Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Imagini șocante cu oameni bătuți de forțele de ordine în Belarus. „Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko. GALERIE FOTO

Belarus

Foto Serghei Garpon / AFP / Profimedia

Mii de persoane din Belarus au fost reținute de forțele de ordine după mai multe nopți de proteste izbucnite în urma realegerii lui Alexander Lukașenko, pe 9 august, cu 80% din voturi, potrivit autorităților. Rezultatul alegerilor este contestat de populație, iar oamenii au ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta. Poliția a folosit violența la mitinguri, iar imaginile au făcut primele pagini ale ziarelor. 

În imaginea de mai sus, persoanele reținute în timpul mitingurilor recente ale susținătorilor opoziției belaruse, care îl acuză pe președintele Alexander Lukashenko că a falsificat rezultatele alegerilor prezidențiale, își arată urmele lăsate de bătăi, în timp ce părăsesc închisoarea din Okrestina, la sfârșitul săptămănii trecute.

„Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko

Luni, președintele belarus, Alexander Lukashenko, a fost întrerupt în timpul unui discurs într-o vizită la o fabrică, pe fondul creșterii nemulțumirii populației care contestă votul prin care acesta a fost reales președinte. 

Muncitorii au scandat „plecați” și l-au huiduit pe liderul care conduce de 26 de ani fostul stat sovietic, notează BBC. Lukashenko a insistat că nu va permite un nou vot, după acuzațiile de fraudă. Momentul a amintit de încercarea lui Nicolae Ceușescu din 21 decembrie 1989 de a-și organiza un miting de susținere cu muncitori, miting care s-a întors în cele din urmă împotriva sa.

Candidata opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, a sugerat că ar putea acționa ca lider interimar.

Violența polițiștilor față de susținătorii opoziției a alimentat duminică un mare protest în capitala Minsk.

Lukashenko a condus Belarus din 1994, menținând relații strânse cu Rusia vecină, pe care statul se bazează puternic pentru aprovizionarea cu energie. 

CLIC PE IMAGINE PENTRU GALERIA FOTO:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult