Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Români, dormiți liniștiți și bucurați-vă de luminițe și ninsoare că guvernul lui Ciolacu „lucrează” pentru dumneavoastră

Marcel Ciolacu - Klaus Iohannis - Nicolae Ciucă

Foto: Inquam Photos / George Călin

Români, dormiți liniștiți și bucurați-vă de luminițe și ninsoare că guvernul lui Ciolacu „lucrează” pentru dumneavoastră.

Cum? Păi în stilul caracteristic, pregătind noi măsuri de austeritate. Potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență, toate sporurile, indemnizațiile și primele din sistemul bugetar sunt înghețate.

În plus, Guvernul Ciolacu taie finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis. Prin excepție, salariile profesorilor cresc cu 20% anul viitor, în două etape, cu 13% de la 1 ianuarie și cu 7% de la 1 august. Cu toate acestea, această creștere salarială este cu mult sub nivelul de 40% obținut ca promisiune după greva generală din vară. 

Totodată, munca suplimentară va fi compensată doar cu timp liber, iar drepturile salariale câștigate în instanță vor fi plătite eșalonat.

Cresc însă salariile demnitarilor cu 5%. În plus, ​Guvernul vrea să amâne cu 2 ani creșterea contribuției la fondurile private de pensii (Pilonul II), de la 3,75% la 4,75% din cota de 25% de CAS, abia de la 1 ianuarie 2026. Acest lucru se întâmplă după ce, în martie 2022, Guvernul s-a lăudat că a îndeplinit un jalon din PNRR, adoptând o Ordonanță de urgență care viza creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024.

De reținut că proiectul vine după ce Guvernul a majorat taxele și a luat măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. De asemenea, guvernanții au cerut primăriilor și instituțiilor să vireze excedentul în fondul de rezervă bugetară, de unde Guvernul îl distribuie altor ministere sau instituții care au nevoie. Această măsură a fost luată din cauză că guvernul lui Ciolacu nu a efectuat în acest an o rectificare bugetară.

Realitatea este că România nu va putea respecta deficitul bugetar asumat, adică diferența între venituri și cheltuieli, de 4,4% din PIB, însă țintește un nivel de 5,5% din PIB în acest an.

Pentru cine încă nu știe, România se află în procedură de deficit excesiv și se angajase în fața Comisiei Europene să ajungă la 3% anul viitor, cât prevede limita maximă a tratatelor europene.

Dar evident că populismul guvernanților ne-a îndepărtat de acest obiectiv. Altfel, PSD-ul lui Ciolacu a promis majorarea cu 40% a pensiilor anul viitor, deși această măsură este lipsită de sustenabilitate financiară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si va fi din ce in ce mai rau cu acest bulibasa covrigar. Rau este ca are contracandidati doar lepadaturi de aceeasi specie.
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult