Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

România uitucă și nebună

Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Foto: Inquam Photos

O să încep cu o poveste despre fotbal, pentru că, nu-i așa, toată lumea se pricepe la asta? Păi tocmai, că nu-i așa. Eu, recunosc. Sunt o profană. Exact așa se numea rubrica pe care o scriam și o semnam, cu tot felul de mirări și interpretări inocente, spre amuzamentul cititorilor, într-un ziar sportiv acum mai bine de 10 ani. Pe atunci, am rămas surprinsă de un lucru evident. Mă documentam ca să știu măcar numele jucătorilor și al antrenorilor și am observat că de ceva ani antrenorii se tot învârt în cerc: iau la rând echipele și se întorc de unde au plecat. Oricâtă dezamăgire provocau eșecurile echipei lor, oricât de injurați erau la plecare, după o vreme erau primiți cu brațele deschise, ca mari salvatori ai clubului. Oamenii uitau. Sau se făceau să uită. Cei mai implicați în fenomen nu erau deloc surprinși de descoperirea mea. Ăia erau, cu ei defilau. Și atunci, mă întrebam, de ce se mai mirau că nu fac nicio brânză?! 

Dar de ce să dicutăm despre Mircea Rednic, când putem discuta despre Ecaterina Andronescu. Absolventă a Politehnicii, cu un doctorat în chimie, ceea ce mă face să mă gândesc la o altă mare chimistă ce ne-a marcat istoria, dar asta e o altă discuție (sau poate nu e), Ecaterina Andronescu a reușit perfomanța de a fi ministră a Educației timp de 4 ani și 5 luni, după Revoluție. Iată perioadele mandatelor ei: 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009, 2 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, 20 noiembrie 2018 – 2 august 2019.

Ce a făcut Andronescu în educație? De-zas-tru. Avem un procent inimaginabil de analfabeți funțional, 40%! Abandonul școlar în creștere. În 2001, ea a creat fabrici de diplome prin decizia de a permite facultăților private să nu mai ceară autorizație pentru formele de învățământ de la distanță și fără frecvență dacă acestea aveau deja autorizație pentru aceeași specializare, dar în forma la zi.  În 2009, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a desființat școlile de arte și meserii. A politizat universitățile, cu o ordonanță în 2012 profesorii universitari puteau să fie rectori și după pensionare, rectorii puteau fi și parlamentari și puteau avea funcții de conducere în partide politice.

Tot în 2012, ea i-a luat apărarea lui Ponta, ceea ce a dus la o întârziere de 4 ani până la verdictul de plagiat. În 2019, există peste 1100 de școli cu toaletă în fundul curții.

Anul aceasta, ea a fost demisă pentru că a făcut o declarație rușinoasă, a învinovățit victima din Caracal, răpită și ucisă, deși sunase de mai multe ori la 112. 

Să vorbim și despre intervenții de urgență, dacă am lămurit-o cu educația. În 2014, un avion plin cu medici trimiși să recolteze organe pentru un transplant s-a prăbușit în Munții Apuseni. Un medic supraviețuitor a sunat la 112, dar a durat ore ca semnalul apelului să fie localizat și astfel, deși încă în viață după prăbușire, o student la medicină a murit. Concluzia raportului a fost că ROMATSA nu a a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanșat operațiuni de căutare și nu a cerut sprijinul Centrului de Operații Aeriene din MApN. Victor Ponta era premier.

În 2015, a fost Colectiv. Nu are sens să detaliez. Victor Ponta era premier.

În 2019, o fată din Caracal a sunat la 112 și a spus că a fost răpită de un bărbat și se teme pentru viața ei. A sunat de 3 ori și a spus cartierul unde se află. După ce a fost certată și ridiculizată la telefon de polițiști, i s-a spus să închidă telefonul și să aștepte. Poliția a găsit și a intrat după 19 ore în locuința în care fata fusese deja ucisă. Premier era Viorica Dăncilă.

Iar oamenii încă votează PSD. Sau nu merg la vot.

Definiția nebuniei ar fi să repeți aceeași acțiune și să te aștepți mereu la rezultat diferit. Înseamna că suntem o țară de nebuni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Pentru a respecta adevarul, d-na Andreea Retea ar fi trebuit sa observe ca, exceptandu-l pe Andrei Marga, TOTI cei care au condus Ministerul Educatziei au fost ineficientzi, incompetentzi sau/si incapabili.
    Stie cumva distinsa autoare a acestui articol vreun alt ministru al educatziei care sa fi facut ceva consistent si pozitiv pentru sistemul public de educatzie ?
    In afara de Andrei Marga, merita o mentziune speciala si fostul ministru pedist Mircea Miclea; domnia sa, vazand ca nu se aloca cele 6% pentru Educatzie conform legii, si-a dat demisia.
    Privind retrospectiv, mi se pare halucinant ca la carma Educatziei s-au aflat personaje de-a dreptul hilare precum Adomnitzei sau Pop sau Funeriu ( si lista stupizilor de la Educatzie ar putea continua ).
    Mai trebuie sa ne reamintim si de masurile absolut imbecile luate contra Educatziei ( si contra Sanatatii dealtfel) luate de guvernul Boc -Basescu ( inchiderea multor scoli din mediul rural, ceea ce a limitat in mod substantial accesul la educatie al multor copii, nevoitzi sa faca o naveta de 5-10 kilometri, adesea pe jos, pentru ca scoala din satul lor fusese inchisa ).
    Paradoxal, trist si revoltator este faptul ca majoritatea celor care au condus Educatzia erau provenitzi din sistem, deci ar fi fost de asteptat ca ei sa cunoasca bine si din interior neajunsurile si ca atare sa stie sa le indrepte.
    N-a fost sa fie.
    D-na Andronescu nu reprezinta, dupa cum in mod eronat crede d-na Andreea Retea, o exceptie, ci doar unul dintre incompetentzii si incapabilii care s-au perindat la sefia Ministerului in ultimii 30 de ani.
    Din fericire, sistemul public de invatzamant inca mai respira, in ciuda avalansei de sefi incompetentzi de care a avut parte de-a lungul anilor; in ciuda tuturor guvernelor post-decembriste, scoala romaneasca inca produce elevi si studentzi eminentzi, care castiga olimpiade internatzionale si sunt acceptatzi la cele mai prestigioase univarsitati de pe mapamond.
    Insa elita elevilor si a studentzilor, cam 10% dupa unele estimari, nu poate compensa procentul urias de analfabetzi, incultzi si ne-educatzi care termina scoala, unii populand ( si poluand ) apoi presa, lumea politica, administratia locala si centrala dar si colectivitatile in care traiesc.
    Ca atare, nivelul general de educatzie si de civilizatie al populatziei se mentzine si pe mai departe la un nivel inacceptabil de scazut.
    Ca sa ne convingem de acest lucru, este suficient sa privim cum se comporta soferii in trafic, sa vedem murdaria de pe strazi si trotuare si sa citim ""polemicile" inepte si agramate de pe internet.



    • Like 0
  • otheh check icon
    Pana cand nu dispare de pe strazi Bmw-ul X6 cu volan pe dreapta si inmatriculat in Bulgaria , nu ne vindecam. Stai sa vedem daca liberalii inchid robinetele , sau, dimpotriva, se mufeaza si ei.
    • Like 0
  • Da, asa e, sunt oameni care voteaza mereu PSD-ul, o "tin langa"cum se spune. E probabil o chestiune complexa: lipsa de educatie, lipsa de spirit civic (cazul Alexandra Macesanu a fost pentru multi dintre acestia un bun prilej de scandal dar nu de reflectie profunda, sunt genul de oameni care, daca ceva nu li se intampla lor, nu conteaza cu adevarat.... e doar un alt fel de "telenovela), interese obscure sau prostie.... Acuma, poate ca nici alte partide nu sunt perfecte, dar autoarea are dreptate: avionul pilotat de Iovan, tragedia din Colectiv si crimele din Caracal, toate s-au intamplat in timpul guvernarilor PSD. Semn ca trebuie sa mai schimbam..... prea mult PSD, in diverse forme, de 30 de ani incoace. Si, da, Andronescu nu ma impresioneaza cu nimic, nu degeaba i s-a spus Abramburica....
    • Like 0
  • Partidele politice care au candidați în turul final din 2019 au reușit să „ofere” electoratului două sentimente care guvernează alegerile: pe de o parte URA împotriva ciumei roșii care cuprinde foștii membrii ai partidului comunist ( de parcă în PNL nu ar fi nici unul, începând cu Iohanis ), iar pe de altă parte FRICA de austeritatea care va fi impusă de către „ciuma galbenă”. Ambele forțe politice și-au condus întreaga campanie electorală în scopul maximizării numărului de adepți al unuia dintre cele două sentimente fără să ofere idei clare de construcție și dezvoltare Pentru această malversațiune nici unul dintre cei doi candidați nu merită votul nostru.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Va salut . AUSTERITATE ? Cu siguranta ca este NECESARA si bine venita ! Guvernul nu poate face austeritate decat in domeniul sau , domeniul public ! Domeniul privat , isi are legile si legitatile sale ! Teama , in acest context economic , nu are decat indolentul 8.00-16.00/ rupe usa ... Fapt este , ca domeniul privat a fost privat in ultimii 7 ani de investitii publice - seva Statului ducandu-se in pensii si salarii din domeniul public & alte pomeni . In acest context , astept 300-400.00 de bugetari sa-mi devina colegi , in domeniul privat , domeniu in care activez din august 1990 .... Sanatate .
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Atunci sa vina fanariotii,ca pe rege nu l am dorit,numai dupa ce a murit.
      • Like 0
  • Despre mine:sunt un premergător, un avangardist care are de multe ori am opinii diametral opuse majorităţii,zilnic dau piept cu o mulţime de afronturi,refuzuri,amenintari de la cei care nu sunt de acord cu viziunea mea îndrăzneaţă de a curma viata escrocilor,abuzatorilor de pretutindeni.Nimeni nu vorbeste despre drepturile victimelor sau a urmasilor care trebuie sa inghita erorile judiciare ale unor cretini care isi spun in mod arogant justitie.Justitia pe care o stiti nu are nimic comun cu DREPTATEA e doar un filtru prin care sunt albiti escrocii politici care deturneaza fonduri spre grupuri infractionale organizate.Ati vazut criminalii de la lovitura de stat din 1989 spanzurati in public?Ati vazut minerii criminali din 1990 impuscati?Ati vazut doar oameni in uniforma care va talharesc pe drumurile publice cu norma de amenzi de 30 de ani.Ati vazut industria acestei tari distrusa si data la fier vechi de tradatori politici pe care ii votati si astazi nu sunt in fata ci stau in umbra si inca primesc spaga pentru fiecare copac taiat,pentru fiecare vagon cu minereu exportat.E nevoie de arme ,e nevoie de o revolutie autentica care sa distruga acesti escroci.Tradatori striga lozinca "jos Coruptii" ei fiind ipocriti din tata in fiu/fica.Nu va amagiti voturile voastre nu schimba absolut nimic doar va acreditati sexul calaului acestei natiuni.Nici unul din cei doi candidati nu merita votul.Ipocrizia si aroganta lor fata de popor ma face sa scriu aceste randuri.O seara buna.
    • Like 1
  • Cosmin check icon
    Deși este foarte posibil ca dna Andronescu să aibă toate păcatele pe care le enumerați în articol, mă tem că începeți cu un atac la persoană care nu vă face cinste.
    Nu există nicio legătură între impostura Elenei Ceaușescu și parcursul profesional onorabil cred, al fostei ministre.
    • Like 1
    • @ Cosmin
      Bine zis "cred". După rezultate se naște un mare semn de întrebare referitor la " parcursul profesional" al acestei impostoare retardată. Uitati-va la privirea ei și ascultați atent bălmăjelile și revoltele ei. Veți vedea că retardată o definește corect.
      • Like 1
  • Chiar asa! Cum este sa ai astfel de amnezii, ca din 15 ani de guvernari impartite intre PDL (jumatate din actualul PNL), USL (PSD si PNL) si PSD, sa te optesti doar la PSD? Si asta in conditiile in care guvernele PDL (repet, jumatate din actualul PNL) au praduit efectiv bugetul statului (e suficient sa ne amintim tunurile infractorilor dovediti Udrea, Bica, Gheorghe Stefan, Crinuta Dumitrean etc., care au prejudiciat bugetul statului cu sute de mil de euro numai din despagubirile ilegale etc.). Iar unii dintre cei implicati in acele fapte sau care ii sustineu fatis sunt acum in guvernul liberal, inclusiv vicepremierul Raluca Turcan, care ii aducea ode Elenei Udrea, chiar in timp ce era cercetata penal. Psd istii sunt de blamat, dar daca vrei sa fii obiectiv trebuie sa admiti ca PDL/PNL sunt din acelasi aluat si vinovati de aceleasi abuzuri si praduiri.
    • Like 3
    • @ Cris Juganaru
      Trebuie să-i amintim pe toți. De exemplu Năstase, cotat la 3 mld €; Dragnea, cotă de piață 1,5 mld €. Și toate astea din banalul salariu de bugetar.
      • Like 6
    • @ Radu Dănuţ Munteanu
      #Votez check icon
      chiar asa: Basescu -cota de piata "fara numar"... ca doar e cocalar !
      • Like 0
    • @ Cris Juganaru
      Omiți un "banal" lucru: enumerații tăi au fost cercetați, pedepsiți pe când in jurul tâlharilor psd alde s-a făcut scut în parlament interzicadu-se cercetarea. Ei, îți mai revie, puțin, memoria?
      • Like 4
    • @ #Votez
      Ești un nimic turbat.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Va salut . Urmariti , va rog - desi sunt sigur ca va provoaca repulsie , Antena 3, vreo cateva minute ; corul bocitoarelor a inceput sa-si execute vocalizele , exact in registrul de mai sus . Sper sa continue aceasta partitura minimum 5 ani , de preferabil 10-15 ani , dupa ce in 2024 , urmatorul Presedinte , va fi doamna Laura Codruta Kovesi . Sanatate .
      • Like 1
  • E ciudat (sau nu) că nu vă aduceți aminte și de perioada 2004 -2012. Amintiri și amintiri!
    • Like 1
  • Doamna autoare știe, oare, că în codul genetic al actualului PNL (care are în el chestii comune cu Brătienii câte am și eu cu Mobutu Sese Seko) găsim ADN extras direct din PDL, care are în el ADN extras direct din PD, care nu era altceva decât... FSN-ul lui Petrică Roman? :))))))

    „Iar oamenii încă votează PSD. Sau nu merg la vot.”

    Deci, ca să nu „repetăm votul” pentru PSD, hai să-l repetăm pe cel pentru FSN-ul cu o mie de fețe crezând că vor veni acum câinii cu covrigi în coadă pe care ni-i promitea Petre Roman în celebrul său discurs de anunțare a programului de guvernare din iunie 1990, nu?

    Beton. Uite acuș mă duc să votez cu FSN-ul, abia așteptam ocazia asta.
    • Like 2
    • @ Lucian Sarbu
      Fii constant, tu votează psd vvdancila. Deja te-a lăsat memoria.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult