Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rusia și SUA vorbesc despre „pericolul de escaladare” a situației din Siria. Mircea Geoană: E mai grav decât în Războiul Rece

Trump și Putin

Foto: Guliver Getty Images

Atacul cu arme chimice asupra civililor din Siria a dus la o destabilizare a situației internaționale evidentă în acest moment la nivel de declarații. SUA sunt în discuție cu Marea Britanie și Franța pentru o ripostă militară în Siria, după atacul pentru care responsabil este considerat regimul Assad.

Vasilii Nebenzia, reprezentantul Rusiei la ONU, a spus că situația este „foarte periculoasă”. Acesta a afirmat că „prioritatea imediată a Rusiei este să prevină pericolul unui război”. Întrebat dacă se referă la un război între Rusia și SUA, Nebenzia a răspuns: „Nu putem exclude, din păcate, nicio posibilitate, pentru că am văzut mesajele care vin de la Washington. Sunt foarte belicoase”. Și a adăugat: „Pericolul de escaladare este crescut, din cauza prezenței noastre militare în Siria. Așa că situația este foarte periculoasă.”

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat la rândul lui că, „la nivel strategic, este important să împiedicăm lucrurile să escaladeze dincolo de control”. Președintele american Donald Trump și premierul britanic Theresa May au convenit că este vital ca folosirea de arme chimice să nu rămână fără consecințe, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că Guvernul său are dovezi că

Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul care a ucis în jur de 50 de oameni și a afectat alte câteva sute.

În cazul unei riposte militare din partea Occidentului, Rusia a promis că va doborî toate rachetele trase în direcția Siriei, ceea ce l-a făcut pe președintele american Donald Trump să reacționeze pe Twitter: ”Rusia se angajează să doboare orice rachetă trasă către Siria. Pregăteşte-te Rusia, pentru că ele vor veni, drăguțe noi şi inteligente! Voi nu ar trebui să fiţi parteneri cu un animal care ucide cu gaz, care-şi omoară poporul şi se bucură de asta!”, a scris Trump, care a revenit ulterior, afirmând că nu a spus niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei.

Acesta s-ar putea petrece „foarte curând sau deloc curând”.

C.T. Popescu: Eu cred că domnul Trump s-a inspirat din România. Pentru că la noi se detonează câte o bombă nucleară în fiecare zi

Cristian Tudor Popescu

Invitat la Digi24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat afirmațiile făcute de Donald Trump. „Eu cred că domnul Trump s-a inspirat din România. Pentru că la noi se detonează câte o bombă nucleară în fiecare zi. Dacă vă uitați pe net, pe niște site-uri, dacă vă uitați la niște televiziuni, o să auziți în fiecare zi: I-a dat nucleara! Urmează nucleara! A detonat nucleara! Aruncă bomba! Până și eu arunc bombe. Văd titluri: CTP aruncă bomba! Deci, eu cred că de-aici s-a inspirat cu nuclearele dl. Trump, pe care le dă pe Twitter. Nu va începe al treilea război mondial, nu sunt șanse mai mari cu nuclearele noastre decât cu rachetele americane. hiar dacă vor trimite niște rachete acolo americanii, o să vedem dacă le trimit, în Siria, ele vor cădea în locuri dinainte stabilite, rușii își retrag navele și trupele de acolo, câtă vreme nu e atins vreun soldat sovietic, n-are importanță că mai mor pe-acolo niște sirieni, deci n-o să izbucnească al treilea război mondial de pe Twitter”, a spus el.

Consideră reacțiile din online ale președintelui american ridicole. „Nu știu dacă judecă în anumite momente... Păi când vii cu exprimări din acestea de genul Petrică și lupul, adică Vedeți, că vine lupul!, atunci când chiar o să vină lupul, n-o să te mai creadă nimeni! Și faci asta pe Twitter? Ești necredibil, ești ridicol! Ești amuzant când vii cu așa ceva, cu amenințări...așa ceva nu se pronunță decât în situații ultracritice, face o declarație secretarul de stat, chiar Trump, face o declarație în sensul ăsta serioasă, omul ăsta se joacă cu nuclearele într-un stil de Kim Jong-un, că și Kim Jong-un era cu racheta în gură la fiecare două minute.

Ce ce o face? Totuși, o explicație cred că am: el fiind un showman de meserie, încearcă să compenseze situația lui din ce în ce mai complicată, internă, lațul care se strânge, încearcă să compenseze cu astfel de bombasme aruncate pe Twitter”, a afirmat Cristian Tudor Popescu. 

Mircea Geoană: Pentru România iluzia că istoria s-a terminat odată cu intrarea în NATO și UE e falsă

Mircea Geoană

Tensiunile dintre SUA și Rusia din acest moment sunt mai grave decât cele din Războiul Rece, spune fostul ministru de Externe Mircea Geoană.

Oamenii ăștia simt nevoia să își exhibiționeze puterea de care dispun. Primul care a început a fost Putin acum două luni, pentru că a simțit nevoia să spună că are rachete intercontinentale care pot să străpungă orice sistem de apărare NATO. Trump a răspuns exact pe tonalitatea lansată de Putin. E mai grav decât în Războiul Rece. Atunci nu au fost expulzați 150 de diplomați în aceeași zi”, a declarat Geoană în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

El a vorbit despre riscul ca România să devină pagubă colaterală într-un joc de influențe. „Lumea e într-o perioadă de bulversare masivă. Vorbim de război comercial între China și SUA, vorbim de Siria, vorbim de rachete, de o lume din care oricând dintr-o scăpare, dintr-un lider prea narcisist te poți trezi cu o situație scăpată de sub control. Nu vom avea o perioadă liniștită. Iar pentru România iluzia că istoria s-a terminat odată cu intrarea în NATO și UE e falsă. Europa se schimbă, alianța se schimbă, România trebuie să devină acum și mai fidelă alianțelor. Suntem într-o zonă de fractură. Acum 100 de ani a fost o șansă pentru România. Dacă nu jucăm un joc inteligent, putem oricând să fim colaterali între jocul de influențe”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Apropo de nucleara. Stiti din ce e facuta o bomba nucleara romaneasca ? Din zece parlamentari. Unu-i prost de scapara si noua-s prosti de bubuie.
    • Like 2
  • "Dacă nu jucăm un joc inteligent, putem oricând să fim colaterali între jocul de influențe"

    Adevărat, doar că ai noștri conducători au alt joc de jucat acum: "scăpatul de închisoare".
    • Like 2
  • Ce mai face Mircea "Mihaela, dragostea mea" Geoana?
    • Like 1
    • @ Lucian Baciu
      Tot prostanac a ramas. Nothing new.
      • Like 1

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult