Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

România a plecat de la JAI cu cel mai prost scenariu. Fostul comisar european Corina Crețu: Președinția Suediei, care începe de la 1 ianuarie, nu intenționează sa mai pună pe agendă subiectul Schengen

Corina Crețu - FB

România a plecat de la JAI cu două voturi împotriva intrării Schengen, al Austriei și al Olandei, și fără un calendar care să ofere o garanție referitoare la data aderării. Posibilitatea decuplării de Bulgaria, care i-ar fi asigurat votul Olandei, a fost discutată doar la nivel informal, nu și oficial.

Iar Suedia, care preia președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie, nu intenționează sa mai pună pe agendă subiectul Schengen, a scris pe Facebook fostul comisar european Corina Crețu.

„Este trist pentru România, care ar fi trebuit - în opinia mea - să solicite vot separat pentru România și Bulgaria. Mai avem speranța Consiliului Uniunii Europene din 15 decembrie.

Cred ca se cuvine, totuși, să mulțumim Președinției cehe a Uniunii Europene, care ne-a sprijinit foarte mult în ultimele șase luni.

Președinția Suediei, care începe de la 1 Ianuarie, nu intenționează să mai pună pe agenda Președinției sale acest subiect.

Apoi, de la 1 Iulie 2023, ne poate reveni speranța, pe timpul Președinției Spaniole a Uniunii Europene, care susține pe deplin intrarea României in spațiul Schengen.

Drept consecință, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefasta pentru Romania, pe care romanii nu o merită”, a scris fostul Comisar European.

Într-o declarație făcută după consiliului JAI, comisarul pentru Afaceri Interne, și-a exprimat rezerva că în viitorul Consiliu al UE s-ar mai putea schimba ceva. Ea s-a declarat convinsă că convinsă că „vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea”. Mandatul se încheie în 2024.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Cam repede am votat acceptarea in NATO a Suediei si Finlandei. Cam repede am uitat ca Finlanda ne-a blocat la incercarea trecuta...
    • Like 0
  • Pai cu tovarasa Cretu ca europarlamentar .. cine necuratu´ sa ne dea crezare...
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult