Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Rezultate alegeri parlamentare 2016. Exit-poll IRES - Digi24. PSD, victorie categorică

Rezultate alegeri parlamentare 2016: găsiți aici, la închiderea urnelor, scorurile pe care PSD, PNL, USR, ALDE, UDMR, PMP și PRU le-au făcut la alegerile din 11 septembrie, în baza exit-poll-ului realizat de IRES la comanda Digi24. PSD a obținut 45,8 la sută din voturi la alegerile legislative din 2016, urmat de PNL cu 20,8 și USR cu 9,2%. Împreună cu ALDE, care a obținut 6,3%, PSD are o majoritate confortabilă în Parlament. Potrivit exit-poll-ului realizat de IRES la comanda Digi24, PMP și PRU nu trec pragul electoral. Acestea sunt estimările de la ora 20:00.

UPDATE:  Estimarea IRES pe baza datelor culese până la închiderea urnelor, la ora 21.00.

Camera Deputaților

PSD: 45,3%

PNL: 21%

USR: 9,3%

UDMR: 6,7%

ALDE: 6,3%

PMP: 4,6%

PRU: 2,5%

Senat

PSD: 45,4%

PNL: 21%

USR: 9,4%

UDMR: 6,8%

ALDE: 6,4%

PMP: 4,7%

PRU: 2,5%

Estimarea IRES pe baza datelor culese până la ora 20:00

Camera Deputaților

PSD - 45,8%

PNL- 20,8%

USR - 9,2%

UDMR - 6,7%

ALDE - 6,3%

PMP - 4,6%

PRU - 2,5%

Senat

PSD - 45,9%

PNL - 20,7%

USR - 9,3%

UDMR - 6,8%

ALDE - 6,4%

PMP - 4,7%

PRU - 2,5%

Duminică, la ora 21:00, Digi24 a făcut publice rezultatele exit poll-ului făcut de IRES la alegerile parlamentare 2016. Primele cifre, pe care românii le vor afla la ora 21:00, sunt opţiunile de vot ale alegătorilor culese de operatorii IRES până la ora 20:00. La ora 22.00, Digi24 va difuza estimările cu privire la votul alegătorilor înregistrat pe parcursul întregii zile, până la închiderea urnelor.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES a fost acreditat de Biroul Electoral Central pentru efectuarea unei cercetări sociologice în ziua alegerilor parlamentare. 

„Ca să va daţi seama dacă operatorii noştri sunt cei autorizaţi de IRES, aceștia vor purta niște legitimaţii specifice. Ele au atât sigla IRES, cât şi sigla Dig24, conţin numele şi seria legitimaţiei, sunt ştampilate şi semnate de către directorul companiei. Pe de altă parte, fiecare dintre operatori va avea o tabletă pe care se vor aplica chestionarele. Chestionarele sunt transmise direct într-o bază de date, online se va face această transmisiune, de aceea avem şi posibilitatea să transmitem datele atât de repede, la ora 9:00 seara”, a explicat Antonio Amuza, cercetător IRES.

„În total, în procesul exit-pollului vor fi angrenate 500 de persoane, dintre care 300 de operatori în 300 de secții eșantionate pentru a derula exit-poll-ul”, a precizat și Ionuț Bagesc, cercetător IRES.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ai, să-mi trag palme! Și pe 11 septembrie au fost alegeri? :D
    • Like 0
  • Nu disperați, la ce va așteptați? Statul in opoziție poate fi un sfetnic bun. Așteptăm măririle de salarii cu 50 la suta și impozite zero pentru sănătate, drumuri și școala zero. Scăderi de taxe, scăderi de țara....
    • Like 0
    • @ Mihai Pavel
      check icon
      În clipa în care PNL este în opoziție, de facto, de 27 de ani, o vreme alături de PNȚ-CD, care nu mai există, iar la putere este mereu FSN > PSD + PD, ultimul intrat acum în PNL, care nu mai e PNL... situația este mult mai simplă decît pare, domnul meu: partidul e-n toate, e-n cele ce sînt și-n cele ce mîine vor rîde la soare.
      • Like 1
    • @ Mihai Pavel
      asteapta mult si bine, programul psd va fi aplicat in urmatorul secol pentru ca momentan avem alte prioritati, sa urmam sfaturile Anonymous si sa l anihilam pe mr. Soros si pe mr. Bruxelles.
      • Like 0
    • @ Mihai Pavel
      check icon
      Stai liniștit că nu va curge cu lapte și miere. Dacă până în ziua alegerilor de vină era Soroș, după instaurarea noului guvern țapul ispășitor pentru neducerea până la capăt a promisiunilor va fi Iohannis. (Să-l vedem pe Dragnea ce va mai zice despre cele 102 taxe)
      Practic va fi debutul campaniei prezidențiale de peste trei ani.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Părerea mea, că singura rămășiță din PNL-ul tradițional e Theodor Paleologu, din păcate expulzat din structuri.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Este o părere eronată. Puteți fi însă liniștit, nu e singura vehiculată aici.
      • Like 0
  • Admir atitudinea plina de initiativa a celor mai putin tineri, ca sa nu zic altfel, care dupa ce au fost furat peste 20 de ani acum le arata obrazul tinerilor ca nu au iesit la vot. Sa nu uitam ca toate leprele astea de la putere au facut averi pe vremea cand ati votat voi. Si v-a convenit cum ati votat ca ati putut sa va tineti copii la facultati pe spaga, v-ati luat permise pe spaga, ati furat curent, ati furat de pe unde ati fost angajati, nu v-a amendat nimeni cand ati scuipat coji de seminte pe jos, nu v-a pus nimeni sa va sortati gunoiul, v-ati uitat 20 de ani la jegurile difuzate de Antena si ProTV, nu ati inteles in atatia ani care e diferenta dintre democratie si libertate, dintre comunism si capitalism, ati ales sa votati tot timpul intre partidul x si y, niciodata intre corupti si corect, nu ati iesit niciodata sa demonstrati cand puterea a dat o lege care a nedreptatit pe cineva de langa voi, nici macar cand v-a nedreptatit pe voi. Iar cea mai mare nedreptate care considerati ca vi s-a facut dupa revolutie e ca nu ati putut fura si voi cat aia de la putere, nici gand ca nu e normal sa se fure. Si acum imi cereti mie sa merg la vot ca sa schimb ceva. Ete na!
    • Like 1
  • Imi vine sa pling ,sincer! NO COMENT! : ((((((((((((((((
    • Like 0
  • V-am spus ca se va termina cu sovaielnicul dom' Ciolos, care ba vroia ba nu vroia sa fie prim ministru (dar oricum fara sa se bage in politica?!). Asa gogomanie nu am mai pomenit din 89 incoace, dar alti gogomani l=au crezut si asa a bagat in cofa marele PNL ( USR nu se pune pt ca ei sunt niste diletanti). Intrebarea este cine va fi noul premier (cu carnet PSD): pariez ca va fi o femeie, care sa nu si-o ia in cap prea tare si sa poata fi manuita de sfori de greii partidului de pe la judete si de mustata dlui Dragnea.
    • Like 1
  • Mi e rusine de 45% din compatriotii mei si de modul lor de gandire. O sa vina si decontul, vremea in care ni se va acri si noua sa muncim pentru pensiile lor si pentru clica PSD. O sa ne facem valiza si la aeroport. Atunci vor putea ramane cu sfantul PSD in tara lui Papura Voda. Rusine tuturor ce au votat cu PSD, sa traiti prost!
    • Like 5
    • @ Bogdan Melinte
      Cu cei 60% din românii care n-au votat nu ți-e rușine? Mi-e mi-e la fel de rușine și cu ei, indolența nu-i cu nimic mai presus de prostie.
      • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      De fapt sunt 45% * 39% = 17,55%. Problema e la cei 61% care nu au votat.
      • Like 0
  • Din pacate am ramas fara cuvinte!Deci nu pot sa comentez.Am sperat mai mult din partea celor tineri,dar nici lor nu lepasa de viitorul lor.
    • Like 4
  • check icon
    Este un rezultat care include sanctiunea celor de dreapta pentru partidele de dreapta, care i-au cam tradat.
    Este un rezultat al lipsei reformelor reale, sincere si spre beneficiul cetateanului.
    Este un rezultat care ar trebui sa transmita (cu toate ca nu prea cred fiindca stiu ca-s si prosti si fuduli) partidelor politice ca vor fi sanctionate.
    Sa speram ca vor invata ceva.
    Sa speram ca PSD va intelege ca are ocazia sa dovedeasca, inclusiv celor de dreapta, ca pot fi mai mult decat Ciolos, Iohanis si PNL - din perspectiva interesului general.
    Sa speram ca PNL va intelege ca trebuie sa se preocupe si de oameni si ca vremea smecherelilor incepe sa apuna.
    Sa speram ca partidele se vor decide sa schimbe sistemul electoral, sa-l faca mai responsabil, mai accesibil, mai liberal si mai transparent.
    Astept demisii de la PNL. Toti sefii de la Bucuresti si toti smecherii din teritoriu cu responsabilitati in managementul partidului si in derularea campaniei. Aceste demisii vor fi inceputul minimal pentru revenirea PNL. Fara acest gest PNL va iesi din carti asa cum a iesit PNT.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Daca-ti poti imagina ca nu toti sunt setati sa sustina cu orice pret si impotriva oricaror evidente un anumit curent politic, o anumita persoana, vei realiza ca sunt foarte multe persoane dezamagite de inselarea asteptarilor din partea PNL.
      Persoanele astea fie au ingrosat randurile absenteistilor fie s-au adresat USR.
      Pentru PNL votul este un vot sanctiune.
      Faptul ca 45% au votat PSD si tu crezi ca au facut-o pentru ca sunt doar niste idioti, este o parte a ecuatiei care nu tine cont de realitatea celor 21% - scor jenant, penibil, slab, prost etc. obtinut de PNL.
      Sau vrei sa spui ca diferenta pana la 30% a plecat la PSD? Nu.
      Cei care au lasat PNL la un nivel penibil sunt liderii PNL, aranjamentele de culise, lipsa de viziune, de inteligenta si tonele de arogante si suficiente care incercau sa compenseze indecenta de papitoi de 2 bani a candidatilor propusi.
      Cei mai inteligenti realizeaza ca, cu toate ca nu le convine, avem rezultatul firesc, normal, previzibil.
      • Like 2
    • @
      Daca asta e ceea ce inseamna "normal" inseamna ca problema noastra transcende politica, chiar societatea si ajunge la viziune persoana asupra vietii. 45% nu este numai electoratul psd, ci reprezinta cei 45% din romani fara studii superioare, fara aspiratii, care refuza sa ia in viata de zi cu zi decizii firesti, rationale, dar asteapta de la politicieni sa le dea dreptate. Uite ca PSD le da dreptate pentru ca sunt inculti, prostibili si egoisti, le spune: E NORMAL SA FII ASA. Nu, nu e deloc normal, pentru ca 'anormalul', oamenii care compun cea mai mare parte din piata muncii din prezent nu au specificat in contractul de munca sclavia fata de PSD si marionetele din dotare, vor pleca si ii vor lasa pe cei 45% in grija PSD, care nu mai poate de grija lor cand nu i poate capitaliza, cand nu mai au ce mangli de la populatia activa... Asta e soarta unei tari in deriva, sa ramana populata de hoti si de pensionari pt. ca filosofia celor mai multi romani e 'fura cum poti de pe unde poti, cartea prosteste.'
      • Like 1
    • @ Bogdan Melinte
      check icon
      Da si nu.
      NU este vorba de 45% din populatia tarii ci de 45% din 40% din populatia cu drept de vot, adica 90%.
      Problema nu este la PSD-isti ci la PNL-istii care au gestionat esecul PNL.
      La smecherii care si-au permis aroganta sa se culce pe-o ureche.
      Simpla doctrina liberala nu face nimic daca sta la mana unor papagali.
      Frustrarea ta porneste de la lipsa totala de competitivitate din PNL, din gasca de smecheri care si-au negociat functiile dar care sunt in realitate doar niste impostori. Ca sunt impostori se mai poate trece cu vederea dar sunt total penibili, jenanti si ridicoli de neseriosi si imaturi.
      Nu poti cere oamenilor sa voteze glumite resuflate. Unde sunt oamenii de calitate?
      Cred ca au fost acoperiti de PDL-isti.
      • Like 2
    • @
      PNL nu o sa inteleaga niciodata nimic. In primul rand PNL e o mare hotie incepand cu numele, pentru ca ei nu au nimic in comun cu doctrina liberala, fiind afiliati si la PPE. 2 - Cei pe care i-a dus putin capul au inteles ca principalul lor mesaj a fost "sa schimbam coruptii PSD de la putere cu cei ai PNL", genul "mogulii buni si mogulii rai" a lui Basescu. 3 - Nu au fost capabil sa dea alternative credibile in afara lui Ciolos.
      • Like 0
    • @
      N am votat PNL si nu mai am simpatie pentru ei de ani de zile, supararea mea e de alta natura... incapacitatea romanilor de a vedea licarul de speranta. USR n a avut pe lista niciun condamnat, PSD o sumedenie. Ma intreb si eu ce e in neregula cu structura interna a electoratului PSD, daca e sanatos sa iti traiesti viata langa asemenea oameni si sa n ai de suferit tu si familia ta. Nu vorbim despre doctrine, ci despre viata, nu traim in doctrine. Daca o luam doctrinar, nu e un partid de stanga. Sustine o biserica foarte puternica, antihomosexuali, antistraini, populisme fiscale vadit nesustenabile, sprijina forte politice alternative drept mouthpiece uri, ceea ce aiureaza ei se situeaza in extrema dreapta daca o luam doctrinar. Electoratul PSD este unul cu toleranta pentru furt, poti cere oamenilor sa nu mai iubeasca hotii si sa voteze rational? Eu zic ca da, asta a facut o Ciolos in mod onest si franc. Romanii ce au votat PSD i au dat un sut in fund unui om vadit bine intentionat pentru ca modul lui de viata contravine modului lor , a fi franc inseamna a nu fi smecher, deci prost. A te tine de cuvant inseamna a fi ipocrit. A nu fi agresiv si manipulativ inseamna a fi fricos. Acesta este modul de gandire carential educational al indivizilor votanti PSD, preacuviosi pupatori de Cuvioase, care cred ca li se cuvin banii unor oameni ce se spetesc la serviciu, doar pentru simplu fapt ca exista. Electoratul psd va intelege cat de curand ca nu, nu li se cuvin, pentru ca nu merita. Deficitul lor de creier are efect bumerang, ce semeni aia aduni. Peste zece ani raportul un om activ in piata muncii la 1,4 inactivi va fi doar o gluma a trecutului, atunci sa vedem cat de mult vor putea indatora guvernantii de atunci tara, desigur, care nu dau un pas inapoi impotriva reptilienilor si a gogoritelor acum. Nu i vorba in principiu de PSD, PNL, USR, ALDE etc, ci de lipsa de umanitate si buna credinta din tara asta, unitate in impasivitate...
      • Like 1
    • @ Bogdan Melinte
      check icon
      Este vorba de incredere.
      PNL a avut propuneri lipsite de credibilitate, candidati necunoscuti, fara rezultate, fara implicare, niste negociatori de pozitii pe liste, niste nulitati.
      USR a avut si el probleme de incredere. Este un partid care a scos in fata niste oameni tineri si un program cu lozinci teoretice.
      PSD a venit cu o atitudine de oameni grei si seriosi, au dus o campanie serioasa si au avut un program mai liberal decat al dreptei.
      Raportarea la PSD-ul de acum 10 - 15 ani nu este sanatoasa. Nu mai poti afirma ca PSD ar fi hotii si PNL sau USR iubitorii de dreptate. Stim toi cat s-a furat de PNL, mai ales in perioada Basescu sub denumirea PDL.
      Nivelul intelectual a avut si el un rol determinant. Electoratul PSD intelege atitudinea de om greu, cu morga, de tatuc. Electoratul pe care a scontat PNL s-a incercat sa fie gasit printr-un mesaj ipocrit pe de o parte si elitist pe de alta parte. Doar niste lozinci goale de continut din perspectiva epocii Basescu.
      Asocierea cu Ciolos a fost paguboasa pntru PNL fiindca, in contextul miliardelor de probleme nerezolvate in guvernarea Ciolos - marcata de ineficienta, oamenii nu au avut disponibilitate sa sustina unui om sters, care nu-si doreste, care nu lupta.
      Ce s-a intamplat a fost normal sa se intample.
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      10-15 ani? Acum cati ani a fost condamnat definitiv Dragnea pentru frauda electorala?
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      Am vrut sa spun ca acum 15 ani doar PSD fura. Acum fura toti, adica si PNL. Deci imaginea antagonica pe lupta impotriva coruptiei nu mai poate functiona.
      In plus foarte multa lume percepe activitatea institutiilor din domeniul justitiei ca fiind concentrata, dupa o formula de organizare basista, pe fabricarea de dosare, linsaje politice, santaje, reglari de conturi - in timp ce totul este corupt, nimic nu functioneaza fara coruptie si inafara de 10 - 15 fraieri platesc 3 ani cu suspendare pentru sute de milioane furate.
      • Like 0
    • @
      Ce inseamna sa lupti? Sa fii nesimtit, impertinent si ticalos? Asta e "lupta" pe care o duc foarte multi romani, "a te baga", "a te descurca", "a arunca piscia peste gard" se pare ca sunt principalele noncalitati ale poporului roman. Programul PSD nu exista, sunt niste baliverne inaplicabile, un asemenea mar otravit ar duce deficitul bugetar la cote paroxiste, insa electoratul PSD n au votat rahatologia aia pentru program, ci fix pentru pomana. Pensii de handicap, pensii de veterani, certificate de revolutionari de la d alde Bebe Ivanovici, din alea misto obtinute cu 2 martori, ce mai conteaza ca ai avut 4 ani la revolutie? PSD ia de proasta populatia activa, care a dracu, se incapataneaza sa nu plece, sa miste, sa incerce sa aiba rezultate prin competenta si cinste - idei inacceptabile in mentalul colectiv, intreaba orice roman trecut de 65 de ani si iti va raspunde ca succesul e incompatibil cu cinstea. Asta le induce PSD, credinta(vezi laitmotivul) in Republica Socialista Rumania libera de ajenturi, ca nu ei de vina ca sunt hoti, nesimtiti, nespalati, inculti - le serveste gogorita, tema falsa, cea mai usor de digerat, colorata maine i gata.
      PSD a castigat toate alegerile locale si parlamentare din ultimii 27 de ani, e normal sa cauti o forta politica mai putin vulgara, mai putin contrara mindset ului tau... romanii au inghitit galusca "daca toti sunt hoti, atunci nimeni nu e hot", au redus disonanta cognitiva, punct ochit-punct lovit. Marele perdant nu e axa ideologica nereformata cum zici tu, 'dreapta', ci omul cinstit ce un vrea sa traiasca intr o tara unde injustetea e litera de lege, asa cum marele castigator nu e PSD, ci grosolania, necinstea, impertinenta si "pieptu n fata, capul sus".
      • Like 0
    • @
      Perceptia e o prostie inimaginabila, fratele lui basescu fiind insusi un condamnat cu executare. Ceea ce conteaza e realitatea, asta cu "fura toti" e ceea ce am scris in comm ul de mai jos, nu toti oamenii sunt hoti, for God's sake, iar generalizari partinitoare... Jos Soros si oculta atunci, nu ne vindem tara!!! bla Bla Bla, Hidrologia salveaza Romania!
      • Like 0
  • check icon
    Un rezultat conform sondajelor de opinie. Politica lui Iohannis a slăbit PNL și a întărit PSD, este cel mai bun rezultat al PSD-ului din anul 2000 încoace. Bravo, Klaus, vine Santa Claus și mai uităm de una, de alta.
    P.S. Este efectiv măiestrie să aduci PSD-ul la cel mai bun rezultat din 1996 încoace. Nici Iliescu, nici Băsescu nu au reușit această performanță. Wir danken Ihnen, Herr Iohannis, viel Dank.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult