Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Revoluție la tarabă

După 30 de ani, România se află într-o situație similară cu cea din 1989.

Ceaușescu tăiase toate legăturile cu Occidentul, renunțase la Clauza națiunii celei mai favorizate în raport cu SUA, chiar înainte să i-o anuleze americanii. Nu-l mai invita nimeni din Vest, nicăieri. Pe de altă parte, nici lagărul comunist est-european, în cap cu URSS-ul lui Gorbaciov, nu-l înghițea.

Nu altfel stau lucrurile cu V. Dăncilă. În America s-a dus chemată de nimeni, vicepreședintele Mike Pence nici n-a băgat de seamă că a trecut pe la Washington premierul României. După ce s-a pupat în aer cu cine a găsit pe holuri, s-a întors în România, Europa, unde o așteptau teanc invitațiile la Paris, Berlin, Madrid, Roma, Viena, ba chiar și Londra.

Propunerea ei de comisar european, R. Plumb, a fost respinsă de Bruxelles. O a doua, D. Nica, i-a fost azvârlită înapoi chiar mai rapid. Imperturbabil, vel slugoiul Fifor anunță că o a treia propunere e pe țeavă.

Ceea ce demonstrează incapacitatea de a înțelege că, din partea Comisiei Europene, e vorba de o unică respingere, perpetuă: cea a lui Dăncilă înseși, cu guvernul ei cu tot. Dacă ar mai fi vreo îndoială că e așa, precizarea Ursulei von der Leyen „Nu accept nicio propunere înainte de votul moțiunii de cenzură” pune capacul, căci nu poate însemna decât: așteptăm să plece Dăncilă, ca să putem sta de vorbă. Dacă Dăncilă rămâne, probabil România va pierde postul de comisar european la Transporturi.

Până și social-democrația europeană strâmbă din nas față de „colegii” de la București.

Ascultând-o pe „neconflictuala” patinatoare pe cuvinte Vasilica, mamă cu amor la popor, cum, înregistrată fără știrea ei, șuieră sec și veninos: „S-au și făcut pomenile, dar a-nviat mortul. Ăștia o să ia bătaie”, parcă o auzeam pe Elena Ceaușescu în ultimele ei zile...

Aidoma Partidului Ceaușist, Partidul lui Dăncilă are viitorul închis ca reprezentant al României în relațiile internaționale. Ceea ce, în perspectiva apropiatei crize economice arată sumbru. Căci, spre deosebire de Ceaușescu, care, pe spinarea poporului, achitase datoriile țării, Dăncilă-Teodorovici tocmai le-au făcut. Suta de lei pe care Ceaușescu o arunca maselor tulburate s-a transformat într-o mituire la scenă deschisă a parlamentarilor, cu funcții și bani de la bugetul de stat.

Iar tinerii României, la fel ca pe vremuri, vor să plece din țară cu sutele de mii și vor pleca, pentru că acum nu-i mai oprește, nu-i mai bate, nu-i mai arestează nimeni la graniță. Asta se întâmplă doar în Piața Victoriei.

După 30 de ani, dorința de a părăsi minunata noastră patrie liberă a crescut...

Îți recomandăm

Iată de ce, moțiunea de cenzură, de care nici nu se pomenea în `89, ar trebui să fie o Revoluție. Nu doar să schimbe un guvern, ci să pulverizeze un regim care, sub diverse forme, a rezistat până astăzi.

Numai că n-am văzut încă vreo Revoluție făcută la tarabă. După tot ce s-a întâmplat zilele acestea, votul de astăzi nu mai poate avea vreun sens moral sau politic, pentru popor va însemna un mezat, a câștigat cine a dat mai mult.

Nu-mi rămâne decât să mă gândesc la o ucronie SF pe care am scris-o cu ani în urmă, „Timp mort”, în care Ceaușescu înăbușise Revoluția și rămăsese, ani mulți după `89, la cârma României... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • CE porti se vor dezavora la BRUXELESS pt. actuala posibila si viitoare guvernare /poate avem vreo sansa sa ne bage in seama cineva,dupa ce ,peste tot ne-am pus singiri ,poalele in cap ?
  • Like 0
 • BRene check icon
  Excelenta descriere a timpurilor noastre. Dar si o nejustificata pretentie de la un parlament ales cu mana personala a lui l.dragnea. Cum ar putea acesti selecti dragnisti sa faca revolutie?
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Ce o vor plânge POMANAGII de diferite vârste pe analfabetā asta.Cu lacrimi de crocodil Bineînțeles.
  • Like 0
 • Eu cred că pesedeul trebuie scos în afara legii, fiind un grup infracțional organizat. Partidul și statul au fost conduse de către un condamnat definitiv, iar complicii acestuia au acționat cu bună știință pentru sărăcirea cetățenilor și spolierea banilor publici. Pe de altă parte, dacă unui parlamentar îi este interzis (de către haită) să-și manifeste dreptul de vot, înseamnă că i-au fost încălcate drepturile legale și constituționale, chiar de către același grup organizat...

  ...”OFICIAL Guvernul PSD a fost DEMIS de Parlament! România, eliberată de sub jegul penalilor!” am încheiat citatul.
  • Like 2
 • Impresia mea este că opoziția toată ( pe Ponta și asociații și nu-i consider opoziție) nu a dorit această moțiune. Mai mult un joc de glezne electoral pentru impresii artistice. Dacă țineau neapărat la moțiune o executau mai repede. Așa, au lăsat PSD-ULUI loc de întors. Probabil nu va trece cu mult succes. Despre marele revoluționar Bîrna, am avut o impresie mai bună inițial. Greșit!
  • Like 0
  • @ Elvira Popescu
   Dacă o executau mai repede eșuau pentru că nu aveau voturile. Dacă au intârziat-o, iar o să eșueze pentru că au tat timp PSD să cumpere înapoi voturile lipsă. Configurația parlamentului și calitatea oamenilor de acolo (și putere și opoziție) nu prea dă soluții.
   • Like 1
  • @ Elvira Popescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă o executau mai repede mai rămânea o îndoială, că tot psd era mai bun, ia uitați cum ăștia noi taie în timp ce pe vremea psd trăiam mai bine. Până nu vine nota de plată detaliată, în care se arată negru pe alb cum au dus ei țara la faliment, n-o să creadă. Omul trebuie să fie în cel mai jos punct să realizeze dezastrul. Până atunci va trăi bine-mersi leganat de vise roz-trandafirii.
   • Like 1
 • De acord cu afirmația "votul de astăzi nu mai poate avea vreun sens moral sau politic, pentru popor va însemna un mezat". Nu era, oare, însă momentul ca poporul suveran sa iasă în strada și sa arate parlamentarilor că nu-i mai trebuie guvernul dancila și ca orice vot în favoarea guvernului este contrar voinței poporului? Nu, poporul iese în strada numai când i-a ajuns cuțitul la os. Lipsa de reacție a poporului nu e oare complicitate cu PSD și guvernul sau?
  • Like 4
  • @ Georgian Duţu
   'Slugoiul de FIFOR"este putin zis,cat Ciordache,Nicolicea,Codrin si soferul Nicolaie Serban,la un loc,iar dna cu numele incepand cu litera" D"idem ca odihnitul de la Rahova,nu merita scris si pronuntat ,ca i o rusine nu nationala CI mondiala.
   • Like 0
  • @ Georgian Duţu
   Eu cred că poporul să iasă în stradă pt.scbimbarea Constituției și a CCR. Nu e normal că Președintele țării să poată refuza o singură data propunerea majorității parlamentare. Și unii și alții au fost aleși de noi.Nu e normal că CCR sa modifice legi și să de-a puteri mai mari majorității. CCR trebuie desființată, iar la nevoie sa se apeleze la Înalta C.de C.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult