Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vot contra aderării României și Bulgariei la Schengen, dat de Austria și Olanda. Klaus Iohannis: Atitudinea nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea europeană

Consiliul JAI

Foto: Profimedia Images

Austria și Olanda au votat, în Consiliul JAI, împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda a precizat, în minuta ședinței, că susține de fapt intrarea României în Schengen, dar nu și pe cea a Bulgariei. Cum cele două țări sunt luate la pachet, acest lucru a dus la un vot negativ pentru ambele din partea Olandei. Celelalte 25 de state au votat pentru extinderea Schengen cu România și Bulgaria.

Pe de altă parte, țările UE au votat, în unanimitate, în favoarea cererii Croației de a adera la spațiul Schengen. Croația va intra în spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2023.

România a plecat de la JAI cu cel mai prost scenariu - fără un calendar care să ofere o garanție referitoare la data aderării.

Joi seară, președintele Klaus Iohannis a ieșit cu o declarație întârziată, în care acuză atitudinea nejustificată a Austriei.

Klaus Iohannis: Atitudinea nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene

Foto: Presidency.ro

Redăm declarația de presă a șefului statului: „Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre.

Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici!”

Comisarul pentru Afaceri Interne: Sunt dezamăgită și împart această dezamăgire cu cetățenii României și Bulgariei

Foto: AFP/ Profimedia

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a spus, după Consiliul JAI, că România și Bulgaria respectă toate condițiile pentru a face parte din Schengen și și-a exprimat dezamăgirea față de votul de astăzi. „Sunt dezamăgită și împart această dezamăgire cu cetățenii României și Bulgariei. Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat si va fi prioritatea mea

Cred că este foarte clar că atunci când suntem uniți suntem foarte puternici. În acest caz nu suntem uniți și acest lucru ne întristează. Va fi o prioritate pentru mine, în calitate de comisar, să ne asigurăm că România și Bulgaria intra în Schengen”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A vazut cineva o lupta acerba a politrucilor romani pentru aderare? Eu nu, doar vorbe care sa ne dea iluzia ca fac ceva. Ni s-a dat pe la nas cu aderarea ca oricum uitasem si de Schengen si de moneda Euro. Politrucii nostrii n-au nici o problema cu aderarea, ei locuiesc intre Snagov si Primaverii ca sa ajunga rapid la aeroport, acolo trec pe poarta diplomatilor, nu stau la cozile alea mari si ajung mai repede la Paris decat in Rahova de exemplu. Romanii muncitori ce slujesc prin europa trebuie sa astepte la coada sa nu uite conditia de sluga.
    P.S. De fapt locuiesc in apropierea aeroportului sa poata fugi mai repede cand va veni urgia. Boierii romani erau prin Franta si America cand parintii nostrii indurau comunismul.
    • Like 0
  • Cele doua tari sunt luate la pachet... Nu am sa inteleg niciodata acest principiu stramb, nedrept si total antidemocratic. Pai Romania poate indeplini teoretic toate capitolele aderarii, in timp ce pe Bulgaria o doare la basca. Asta inseamna ca noi nu vom intra niciodata in Shengen, pentru ca suntem alipiti artificial de bulgari. Sa dam alt exemplu: daca peste 20 de ani noi vrem sa iesim din Shengen, bulgarii ies si ei automat la pachet?.
    • Like 0
  • Val P. check icon
    Nu merităm sa intrăm în Schengen.
    - Am asistat ani de zile la cheta care se făcea in autobuze ca sa trecem vama in Ungaria.
    - Vedeți si documentarele Recorder despre traficul de țigări din Ucraina.
    - Cazuri clasate de exploatare de minori în străinătate - vedeți dosarul Țăndărei
    - Primii la trafic de persoane în Europa.
    - Primii la prostituție în Europa.
    - Primii la prostituția cu MINORE în Europa.
    Toate astea prin delăsarea sau corupția autorităților.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult