Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

RoEuropa sau Dragnealand?

De două ori în această viață nu m-am dus la vot. În turul 2 al prezidențialelor din 2004, pentru că n-am fost în stare să aleg între cele două fețe ale aceluiași demon: Năstase și Băsescu. Am greșit.

N-aveam dreptul să fac asta. A fost ca și cum aș fi ars foaia pe care era scrisă o problemă la limită, foarte grea, în loc să caut o soluție, poate eronată.

În 2018, la referendumul așa-zis pentru familie, n-am greșit. Am refuzat să votez într-o chestie inexistentă, chiar ridicolă, întrucât era deja stabilită prin lege, pe care aș fi făcut-o să pară reală prezentându-mă la secția de votare. Când cineva te întreabă „Cetățene, gheața e rece?”, dacă ești tâmpit, răspunzi, dacă nu, taci și te întrebi de ce ți s-a pus o astfel de întrebare.

Scrutinul europarlamentar și referendumul de duminică pun probleme adevărate, limpezi și sumbre, în fața cărora nu cred că poți să stai acasă. Rezultatele lor vor influența hotărâtor soarta României, pentru nu știu câți ani, cum poate n-au făcut-o niciun rând de alegeri până acum.

Nu vreau să știu ce e patriotismul, pentru că acest cuvânt este iarăși plimbat prin toate gurile de canalii. În schimb, știu ce este nepatriotismul: a nu vota, în situația de față, este un act profund nepatriotic.

N-am idee cum arată bunii români, de care tot face vorbire stăpânirea. Însă răi români sunt cu siguranță absenteiștii, cei care pot să facă României răul cel mai mare...

Celebra justificare „N-ai, domnule, ce să votezi, totul e, aceeași mizeri-e!” este mai falsă ca niciodată. Avem ce alege.

Pentru că întrebările care se pun duminică, una pentru referendum, care le strânge pe cele două, și două pentru europarlamentare, precum și posibilele răspunsuri, sunt, de fapt, următoarele:

●Vreți să avem o șansă ca hoții și corupții să nu mai poată fi făcuți scăpați cu legea în mână?

Dacă da, atunci votați de două ori DA.

Dacă nu, atunci votați de două ori NU.

●Vreți să trăiți ca euromâni într-o Românie europeană?

Dacă asta vreți, atunci NU votați PSD, ALDE.

●Vreți să trăiți ca băștinași în Dragnealand, un cartier din mahalaua Europei?

Dacă asta vreți, atunci votați PSD, ALDE.

●Sunteți lași, nesimțiți, oportuniști, lipsiți de caracter?

Dacă da, nu votați deloc.

Dacă nu, ne vedem duminică la urne.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult