Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Persoanele fizice pot plăti o contribuție suplimentară la pensii dacă nu au stagiu de cotizare necesar pentru ieșirea la pensie

Prin Legea nr. 186/2016 s-a acordat persoanelor fizice interesate dreptul de a plăti din fonduri personale o contribuție la pensii în situația când acestea nu au stagiu de cotizare necesar pentru ieșirea la pensie.

Potrivit legii: „Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. ”

Consultă aici documentul

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Pentru aplicarea efectivă a prevederii normative se prevede semnarea unui contract de asigurare între Casa de Pensii unde este arondată persoana fizică și persoana fizică interesată, acesta având obligația să achite contribuția fie print-o singură plată fie prin 6 rate. Termenul de plată nu poate să depășească 6 luni de la semnarea contractului.

Termenul inițial avut la dispoziție de persoanele fizice interesate pentru semnarea contractului fost de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

OUG nr. 32/2017 extinde perioada în care persoanele fizice pot semna contractul de asigurare.

Noul termen maxim în care o persoană interesată poate semna contractul de asigurare este data de 31.12.2017

De asemenea plata contribuției la pensii se poate face în tranșe lunare egale până la data de 31.12.2017.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult