Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

România educată: Ministerul Educației a publicat o listă greșită cu ierarhia de admitere la liceu, apoi a retras-o de pe site

evaluare nationala - Foto Inquam Photos / Marius Dumbraveanu)

Foto Inquam Photos / Marius Dumbraveanu

Ministerul Educației a publicat o listă greșită a ierarhiei de admitere la liceu, mediile elevilor fiind ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la examenul de Evaluare Națională, potrivit Edupedu.ro. Ulterior, lista care a provocat haos printre absolvenții de gimnaziu și părinții acestora a fost ștearsă de pe site-ul Ministerului Educației.

Amintim că în acest an media claselor V-VIII a fost eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.

Christine Demeter, reprezentanta asociației „Părinții cer schimbarea”, a spus la Digi24 că se întreabă dacă Ministerul Educației are capacitatea de a oferi informații corecte pe care să se bazeze părinții, atunci când vor completa lista de opțiuni pentru licee. „În prima fază nu am realizat despre ce e vorba, sperăm să nu fie o problemă de soft. Sunt emoții că repartizarea la licee ar putea fi făcută greșit, acum, că a apărut această informație pe un site oficial. Ne întrebăm dacă are instituția capacitatea de a furniza informații corecte pe care să se bazeze părinții, în condițiile în care mâine începe perioada de formulare a listelor cu opțiuni pentru licee", a declarat Christine Demeter, la Digi24.

Anul acesta este primul în care media de admitere la liceu este chiar media de la Evaluarea Națională. Până acum, media de admitere la liceu a fost calculată ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională, cu o pondere de 80%, şi media de absolvire a gimnaziului, cu o pondere de 20%.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cascadorii rasului...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult