Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Revoluție în Kazahstan. Vehicule blindate au intrat în piața principală din Almatî, unde protestau sute de persoane, zeci de manifestanți au fost uciși. GALERIE FOTO

Kazahstan

Foto: Getty Images

Forțele de securitate din Kazahstan au anunțat că au ucis zeci de protestatari antiguvernamentali într-o operațiune de restabilire a ordinii în Almatî, cel mai mare oraș din țară. Acțiunea în forță a armatei a fost determinată de încercări ale protestatarilor de a prelua controlul asupra unor clădiri administrative și posturi de poliție din oraș, potrivit purtătoarei de cuvânt a poliției, citată de BBC.

Un număr de 12 membri ai forțelor armate au fost uciși și 353 au fost răniți în revoltele declanșate de o dublare a prețului gazului petrolier lichefiat (GPL) în Kazahstan.

Rusia a anunțat că va trimite trupe, la cererea președintelui kazah, pentru a ajuta la „stabilizarea” țării, care este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) împreună cu Rusia, Belarus, Tadjikistan, Kârgâzstan și Armenia.

CSTO a confirmat că parașutiști ruși au fost trimiși ca forțe de menținere a păcii, iar imaginile difuzate de presa rusă au arătat soldați urcându-se într-un avion de transport militar.

Protestele au început duminică, atunci când guvernul kazah a ridicat plafonul de preț pentru GPL, combustibil pe care mulți oameni îl folosesc pentru a-și alimenta mașinile, iar revoltele s-au extins, pe fondul unor nemulțumiri de ordin politic. În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în Almatî, capitala economică, aproximativ 5.000 de persoane au fost împrăştiate de poliţie cu gaze lacrimogene.

Acuzând „bande teroriste” antrenate în străinătate că s-ar afla în spatele protestelor, președintele Kassym-Jomart Tokayev a impus stare de urgență la nivel național, care include și interzicerea adunărilor în masă.

Președintele Tokayev a anunțat că a căutat ajutor de la CSTO, iar președintele CSTO, premierul armean Nikol Pashinyan, a confirmat că alianța va trimite forțe de menținere a păcii „pentru o perioadă limitată de timp”.

Kate Mallinson, expert în Asia Centrală la think tank-ul Chatham House din Londra, a declarat că protestele sunt „o dovadă a furiei și resentimentelor foarte adânci față de eșecul guvernului kazah de a moderniza țara și de a introduce reforme care afectează oamenii la toate nivelurile”, notează BBC.

SUA îndeamnă la „reținere”

Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de „reţinere" şi speră ca manifestaţiile să se desfăşoare „în mod paşnic", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat întreruperea internetului de către guvern.

„Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet", a declarat Ned Price într-un comunicat, scrie Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, „afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. „Acest lucru este absolut fals" şi „face parte din strategia rusă de dezinformare", a punctat Price.

Imaginile momentului în Kazahstan, într-o galerie foto Getty Images:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rusia și intervenția "pe timp limitat" ...... O să vadă ei cum e cu rușii și cât de limitat e termenul.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult