Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Rusia recrutează oficiali ucraineni și aduce la granița cu Ucraina rachete Iskander

Vehicule militare rusești

Foto; Profimedia Images

Tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia se amplifică de la o zi la alta, iar Occidentul, reprezentat mai ales de NATO și SUA, încearcă să pregătească o eventuală ripostă, militară și economică la adresa Rusiei, în cazul în care aceasta va ataca Ucraina. Între timp, Vladimir Putin cere concesii clare din partea Occidentului pentru a nu demara o incursiune armată. Occidentul refuză însă să i le accepte, ceea ce a dus la suplimentarea militarilor și a armamentului la granița cu Ucraina.

Toți ochii sunt ațintiți astăzi către Geneva, unde secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov se întâlnesc pentru a discuta despre tensiunile tot mai mari în privința Ucrainei. 

- Însă, pe lângă această întrevedere, mai există câteva detalii care merită atenție. Spre exemplu, faptul că Rusia a recrutat câțiva actuali şi foşti oficiali guvernamentali ucraineni, inclusiv doi parlamentari ai unui partid pro-Rusia, al doilea ca mărime din Ucraina, cu scopul de a prelua controlul asupra guvernului de la Kiev. Conform SUA, Rusia recrutează înalţi demnitari ucraineni pentru a avea acces la informaţii sensibile care pun în pericol suveranitatea Ucrainei. Demnitarii recrutaţi de Moscova sunt folosiţi pentru a instiga la revolte sociale în cazul unei potenţiale invazii ruseşti în Ucraina.

- De asemenea, președintele american Joe Biden a dat asigurări joi că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o „invazie”, după ce a provocat indignarea Kievului, evocând miercuri posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina. „Dacă Putin face această alegere, Rusia va plăti foarte scump”, a avertizat liderul de la Casa Albă.

- În același timp, Rusia a masat la graniţa cu Ucraina, pe lângă peste cei 127.000 de militari, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune de tipul Iskander-M, conform celor mai recente rapoarte ale ministerului ucrainean al Apărării. Acestea pot lovi cu precizie ţinte aflate până la 700 kilometri distanţă şi pot avea inclusiv încărcătură nucleară.

- În acest moment, în apropierea Ucrainei s-ar afla 36 de lansatoare Iskander, potrivit evaluării Kievului. Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță și ar putea viza ori atinge acum inclusiv capitala Ucrainei.

- După cum bine spune profesorul Iulian Fota într-un interviu pentru Digi24.ro, Europa trebuie să se pregătească de o perioadă dificilă din punct de vedere al relațiilor cu Rusia. Iar războiul nu este exclus. „Vacanța s-a terminat pentru toată lumea! Trebuie să acceptăm ideea. Dacă nici acum, după toată această cascadă de crize care ne cad în cap – de la cea geopolitică, la pandemie, cea de mediu, provocările tehnologice nu realizăm că vacanța s-a terminat și să începem un proces de adaptare la viitor, atunci...don’t look up! Mesajul filmului e clar: uitați-vă din timp la belele, că ele vin din viitor”, avertizează Iulian Fota.

- Tot profesorul Fota subliniază și că războiul este un scenariu pe care nu trebuie să îl excludem. „Trebuie să ne gândim și la rău. Ne place să sperăm în ce e mai bine, dar obligația noastră este să ne pregătim pentru ce e mai rău”, remarcă directorul Institutului Diplomatic Român.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Maron_S check icon
  - Daca vizeaza Kiev ul cu rachete , de ce nu duce Rusia armament la granita de nord a Ucrainei , unde ar fi mult mai aproape?
  - e nasol , ceva o sa faca Putin, pentru ca simte ca acum e momentul. Nu e vorba de invazie, ci de continuarea invaziei incepute cu Crimeea , la care reactia occidentului a fost slaba, in conditiile incalcarii tratatului cu Ucraina cand aceasta a renuntat la armele nucleare pe care le detinea din vremea URSS ului
  - oare vrea cineva de-adevaratelea sa se bata cu rusii , ca sa ii opreasca ceva ?
  - daca tot nu vrei sa te prea deranjezi (adica sa termini concediul) de ce tot continua NATO sa incurajeze apropierea si intrarea Ucrainei in NATO?. Ucraina are mai probleme interne, avand o parte insemnata din populatie pro rusa (sper ca nu gresesc)
  - ce ar putea sa faca Putin si Rusia ? Sa asiste cum intra Ucraina in NATO si UE? Putin se apropie de o varsta inaintata si probabil ca si simte ca trebuie sa faca ceva remarcabil pentru Rusia, fiind adeptul Rusiei ca mare putere tip imperiu.
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult