România a plecat de la JAI cu două voturi împotriva intrării Schengen, al Austriei și al Olandei, și fără un calendar care să ofere o garanție referitoare la data aderării. Posibilitatea decuplării de Bulgaria, care i-ar fi asigurat votul Olandei, a fost discutată doar la nivel informal, nu și oficial.
Iar Suedia, care preia președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie, nu intenționează sa mai pună pe agendă subiectul Schengen, a scris pe Facebook fostul comisar european Corina Crețu.
„Este trist pentru România, care ar fi trebuit - în opinia mea - să solicite vot separat pentru România și Bulgaria. Mai avem speranța Consiliului Uniunii Europene din 15 decembrie.
Cred ca se cuvine, totuși, să mulțumim Președinției cehe a Uniunii Europene, care ne-a sprijinit foarte mult în ultimele șase luni.
Președinția Suediei, care începe de la 1 Ianuarie, nu intenționează să mai pună pe agenda Președinției sale acest subiect.
Apoi, de la 1 Iulie 2023, ne poate reveni speranța, pe timpul Președinției Spaniole a Uniunii Europene, care susține pe deplin intrarea României in spațiul Schengen.
Drept consecință, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefasta pentru Romania, pe care romanii nu o merită”, a scris fostul Comisar European.
Într-o declarație făcută după consiliului JAI, comisarul pentru Afaceri Interne, și-a exprimat rezerva că în viitorul Consiliu al UE s-ar mai putea schimba ceva. Ea s-a declarat convinsă că convinsă că „vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea”. Mandatul se încheie în 2024.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.