Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România în pragul alegerilor prezidențiale: ce ne rezervă un peisaj politic fragmentat? Trei scenarii posibile

Afișaj electoral - alegeri prezidențiale 2024

Foto: Inquam Photos/ Mălina Norocea

Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, România traversează una dintre cele mai imprevizibile campanii electorale din ultimele două decenii. Fragmentarea accentuată a peisajului politic și lipsa unei strategii comune pe partea de centru-dreapta deschid calea unor scenarii care pot schimba fundamental scena politică românească pentru următorii ani.

Campania electorală: un mix de populism și fragilitate politică

Pe partea stângă a eșichierului politic, Partidul Social Democrat (PSD) pare mai aproape ca niciodată de recâștigarea funcției prezidențiale, după două decenii de eșecuri. Cu o strategie atent calculată, PSD a evitat discuția despre reformele structurale ale României și a mizat mai degrabă pe o agendă socială. Totodată, liderul partidului, Marcel Ciolacu, a reușit să-și conserve avantajul electoral, în pofida scandalurilor recent apărute în presă. Rămâne însă de văzut dacă PSD nu va repeta greșelile trecutului.

De cealaltă parte, dreapta este fragmentată între cel puțin patru candidați principali din partea PNL (Nicolae Ciucă), USR (Elena Lasconi) și ai altor partide mai mici. Eșecul de a coagula un front comun riscă să-i excludă pe aceștia din turul al doilea al alegerilor prezidențiale și implicit să aibă un impact negativ și asupra alegerilor parlamentare.

În acest context, George Simion, liderul AUR, captează nemulțumirile populare și se poziționează ca principal rival al lui Marcel Ciolacu. George Simion nu a dus o campanie diferită de cea a altor lideri extremiști din trecut, poziționându-se astfel ca un candidat anti-sistem, care a promis multe măsuri populiste, dar fără acoperire bugetară sau chiar constituțională.

Invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă de către Curtea Constituțională a consolidat poziția lui Simion în sondaje, acesta atrăgând voturi din zona populistă radicală.

Scenarii de lucru

1. Marcel Ciolacu vs. George Simion

Ciolacu și Simion vor avansa în turul doi. În acest caz, PSD va miza pe repetarea scenariului din 2000, când Ion Iliescu câștiga în fața lui Corneliu Vadim Tudor, mizând pe un vot anti-Simion. Cu toate acestea, PSD are nevoie de sprijin politic ulterior pentru a-și vota propriul guvern, majoritate pe care nu o va obține ușor. Iar un guvern minoritar nu este o soluție, pentru că instabilitatea politică și luptele interne din PSD ar putea complica situația pe termen lung.

2. Unirea dreptei

O retragere strategică a unor candidați de centru-dreapta ar putea consolida voturile în jurul unui singur candidat capabil să-l înfrunte pe Ciolacu. Acest scenariu ar transforma alegerile într-o confruntare clasică stânga-dreapta, dar necesită compromisuri rapide și majore. În acest scenariu, PSD este mai vulnerabil, așa cum o arată și alegerile prezidențiale trecute.

3. Victorie controversată a lui Simion

Dacă George Simion câștigă alegerile, România s-ar confrunta cu o criză instituțională profundă, având implicații internaționale majore și pe termen lung. Într-un context geopolitic complex, alegerea unui lider extremist ca șef al statului nu doar că ar vulnerabiliza România, dar o va și izola la nivel european.

Ce spun sondajele și ce așteptări au românii?

Sondajele de opinie (INSCOP) reflectă o divizare clară a electoratului în trei blocuri principale:

  • Blocul social-democrat (30%), dominat de Ciolacu;
  • Blocul populist-radical (30%), condus de Simion;
  • Blocul de centru-dreapta (35%), extrem de fragmentat.

Această polarizare indică o șansă redusă pentru un candidat să câștige din primul tur, pregătind terenul pentru un al doilea tur care va decide viitorul politic al țării pentru următorii zece ani.

Concluzie

Alegerile prezidențiale din acest an nu reprezintă doar o competiție între candidați, ci și o bătălie pentru redefinirea direcției politice a României pentru următorii ani. Fragmentarea dreptei și ascensiunea extremismului adaugă un strat suplimentar de incertitudine. În acest context, capacitatea partidelor de a forma alianțe și de a-și mobiliza electoratul va fi decisivă pentru viitorul țării.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Chiar sunt curios cât o să mai insiste "formatorii de opinie" să invoce clișeul ăsta cu "extremismul"! Spoiler alert: it's MAINSTREAM now! Trump a câștigat en fanfare, în Europa pică guvernele woke unul după altul, cel mai recent "coaliția Jamaica" a nemților se duce în cap iar AfD-ul se antrenează pentru alegeri, în general alegătorii au cu totul alte optiuni decât, "buluța* dar autorii îi dau înainte cu lozincărelile! :D
    Mă rog, fiecare e liber să trăiască în buluța lui, dar să nu ne mirăm prea tare de rezultatul alegerilor...
    • Like 1
    • @ RazvanP
      Este normal și logic, d-le Răzvan, ca într-o democrație oamenii să aibă păreri diferite , mai ales despre alegerea celor care conduc o țară. Și bine ar fi să o facă fără patimă, cu calm și argumente de bun simț, fără agresivitatea celor care pretind că sunt atotștiutori.
      La urma urmei și eu și dvs dorim același lucru- binele acestei țări. Numai că ideile pe care le avem și modul de a le exprima sunt altele.
      • Like 0
    • @ Christian
      RazvanP check icon
      Absolut de acord. Doar că nimeni nu știe să explice CLAR în ce constă "extremismul" invocat! Într-un articol de pe Politico.eu despre extremismul lui Jorjică se spune că "he'll put Romania's interest above the EU policies"! Șoc și groază de-a dreptul!
      • Like 0
  • În blocul social democrat, lângă M. Ciolacu îi putem alătura, fără a greși prea mult pe M. Geoană și N.Ciucă. Nu văd prea mari deosebiri între cei trei adepți ai limbajului de lemn și ai discursului populist , presărat cu obișnuitele minciuni electorale.
    G.Simion- adept și el al promisiunilor fanteziste,viclean și agresiv-se pare că a depășit așteptările electoratului AUR- spun asta deoarece până și autoritarul jurnalist d-l C.T. Popescu i-a consacrat mai multe articole. Departe de a-l elogia pe fostul șef de galerie ultras, totuși articolele onorabilului CTP au darul de a influența oarecum opiniile cititorilor- dar dumnealui, închis în turnul de fildeș al propriilor convingeri, nu dă doi bani pe opiniile altora.
    Personal, am să votez cu E. Lasconi- cu toate greșelile pe care le-a făcut în campanie, cred că este singurul candidat care și-a prezentat cu sinceritate ideile. Eu nu am văzut politician sincer până acum ( deși Corneliu Coposu mi-a lăsat această impresie, dar el făcea parte din altă lume, strivită de bocancul comunismului).
    Deci- Lasconi! Sincera, energică, entuziastă, relativ tânără, hotărâtă să schimbe ceva în bine în această țară. Mignona Maia Sandu a reușit să învingă - și să convingă!- într-o Moldovă copleșită de intrigile rușilor . De ce nu ar reuși și Elena Lasconi în România?
    • Like 3
    • @ Christian
      Francisc check icon
      Răspunsul la întrebarea dumneavoastră e simplu, domnule Christian: pentru că trepădușii PSD și PNL au pus mâna pe cetate...

      Îi găsești peste tot. Nu există instituție a statului român în care să nu-și facă treaba...

      Doamna Lasconi ar putea fi temelia unui nou început. Întrebarea e dacă ne dorim asta...

      • Like 3
    • @ Christian
      mg check icon
      ..da, Maia Sandu ar fi fost candidatul ideal, aș vota-o fără să clipesc.. :))
      Dac-am fi avut o clasă politică cât-de-cât valoroasă, poate ar fi făcut posibilă o repetare a miracolului Unirii sub A.I.Cuza.. Cred că Maia Sandu ar fi fost votată și în România, iar mai departe putem citi istoria făcută de niște oameni politici de vază ai neamului românesc..

      Avem însă parte (e și din vina noastră..) doar de caricaturi.
      Caricaturi de politicieni, caricatura unor dezbateri electorale și o caricatură a însăși democrației..
      • Like 1
    • @ Christian
      RazvanP check icon
      Culmea că Lenuța chiar are șanse, la ce faună de "catindați" avem!
      Că o să facă Dunărea bragă, clar, dar măcar poate lăsa niște mileuri faine la Cotroceni!
      • Like 0
    • @ mg
      RazvanP check icon
      Altă "icoană" umflată cu pompa de PR și wishful thinking-ul buluței! E atât de dedicată ideilor unioniste încât își începe discursurile în... RUSĂ!
      Dar deh, cu cât ești mai departe de granița cu Basarabia cu atât mai idilică ți se pare! Când o vezi pe geam și ai de-a face cu basarabenii de la "Podul de flori" încoace imaginea e mai realistă!
      • Like 0
    • @ mg
      RazvanP check icon
      Asta-i Maia voastră:
      https://hotnews.ro/ministrul-energiei-din-republica-moldova-merge-in-rusia-pentru-a-discuta-cu-gazprom-1842280?fbclid=IwY2xjawGuYN1leHRuA2FlbQIxMQABHawg1spfGSUnimNRFi84K5bwEgWeuZIl0jLehUtoz04ZMLXk0ZryEtk3RQ_aem_uOnDIam1oVgKe4wa7WE66w
      • Like 0
    • @ RazvanP
      mg check icon
      ..și românii din Ardeal șiu ungurește, dar asta nu-nseamnă că-și doresc Ungaria mare, ca Orban..
      Apropo exprimarea ata a ta, împănată cu șabloane la modă culese de pe net, e un ghiveci lingvistic penibil. Ceva asemănător e și dincolo de Prut, cu diferența că acolo limba română e invadată de rusisme adoptate fără noimă..

      Spre lauda ei, Maia Sandu vorbește o română curată, spre deosebire de mulți alții de pe ambele maluri ale Prutului..
      • Like 1
    • @ mg
      RazvanP check icon
      Let me guess, n-ai văzut "republica" decât în poze, nu? Republica AIA, nu asta, adică!
      Vorbesc ăia o "maldavinească" împănată cu frazeologie și cuvinte rusești de-ți trebuie subtitrare! Asta când nu vorbesc direct rusește între ei, "să nu înțeleagă fasciștii de români"!
      Ghinion, șase ani de rusă în școală, nu mi-a plăcut neam dar o pricep acceptabil.
      Cât despre clișeele mele verbale în romgleză, ele reprezintă doar globalismul și europenismul meu!
      Cine vede altceva și este deranjat, este doar un putinist suveranist extremist antieuropean! :D
      • Like 0
    • @ RazvanP
      mg check icon
      ..da, ai adevărurile tale.. Le știi pe toate, ca un om are. Nu ai dubii în afară de limba în care să vorbești.. Cine nu-i cu noi e-mpotriva noastră.. Sună cunoscut..
      Mulțumesc pentru etichetă..
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Articolul dumneavoastră seamănă tare mult cu o compunere ChatGpt, stimată doamnă Țînțariu.

    Există și al patrulea scenariu: Elena Lasconi ajunge președintele României și îi trimite pe ciuci și pe ciolaci acolo unde le este locul...
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult