Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

România a plecat de la JAI cu cel mai prost scenariu. Fostul comisar european Corina Crețu: Președinția Suediei, care începe de la 1 ianuarie, nu intenționează sa mai pună pe agendă subiectul Schengen

Corina Crețu - FB

România a plecat de la JAI cu două voturi împotriva intrării Schengen, al Austriei și al Olandei, și fără un calendar care să ofere o garanție referitoare la data aderării. Posibilitatea decuplării de Bulgaria, care i-ar fi asigurat votul Olandei, a fost discutată doar la nivel informal, nu și oficial.

Iar Suedia, care preia președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie, nu intenționează sa mai pună pe agendă subiectul Schengen, a scris pe Facebook fostul comisar european Corina Crețu.

„Este trist pentru România, care ar fi trebuit - în opinia mea - să solicite vot separat pentru România și Bulgaria. Mai avem speranța Consiliului Uniunii Europene din 15 decembrie.

Cred ca se cuvine, totuși, să mulțumim Președinției cehe a Uniunii Europene, care ne-a sprijinit foarte mult în ultimele șase luni.

Președinția Suediei, care începe de la 1 Ianuarie, nu intenționează să mai pună pe agenda Președinției sale acest subiect.

Apoi, de la 1 Iulie 2023, ne poate reveni speranța, pe timpul Președinției Spaniole a Uniunii Europene, care susține pe deplin intrarea României in spațiul Schengen.

Drept consecință, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefasta pentru Romania, pe care romanii nu o merită”, a scris fostul Comisar European.

Într-o declarație făcută după consiliului JAI, comisarul pentru Afaceri Interne, și-a exprimat rezerva că în viitorul Consiliu al UE s-ar mai putea schimba ceva. Ea s-a declarat convinsă că convinsă că „vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea”. Mandatul se încheie în 2024.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Cam repede am votat acceptarea in NATO a Suediei si Finlandei. Cam repede am uitat ca Finlanda ne-a blocat la incercarea trecuta...
    • Like 0
  • Pai cu tovarasa Cretu ca europarlamentar .. cine necuratu´ sa ne dea crezare...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult