Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Rocky Simona!

    „Opriți asta! E inuman!”, nu m-aș fi putut abține să strig dacă eram pe Rod Laver Arena, cu toate că vedeam mai mult decât meciul de tenis Simona Halep -Lauren Davis, vedeam unul dintre marile filme ale tuturor timpurilor.

Credeam că știu câte ceva despre sportul ăsta, cu rachete, plasă și mingi, dar așa ceva nu mi-am închipuit vreodată că există. Dacă făceam pronosticuri la pariu de-a lungul celor peste 3 ore, ajungeam în sapă de lemn. De nu știu câte ori am crezut că Simona a pierdut. De nu știu câte ori, că a câștigat. Când Davis părea că nu mai e în stare nici să-și arunce mingea la serviciu, învia, incredibil, „din pumni” și expedia niște lovituri de rever cu două mâini, împușcate, plate, ascuțite până la durere, cum n-am văzut decât la uriașe ale tenisului, Serena Williams, Chris Evert, Venus Williams, Sharapova... După ce se strâmba de durere pe margine, în timp ce medicul îi pansa laba piciorului, intra pe teren ca să se arunce, fără ezitare, în contre-pied-uri și șpagate la rupere... Că îmi dădeam eu palme când Lauren mai agăța încă o minge, și încă o minge, și încă o minge ca și câștigătoare ale Simonei, n-ar fi nimic, căci, iarăși de neînchipuit, însuși Darren Cahill și-a dat, la un moment dat, cu pumnii în cap!

Îți recomandăm

Simona a câștigat acest meci, la sfârșitul căruia mărturisea că îi cedaseră toți mușchii, nu-și mai simțea corpul, pentru că a avut excepționala tărie psihică să uite că Lauren Davis e nr. 76 mondial, iar Simona Halep nr. 1.

În setul 2, după o lovitură formidabilă a americancei, Simona a aplaudat-o cu calm și respect. Atunci mi-am dat seama că o consideră egala ei, că nu își spune, cum lesne și fatal se poate întâmpla, „De ce nu pierde fata asta, ce naiba, numărul 76 îndrăznește să se pună cu mine?!”.

Ca tenis, n-a fost cel mai bun meci al Simonei. Însă este vârful psihic și fizic al carierei ei de până acum. Să recuperezi, după 3 ore de joc, de la 0-40, 3 mingi de meci pentru Davis, și nu pe greșeala adversarei, ci câștigând toate punctele cu inițiativă și lovitură decisivă, asta este stofa din care sunt făcute marile campioane! 

Când s-a intrat în a 4-a oră de bătălie sălbatică, meciul a căpătat o tentă sinucigașă pentru ambele jucătoare. Căci, după ce și-au consumat rezervele dincolo de linia roșie, mâncându-și din măduvă, va fi foarte greu să facă față următoarei confruntări. Intersectând, cum spuneam, cinematograful cu tenisul, am văzut o capodoperă thriller-horror, la sfârșitul căreia Simona ar trebui să arate ca Rocky Balboa, tumefiată, plină de sânge, cu un ochi semiînchis, incapabilă să-și mai ridice brațele pentru victorie, dar cu o inimă imensă, pulsând să ne spargă piepturile: „Sunt aproape moartă, dar a fost frumos...”.

Scriu, dar nici acum nu-mi vine să cred că Simo a câștigat. Nu pomenesc numele posibilelor adversare viitoare, căci nu asta contează în primul rând. Important e ce se va întâmpla la noapte și mâine dimineață cu picioarele Simonei, cât de adânci sunt rănile...

Dacă, printr-un miracol, încă unul, Simona reușește să depășească fizic situația, meciul acesta, intrat în istoria mare a tenisului, poate fi o adevărată rachetă propulsoare pentru luptătoarea pe viață și pe moarte din România!...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult