La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Imagini șocante cu oameni bătuți de forțele de ordine în Belarus. „Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko. GALERIE FOTO
Foto Serghei Garpon / AFP / Profimedia
Mii de persoane din Belarus au fost reținute de forțele de ordine după mai multe nopți de proteste izbucnite în urma realegerii lui Alexander Lukașenko, pe 9 august, cu 80% din voturi, potrivit autorităților. Rezultatul alegerilor este contestat de populație, iar oamenii au ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta. Poliția a folosit violența la mitinguri, iar imaginile au făcut primele pagini ale ziarelor.
În imaginea de mai sus, persoanele reținute în timpul mitingurilor recente ale susținătorilor opoziției belaruse, care îl acuză pe președintele Alexander Lukashenko că a falsificat rezultatele alegerilor prezidențiale, își arată urmele lăsate de bătăi, în timp ce părăsesc închisoarea din Okrestina, la sfârșitul săptămănii trecute.
„Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko
Luni, președintele belarus, Alexander Lukashenko, a fost întrerupt în timpul unui discurs într-o vizită la o fabrică, pe fondul creșterii nemulțumirii populației care contestă votul prin care acesta a fost reales președinte.
Muncitorii au scandat „plecați” și l-au huiduit pe liderul care conduce de 26 de ani fostul stat sovietic, notează BBC. Lukashenko a insistat că nu va permite un nou vot, după acuzațiile de fraudă. Momentul a amintit de încercarea lui Nicolae Ceușescu din 21 decembrie 1989 de a-și organiza un miting de susținere cu muncitori, miting care s-a întors în cele din urmă împotriva sa.
Candidata opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, a sugerat că ar putea acționa ca lider interimar.
Violența polițiștilor față de susținătorii opoziției a alimentat duminică un mare protest în capitala Minsk.
Lukashenko a condus Belarus din 1994, menținând relații strânse cu Rusia vecină, pe care statul se bazează puternic pentru aprovizionarea cu energie.
CLIC PE IMAGINE PENTRU GALERIA FOTO:
Sursa: Foto Serghei Garpon/AFP/Profimedia
Persoanele reținute în timpul mitingurilor recente ale susținătorilor opoziției, care îl acuză pe președintele Alexander Lukashenko că a falsificat sondajele la alegerile prezidențiale, își arată urmele lăsate de bătăi în timp ce părăsesc închisoarea din Okrestina dimineața devreme, la Minsk, pe 14 august 2020. Mii de protestatari au format lanțuri umane și au marșaluit în Belarus, pe 13 august 2020, într-un val din ce în ce mai mare de manifestații pașnice impotriva realegerii in functie a președintelui Alexander Lukashenko și represiunilor brutale ale poliției. Foto Serghei Garpon/AFP/Profimedia
Sursa: (Foto TV screen Profimedia)
Protestele din Minsk au inceput în noaptea de după anunțarea rezultatului la alegerile prezidențiale. (Foto TV screen / Profimedia)
Sursa: Foto Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
Foto Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
Sursa: Foto Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
Foto Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
Sursa: Foto Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia
Ofițerii de ordine din Belarus păstrează o stradă în timpul unui protest împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din Belarus 2020. Protestele în masă au izbucnit în marile orașe din Belarus în seara zilei de 9 august. Foto Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia
Sursa: Sergei GAPON / AFP / Profimedia
Susținătorii opoziției din Belarus își ridică telefoanele mobile cu lanterne în timpul unui minut simbolic de tăcere în apropierea sediului televiziunii și radioului public, în timpul unui miting de protest împotriva violenței polițienești în timpul recentelor mitinguri ale susținătorilor opoziției, care îl acuză pe Alexander Lukashenko că a falsificat sondajele în alegerile prezidențiale. /Minsk, 15 august 2020/ Foto Sergei Gapon / AFP / Profimedia
Sursa: (Foto Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia)
Proteste masive și revolte în Minsk, în noaptea de după alegerile prezidențiale. (Foto Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia)
Sursa: Foto Sergei Gapon / AFP / Profimedia
O femeie îmbrățișează un ofițer de ordine din Belarus în timpul unui miting de protest împotriva violenței poliției în timpul recentelor mitinguri de susținători ai opoziției, care îl acuză pe puternicul Alexander Lukashenko că a falsificat scrutinul la alegerile prezidențiale. Foto Sergei Gapon / AFP / Profimedia
Sursa: (Foto Sergei Gapon / AFP / Profimedia)
Două femei îmbrățișează și sărută un ofițer de ordine din Belarus în timpul unui miting de protest împotriva violenței poliției în timpul mitingurilor recente ale susținătorilor opoziției, în Minsk. (Foto Sergei Gapon / AFP / Profimedia)
Sursa: Foto Sergei Gapon / AFP / Profimedia)
O susținătoare a opoziției din Belarus plânge în timp ce ține o poză cu o persoană rănită în timpul unui miting de protest în apropierea stației de metrou Pușkinskaya, în centrul orașului Minsk, pe 15 august 2020, unde Alexander Taraikovsky, un protestatar de 34 de ani, a murit pe 10 august. (Foto Sergei Gapon / AFP / Profimedia)
Sursa: (Foto: Sergei Gapon / AFP / Profimedia)
Susținătorii opoziției din Belarus poartă un fost steag uriaș în timpul unei manifestații din centrul Minskului, pe 16 august 2020. Lukașenko, care a condus fosta țară ex-sovietică cu o mana de fier din 1994, este sub presiune din ce în ce mai mare ventă din stradă și din străinătate, după ce ar fi câștigat alegerile prezidentiale pe 9 august, cu 80% din voturi.
(Foto: Sergei Gapon / AFP / Profimedia)
Sursa: Foto Sergei GAPON / AFP / Profimedia
Susținătorii opoziției din Belarus țin un fost steag uriaș alb-roșu-alb al Belarusului, ca folosit la adresa guvernului, în timpul unei manifestații din centrul orasului Minsk, pe 16 august 2020.
Sursa: Foto Sergei GAPON / AFP / Profimedia
Protest în centrul orașului Minsk, Belarus, pe 16 august 2020.
Sursa: Sergei GAPON / AFP / Profimedia
Camioanele speciale cu tunuri de apă ale poliției sunt parcate în timpul unui miting de protest împotriva violenței poliției în timpul mitingurilor recente ale susținătorilor de opoziție. Opozitia îl acuză pe Alexander Lukashenko că a falsificat scrutinul la alegerile prezidențiale, din 9 august. Sute de muncitori au plecat din Uzina de Automobile Minsk și Minsk Tractor Works, după ce opoziția a solicitat declansarea de greve, contestand rezutatul alegerilor prin care Lukashenko a castigat un nou mandat de presedinte.
Sursa: Foto Sergei Gapon / AFP / Profimedia
Ofițerii de ordine din Belarus stau cu scuturi în interiorul clădirii Companiei Naționale de Stat TV și Radio din Belarus, în timpul unui miting de protest împotriva violenței polițienești. Susținătorii opoziției îl acuză pe Alexander Lukashenko că a falsificat scrutinul în alegerile prezidențiale. Minsk, 15 august 2020. (Foto Sergei Gapon / AFP / Profimedia)
Sursa: Foto John Macdougall / AFP / Profimedia
Un protestatar pune în scenă un „die-in” cu o pancartă pe care scrie „Sfârșiți dictatura! Fără Lukashenko!” în timpul unei manifestații cu privire la alegerile contestate din Belarus. Opoziția din Belarus menține presiunea asupra președintelui Alexander Lukashenko cu o nouă manifestație la Minsk, pe 15 august, în timp ce Lukashenko face o aparentă pledoarie pentru ajutor din partea Rusiei. /Berlin, 15 august 2020. / Foto John Macdougall / AFP / Profimedia
Sursa: Foto Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia
Forțele de ordine din Belarus rețin un participant la un protest împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din Belarus 2020. Protestele în masă au izbucnit în marile orașe din Belarus în seara zilei de 9 august. Foto Natalia Fedosenko / TASS / Profimedia
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.