Recentele inundații catastrofale din Germania sau fenomenele extreme din Cehia le-au demonstrat europenilor că schimbările climatice sunt o realitate pe care nu o mai pot ocoli.
„Problema este că este deja târziu, iar oamenii au înțeles acest lucru. Și nu există îndoială, suntem într-un context global, suntem într-un demers și efort continuu care trebuie luat în seamă de toată societatea. Nu e un trend, o modă, ceva trecător. Durează destul de mult să implementăm o conștientizarea a conceptului de sustenabilitate, să conștientizăm că e ceva necesar, să conștientizăm că trebuie să implementăm asta în viața de zi cu zi, Ne ia timp ca și societate. trebuie să creștem cu această gândire. Nici efectele, nici schimbarea de comportament nu poți să le vezi de azi pe mâine”, a declarat Sarah Maria Joițoiu, Sustainability Advisor eMAG, în timpul Podcastului România Sustenabilă, a cărei invitată a fost, alături de Oleg Roibu, General Counsel eMAG. Absolventă a unui master de sustenabilitate în Germania, aceasta crede că noul concept trebuie să înceapă să facă parte din viața fiecărei persoane.
„Am văzut curente verzi, curente sustenabile generate de adolescenți sau de actori care nu au per se o forță publică foarte mare”, remarcă Oleg Roibu, care subliniază în același timp și responsabilitatea pe care o au companiile în a iniția discuția despre sustenabilitate. „Este vorba despre o structură pe care o dai, despre care sunt beneficiile, unde vrei să ajungi și cum se întâmplă schimbarea. Foarte important e să avem o imagine foarte clară despre unde vrem să ajungem. Și atunci schimbarea poate fi inițiată de o companie precum eMAG”, crede el.
Autoritățile române își propun să creeze un cod al sustenabilității care să oblige companiile să prezinte public, în fiecare an, informații despre practicile ce vizează mediul, societatea și politicile de personal, despre practicile în domeniul respectării drepturilor omului, dar și despre măsurile pe care le iau pentru a preveni corupția și darea de mită.
Codul îi va ajuta pe cetățeni să își dea seama care companii își derulează afecerea în mod sustenabil și care nu, cred reprezentanții eMAG.
„Având în vedere că alte state ale UE, precum Germania, au deja un Cod al Sustenabilității și, având în vedere că multe companii din România poate nu iau suficient de în serios elaborarea și publicarea unui raport de sustenabilitate, este necesară o standardizare a acestor informații non-financiare, din punct de vedere economic, mediu și social, pentru că este foarte dificil pentru consumator să înțeleagă și să compare. Trebuie să fie comparabilă informația și doar printr-un asemenea cod al sustenabilității sau printr-un registru este posibil”, spune Sarah Maria Joițoiu.
Urmăriți integral podcastul România Sustenabilă, realizat de Claudiu Pândaru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu prea-i văd pe adolescenții de azi că renunță la ultimul gadget și trag 4 ani de un telefon ori tabletă ori stau în casă iarna în frig. Dar peste câțiva ani își vor căuta de lucru intr-o economie pe care propriii părinți o vor fi subminat cu bună știință. Și atunci Greta o să mai spună că oamenii mari de acum, bătrânii de mâine, sunt răi? Sau ceva de genul "Păi noi eram tineri și înfierbântați, trebuia să vă luați după noi?"
- Ce presupune Sustenabilitatea?
- Cine pe Cine "sustine"?
- Din banii..cui?
- Apoi, cum este recompensat "Sustinatorul"? (in ce mod este recompensat de catre societate, cand, si de catre cine???).
Scuze, dar nu cred in teorii in lipsa exemplelor concrete.
„Preluarea” poate fi impusă de către stat, sau uneori acceptată benevol de către „donatori” (taxe, impozite, creşteri de preţuri la produse şi alimente). Însă, niciodată creşterile de preţuri nu sunt justificate publicului ca fiind un act social de binefacere. De exemplu, niciodată CFR-Călători, Metrorex sau Tarom nu vor justifica creşterile de preţuri la biletele de călătorie drept urmare a creşterii automate ale salariului minim, al lipsei de eficienţă/responsabilitate al Conducerii companiei, al pagubelor cauzate de către proprii angajaţi sau chiar al călătorilor.
„Sustenabilitate” implică că, întotdeauna clientul (consumatorul final) acoperă pagubele produse întreprinderii (fie de stat sau private).
Ca să fie clar: în realitatea practică, nimeni niciodată în lume NU face acte de binefacere - decât din banii ALTORA. După cum (bine) a spus Margaret Thatcher: „Socialismul nu durează decât până se termină banii altora”.
Propun un sondaj în Africa cu propuneri privind problemele lor esențiale ca să se vadă cât de importantă este problematica schimbărilor climatice produse de om. Pun pariu că nu prinde loc în primele 10 priorități.
Când extremiștii incearcă să forțeze asocieri improbabile pentru marea mulțime de naivi e nevoie de un echilibru al opiniilor. Dl Iancu de la Deutsche Welle are o opinie mai nuantata privind inundațiile din Germania:
https://www.dw.com/ro/opinie-de-ce-au-fost-inunda%C8%9Biile-germane-catastrofale/a-58316655
Mai mult decât atât o analiză a inundațiilor și pierderilor omenești din Europa, pe wikipedia (nu e de încredere dar orientativ merge) nu indică un trend ascendent:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_floods_in_Europe
Evenimentele catastrofale se petrec independent de puterea noastra. Să le asociezi cu ipoteze alarmiste ca să sperii oamenii implică mult cinism. Practicat după cum se vede cu zâmbetul pe buze. Indivizi cinici găsesc o nișă apoi mărșăluiesc pe ea, călcând pe cadavre. Scopul scuză mijloacele!
De ce s-au produs inundațiile? Și-au tăiat germanii pădurea? Nu mai mult decât de obicei. Sunt campioni la energii alternative, dincolo chiar de orice logică și rezultat (reducerea emisiilor de CO2 e sub 0,5% în condițiile în care au cheltuit sume fabuloase). Deci ce puteau să facă mai mult de-atât și n-au făcut? Păi e simplu. Să avertizeze oamenii și să-i evacueze! Știau cu câteva zile înainte că este risc mare de inundații catastrofale dar sistemele de alarmare și avertizare nu au funcționat. Are asta legătură cu ipoteza alarmistă? Nu prea. Viiturile sunt evenimente normale, multianuale. Ele declanșează reproducerea la pești printre altele. Viiturile catastrofale se intampla la anumite perioade de timp. Ce putem face? Să nu construim in albia majoră și să lăsăm o luncă cât mai naturală care să preia aceste viituri. Sau dacă nu mai putem face asta datorită urbanizării să investim în sisteme eficiente de alarmare și evacuare. N-are, din păcate, nici o legătură cu isteria indusă de fanaticii ecologiști.
Este cu atât mai caraghios ca, din postura de mare poluator să încerci să demonstrezi exact opusul: că de fapt chiar îți pasă de mediu! Cât de proști ar trebui să fie oamenii să înghită astfel de enormități? Mai proști ca cei care le produc!
Aceleași prostii cu țintă doar spre civilizația occidentală. Ce eficiență au ele la nivel global? Nulă!
Explicați celor + 70% populație umană săracă, care trăiește cu mai puțin de 10 dolari americani/zi că trebuie să rămână săraci ca să salveze planeta! Pentru că cei mai puțini de 10% care chiar ar putea să-și reducă din cheltuielile inutile vor putea fi prostiți o vreme dar toate scremetele lor vor avea rezultate nule. Pur și simplu balanța este prea dezechilibrată.
Credeți cumva că cinicii care picură frică unidirecționat nu înțeleg aceste aspecte? Ați văzut vreuna din marile conștiințe ecologiste adresându-se altcuiva decât Occidentului? A tras cumva cineva de urechi China pentru poluarea dezastruoasa prin care pune în pericol viața și sănătatea propiilor cetățeni? Nu. Capitalismul e de vină! Lăcomia marelui capital! Despre lăcomia statelor totalitare nu e momentul să discutăm.
Trei sferturi din populația globului nu există pentru acești activiști. Dar problema e globală!
Se gandesc doar la ce mananca si beau. Saracii nu se plictisesc, ei fac tot timpul ceva util: supravietuiesc. Ei nici macar nu au nevoie de o ocupatie. Nu au nevoie de idei (educatie, carti, etc.). Nu se simt niciodata vinovati, pentru nimic. Ei sunt doar victime si ceilalti sunt vinovati.
Ce bine e sa fii sarac intr-o tara saraca !
Legătura cu protecția mediului fiind...?
Dacă nu respectă "practicile în domeniul respectării drepturilor omului" sunt inundații în Germania?