Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România Proastă

În 2009, după o întâlnire înainte de alegeri, în care îi spusesem că ar fi soluția cea mai bună ca președinte, față de Băsescu și Geoană, m-am despărțit de dl Crin Antonescu pe această replică gânditoare a liderului PNL: „Deci, domnule Popescu, îmi cereți să renunț și la ultima fărâmă de umanitate din mine...”

Era concluzia d-sale. Eu nu-i cerusem nicidecum așa ceva. Dar dl Antonescu îmi spunea că a fi cât mai inuman e o condiție să urci cât mai sus pe scara politică.

Stenogramele PSD postmoțiune m-au înfiorat puțin, uitasem sentimentul. Congresul animalelor mecanice.

Vipera (piele sintetică pe suport de metal) Firea: „Mergem cu psihopatul de Cumpănașu? Să nu facem vreo mișcare și să pierdem și ce-avem acum. În jur de 20%. Cred că ne dăm singuri o lovitură din interior. O să înceapă lupta între noi”.

Bivolul (cauciuc pe lemn de fag) Oprișan: „Mințim și unii, și alții. În fața urnei, românul va avea o mare problemă dacă vom reuși să-i speriem”.

Coiotul soios (ulei pe pânză) Manda, despre lansarea de azi a lui Dăncilă: „Noi nu știm cine plătește banii!”.

Mamba albă (mătase îmbibată cu venin) O. Vasilescu: „Trebuie să dăm acum pentru primari, să le dăm speranțe, că ei merg pe stradă”.

Bivolul: „Dă căutare pe Google Proasta României și îți dă Dăncilă! Nu știu cine îl putem trece lider PSD. Dacă dăm senzația că ne batem pentru putere și funcții, pierdem”.

Îți recomandăm

Comună tuturor acestor replici este grija de a minți, a speria, a prosti, a păcăli cetățenii. Fiecare ștab pesedist în felul lui. După înfrângerea care le-a căzut în cap, în loc să se gândească cu ce au greșit față de oameni, de ce a scăzut și scade încrederea în PSD, de ce șeful Tineretului Pesedist a votat pentru moțiune, de ce n-o plânge nimeni pe Dăncilă, gândul lor este cum să mintă, să sperie, să prostească, să păcălească mai abitir alegătorii în campania electorală.

Bivolul e supărat că Dăncilă este proasta României. Dacă era Ticăloasa, Hoața, Mincinoasa, Escroaca, Șulfa României, nu l-ar fi deranjat deloc – acestea sunt titluri nobiliare la PSD.

A fi prost însă, nu exclude posibilitatea de a fi bun. De a fi generos. Înțelegător. De bună-credință. Încrezător în ceilalți. Într-un cuvânt, prostul poate să fie om.

Nu e cazul lui Dăncilă, dar asta este insulta maximă pentru Viperă, Bivol, Mamba albă, Coiotul soios. A fi om – adică fraier, prost, alegător... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu am o speranță de la prostia Proastei României, anume că nu se va  lăsa mai prejos de Ponta. Evident, Vasilica va pierde, dar îl va slei pe plagiator. Iar mie îmi este mai frica de plagiator, decat de proastă.
  Așa că, pentru prima dată, PSD-ul se va lupta în numele comuniștilor vechi, cu PRO-ul comuniștilor trădători, dar nu cu banii mei de acum, ci cu cei pe care i-au furat pană acum.
  Pentru prima dată în viața mea îi țin pumnii Proastei.
  Repet, mi-e frică de Ponta!
  • Like 0
 • Cam așa ceva....... Animalele din fruntea psd nu mai stiu ce sa facă atunci când sunt încolțiți cum a fost. cazul acum.
  Nu înțeleg ce mai vor proștii astia, adică noi, alegătorii...... Doar ne-au dat ceea ce a căzut de la mesele lor bogate si tot nu suntem mulțumiți.
  Cam asa gândesc si nu se vor schimba in veci.
  • Like 4
 • Este formidabil! Și mie firea mi-a sugerat imaginea viperei, iar stârpitură, țoapa, necizelata peremista, numita olguță o năpârcă extrem de scârboasă și periculoasă. Și totuși, bietele vietăți cu care, niște femele hominide, sunt asemănate! Să nu mai vorbim de celelalte femele pesediste și aldiste care întruchipează alte biete animale. Idem și caricaturile masculine.
  • Like 5
 • Povestea cu fărâma de umanitate ce putea fi pierdută de dl. Antonescu dacă ar fi candidat la prezidențiale poate fi adevărată dar este, aproape sigur, descurajantă. Cu alte cuvinte, dacă cineva nu are nimic în comun cu lichelismul agresiv și cu ticăloșia personajelor PSDiste amintite în articol să nu candideze. N-avem nevoie de eroi nu-i așa?! E o cocină acolo și s-o lăsăm așa cum este! Aș fi înțelegător dacă cineva ar scrie asta într-un jurnal propriu sau în vreo încercare literară, nu într-un articol legat de politică, mai ales în acest moment.
  • Like 0
 • Da, e un cosmar sa vezi expunerea la vedere a unei neamprostii desantate si o mandrie de a fi de neam prost, iar, cu o anume arta a mitocaniei, chiar prostia e expusa la vedere cu mandrie...traim un film kitch ca intr-un cosmar obsesiv, de care nu numai ca nu scapam, ci se accentueaza pana la paroxism. Traim un paroxism al batjocurei fata de dreptate, merit, onorabilitate, ca si cum pleiada de politicieni psd au declarat razboi onorabilitatii acestei tari si poporului ei!!! Dancila proasta? Ei si? Ea merge inainte! Ea e mandra de prostia ei si sleahta care o sustine chiar asta gaseste cu cale sa ne 'ofere' ca modalitate de sfidare a celor care nu-i sustin!!! DEZGUSTATOR !
  • Like 3
 • Minunat și real reprezentat!
  • Like 2
 • PNL a stat la guvernare cu sprijin PSD sub Tariceanu, PNL a guvernat cu PSD in USL, PNL a recuperat o mare parte a PDL, desprins din FSN, deci veri bun cu PSD. PNL nu e asadar vreo fecioara a politicii romanesti. Ca au transpirat stenograme de la PSD, e foarte bine, stim cum ne vad dragii nostri conducatori si cum vor sa ne convinga sa-i realegem. Ca n-au transpirat si de la PNL e destul de rau, dar oricum nu cred ca am fi avut surpriza vreunei diferente majore de limbaj sau abordare.
  Mi-am propus ca la alegeri sa fiu mai atent la listele propuse de partide. Nu voi vota cu cei care imi propun personaje pentru a accede la al treilea mandat. E totusi nevoie de oameni noi in politica, astia de pana acum au facut tot ce-au stiut, nu cred ca realesi vor face mai bine pentru noi.
  Cat despre prezidentiale, cred ca merita premiat cu al doilea mandat cel care s-a agitat ca sa il merite. Unul care a stat pasiv si prin vacante in primul mandat, in cel de-al doilea nu mai da pe la serviciu, sunt sigur de asta!
  • Like 4
  • @ Cristian Dogar
   Da, aveti dreptate pentru simplul fapt ca mafia pcr-isto securista si-a specializat celulele in partide si ramurici tip PNL sau ALDE, dar materialul uman nu a fost altfel decat cel din toata caracatita mostenita dupa '89, asa ca oportunismul, lipsa de scrupule, megafurturile, manipularea maselor, gainariile de tot felul i-au caracterizat pe toti. Tot ce putem spera este in slefuirea adusa de timp generatiei mai tinere care se rusineaza cu inapoierea si gradul de degradare demografica a tarii. Dar reteaua mafiota perfectionata de PSD si ALDE e ingrozitor de extinsa si greu se vor repara gaurile si greselile lor. Presedintele a fost special ales asa afon, sa stea acolo de statuie, sa pacaleasca vestul ca suntem democrati si avem presedinte pro-occidental. El e mai mult decorativ, desi ma doare s-o spun.
   • Like 0
 • Corina check icon
  În 2009 „dl Antonescu îmi spunea că a fi cât mai inuman e o condiție să urci cât mai sus pe scara politică”. Noi am aflat asta atunci? Am aflat asta vreodată, când Crin Antonescu a fost pe punctul de a deveni candidat la prezidențiale?
  • Like 1
  • @ Corina
   Antonescu vizavi Dragnea, cand acesta din urma l a pus pe filozoful de Antonescu in Teleorman pe lista sa fie sigur ca corigentul cu limbaj mai de lemn ca Iliescu,va fi votat.Antonescu vizavi "Nasul" sau Ponta mitomanul.Antonescu o nulitate liberala.Antonescu soferul de roaba cu nisip si profesor de engleza pe care numai el o intelege.ANTONESCU omul plin de calitati.Mai lipsea dar nu i a reusit ca europarlamentar sa le dovedeasca lenevia din Parlamentul Romaniei.ANTONESCU-LE ASCUNDE TE.
   • Like 2
  • @ Nicolaie Apolzan
   Corina check icon
   Nu vă împărtășesc părerile.
   • Like 1
 • Alegoria pe care a-ti ales-o este foarte sugestiva .Ma duce putin gandul si la un ,,horoscop,, chinezesc cu care a-ti reusit sa creionati carecterul sau mai degraba lipsa de caracter al acestor ,,personaje,Vor mai fi romanii victime ale acestor personaje sau vor fi victime ale sperantor puse in cei ce au reusit sa treaca motiunea ?Din aceasta dilema nu putem iesi ,vorba lui nenea Iancu.
  • Like 1
 • Rita Mol Rita Mol check icon
  M-as gandi la principiul lui Pareto aplicat in sport.
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult