
Foto: Getty Images
Forțele de securitate din Kazahstan au anunțat că au ucis zeci de protestatari antiguvernamentali într-o operațiune de restabilire a ordinii în Almatî, cel mai mare oraș din țară. Acțiunea în forță a armatei a fost determinată de încercări ale protestatarilor de a prelua controlul asupra unor clădiri administrative și posturi de poliție din oraș, potrivit purtătoarei de cuvânt a poliției, citată de BBC.
Un număr de 12 membri ai forțelor armate au fost uciși și 353 au fost răniți în revoltele declanșate de o dublare a prețului gazului petrolier lichefiat (GPL) în Kazahstan.
Rusia a anunțat că va trimite trupe, la cererea președintelui kazah, pentru a ajuta la „stabilizarea” țării, care este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) împreună cu Rusia, Belarus, Tadjikistan, Kârgâzstan și Armenia.
CSTO a confirmat că parașutiști ruși au fost trimiși ca forțe de menținere a păcii, iar imaginile difuzate de presa rusă au arătat soldați urcându-se într-un avion de transport militar.
Protestele au început duminică, atunci când guvernul kazah a ridicat plafonul de preț pentru GPL, combustibil pe care mulți oameni îl folosesc pentru a-și alimenta mașinile, iar revoltele s-au extins, pe fondul unor nemulțumiri de ordin politic. În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în Almatî, capitala economică, aproximativ 5.000 de persoane au fost împrăştiate de poliţie cu gaze lacrimogene.
Acuzând „bande teroriste” antrenate în străinătate că s-ar afla în spatele protestelor, președintele Kassym-Jomart Tokayev a impus stare de urgență la nivel național, care include și interzicerea adunărilor în masă.
Președintele Tokayev a anunțat că a căutat ajutor de la CSTO, iar președintele CSTO, premierul armean Nikol Pashinyan, a confirmat că alianța va trimite forțe de menținere a păcii „pentru o perioadă limitată de timp”.
Kate Mallinson, expert în Asia Centrală la think tank-ul Chatham House din Londra, a declarat că protestele sunt „o dovadă a furiei și resentimentelor foarte adânci față de eșecul guvernului kazah de a moderniza țara și de a introduce reforme care afectează oamenii la toate nivelurile”, notează BBC.
SUA îndeamnă la „reținere”
Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de „reţinere" şi speră ca manifestaţiile să se desfăşoare „în mod paşnic", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat întreruperea internetului de către guvern.
„Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet", a declarat Ned Price într-un comunicat, scrie Agerpres.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a criticat, de asemenea, „afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. „Acest lucru este absolut fals" şi „face parte din strategia rusă de dezinformare", a punctat Price.
Imaginile momentului în Kazahstan, într-o galerie foto Getty Images:








Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.