Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

România Proastă

În 2009, după o întâlnire înainte de alegeri, în care îi spusesem că ar fi soluția cea mai bună ca președinte, față de Băsescu și Geoană, m-am despărțit de dl Crin Antonescu pe această replică gânditoare a liderului PNL: „Deci, domnule Popescu, îmi cereți să renunț și la ultima fărâmă de umanitate din mine...”

Era concluzia d-sale. Eu nu-i cerusem nicidecum așa ceva. Dar dl Antonescu îmi spunea că a fi cât mai inuman e o condiție să urci cât mai sus pe scara politică.

Stenogramele PSD postmoțiune m-au înfiorat puțin, uitasem sentimentul. Congresul animalelor mecanice.

Vipera (piele sintetică pe suport de metal) Firea: „Mergem cu psihopatul de Cumpănașu? Să nu facem vreo mișcare și să pierdem și ce-avem acum. În jur de 20%. Cred că ne dăm singuri o lovitură din interior. O să înceapă lupta între noi”.

Bivolul (cauciuc pe lemn de fag) Oprișan: „Mințim și unii, și alții. În fața urnei, românul va avea o mare problemă dacă vom reuși să-i speriem”.

Coiotul soios (ulei pe pânză) Manda, despre lansarea de azi a lui Dăncilă: „Noi nu știm cine plătește banii!”.

Mamba albă (mătase îmbibată cu venin) O. Vasilescu: „Trebuie să dăm acum pentru primari, să le dăm speranțe, că ei merg pe stradă”.

Bivolul: „Dă căutare pe Google Proasta României și îți dă Dăncilă! Nu știu cine îl putem trece lider PSD. Dacă dăm senzația că ne batem pentru putere și funcții, pierdem”.

Îți recomandăm

Comună tuturor acestor replici este grija de a minți, a speria, a prosti, a păcăli cetățenii. Fiecare ștab pesedist în felul lui. După înfrângerea care le-a căzut în cap, în loc să se gândească cu ce au greșit față de oameni, de ce a scăzut și scade încrederea în PSD, de ce șeful Tineretului Pesedist a votat pentru moțiune, de ce n-o plânge nimeni pe Dăncilă, gândul lor este cum să mintă, să sperie, să prostească, să păcălească mai abitir alegătorii în campania electorală.

Bivolul e supărat că Dăncilă este proasta României. Dacă era Ticăloasa, Hoața, Mincinoasa, Escroaca, Șulfa României, nu l-ar fi deranjat deloc – acestea sunt titluri nobiliare la PSD.

A fi prost însă, nu exclude posibilitatea de a fi bun. De a fi generos. Înțelegător. De bună-credință. Încrezător în ceilalți. Într-un cuvânt, prostul poate să fie om.

Nu e cazul lui Dăncilă, dar asta este insulta maximă pentru Viperă, Bivol, Mamba albă, Coiotul soios. A fi om – adică fraier, prost, alegător... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult