Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica
Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.
Imagini șocante cu oameni bătuți de forțele de ordine în Belarus. „Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko. GALERIE FOTO
Foto Serghei Garpon / AFP / Profimedia
Mii de persoane din Belarus au fost reținute de forțele de ordine după mai multe nopți de proteste izbucnite în urma realegerii lui Alexander Lukașenko, pe 9 august, cu 80% din voturi, potrivit autorităților. Rezultatul alegerilor este contestat de populație, iar oamenii au ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta. Poliția a folosit violența la mitinguri, iar imaginile au făcut primele pagini ale ziarelor.
În imaginea de mai sus, persoanele reținute în timpul mitingurilor recente ale susținătorilor opoziției belaruse, care îl acuză pe președintele Alexander Lukashenko că a falsificat rezultatele alegerilor prezidențiale, își arată urmele lăsate de bătăi, în timp ce părăsesc închisoarea din Okrestina, la sfârșitul săptămănii trecute.
„Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko
Luni, președintele belarus, Alexander Lukashenko, a fost întrerupt în timpul unui discurs într-o vizită la o fabrică, pe fondul creșterii nemulțumirii populației care contestă votul prin care acesta a fost reales președinte.
Muncitorii au scandat „plecați” și l-au huiduit pe liderul care conduce de 26 de ani fostul stat sovietic, notează BBC. Lukashenko a insistat că nu va permite un nou vot, după acuzațiile de fraudă. Momentul a amintit de încercarea lui Nicolae Ceușescu din 21 decembrie 1989 de a-și organiza un miting de susținere cu muncitori, miting care s-a întors în cele din urmă împotriva sa.
Candidata opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, a sugerat că ar putea acționa ca lider interimar.
Violența polițiștilor față de susținătorii opoziției a alimentat duminică un mare protest în capitala Minsk.
Lukashenko a condus Belarus din 1994, menținând relații strânse cu Rusia vecină, pe care statul se bazează puternic pentru aprovizionarea cu energie.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.