Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nicușor Dan a trecut pe locul doi și va disputa finala împotriva lui George Simion

Nicusor Dan - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

După o seară încordată, în care s-au numărat voturile din țară și din străinătate cu atenție, astfel încât lucrurile să fie cât mai clare, clasamentul finaliștilor s-a schimbat. Cel de-al doilea câștigător al primului tur este acum Nicușor Dan. În tot timpul în care s-au numărat voturile, la sediul PSD au avut loc conflicte aprinse între liderii social-democrați, care și-au reproșat lipsa de mobilizare și rezultatul foarte slab al lui Crin Antonescu. 

La ora 00 și 28 de minute  Nicușor Dan a trecut pe locul al doilea, reușind performanța de surclasa un candidat susținut de două partide și de toate televiziunile mari, inclusiv cele suveraniste, deși a fost cel mai atacat politician din această campanie electorală. Rezultatul lui George Simion, însă, rămâne îngrijorător, pentru că turul al doilea se prefigurează a fi unul extrem de dificil, de vreme ce sunt mici probabilitățile ca electoratul social-democrat, chiar pro-european, să sprijine un candidat reformist, precum Nicușor Dan. 

Rămâne, însă, remarcabilă calitatea campaniei electorale a lui Nicușor Dan, care a reușit, cu o echipă mică, să convingă mai multă lume decât au făcut-o partidele din coaliția de guvernare a țării. Despre asta a vorbit și Nicușor Dan în discursul de la finalul votului.

„Democrația este despre comunități, fiecare cu problemele și aspirațiile lor și vreau să felicit comunitățile de votanți ale fiecăruia dintre contracandidați pentru dezbaterea pe care au purtat-o în special pe rețelele sociale, în opinia mea mult mai consistentă decât dezbaterea pe care noi, politicienii, am putut s-o producem. Noi, politicienii, mai avem un drum lung fiecare pentru a ajunge la aspirațiile comunităților pe care vrem să le reprezentăm.”

La scurt timp după modificarea clasamentului, Crin Antonescu și-a recunoscut, rapid și fără prea mult dramatism, înfrângerea. Cu toate acestea, a refuzat să recomande votanților săi un comportament electoral adecvat în turul doi. 

Voturile au vorbit, cetățenii au vorbit. Plec din această încercare cred cu fruntea sus. Votul oamenilor trebuie respectat.”, a declarat Antonescu, care a spus că nu are nimănui nimic de reproșat. 

Nu știu ce va face coaliția, eu nu am fost parte a coaliției. Eu am prezentat un program, niște idei, niște oameni m-au votat, îi îndemn să socotească singuri cu care dintre candidați sunt compatibile ideile pe care le-am prezentat. Îi îndemn să nu stea acasă și îi îndemn pe toți care azi au votat pentru mine să se prezinte la vot.” - a spus Antonescu și a ieșit din joc în aplauzele susținătorilor săi, spunând că planul lui de viitor e să redevină ”simplul cetățean Antonescu”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragostea de tara clamata de candidati era asa de mare, ca i-a durut gura sa recomande orientarea europeana in turul doi.Pe Simion il doare la fel de tara. Sunt 80% cu orientare proeuropeana si doi candidati din opozitie. Simion a luat 21% din 100% populatie cu drept de vot, exact rata celor anti UE, iar Dan 10%. Rational, as spune ca la o participare la vot peste 70%, Simion e istorie. E greu de atins, dar depinde ce vrem. In Germania au votat 80% in februarie ca sa scape de AFD. Suntem capabili sa ne adunam, sau ne doare in dos de ce va fi?
    • Like 1
    • @ Gecaba
      Eu cred că v-ați adunat cât ați putut deja de la primul tur. Atât s-a putut....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Simion a definit multimea de un anumit nivel si limita ei. Acum veti descoperi regula de variatie invers proportionala cu gradul de participare la vot.
      • Like 1
  • Vladix check icon
    Ramin uimit cum nimeni nu se revolta ca avem un sistem de alegere a conducatorilor atit de ilogic, caci aceasta e problema de fapt. Alegem o persoana, pe care nimeni nu poate garanta, pentru 4 sau 5 ani. Acea persoana poate juca teatru sau poate fi narcisista, sociopata sau dusa cu pluta. De ce sa nu ne putem razgindi oricind si sa o demitem daca nu ne convine?
    O companie cind angajeaza pe cineva se confrunta cu aceeasi problema. Poate acea persoana minte in CV, poate are vicii incompatibile cu desfasurarea normala a unui program de munca, poate fura. De aceea exista un timp de proba, ba chiar poate fi demis oricind dupa angajarea definitiva, daca faptele sint grave.
    De ce consideram normala aceasta situatie pentru un angajator iar pentru o functie in stat nu?
    De ce dam vina pe oameni ca nu au stiut ce au ales si nu ne gindim ca procesul in sine este o loterie, caci nu avem cum sa stim cu adevarat cine este acea persoana? De ce nu aplicam aceleasi reguli si politicienilor pe care ii angajam si preferam sa dam vina pe oamenii care i-au ales?
    • Like 2
  • Un tur doi de vis, golanul versus aerianul...
    • Like 1
    • @ RazvanP
      andrei andrei check icon
      a da, probabil orice intelectual e aerian pentru cei ca tine
      • Like 4
    • @ RazvanP
      La voi un om educat, cu bun simț, bine pregătit. calm, atât cât se poate atunci când ai de-aface cu niște elemente de ură că-i împiedici în hoție, colportori de minciuni, doar te vor discredita, este considerat aerian, prost. Dacă nu ești familiarizat cu principala calitate a românului mitocănia nu meriți nicio considerație.
      Un derbedeu, huligan, mardeias, un vânzător de piei de closca, un trădător de țară, o caricatură hada a fascismului, un venit din pegra societății reușește, prin manipularea inapoierii intelectuale a majorității să ajunga unde, în condiții de civilizație, nici n-ar fi gândit vreodată. Psd a muncit din greu la imbecilizarea maselor, a reușit, dar iată că acum s-a întors totul împotriva lor. Cică mamaliga explodează dar cu fitil de import. Altfel se fâșie.
      • Like 3
    • @ andrei
      Nu, DOAR Nicușor!
      Ya know, ăla obsedat în TOATE dezbaterile pentru funcția de președinte al ROMÂNIEI de chestii exclusiv bucureștenești...
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Nu man, un om care are idei puține și fixe, IRELEVANTE PENTRU RESTUL ȚĂRII este în cel mai bun caz aerian...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      esti total aerian, dragul de tine...
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      Nici pe departe, sunt inginer, nu matematician! ;)
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Pardon, FOSTUL golan. Acum mult timp. Cred că nu l-ai mai urmărit de mult pe Simion. Vicepreședinte la ECD, legături pe bune în SUA, calm, echilibrat (acum), militant pentru conservatori, rezonabil, interviuri în engleză absolut rezonabile etc etc. Cred că ești puțin rămas în urmă. E păcat să nu fii informat la zi, că uite, tragi concluzii aiurea.
      • Like 0
  • Desi sunt sustinator Nicusor Dan si l-am votat , trebuie sa recunosc ca lui Nicusor ii va fi foarte greu sa-l bata pe Simion, pentru un motiv foarte simplu . E diferenta mare de procente.
    • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Diferență mare, iar prostia este tenace.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Da, pentru ca e convinsa de superioritatea ei. Nu gasesti prost cu indoieli.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      La fix ai spus. Parcă ai fi vorbit de cei din tabăra ta :-) :-)
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult