Rezultate alegeri parlamentare 2016: găsiți aici, la închiderea urnelor, scorurile pe care PSD, PNL, USR, ALDE, UDMR, PMP și PRU le-au făcut la alegerile din 11 septembrie, în baza exit-poll-ului realizat de IRES la comanda Digi24. PSD a obținut 45,8 la sută din voturi la alegerile legislative din 2016, urmat de PNL cu 20,8 și USR cu 9,2%. Împreună cu ALDE, care a obținut 6,3%, PSD are o majoritate confortabilă în Parlament. Potrivit exit-poll-ului realizat de IRES la comanda Digi24, PMP și PRU nu trec pragul electoral. Acestea sunt estimările de la ora 20:00.
UPDATE: Estimarea IRES pe baza datelor culese până la închiderea urnelor, la ora 21.00.
Camera Deputaților
PSD: 45,3%
PNL: 21%
USR: 9,3%
UDMR: 6,7%
ALDE: 6,3%
PMP: 4,6%
PRU: 2,5%
Senat
PSD: 45,4%
PNL: 21%
USR: 9,4%
UDMR: 6,8%
ALDE: 6,4%
PMP: 4,7%
PRU: 2,5%
Estimarea IRES pe baza datelor culese până la ora 20:00
Camera Deputaților
PSD - 45,8%
PNL- 20,8%
USR - 9,2%
UDMR - 6,7%
ALDE - 6,3%
PMP - 4,6%
PRU - 2,5%
Senat
PSD - 45,9%
PNL - 20,7%
USR - 9,3%
UDMR - 6,8%
ALDE - 6,4%
PMP - 4,7%
PRU - 2,5%
Duminică, la ora 21:00, Digi24 a făcut publice rezultatele exit poll-ului făcut de IRES la alegerile parlamentare 2016. Primele cifre, pe care românii le vor afla la ora 21:00, sunt opţiunile de vot ale alegătorilor culese de operatorii IRES până la ora 20:00. La ora 22.00, Digi24 va difuza estimările cu privire la votul alegătorilor înregistrat pe parcursul întregii zile, până la închiderea urnelor.
Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES a fost acreditat de Biroul Electoral Central pentru efectuarea unei cercetări sociologice în ziua alegerilor parlamentare.
„Ca să va daţi seama dacă operatorii noştri sunt cei autorizaţi de IRES, aceștia vor purta niște legitimaţii specifice. Ele au atât sigla IRES, cât şi sigla Dig24, conţin numele şi seria legitimaţiei, sunt ştampilate şi semnate de către directorul companiei. Pe de altă parte, fiecare dintre operatori va avea o tabletă pe care se vor aplica chestionarele. Chestionarele sunt transmise direct într-o bază de date, online se va face această transmisiune, de aceea avem şi posibilitatea să transmitem datele atât de repede, la ora 9:00 seara”, a explicat Antonio Amuza, cercetător IRES.
„În total, în procesul exit-pollului vor fi angrenate 500 de persoane, dintre care 300 de operatori în 300 de secții eșantionate pentru a derula exit-poll-ul”, a precizat și Ionuț Bagesc, cercetător IRES.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Practic va fi debutul campaniei prezidențiale de peste trei ani.
Este un rezultat al lipsei reformelor reale, sincere si spre beneficiul cetateanului.
Este un rezultat care ar trebui sa transmita (cu toate ca nu prea cred fiindca stiu ca-s si prosti si fuduli) partidelor politice ca vor fi sanctionate.
Sa speram ca vor invata ceva.
Sa speram ca PSD va intelege ca are ocazia sa dovedeasca, inclusiv celor de dreapta, ca pot fi mai mult decat Ciolos, Iohanis si PNL - din perspectiva interesului general.
Sa speram ca PNL va intelege ca trebuie sa se preocupe si de oameni si ca vremea smecherelilor incepe sa apuna.
Sa speram ca partidele se vor decide sa schimbe sistemul electoral, sa-l faca mai responsabil, mai accesibil, mai liberal si mai transparent.
Astept demisii de la PNL. Toti sefii de la Bucuresti si toti smecherii din teritoriu cu responsabilitati in managementul partidului si in derularea campaniei. Aceste demisii vor fi inceputul minimal pentru revenirea PNL. Fara acest gest PNL va iesi din carti asa cum a iesit PNT.
Persoanele astea fie au ingrosat randurile absenteistilor fie s-au adresat USR.
Pentru PNL votul este un vot sanctiune.
Faptul ca 45% au votat PSD si tu crezi ca au facut-o pentru ca sunt doar niste idioti, este o parte a ecuatiei care nu tine cont de realitatea celor 21% - scor jenant, penibil, slab, prost etc. obtinut de PNL.
Sau vrei sa spui ca diferenta pana la 30% a plecat la PSD? Nu.
Cei care au lasat PNL la un nivel penibil sunt liderii PNL, aranjamentele de culise, lipsa de viziune, de inteligenta si tonele de arogante si suficiente care incercau sa compenseze indecenta de papitoi de 2 bani a candidatilor propusi.
Cei mai inteligenti realizeaza ca, cu toate ca nu le convine, avem rezultatul firesc, normal, previzibil.
NU este vorba de 45% din populatia tarii ci de 45% din 40% din populatia cu drept de vot, adica 90%.
Problema nu este la PSD-isti ci la PNL-istii care au gestionat esecul PNL.
La smecherii care si-au permis aroganta sa se culce pe-o ureche.
Simpla doctrina liberala nu face nimic daca sta la mana unor papagali.
Frustrarea ta porneste de la lipsa totala de competitivitate din PNL, din gasca de smecheri care si-au negociat functiile dar care sunt in realitate doar niste impostori. Ca sunt impostori se mai poate trece cu vederea dar sunt total penibili, jenanti si ridicoli de neseriosi si imaturi.
Nu poti cere oamenilor sa voteze glumite resuflate. Unde sunt oamenii de calitate?
Cred ca au fost acoperiti de PDL-isti.
PNL a avut propuneri lipsite de credibilitate, candidati necunoscuti, fara rezultate, fara implicare, niste negociatori de pozitii pe liste, niste nulitati.
USR a avut si el probleme de incredere. Este un partid care a scos in fata niste oameni tineri si un program cu lozinci teoretice.
PSD a venit cu o atitudine de oameni grei si seriosi, au dus o campanie serioasa si au avut un program mai liberal decat al dreptei.
Raportarea la PSD-ul de acum 10 - 15 ani nu este sanatoasa. Nu mai poti afirma ca PSD ar fi hotii si PNL sau USR iubitorii de dreptate. Stim toi cat s-a furat de PNL, mai ales in perioada Basescu sub denumirea PDL.
Nivelul intelectual a avut si el un rol determinant. Electoratul PSD intelege atitudinea de om greu, cu morga, de tatuc. Electoratul pe care a scontat PNL s-a incercat sa fie gasit printr-un mesaj ipocrit pe de o parte si elitist pe de alta parte. Doar niste lozinci goale de continut din perspectiva epocii Basescu.
Asocierea cu Ciolos a fost paguboasa pntru PNL fiindca, in contextul miliardelor de probleme nerezolvate in guvernarea Ciolos - marcata de ineficienta, oamenii nu au avut disponibilitate sa sustina unui om sters, care nu-si doreste, care nu lupta.
Ce s-a intamplat a fost normal sa se intample.
In plus foarte multa lume percepe activitatea institutiilor din domeniul justitiei ca fiind concentrata, dupa o formula de organizare basista, pe fabricarea de dosare, linsaje politice, santaje, reglari de conturi - in timp ce totul este corupt, nimic nu functioneaza fara coruptie si inafara de 10 - 15 fraieri platesc 3 ani cu suspendare pentru sute de milioane furate.
PSD a castigat toate alegerile locale si parlamentare din ultimii 27 de ani, e normal sa cauti o forta politica mai putin vulgara, mai putin contrara mindset ului tau... romanii au inghitit galusca "daca toti sunt hoti, atunci nimeni nu e hot", au redus disonanta cognitiva, punct ochit-punct lovit. Marele perdant nu e axa ideologica nereformata cum zici tu, 'dreapta', ci omul cinstit ce un vrea sa traiasca intr o tara unde injustetea e litera de lege, asa cum marele castigator nu e PSD, ci grosolania, necinstea, impertinenta si "pieptu n fata, capul sus".
P.S. Este efectiv măiestrie să aduci PSD-ul la cel mai bun rezultat din 1996 încoace. Nici Iliescu, nici Băsescu nu au reușit această performanță. Wir danken Ihnen, Herr Iohannis, viel Dank.