Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Imagini șocante cu oameni bătuți de forțele de ordine în Belarus. „Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko. GALERIE FOTO

Belarus

Foto Serghei Garpon / AFP / Profimedia

Mii de persoane din Belarus au fost reținute de forțele de ordine după mai multe nopți de proteste izbucnite în urma realegerii lui Alexander Lukașenko, pe 9 august, cu 80% din voturi, potrivit autorităților. Rezultatul alegerilor este contestat de populație, iar oamenii au ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta. Poliția a folosit violența la mitinguri, iar imaginile au făcut primele pagini ale ziarelor. 

În imaginea de mai sus, persoanele reținute în timpul mitingurilor recente ale susținătorilor opoziției belaruse, care îl acuză pe președintele Alexander Lukashenko că a falsificat rezultatele alegerilor prezidențiale, își arată urmele lăsate de bătăi, în timp ce părăsesc închisoarea din Okrestina, la sfârșitul săptămănii trecute.

„Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko

Luni, președintele belarus, Alexander Lukashenko, a fost întrerupt în timpul unui discurs într-o vizită la o fabrică, pe fondul creșterii nemulțumirii populației care contestă votul prin care acesta a fost reales președinte. 

Muncitorii au scandat „plecați” și l-au huiduit pe liderul care conduce de 26 de ani fostul stat sovietic, notează BBC. Lukashenko a insistat că nu va permite un nou vot, după acuzațiile de fraudă. Momentul a amintit de încercarea lui Nicolae Ceușescu din 21 decembrie 1989 de a-și organiza un miting de susținere cu muncitori, miting care s-a întors în cele din urmă împotriva sa.

Candidata opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, a sugerat că ar putea acționa ca lider interimar.

Violența polițiștilor față de susținătorii opoziției a alimentat duminică un mare protest în capitala Minsk.

Lukashenko a condus Belarus din 1994, menținând relații strânse cu Rusia vecină, pe care statul se bazează puternic pentru aprovizionarea cu energie. 

CLIC PE IMAGINE PENTRU GALERIA FOTO:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult