Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Revoluția din Belarus, ultimul bastion comunist al continentului, și tăcerea asurzitoare a socialiștilor din Vest față de regimul Lukashenko

Belarus - proteste

Foto Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Revoluția care se construiește acum în Belarus este o revoluție împotriva comunismului, în poate ultimul bastion comunist al continentului.

Lukashenko, un vechi șef comunist sovietic, a rămas întotdeauna un comunist. În 1995 declara cu nonșalanță: „antreprenorii sunt niște purici dăunători, nu au niciun folos în societate”.

Bineînțeles, sub presiunea vremurilor, Lukashenko a făcut unele compromisuri. A lăsat în final puțin loc inițiativei private, mai ales pe partea de tech unde exista un avantaj din vremea URSS, deși întreprinzătorii au fost mereu sub urmărirea poliției secrete, care se numește tot KGB și azi.

Iar mare parte din economie a rămas socialistă, cu control public, cu fabrici și uzine conservate de pe vremea sovietică. Acest muzeu comunist a continuat, cu orașele pline de statui sovietice și clădiri comuniste conservate.

Țara nu a experimentat un colaps, pentru că această iluzie comunistă a lui Lukashenko a fost susținută de Rusia, prin subvenții energetice masive și prin cumpărarea produselor industriale.

Dar în esență, același comunism barbar, chiar dacă cosmetizat, a scos oamenii în stradă, pentru că întotdeauna comunismul și socialismul au nevoie de dictatură pentru a se menține.

De altfel, tăcerea asurzitoare a socialiștilor din vest față de acest regim și ce se întâmplă acum în Belarus e concludentă: ca și Venezuela, Lukashenko e un model pentru tinerii socialiști și tankiștii occidentali.

Oamenii ies și urlă pentru că vor să fie liberi de socialismul forțat, de comunismul mental și de cizma care le neagă libertățile de bază.

Și vor reuși. Belarus va fi liber.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • domnu' editorialist, ce-are a face socialismul cu regimul Lukashenko ?
    • Like 2
  • "Revolutiile" in fostele tari zise comuniste din estul Europei au "reusit" pentru ca asa a dat voie Moscova nu pentru ca au putut popoarele respective. Si acum este la fel. Cum va vrea Moscova asa se va intampla si in Belarus (fosta Bielorusia).
    Daca Moscova va dori sa implementeze un nou comunism in tarile foste comuniste europene, cine-i va opri ? Nimeni pentru ca nimeni nu va avea curajul sa se opuna. S-a opus Ceausescu dictatului Moscovei si vazura-ti ce patira Ceausestii.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sunt foarte curios cum vor evolua lucrurile acolo. Nu cred ca Belarus va fi liber chiar atat de usor. O noua democratie la granitele Rusiei, care la un moment dat sa fie si simpatizanta EU in continuarea liniei tarilor Baltice - cu Polonia din spate - nu va fi usor de inghitit in Rusia. Acest lucru poate fi vazut a o pierdere a influentei politice si militare a Rusiei dupa multe succese din ultima perioada (Estul Ucrainei, Crimeea, Siria, etc.).
    In acelasi timp nici tarile din EU nu par sa sustina prea mult acest demers pentru ca cea mai vocala tara impotriva Rusiei a fost Marea Britanie, pe cand Germania dependenta de gazul rusesc si comunista Franta nu au fost intotdeauna vehementi impotriva Rusiei. Iar ceilalti nu prea conteaza. Trump este ingrijorat de alegeri si nu vrea deocamdata sa se puna prea rau cu Putin si in plus, pandemia aceasta cu toate implicatiile ei sociale si economice in fiecare tara deturneaza si mai mult discutiile tarilor fata de situatia din Belarus.
    Prin urmare opozitia din Belarus este pe cont propriu si nu cred ca o sa ii ajute nimeni prea mult. Sper sa nu se ajunga la un razboi civil pentru ca atunci lucrurile o sa escaladeze foarte mult, inclusiv cu implicarea Rusiei si anexarea Belarus la Rusia. Zile negre vin la orizont...
    • Like 3
    • @ Nume
      Tu crezi ca Romania ii libera? Fata de Rusia posibil , dar asta nu inseamna ca suntem liberi ca tara. Mi-ar fi placut sa fim liberi
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Nume check icon
      Banuiesc ca va referiti la apartenenta la UE. In contextul actual geopolitic este greu sa fi o tara neafiliata si in acelasi timp sa ai succes pe plan intern si international. Iar noi nici cu ajutorul EU - mai mult sau mai putin dezinteresant - nu am reusit sa devenim o tara care sa aiba un cuvant de spus in EU, cu toate ca s-ar fi putut, vedeti Polonia.
      • Like 1
    • @ Nume
      Romania nu a avut niciodata, cu adevarat, "un cuvant de spus in europa". Si asta, in primul rand, din cauza "politicienilor" romani care traiaec ca in perioada fanariota: fuga cu para la mai marii europei si slugarnicia, pana la tradarea fara scrupule a tarii. Si vanzarea ei, cu conditia, evident, sa le iasa si lor ceva substantial. Si eu a tolerar si tolereaza asa ceva, ba chiar a profitat si profita de pe urama lipsei de caracter a romanilor "importanti". Sa nu ne comparam cu Polonia. Nu ne-m ridicat nicioata la nivelul si caracterul demn al Poloniei.
      • Like 1
  • Belarus e in interiorul zonei rusesti de influenta de la Malta. Belarus va fi atat de liber cat va voi Putin sa fie!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult