Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

România sustenabilă. eMAG se alătură Organizației Națiunilor Unite în parteneriatul pentru dezvoltare durabilă

eMAG

Foto: eMAG

Compania eMAG a anunțat marți că se alătură comunității Global Compact (UNGC) a Organizației Națiunilor Unite, ca parte a politicii sale de sustenabilitate, dar și pentru a încuraja pe plan local o atitudine responsabilă privind mediului. Prin această inițiativă, eMAG adoptă principiile de dezvoltare durabilă și dezvoltă un set de măsuri menite să protejeze mediul și să contribuie la schimbare, într-un moment în care lumea este amenințată de încălzirea globală, care a produs deja efecte dramatice precum incendiile de pădure, inundațiile sau topirea ghețarilor devenite în ultimii ani evenimente frecvente. Efectele climatice produc și schimbări economice majore, inclusiv la nivelul comunităților locale.

„Ceea ce facem azi are impact în viitor, iar schimbarea nu mai este opțională, ci a devenit obligatorie pentru toate business-urile responsabile, indiferent de specificul sau dimensiunea acestora. Pentru a produce o schimbare, trebuie să acționăm cât încă mai este posibil. Credem că este de datoria oricărei companii să contribuie la reducerea efectelor activității economice asupra mediului, iar decizia de a ne alătura UN Global Compact întărește angajamentul pe care ni-l luăm față de natură și comunitate. Ne dorim să integrăm principiile ale UNGC atât în strategiile noastre, cât și în politicile și procedurile pe care le implementăm, deoarece obiectivul nostru este să aducem o contribuție reală în limitarea efectelor activității economice asupra mediului”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG.

În lipsa unor măsuri decisive, încălzirea globală ar putea atinge pragul de plus 1,5°C în comparaţie cu epoca pre-industrială în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările inițiale, ameninţând omenirea într-un ritm și mai accelerat, conform raportului recent al IPCC (Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice) din cadrul ONU, adoptat de 195 de state.

Cum contribuie rețeaua easybox la scăderea emisiilor de carbon

„eMAG a dezvoltat deja un set de inițiative menite să reducă emisiile de carbon și să promoveze un comportament responsabil față de mediu. Strategia companiei vizează, în această etapă, optimizarea proceselor logistice pentru reducerea emisiilor directe generate prin activitatea sa, dar și a emisiilor generate pe întregul lanț valoric de către partenerii săi. În 2021, eMAG a neutralizat prin compensare amprenta de carbon generată de operațiunile sale directe.

Prin inițiativele pe care le dezvoltă, eMAG contribuie la reducerea impactului asupra mediului. De pildă, rețeaua easybox a condus la diminuarea cu 15,8% a emisiilor de carbon generate de transportul comenzilor. În medie, livrarea unui colet la easybox generează 14g de CO2, față de 300g degajate pentru livrarea unui colet prin curier standard”, se arată într-un comunicat al companiei.

100 de mașini electrice care livrează în zonele urbane

O altă măsură vizează înlocuirea treptată a flotei auto care consumă carburant tradițional cu mașini electrice. Flota Green Delivery va fi extinsă la 100 de mașini electrice care livrează în zonele urbane. Totodată, eMAG a anunțat că a investit în infrastructura cu impact redus asupra mediului și dezvoltă un centru logistic sustenabil, care va fi alimentat în totalitate cu energie electrică din surse regenerabile. Centrul logistic va fi alimentat de 40.000 de panouri fotovoltaice, care au capacitatea de 1MW, iar în proximitatea acestuia, pe o suprafață de 10 hectare, va fi plantată o pădure.

„eMAG susține de asemenea adoptarea unui comportament responsabil atât prin reducerea cantității de resurse folosite, cât și printr-un model de business care susține economia circulară. De peste zece ani, clienții eMAG pot achiziționa produse resigilate, la un preț mai mic, oferind astfel un ciclu de viață mai mare produselor, în vreme ce cantitatea de deșeuri este diminuată. De asemenea, compania participă anual la programul guvernamental „Rabla pentru electrocasnice” și susține achiziția unor produse eficiente din punct de vedere energetic.

eMAG a încheiat recent un parteneriat strategic cu Fundația Conservation Carpathia, una dintre cele mai mari organizații de conservare din România, pentru susținerea Parcului Național în Munții Făgăraș, care ar putea deveni cel mai mare și mai emblematic parc național din Europa.

Totodată, eMAG colaborează cu Green Tech, companie românească ce a dezvoltat singurul proiect european acreditat Gold Standard de reducere a emisiilor de carbon prin reciclarea deșeurilor PET”, a transmis compania într-un comunicat.

Comunitatea Global Compact a Organizației Națiunilor Unite reunește peste 9.500 de companii și 3.000 de organizații din 160 de țări și peste 70 de rețele locale. Membrii au adoptat benevol un set de zece principii, care presupun asumarea și implementarea unor politici menite să protejeze drepturile omului, mediul, să asigure condiții propice pentru muncă și să implementeze politici anticorupție. Comunitatea UNGC colaborează cu scopul de a identifica practici sustenabile de business, pe care le implementează atât în activitatea directă și pe care le promovează în comunitatea din care fac parte.

Articolul face parte din seria „România sustenabilă”, susținută de eMAG.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult