Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

RISE Project: Filiera braziliană a grupului care l-a ajutat și a profitat de ascensiunea politică a lui Liviu Dragnea: grupul din Cumbuco

RISE Project scrie că a mers pe urmele afacerilor din Brazilia ale unui milionar român care s-a sinucis în avion și a dat de oamenii lui Liviu Dragnea.

„Liviu Dragnea, președintele PSD, este omul politic al momentului. Infama ordonanță 13 promovată inclusiv în beneficiul său de guvernul Grindeanu a scos sute de mii de români în stradă, iar Dragnea a dat înapoi. Scandalul ordonanței a scos însă la iveală modul de operare al politicianului: noaptea și prin interpuși”, scrie Rise Project în articolul cu titlul „Dragnea, fortăreața din Brazilia”.

Site-ul de investigații a pornit de la sinuciderea în 2015, într-un avion, a patronului Regiotrans, milionarul Costel Comana, și a descoperit că milionarul făcea parte dintr-un grup de afaceriști și politicieni români care de aproape zece ani se întâlnesc în secret și fac afaceri în Brazilia.

„RISE Project a investigat modul în care și-a construit Dragnea puterea politică și economică și a descoperit că premierul Grindeanu nu este singurul interpus al șefului PSD. În ultimii zece ani, Dragnea și-a consolidat influența, folosindu-se de un cerc restrâns de oameni de încredere.

Astăzi vă prezentăm filiera braziliană a grupului care l-a ajutat și, la rândul lui, a profitat de ascensiunea politică a lui Dragnea: grupul din Cumbuco.

* am mers pe urmele afacerilor din Brazilia ale unui milionar român care s-a sinucis în avion și am dat de oamenii lui Dragnea

* Mugurel Gheorghiaș, “Melcul”, fost coleg de facultate, coleg de trupă rock de-al șefului PSD și acționar al firmei Tel Drum, a înființat peste ocean o firmă pentru investiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare încă din 2010

* Gheorghiaș a introdus de cel puțin șase ori în Brazilia, în 2010-2011, bani descriși drept “investiții directe din România”

* Costel Comana, milionarul care s-a sinucis, și el fost coleg de facultate cu Dragnea, a înființat alte două firme pe malul Atlanticului, cu ajutorul aceluiași localnic care apare în firma lui Gheorghiaș

* am identificat vila cu piscină și teren de tenis unde petreceau Dragnea, Comana, Gheorghiaș și alți apropiați”, scrie Rise Project.

Citește în continuare investigația Rise Project. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Greșiți!
  Psd-ul are o slăbiciune pentru Brazilia, că doar de-aia se ducea și măzărel pe acolo, pentru samba, nu?
  • Like 0
 • Sunt uluita ....desi banuiam ca agendele ascunse ale acestor asa zisi politicieni patrioti trec de mult de granitile tarii noastre, totusi cu ce seninatate declara ca ei nu stiu nimic...... Ce clica odioasa...dragnea, mazare.....o fi fost si ponta pe acolo, tariceanu s-o fi dus prin georgia..... Ce este de facut ? Romanasii nostri sunt ametiti de antena 3 si Romania tv. Cred insa cu putere ca toate mizeriile astea vor iesi la iveala. Si mai cred cu tarie ca mai sunt in tara noastra si oameni cu caracter integru, binecuvintati de Dumnezeu cu curaj si intelepciune , capabili sa intre in politica si sa faca curatenie.
  • Like 0
 • In concluzie, nu doar multinationalele scot bani, cu valizele, din tara, ci si mafia romanesca:mazare, dragnea, poate si tariceanu si ceilalti complici, ajunsi in pozitii privilegiate, prin votul "majoritar" al naucilor si defavorizatilor pomanagii si al celor direct interesati, prostiti de a3 gadea&co si rtv&co. Asta este motivul pentru care dau ordonante, favorabile lor, noaptea, hoteste. Cine e capabil sa priceapa sa o faca.
  • Like 2
 • Se pare ca nimeni nu are interesul sa ia la puricat sursele averilor afisate ale diversilor, nu doar din politica. Mi-ar placea sa vad o ancheta jurnalistica consistenta despre compania asta atat de misterioara si de mare succes, TelDrum...Vreau sa vad o ancheta jurnalistica despre cum copiii lui A. Nastase au ajuns sa aiba hoteluri si cluburi..
  Cum naiba, in mai toate orasele mici si medii din Romania, numai firmele nevestelor, neamurilor si amicilor celor din fruntea Adm Locale prospera?
  Daca am trai intr-o tara normala, noi toti astia prosti care platim taxe am declara greva fiscala ca reactie la tupeul unora gen:
  - manelisti care se filmeaza in timp ce primesc, pe fruntea asudata, multe zeci de mii de euro care, evident, nu sunt declarati si impozitati;
  - florarii care nu stiu ce-i ala bon fiscal;
  Vreau sa vad si eu ANAF-ul intrand peste astia la o petrecere sa le ceara registrul de casa.
  PNL-ul s-a trezit cat de cat si a venit cu o propunere decenta de relaxare a taxarii muncii.Se pare ca partidul CLASEI MUNCITOARE, PSD, nu e de acord.
  • Like 2
 • Aștept diseară la Jocuri cu Rareș al doilea episod.
  Până la urmă tot o să fie încolțit Hamsterul.
  Domeniul lui Dragnea frizează nu numai bunul simț ci și orice logică.
  De unde mama dracului să ai tu ca funcționar public asemenea domeniu în Alexandria?
  Nu am mai spus de Brazilia pentru că e prea departe,iar domeniul de aici,se vede,e palpabil.
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult