Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Revoluție în Kazahstan. Vehicule blindate au intrat în piața principală din Almatî, unde protestau sute de persoane, zeci de manifestanți au fost uciși. GALERIE FOTO

Kazahstan

Foto: Getty Images

Forțele de securitate din Kazahstan au anunțat că au ucis zeci de protestatari antiguvernamentali într-o operațiune de restabilire a ordinii în Almatî, cel mai mare oraș din țară. Acțiunea în forță a armatei a fost determinată de încercări ale protestatarilor de a prelua controlul asupra unor clădiri administrative și posturi de poliție din oraș, potrivit purtătoarei de cuvânt a poliției, citată de BBC.

Un număr de 12 membri ai forțelor armate au fost uciși și 353 au fost răniți în revoltele declanșate de o dublare a prețului gazului petrolier lichefiat (GPL) în Kazahstan.

Rusia a anunțat că va trimite trupe, la cererea președintelui kazah, pentru a ajuta la „stabilizarea” țării, care este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) împreună cu Rusia, Belarus, Tadjikistan, Kârgâzstan și Armenia.

CSTO a confirmat că parașutiști ruși au fost trimiși ca forțe de menținere a păcii, iar imaginile difuzate de presa rusă au arătat soldați urcându-se într-un avion de transport militar.

Protestele au început duminică, atunci când guvernul kazah a ridicat plafonul de preț pentru GPL, combustibil pe care mulți oameni îl folosesc pentru a-și alimenta mașinile, iar revoltele s-au extins, pe fondul unor nemulțumiri de ordin politic. În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în Almatî, capitala economică, aproximativ 5.000 de persoane au fost împrăştiate de poliţie cu gaze lacrimogene.

Acuzând „bande teroriste” antrenate în străinătate că s-ar afla în spatele protestelor, președintele Kassym-Jomart Tokayev a impus stare de urgență la nivel național, care include și interzicerea adunărilor în masă.

Președintele Tokayev a anunțat că a căutat ajutor de la CSTO, iar președintele CSTO, premierul armean Nikol Pashinyan, a confirmat că alianța va trimite forțe de menținere a păcii „pentru o perioadă limitată de timp”.

Kate Mallinson, expert în Asia Centrală la think tank-ul Chatham House din Londra, a declarat că protestele sunt „o dovadă a furiei și resentimentelor foarte adânci față de eșecul guvernului kazah de a moderniza țara și de a introduce reforme care afectează oamenii la toate nivelurile”, notează BBC.

SUA îndeamnă la „reținere”

Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de „reţinere" şi speră ca manifestaţiile să se desfăşoare „în mod paşnic", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat întreruperea internetului de către guvern.

„Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet", a declarat Ned Price într-un comunicat, scrie Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, „afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. „Acest lucru este absolut fals" şi „face parte din strategia rusă de dezinformare", a punctat Price.

Imaginile momentului în Kazahstan, într-o galerie foto Getty Images:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rusia și intervenția "pe timp limitat" ...... O să vadă ei cum e cu rușii și cât de limitat e termenul.
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult