Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

României i-a căzut platforma

Am fost în parte in dezacord cu modul în care a ales ministrul Vlad Voiculescu să facă exercițiul de transparență- mi s-a părut că joacă fotbal de unul singur, că lucrează la lovituri de imagine, că nu știe să facă echipă cu Guvernul și celelalte autorități implicate în lupta cu pandemia.

Un politician trebuie în primul rând să negocieze cu toate părțile de la masă și să impună măsuri prin puterea argumentului. 

E foarte important, de asemenea, ca niște seturi de date, oricare ar fi ele, să fie în primul rând corecte- cu alte cuvinte, să ne inflamăm, dar să ne inflamăm pe baze corecte. Restul reacțiilor anti-transparentizare/ anti-transparență- de la controale, plângeri penale, acuzații legate de atacuri cibernetice, plânsete că au fost scoase la iveală baze secrete geto-dacice unde se antrenează agenții noștri secreți- toate astea nu pot să te facă decât să râzi și să te revolți, dacă ești normal la cap.

Ministerul Sănătății, la cum arată azi și la cum arată de 30 de ani, nu cred că ar fi în stare să administreze un program național de vaccinare. Pentru a arăta că știi sau ai puterea să fii coerent la vaccinare, un prim test ar fi să organizezi ireproșabil testarea. Iar la testare stăm foarte prost și fără progrese vizibile nici după ce la Ministerul Sănătății și-a început mandatul Vlad Voiculescu. 

Pare că el e în fruntea unei trupe de haiduci bine intenționați dar care se împiedică unii de alții. Nu știu dacă MS ar fi în stare să facă vaccinarea națională coerentă. 

Trecerea strategiei și organizarea acestei operațiuni la structuri- că sunt armata, serviciile, MAI, iar platforma dezvoltată tot de o structură din servicii pare să fi fost o decizie corectă. Dar are- pe lângă avantaje- și mari, imense dezavantaje.

Lipsă totală de transparență, din absolut toate punctele de vedere. Din păcate și prea multe defecțiuni de nepermis chiar și pentru o platformă care e accesată de sute de mii de oameni simultan.

Duminică seara a fost "din greșeală" activă, niște oameni semnalau că au reușit să se programeze în jurul orei 18.30. Apoi a fost un anunț oficial cum că a fost totalmente inactivă, urmând a fi online din nou luni, de la ora 09.00.

Azi, marea lansare a etapei a III-a a început cu o platformă căzută.

Am reușit să o accesez pe la 09.30, pentru prima serie de județe Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-severin, Cluj, Constanța, Covasna.

Poți să te pui pe listă de așteptare oriunde, fără să ai acces la înformații minime:

- când vei fi chemat;

- cu ce vei fi vaccinat (*orice ar spune diverși indivizi cu păreri extreme, e dreptul oricărui om fie să se vaccineze sau nu- cu consecințele care vin împreună cu această decizie. La fel de bine, e dreptul oricărui individ să poată opta pentru un anumit vaccin în care are mai multă încredere, dacă e posibil să fie disponibile mai multe vaccinuri, cu tehnologii diferite).

Celor care laudă la nesfârșit modul în care ne-am organizat și marea platformă ieșită din comun- le recomand să mai caute exemple, care oferă în timp real și grafice cu ritmul de vaccinare, listă cu cele mai apropiate centru de cel care dorești să te programezi dacă ai funcția location ON, intervale orare și chiar tipul vaccinului, astfel încât să poți alege.

Așadar, câteva cu plus, câteva cu minus:

La plusuri:

- numărul de vaccinați relativ ok, comparativ cu alte state din UE.

- organizare fără urlete, țipete, cozi ca la salam pe timpul lui Ceaușescu.

- distribuție echitabilă a centrelor de vaccinare, cu personal ok, civilizat.

- comunicare ok, cu oameni credibili care s-au vaccinat și i-au îndemnat și pe ceilalți să se vaccineze. 

La minusuri:

- bâlbele cu centrele speciale pentru speciali.

- lipsa totală de transparență.

- desele probleme legate de funcționarea din punct de vedere tehnic a platformei.

- etapa a III-a, care presupune așezarea pe o lista de așteptare, funcționează cam așa: te vaccinezi când vrem noi, cu ce vrem noi, dacă nu, ești trimis la coadă din nou. Și nici atunci nu vei ști  când te vei vaccina și cu ce tip de vaccin.

- modul straniu și care nu a fost explicat în detaliu cu privire la distribuția dozelor de vaccin- vedeam ieri la Dolhasca (43 km de Botoșani) erau sute de doze de Pfizer disponibile (în intervalul în care a funcționat platforma întâmplător, iar concluzia că era Pfizer vine din intervalul de până la rapel, dacă l-am calculat eu bine).

Cam atât.

La final, o concluzie: domnii aceștia care se ocupă cu strategia de vaccinare trebuie să recâștige foarte repede încrederea oamenilor și să explice cum e treaba cu listele de așteptare și tipul vaccinului- cum facem să avem mai multe informații. Este important ca populația să nu rămână cu percepția că după ce au fost vaccinați esențialii (care au avut acces la cele mai solicitate vaccinuri), oamenii de rând sunt tratați în mod diferit, pentru că sunt ne-esențiali. 

Un cititor îmi atrage atenția că o explicație pentru numărul mare de doze în anumite centre (chiar și îndepărtate ale țării) ar avea legătură cu rata infectării. 

Pe rețelele sociale au început deja glumele despre începerea etapei a treia- start la Black Friday pentru vaccinare/ te poți înscrie la 6/49 (e în funcție de noroc data și tipul vaccinului care ți se va administra).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ordine, să: Îi!
  - Și-n Dumnezeu și în ateu , ori în orice Zeu!
  Un p.
  t...
  • Like 0
 • Locuiesc in Olanda de cativa ani si pot sa fac o scurta comparatie in ceea ce priveste aceasta campanie de vaccinare. Din punctul meu de vedere, dramatizati putin situatia din Romania si spun asta pentru ca de exemplu in Olanda stai cuminte si astepti prin posta scrisoarea care iti permite sa te programezi la vaccin, Nu stii cand vei primi acea scrisoare (exista un interval de timp comunicat in mod oficial de autoritati, care se poate schimba in functie de stocul disponibil de vaccinuri), nu stii unde este locatia si nu iti poti alege tipul de vaccin. Toate aceste informatii le regasesti in scrisoarea pe care urmeaza sa o primesti. Asa ca, din punctul meu de vedere, etapa a III-a este la fel peste tot. In plus, atata timp cat nu esti tu cel care achita doza de vaccin din buzunar, pretentiile mi se par cam mari....https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/wie-krijgt-een-coronavaccinatie-en-wanneer
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult