Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

RoEuropa sau Dragnealand?

De două ori în această viață nu m-am dus la vot. În turul 2 al prezidențialelor din 2004, pentru că n-am fost în stare să aleg între cele două fețe ale aceluiași demon: Năstase și Băsescu. Am greșit.

N-aveam dreptul să fac asta. A fost ca și cum aș fi ars foaia pe care era scrisă o problemă la limită, foarte grea, în loc să caut o soluție, poate eronată.

În 2018, la referendumul așa-zis pentru familie, n-am greșit. Am refuzat să votez într-o chestie inexistentă, chiar ridicolă, întrucât era deja stabilită prin lege, pe care aș fi făcut-o să pară reală prezentându-mă la secția de votare. Când cineva te întreabă „Cetățene, gheața e rece?”, dacă ești tâmpit, răspunzi, dacă nu, taci și te întrebi de ce ți s-a pus o astfel de întrebare.

Scrutinul europarlamentar și referendumul de duminică pun probleme adevărate, limpezi și sumbre, în fața cărora nu cred că poți să stai acasă. Rezultatele lor vor influența hotărâtor soarta României, pentru nu știu câți ani, cum poate n-au făcut-o niciun rând de alegeri până acum.

Nu vreau să știu ce e patriotismul, pentru că acest cuvânt este iarăși plimbat prin toate gurile de canalii. În schimb, știu ce este nepatriotismul: a nu vota, în situația de față, este un act profund nepatriotic.

N-am idee cum arată bunii români, de care tot face vorbire stăpânirea. Însă răi români sunt cu siguranță absenteiștii, cei care pot să facă României răul cel mai mare...

Celebra justificare „N-ai, domnule, ce să votezi, totul e, aceeași mizeri-e!” este mai falsă ca niciodată. Avem ce alege.

Pentru că întrebările care se pun duminică, una pentru referendum, care le strânge pe cele două, și două pentru europarlamentare, precum și posibilele răspunsuri, sunt, de fapt, următoarele:

●Vreți să avem o șansă ca hoții și corupții să nu mai poată fi făcuți scăpați cu legea în mână?

Dacă da, atunci votați de două ori DA.

Dacă nu, atunci votați de două ori NU.

●Vreți să trăiți ca euromâni într-o Românie europeană?

Dacă asta vreți, atunci NU votați PSD, ALDE.

●Vreți să trăiți ca băștinași în Dragnealand, un cartier din mahalaua Europei?

Dacă asta vreți, atunci votați PSD, ALDE.

●Sunteți lași, nesimțiți, oportuniști, lipsiți de caracter?

Dacă da, nu votați deloc.

Dacă nu, ne vedem duminică la urne.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Statisticianul este cel mai urit personaj indeobste de partea stinga a esichierului politic. Prin statistica orice minciuna este devoalata si politicall correctness-ul este aratat in toata splendoarea sa... putreda. Vrei sa stii de exemplu ( fara a fi acuzat de rasism ) structura pe nationalitati a persoanelor inchise in sistemului penitenciar a unei tari ? Intrebi statisticianul care are datele seci. A publica aceste date fara 'acoperire' profesionala atrage in mod acuzatii de rasism , xenofobie , etc... In acelas mod statistica evolutiei politice poate anunta un cosmar inevitabil sau , citeodata , o raza de speranta.
  ***Anul 2012 . USL -ul ( format din PSD , PNL ,PC si UNPR ) o alianta- mutant in care dreapta coabiteaza cu stinga golind practic de continut ideea de Opozitie , cistiga 69% din voturi ( Senat /Camera Deputatior ). Din acest total PSD-ul ia 33% iar PNL-ul 28%. Romania inca avea procentual, in teorie, un petec suficient de mare prin Partidul National Liberal in masura sa astupe gaura rosie din pantalonii politicii parlamentare.
  ***Anul 2014 ,USL-ul a murit ( prin plecarea liberalilor) Traiasca Alianta Social Democrata ( PSD+UNPR+PC) satelizati de un ALDE degenerat care ramine cu 43% din locurile in Parlament . Opozitia devine PD+PNL care fuzioneaza si cumuleaza cei 28% ai PNL cu cei 12% ai PD. Doi boxeri aflati aproape la egalitate 'mingiiati', dupa cum se arata de generosi, de o cocota batrina ( UDMR) dar care are un 5% suficient sa unga balamalele usii din stinga sau dreapta spectrului parlamentar .
  ***Anul 2014 ,Alegeri pentru Parlamentul European -un fel de barometru al furtunii ce avea sa vina in 2016 PSD &Co cistiga 37% iar ALDE ia 15% . Opozitia numita acum PDL e in corzi si ia numai un rusinos 12% . Ca o comparatie Mircea Diaconu candidind independent ia singur 6% . In acest moment celula de criza a Opozitiei ar fi trebuit sa intre in alerta si sa treaca la contramasuri ,insa apare Miracolul din Noiembrie -alegerea lui Iohannis la prezidentialele din Noiembrie 2014 si toata lumea rasufla usurata . Ceea ce a fost de fapt un tsunami social e luat drept topirea calotei glaciare si se prevede in mod fericit inecul PSD-ului in 2016. Garda, lasata din nou jos, produce personaje precum Alina Gorghiu , o ilustra necunoscuta ce e e pogorita peste partid ca lider 'ales' in mod unanim al partidului liberal direct din Muntele Olimp via Cotroceni.Este unul din simptomele ce vor arata a ce va sa fie politica de forta si sucombarea jocului democratic in interiorul partidelor parlamentare in favoarea unui ceausism resuscitat. Recalcitrantii sint expulzati prin proceduri rudimentare de 'avort' politic cu andreaua ,care aduc aminte de executiile politice ale anilor 50, mai putin cea fizica.Apare eticheta de dusman interior aplicata oricui ar avea o parere opusa liderului -liderei . Pe fundalul asta post alegeri EU in tara se adulmeca deja o cadere in avalansa a liberalilor, iar miscarile de sobolani, ce parasesc corabia care ia apa , ale primarilor Opozitiei catre Lumina care Vine de la Rasarit se amplifica.Traseismul politic devine endemic si in general amusinat catre mirosul emanat de Centrului de Putere PSD.
  In tot acest timp avem cintec, joc si voie buna intr-o Opozitie care pune semnul egal intre alegerae lui Iohannis si cea a viitoarelor tururi de scrutin pentru parlament.
  #2015- 30 Octombrie orele 22:33 intr-un club Bucurestean de Rock, situat intr-o veche hala a unei foste fabrici comuniste, se declanseaza un incendiu care va duce in final la moartea a 64 de tineri . Ray Bradbury in romanul distopic 451 Grade Fahrenheit prezinta o lume in care cartea a devenit obiect interzis, iar pompierii ajunsi aproape someri din cauza avansului tehnologic in ceea ce priveste ignifugarea caselor, devin cerberii culturali avind sarcina de-a arde orice carte impreuna cu casele unde acestea inca mai sint ascunse. Momentul trezirii constiintei eroului principal Guy Montag il reprezinta o astfel de actiune in casa unei femei denuntata de fi ascuns carti . In finalul operatiunii femeia refuza sa-si lase cartile sa arda si da foc ea insasi casei murind impreuna . Ultimele ei cuvinte care-l fac pe Montag sa aiba primul proces de constiinta , de fapt moartea ei generind nasterea sa morala ,sint un citat , o autoeulogie reprezentind cuvintele rostite cu 500 de ani in urma de...'un om numit Latimer catre altul numit Nicholas Ridley , in timp ce erau arsi de vii pe rug la Oxford pentru erezie , pe data de Octombrie 16,1555...Master Ridley , we shall this day light such a candle, by God's Grace , in England , as I trust shall never put out "
  Incendiul de la Colectiv si urmarile sale indelung mediatizate au produs un catharsis moral in societatea romaneasca tinara . Cu aceeasi ocazie s-au aratat ceea ce John Steinbeck numea in titlul unei nuvele drept Oameni si Soareci . Unele semne se aratasera inca din Decembrie '89 si se consolidasera ca metastaza din pacate in 13-15 Iunie 1990. De o parte empatia ,de celalata ura natinga cu accente religioase de tip medieval. Probabil ca la fel ca in exemplul din 451 Grade Fahrenheit, flacara nascuta accidental in acea noapte fatidica de Octombrie a anului 2015 a insemnat cumva si radacina miscarii politice a tinerilor pe care o traim azi.
  ***2016 iunie Alegerile locale pentru Primarii si Consiliile Locale sint cistigate intr-un tur la un scor stabil al PSD cu 37.5% . Guvernul tehnocrat nu-si asumase responsabilitatea unei ordonante de urgenta care sa corecteze timpenia Guvernului Tariceanu din 2007 ( alegerea Consiliilor Locale ) precum si a Guvernului Boc mai tirziu in 2011 (alegerea primarilor ) intr-un singur tur. Ceea ce paruse a fi un avantaj se transformase in exact opusul sau .Jurnalistul Liviu Avram incearca si el fara succes sa ridice argumentul neconstitutionalitatii la CCR. E greu sa repari in comparatie cu usurinta distrugerii natinge.In acest context Miracolul din Noiembrie si fenomenul #Colectiv nu au patruns in constiinta cetatenilor , nici macar in orase mari gen Bucuresti unde PSD -ul a cistigat detasat alegerile intr-un tur. Sintem la un an distanta de viitoarea implicare a tinerilor in politica si e clar ca cei care au vietuit ( ma feresc de-a folosi cuvintul 'trait ') sub comunism si reforma brutala a anilor '90 nu mai sint o speranta nici macar ca numar la vot, ci doar o masa zapacita si infricosata de ziua de miine . Nici acum dupa acest dus rece al alegerilor pierdute la europrlamentare Opozitia nu face miscari strategice importante si se multumeste cu propaganda gen:... trei iezi cucuieti usa (la bloc )Gorghii descuieti ...penibil si inutil.
  ***2016 Decembrie Alegeri Parlamentare . PSD 45% , PNL 20% si surpriza USR cu 9% deschide adevarata usa de data asta catre sperantele plapinde pe care le avem azi .
  ***2019 Alegeri Europarlamentare considerate de unii analisti, in perspectiva pierderii lor catre PSD, ca potential a fi ultimele alegeri libere pentru urmatoarea decada . Echivalind cu Ceasul Atomic al Armaggedonului pe care Buletinul Savantilor Atomisti il orienteaza periodic mai aproape sau mai departe de ora 12 , probabil ca Romania este la ora 12 fara un minut .
  Tic , tac!
  • Like 0
 • Bogdan check icon
  Deci referendumul de acum pune probleme "adevarate si limpezi"? Cu intrebarile alea incalcite, de toata rusinea? Domnule Popescu, ne credeti prosti? :)))
  • Like 0
  • @ Bogdan
   Bogdanele, daca acele intrebari ti se par greu de inteles, inseamna ca prostul esti dumneata :) sau poate esti doar spalat pe creier sau complice al hotilor ;)
   • Like 0
 • Încep să cred că articolele din Republica nu sunt scrise de dl. Popescu. Altfel, ar însemna că avem de-a face cu dr. Jekyll şi mr. Hyde. Ceea ce a scris aici ESTE TOTAL DIFERIT de ceea ce a spus în emisiunea dlui Prelipceanu! [https://youtu.be/AgVmpsElrIM] Acolo nu aruncă, în manieră liiceanistă, vina asupra celor "laşi, nesimţiţi, oportunişti, lipsiţi de caracter", ci pune degetul pe rană: indolenţa opoziţiei. Pentru că niciun partid din ceea ce numim opoziţie nu a promovat (nu am găsit un termen mai bun) nici referendumul pentru justiţie, nici alegerile europarlamentare. Nici măcar pe website-urile proprii.

  Acum, ce concluzie să trag? Că unul este discursul pentru "republicani" şi altul pentru publicul larg?

  >>COMPLETARE<<
  În această perioadă, ca mai tot românul, am găsit în cutia poştală tot felul de materiale "promoţionale" vizând europarlamentarele: de la "ziarul" PSD şi până la pliante şi flyere prin care partidele îşi promovează "oferta". N-am găsit nici măcar în presa "roz" texte mai lipsite de conţinut. Poze, date statistice şi îndemnuri ca la fantomaticul PCR, nimic mai mult. Dacă la partidele precum PSD, ALDE, PNL era previzibil (pentru că sunt nişte partide încremenite în timp), de la cei "tineri", precum USR ori PLUS, mă aşteptam la mai mult.
  • Like 1
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Da, Eu merg la Vot. Niciodata nu am "chiulit". De ce ? Pentru ca Stiu, Sunt convins ca Votul meu o sa schimbe soarta Romaniei in bine. Votul meu a adus USR-ul in Parlament. Au fost acolo, altfel. Votul meu a adus Un Presedinte care vorbeste in germana cu Cancelarul Germaniei si apoi ne facem selfie la ski. E acolo, e altfel. Deci ? Votul meu a schimbat Romania, iar Duminica cei ca mine vor fi multi !
  • Like 1
 • mike mike check icon
  <<"●Vreți să trăiți ca euromâni într-o Românie europeană?
  Dacă asta vreți, atunci NU votați PSD, ALDE. ">> Aoleu domnule Popescu, ce faceti aici? Pai democratie liberala tocmai asta inseamna, sa poti sa-l alegi si pe Lucifer, daca doresti. Dumneavoastra influentati votul? Important este sa mearga oamenii la vot in numar cat mai mare. Cum si ce vor vota este treaba lor, nu? Inteleg sa fi reactionat astfel daca exista doar un singur partid, un partid unic, insa acum avem ce sa alegem, nu? Stiu ca v-ati saturat de Dragnea and Co. , insa fiecare voteaza dupa cum il duce pe el/ea capul.
  • Like 2
  • @ mike
   Fiecare, in campanie electorala ARE DREPTUL SA SFATUIASCA OAMENII SA VOTEZE CU CINE CREDE EL CA E MAI BUN!!! Domnul Popescu are acest drept sa spuna ce crede despre vot. Ori, dumneavoastra ii puneti pumnul in gura?!!!
   • Like 0
 • „Vreți să trăiți ca euromâni într-o Românie europeană?
  Dacă asta vreți, atunci NU votați PSD, ALDE.”

  Vorbele din întîia propoziție sună frumos, dar tot pot citi dincolo de ele...
  • Like 0
 • MUGUREL ASAFTEI,ESTI TARE PROSTOVAN!ADICA TU AI FI VRUT SA MERGI LA REFERENDUM,DAR ARTICOLUL DOMNULUI POPESCU TE-A FACUT SA TE RAZGANDESTI?!...MINTE-TE PE TINE,DAR NU PE NOI!
  • Like 0
 • de 2 ori DA, si clar stampila va fi pusa pe oricine inafara de PSD sau ALDE
  • Like 0
 • Acest articol m-a ajutat sa ma hotărăsc. NU merg la referendum! Posturi ca Antena 3 arunca tone de invective și dejectii verbale asupra celor care nu gândesc si acționează la comanda lor. Acum văd ca și aici suntem deposedați de demnitate dacă nu mergem la referendum. Nu mai comentez absurdul comparațiilor dintre acest referendum și altele anterioare. Spațiul românesc arată ca un centru de nebuni in care ne atacam sau jignim unii pe alții. Logic am trei opțiuni: da, nu sau abținere. Este un drept și vreau sa îl exercit. Constiinta și rațiunea mea vor decide când, cum, dacă și ce voi vota.
  • Like 1
  • @ Mugurel Asaftei
   Daca nu mergeti la referendum e clar ca buna ziua ca nu vreti sa ajutati tara sa scape de mafioti! E logic. Ce nu va convine in sfatul domnului Popescu? Cand dansul spune lucruri de absolut bun simt. Dar Romania a ajuns un ocean de gunoaie umane dupa '89, prin contributia structurilor mafiei pcr-isto-securiste de sorginte sovietica ce si-a facut mendrele dupa revolutie fara nici-o restrictie...Ei isi doresc disolutia acestei tari si reducerea populatiei de calitate, pentru a ramane o tara gen africana, tribala, unde nimanui din lumea civilizata sa nu-i mai pese ce trib a venit la putere !!! Atentie, oameni buni, tara se naruie daca nu votati, asta sugereaza si domnul Popescu, dar se gasesc destui sa-l muste, intr-atat de tare a fost mutilata gandirea normala la noi !!!
   • Like 1
 • Dragii mei scripcari : pe voi ( spectrul mediatic politic social ) nu va intereseaza nici adevarul nici verticalitatea nici principiul nici macar optiunea sau sinceritatea ci sa iasa la numaratoare si apoi "sa va scoateti" iar si mai apoi sa incingeti o hora ca la sarbatoare. Un adevar dureros : Romania si tomberonul Europei de ce nu si al mapamondului....cum va suna ?.imbietor si miresmatic la fel ca un parfum de Cocolino. ( sarcasm )
  • Like 2

Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult