Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Imagini șocante cu oameni bătuți de forțele de ordine în Belarus. „Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko. GALERIE FOTO

Belarus

Foto Serghei Garpon / AFP / Profimedia

Mii de persoane din Belarus au fost reținute de forțele de ordine după mai multe nopți de proteste izbucnite în urma realegerii lui Alexander Lukașenko, pe 9 august, cu 80% din voturi, potrivit autorităților. Rezultatul alegerilor este contestat de populație, iar oamenii au ieşit în stradă în fiecare zi pentru a protesta. Poliția a folosit violența la mitinguri, iar imaginile au făcut primele pagini ale ziarelor. 

În imaginea de mai sus, persoanele reținute în timpul mitingurilor recente ale susținătorilor opoziției belaruse, care îl acuză pe președintele Alexander Lukashenko că a falsificat rezultatele alegerilor prezidențiale, își arată urmele lăsate de bătăi, în timp ce părăsesc închisoarea din Okrestina, la sfârșitul săptămănii trecute.

„Momentul Ceaușescu” pentru Lukashenko

Luni, președintele belarus, Alexander Lukashenko, a fost întrerupt în timpul unui discurs într-o vizită la o fabrică, pe fondul creșterii nemulțumirii populației care contestă votul prin care acesta a fost reales președinte. 

Muncitorii au scandat „plecați” și l-au huiduit pe liderul care conduce de 26 de ani fostul stat sovietic, notează BBC. Lukashenko a insistat că nu va permite un nou vot, după acuzațiile de fraudă. Momentul a amintit de încercarea lui Nicolae Ceușescu din 21 decembrie 1989 de a-și organiza un miting de susținere cu muncitori, miting care s-a întors în cele din urmă împotriva sa.

Candidata opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, a sugerat că ar putea acționa ca lider interimar.

Violența polițiștilor față de susținătorii opoziției a alimentat duminică un mare protest în capitala Minsk.

Lukashenko a condus Belarus din 1994, menținând relații strânse cu Rusia vecină, pe care statul se bazează puternic pentru aprovizionarea cu energie. 

CLIC PE IMAGINE PENTRU GALERIA FOTO:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult