Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Revoluția din ceafă

De fiecare dată când îmi spun că meseria de jurnalist nu poate coborî mai mult în josnicie, sare cineva să-mi demonstreze că sunt naiv.

Un jurnalist (nu dau nume, pentru că nu vreau ca atenția să fie deviată de la fondul problemei spre persoane) a scris pe hotnews.ro un text sarcastic, chiar batjocoritor, despre Antena 3 și susținătorii ei, adunați în Piața Constituției. O jurnalistă de la A3 a răspuns, tot pe net, aruncând în capul unei fetițe de 10 ani, luată în mod pe cât de mârșav, pe atât de parșiv ca pretext pentru răfuiala între adulți, tot soiul de cuvinte care-i pot provoca răni psihice. Jurnalista, jurnalistul, cei din Piață sunt adulți. Singura vină a fetiței: este fiică de jurnalist.

Asta mi se pare, dincolo de orice confruntare mediatică, și mai ales din partea unei femei care este mamă, un gest subuman. Greu de imaginat ditamai sacul cu abjecție al lui CV Tudor reîncarnat într-o ființă de dimensiunile zisei jurnaliste.

Ca adult însă, rețin din textul mârșăviei următoarea zicere: „Întreabă-l dacă nu cumva «adunătura asta de zombie» cu ale ei «cupoane de pensie, proteze, bastoane, băști, căciuli cu urechi, pastile și rețete compensate» în urmă cu 26 de ani câștiga libertatea pe seama căreia el, tatăl tău, și-a câștigat pâinea. Întreabă-l dacă adunătura de zombie nu avea atunci chiar vârsta lui de azi: 40 de ani”.

În primii ani `90, erau destui „scânteiști” în redacția Adevărul. Printre ei, un bătrân corector-șef al Scânteii, funcție cu mare greutate în condițiile în care se lucra cu Securitatea lângă mesele tipografice și pentru o literă puteai fi umflat pe loc. Într-o seară, eram responsabil de număr și intrasem în criză de timp. I-am spus lui Codiță (o să vedeți de ce voi fi ajuns să-i zic așa) să dea drumul la ziar. Mi-a răspuns că nu s-a terminat corectura. „Lăsați-o încolo de corectură, dăm drumul așa și mai reparăm la ediție, că pierdem trenurile!”. M-a privit lung: „Domnule redactor-șef, fără aprobarea mea nu pleacă, eu răspund!”. Nu eram șef, eram adjunct, dar l-am privit și eu, lung și adânc. Într-un târziu, a întors capul și a plecat fără un cuvânt: înțelesese că vremea lui trecuse.

Află mai mult:

Cristian Tudor Popescu: Voi protesta împotriva închiderii Antenei

Alex Livadaru: Tu știi ce fac bunicii tăi acum? Joacă Warcraft în rețeaua televiziunilor de știri

Florin Negruțiu: Războiul celei mai urâte televiziuni cu cea mai urâtă instituție. Și victima Cioloș

Dar și că stăpânii cei vechi nu mai erau. Omul avea o chelie considerabilă și ce-i rămăsese din păr, complet alb. Nu l-a mai tuns „regulamentar”, cum făcuse o viață întreagă, l-a lăsat să crească până când a putut să adune într-un elastic o codiță alb-gălbuie. Am înțepenit când l-am văzut: asta era revoluția lui Codiță...

Așa și revoluția bătrânilor din Piața Constituției. Luptători pentru libertate în `89, acești fani ai unui securist gros, pe valută grea, turnător dovedit și hoț condamnat, și ai televiziunii lui? Haida de. Pe atunci, exaltații manifestanți de azi împotriva nimicului, adică arestarea Antenelor, erau exact cei care spuneau că încă-i bine, că știe Tovarășul ce-i de făcut, gândește el și pentru noi, și își încuiau copiii în casă, ca nu cumva să facă prostia de a ieși în stradă. Oameni care și-au tras toată viața, fie iarnă, fie miez de vară, căciulile cu urechi peste urechi și peste ochi, și acum împletesc codiță albă la ceafă...

Bătrânețea nu-i o virtute, iar proteza dentară și prostata umflată nu sunt răni de război. Și nici copiii, prada hienelor lăcrămoase din presă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Prostiti de Ceausescu, prostiti de Iliescu,... prostiti de Antene. Nu cred ca vor mai apuca vremuri sănătoase, însă, gândul asta ma sperie si pe mine. Sau poate îmbătrânesc si eu?!
  Viteza cu care se mișca lucrurile, discrepantele, mizeria din societate si "direcția" spre care alergam an de an fără sa realizam cum trec anii noastrii buni si nu se schimba mare lucru imi spun ca si noi riscam sa luam aceeași "plasa".
  Codița a fost smart, s-a adaptat la noua situația precum un șarpe la diferențele de temperatura din desert si a economisit ceva si cu frizerul. Putem spune ca, cel putin, a știut sa îmbătrânească... La fel a încercat si șarpele Antenelor însă a fost prea "insistent". Astfel, ironic sau nu, ceilalți au fost mai șireți decat el datorită faptului ca sunt o adunătura de reptile.
  • Like 1
 • sunt pensionar si spun asta cu tristete, dar chiar ma recunosc in descrierea facuta de dl CTP si nu am de ce sa fiu jignit....................... astia eram noi............... incapabili de o revolutie................ ce am facut noi cei in varsta pentru apararea tinerilor din Piata Uniresitatii???? ca sa nu mai spun mai multe................. si spun cu tristete ca multi pensionari nici azi nu s-au trezit si veti vedea cum PSD va castiga alegerile si in primul rand cu ajutorul pensionarilor.............. oameni de bine care nu te lasa la greu....... vorba lui Iliescu................. cu tristete spun toate acestea...........
  • Like 1
 • Citesc aceste comentarii si pe masura ce citesc mai multe ma ingrozesc si mai tare. Dintr-o natie adormita, fara opinii sau cu frica de a le exprima, am devenit "militanti" si prin urmare adversari, despartiti de afinitati fata de un pol de opinie sau altul. Traim zilele jurnalismului cu fata politica, Antenele reprezentand interesele unui om si a pardidului personal (Voiculescu), B1 si HotNews cele ale altui om si a partidului marioneta care graviteaza in jurul sau (Basescu si "popularii" lui), RTv ridica in slavi PSD-ul, Realitatea; PNL-ul si Iohanis. Prin urmare vad ca Scanteia nu a murit ci mai degraba s-a sfaramitat in multe scantei mai mici ce ridica in slavi "tatucii" momentului. Nu am fost in starda la Revolutie aveam doar 7 ani dar ma indoiesc ca pentru asta au murit oameni, pentru zugravirea in culorile democratiei a vechilor dogme. Brucan spunea ca ne vor lua 25 de ani sa intelegem democratia, dar de la cine ? Americanii care ne baga pe gat "Behtelul", "francejii", nemtii ( am votat unul cu toata incredera dar am descoperit propria noastra inselatorie gen VW). Ce ne ramane? .. un plan..un proiect, sa invatam sa comunicam civilizat? ..Cum am putea comunica cand toti suntem inversunati si ipocriti in abordare ... o parte afirma ca Basescu este un comunist pentru ca lucra la Anvers in timp ce marea majoritate nu avea voie nici macar sa-si cumpere o Dacie pentru ca partidul nu-i agrea in timp ce aceas parte spune ca un om ca Voiculescu care controla valuta regimului este curat ca lacrima si ca desi in orce colt al planetei cu apa calda la robinet o avere ca acestuia se acumuleaza in 3 generatii, afima ca omul este curat ca lacrima atribuindu-i si titlul de "profesor" pentru ai da o mai mare greutate omului. Daca am intelege democratia, spiritul ei, am trage concluzia ca ambele persona reprezinta o era neagra a trecutului nostru, ca exista sanse mari ca ambi sa merite concedii lungi in Beciul Domnesc (dar este datoria justitiei sa demonstreze asta), ca nu reprezinta modele pentru tineret si nu merita consumul nostru de energie pentru ai apara.... ar fi doar niste subiecte de pagina 5... dar nu.. jurnalisti sar la gatul altor jurnalisti, oameni in strada se cearta pe subiect, prieteni sau rude la fel... si pentru ce? ... pentru Romania televizoarelor ?.. Ea este in strada..tineri, batrani, bogati, saraci ... ca aparent pentru asta s-a luptat la revoluie... pentru timp de emisie, si cultul personalitatii ...
  • Like 4
 • penibil si revoltator text! cu atat mai mult cu cat le oferi "munitie" fascistilor basisto-macovisti, cetepeule! in rest, daca ai impresia ca tanar = musai fascist (stii tu bine la ce ma refer), iar batran = musai comunist, inseamna ca esti ori un propagandist murdar, ori un imbecil sadea, ascuns in spatele unor insailari (maiestrite, totusi) de vorbe, ori ambele
  • Like 0
  • @ Dan Horea
   parca Alexandru Florian umblă cu şublerul prin spaţiul cultural românesc ... sau nu ?
   • Like 0
 • Daca am traii intr-o tara democratica stapanita de legi pentru toti egale,afirmatia "ACESTI FANI AI UNUI SECURIST GROS" ar trebuii sa duca la un proces in care sa se prezinte milioane de cetateni ca parte vatamata.Milioane pentru ca in subsidiar se acediteza parsiv ideea ca pensionarii sunt vinovatii.
  • Like 0
  • @ Barbu Dan Florin
   parca sploganul pus in fata lui ion ratiu era "cine nu a mancat salam cu soia ... " deci ... vezi matale ... lumea a fost impartita de cei care fac astazi criza de locatie :) eu zic ca daca ai mancat soia, sa ramai acolo la soia :) nu ca esti vinovat, dar esti obisnuit :)
   • Like 0
 • Numai pe motiv ca nu sunt in gand cu tine consider mai mult decat jicnitoare afirmatia eticheta"acești fani ai unui securist gros".
  Acolo au fost prezenti oameni de vasta a treia care este blamata,si in mod sincer doreau ca A sa nu-si inceteze trensmisia neavand nimic a face prezenta lor cu cel din puscarie.
  De ce trebuie sa se arunce cu laturi in masa mare de pensionari care dupa o viata de munca traiesc cu o pensie de nimic.Kövesi spunea ca cei prinsi au dat mita peste 500 milioane euro.Deci din '89 si pana acum s-au furat multe sute de miliarde de euro.De unde? A fost tara saraca la pamant,ori pensionarii huliti azi au muncit pe branci si dupa '89 s-a furat practic munca lor.
  • Like 0
  • @ Barbu Dan Florin
   :)))))))))))))))))))))))) Barbule, "...neavand nimic a face prezenta lor cu cel din puscarie..."?!?
   Mircea Badea:
   ”Trepaneții vorbesc de 60 de milioane, dar acești bani nu au existat niciodată. este vorba de o evaluarea a unui teren făcută de niște experți...”.
   Poate ca batranii aia, cati or fi fost ei, in niciun caz milioane, or fi crezut ca-i vorba despre incetarea transmisiei, dar cei care i-au mobilizat uturand aceasta minciuna STIAU ca nu-i vorba nici-vorba despre asa ceva, ci de o noua manifestatie in favoarea securistului-talhar si turnator.
   • Like 0
  • @ Tiberiu Popescu
   Tiberiule "Milioane pentru ca in subsidiar se acediteza parsiv ideea ca pensionarii sunt vinovatii"
   Nu am facut decat sa reiau ceea ce am scris,dar nu ai citit atent.
   Oricum se contureaza cu orice prilej transformarea pensionarilor in calul de bataie pentru a se acoperii lucrurile reale care inping societatea din rau in mai rau.
   Nu am scris ca ar fi fost milioane in piata,numai gandul este aberant.Daca ar fi fost milioane ar fi cazut guvernul si am fi avut guvern de pensionari...tehnocrati.
   • Like 0
  • @ Barbu Dan Florin
   Cine-i retardul care sustine ca manipularile Latrinelor ori furaciunile stapanului ei cel securist sunt vina pensionarilor?!?
   Nici macar a pensionarilor fani-Latrine.
   Ei sunt niste victime ale regimurilor care i-au format si nu i-au invatat sa simta manipularile si sa se apere de ele.
   Niste fosti aplaudaci, cu nostalgii ale tineretii.
   Si nu ma refer la TOTI pensionarii, stiu pensionari vioi la minte, nu unul, destui, care inteleg perfect vremurile si simt instantaneu orisice incercare de manipulare...
   • Like 1
 • acești fani ai unui securist gros... de unde ştiţi că sunt fanii lui D.Voiculescu? Fanii dumneavoastră de la Gândul erau şi fanii evazionistului şi combinatorului A. Sârbu? Fanii Leliei Munteanu sunt şi fanii lui Sârbu? Fanii lui Tapalagă sunt/au fost şi fanii lui C.Sima, fostul patron securist şi şmenar? Când eraţi la Realitatea, credeţi că fanii dumneavoastră erau şi fanii lui Vântu? Despre ce vorbiţi? Nu sunt de acord cu scrisoarea Oanei Stancu, dar nici cu astfel de puncte de vedere. Ce treabă are sula cu prefectura? O pagină neagră din istoria presei româneşti.
  • Like 4
 • Ca jurnalist sunteti respectabil, ca psiholog mai putin :).
  • Like 2
 • ..."hiena lacramoasa"... bun! bun!
  • Like 1
 • Mârşăvenie, parşivenie, abjectie. Dar cu câtă măiestrie artistică si cu ce neruşinare infinită face dovada acestor calitaţi respectiva jurnalistă ! Ei, asemenea oameni nu au grija zilei de mâine. Mai ales aici, în România, unde ticăloşii au mare căutare.
  • Like 6


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult