altfel, tăcerea asurzitoare a socialiștilor din vest față de acest regim și ce se întâmplă acum în Belarus e concludentă: ca și Venezuela, Lukashenko e un model pentru tinerii socialiști și tankiștii occidentali.

Oamenii ies și urlă pentru că vor să fie liberi de socialismul forțat, de comunismul mental și de cizma care le neagă libertățile de bază.

Și vor reuși. Belarus va fi liber.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • domnu' editorialist, ce-are a face socialismul cu regimul Lukashenko ?
  • Like 2
 • "Revolutiile" in fostele tari zise comuniste din estul Europei au "reusit" pentru ca asa a dat voie Moscova nu pentru ca au putut popoarele respective. Si acum este la fel. Cum va vrea Moscova asa se va intampla si in Belarus (fosta Bielorusia).
  Daca Moscova va dori sa implementeze un nou comunism in tarile foste comuniste europene, cine-i va opri ? Nimeni pentru ca nimeni nu va avea curajul sa se opuna. S-a opus Ceausescu dictatului Moscovei si vazura-ti ce patira Ceausestii.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Sunt foarte curios cum vor evolua lucrurile acolo. Nu cred ca Belarus va fi liber chiar atat de usor. O noua democratie la granitele Rusiei, care la un moment dat sa fie si simpatizanta EU in continuarea liniei tarilor Baltice - cu Polonia din spate - nu va fi usor de inghitit in Rusia. Acest lucru poate fi vazut a o pierdere a influentei politice si militare a Rusiei dupa multe succese din ultima perioada (Estul Ucrainei, Crimeea, Siria, etc.).
  In acelasi timp nici tarile din EU nu par sa sustina prea mult acest demers pentru ca cea mai vocala tara impotriva Rusiei a fost Marea Britanie, pe cand Germania dependenta de gazul rusesc si comunista Franta nu au fost intotdeauna vehementi impotriva Rusiei. Iar ceilalti nu prea conteaza. Trump este ingrijorat de alegeri si nu vrea deocamdata sa se puna prea rau cu Putin si in plus, pandemia aceasta cu toate implicatiile ei sociale si economice in fiecare tara deturneaza si mai mult discutiile tarilor fata de situatia din Belarus.
  Prin urmare opozitia din Belarus este pe cont propriu si nu cred ca o sa ii ajute nimeni prea mult. Sper sa nu se ajunga la un razboi civil pentru ca atunci lucrurile o sa escaladeze foarte mult, inclusiv cu implicarea Rusiei si anexarea Belarus la Rusia. Zile negre vin la orizont...
  • Like 3
  • @ Nume
   Tu crezi ca Romania ii libera? Fata de Rusia posibil , dar asta nu inseamna ca suntem liberi ca tara. Mi-ar fi placut sa fim liberi
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Nume check icon
   Banuiesc ca va referiti la apartenenta la UE. In contextul actual geopolitic este greu sa fi o tara neafiliata si in acelasi timp sa ai succes pe plan intern si international. Iar noi nici cu ajutorul EU - mai mult sau mai putin dezinteresant - nu am reusit sa devenim o tara care sa aiba un cuvant de spus in EU, cu toate ca s-ar fi putut, vedeti Polonia.
   • Like 1
  • @ Nume
   Romania nu a avut niciodata, cu adevarat, "un cuvant de spus in europa". Si asta, in primul rand, din cauza "politicienilor" romani care traiaec ca in perioada fanariota: fuga cu para la mai marii europei si slugarnicia, pana la tradarea fara scrupule a tarii. Si vanzarea ei, cu conditia, evident, sa le iasa si lor ceva substantial. Si eu a tolerar si tolereaza asa ceva, ba chiar a profitat si profita de pe urama lipsei de caracter a romanilor "importanti". Sa nu ne comparam cu Polonia. Nu ne-m ridicat nicioata la nivelul si caracterul demn al Poloniei.
   • Like 1
 • Belarus e in interiorul zonei rusesti de influenta de la Malta. Belarus va fi atat de liber cat va voi Putin sa fie!
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult