Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Revoluție la tarabă

După 30 de ani, România se află într-o situație similară cu cea din 1989.

Ceaușescu tăiase toate legăturile cu Occidentul, renunțase la Clauza națiunii celei mai favorizate în raport cu SUA, chiar înainte să i-o anuleze americanii. Nu-l mai invita nimeni din Vest, nicăieri. Pe de altă parte, nici lagărul comunist est-european, în cap cu URSS-ul lui Gorbaciov, nu-l înghițea.

Nu altfel stau lucrurile cu V. Dăncilă. În America s-a dus chemată de nimeni, vicepreședintele Mike Pence nici n-a băgat de seamă că a trecut pe la Washington premierul României. După ce s-a pupat în aer cu cine a găsit pe holuri, s-a întors în România, Europa, unde o așteptau teanc invitațiile la Paris, Berlin, Madrid, Roma, Viena, ba chiar și Londra.

Propunerea ei de comisar european, R. Plumb, a fost respinsă de Bruxelles. O a doua, D. Nica, i-a fost azvârlită înapoi chiar mai rapid. Imperturbabil, vel slugoiul Fifor anunță că o a treia propunere e pe țeavă.

Ceea ce demonstrează incapacitatea de a înțelege că, din partea Comisiei Europene, e vorba de o unică respingere, perpetuă: cea a lui Dăncilă înseși, cu guvernul ei cu tot. Dacă ar mai fi vreo îndoială că e așa, precizarea Ursulei von der Leyen „Nu accept nicio propunere înainte de votul moțiunii de cenzură” pune capacul, căci nu poate însemna decât: așteptăm să plece Dăncilă, ca să putem sta de vorbă. Dacă Dăncilă rămâne, probabil România va pierde postul de comisar european la Transporturi.

Până și social-democrația europeană strâmbă din nas față de „colegii” de la București.

Ascultând-o pe „neconflictuala” patinatoare pe cuvinte Vasilica, mamă cu amor la popor, cum, înregistrată fără știrea ei, șuieră sec și veninos: „S-au și făcut pomenile, dar a-nviat mortul. Ăștia o să ia bătaie”, parcă o auzeam pe Elena Ceaușescu în ultimele ei zile...

Aidoma Partidului Ceaușist, Partidul lui Dăncilă are viitorul închis ca reprezentant al României în relațiile internaționale. Ceea ce, în perspectiva apropiatei crize economice arată sumbru. Căci, spre deosebire de Ceaușescu, care, pe spinarea poporului, achitase datoriile țării, Dăncilă-Teodorovici tocmai le-au făcut. Suta de lei pe care Ceaușescu o arunca maselor tulburate s-a transformat într-o mituire la scenă deschisă a parlamentarilor, cu funcții și bani de la bugetul de stat.

Iar tinerii României, la fel ca pe vremuri, vor să plece din țară cu sutele de mii și vor pleca, pentru că acum nu-i mai oprește, nu-i mai bate, nu-i mai arestează nimeni la graniță. Asta se întâmplă doar în Piața Victoriei.

După 30 de ani, dorința de a părăsi minunata noastră patrie liberă a crescut...

Îți recomandăm

Iată de ce, moțiunea de cenzură, de care nici nu se pomenea în `89, ar trebui să fie o Revoluție. Nu doar să schimbe un guvern, ci să pulverizeze un regim care, sub diverse forme, a rezistat până astăzi.

Numai că n-am văzut încă vreo Revoluție făcută la tarabă. După tot ce s-a întâmplat zilele acestea, votul de astăzi nu mai poate avea vreun sens moral sau politic, pentru popor va însemna un mezat, a câștigat cine a dat mai mult.

Nu-mi rămâne decât să mă gândesc la o ucronie SF pe care am scris-o cu ani în urmă, „Timp mort”, în care Ceaușescu înăbușise Revoluția și rămăsese, ani mulți după `89, la cârma României... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult