Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Persoanele fizice pot plăti o contribuție suplimentară la pensii dacă nu au stagiu de cotizare necesar pentru ieșirea la pensie

Prin Legea nr. 186/2016 s-a acordat persoanelor fizice interesate dreptul de a plăti din fonduri personale o contribuție la pensii în situația când acestea nu au stagiu de cotizare necesar pentru ieșirea la pensie.

Potrivit legii: „Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. ”

Consultă aici documentul

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Pentru aplicarea efectivă a prevederii normative se prevede semnarea unui contract de asigurare între Casa de Pensii unde este arondată persoana fizică și persoana fizică interesată, acesta având obligația să achite contribuția fie print-o singură plată fie prin 6 rate. Termenul de plată nu poate să depășească 6 luni de la semnarea contractului.

Termenul inițial avut la dispoziție de persoanele fizice interesate pentru semnarea contractului fost de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

OUG nr. 32/2017 extinde perioada în care persoanele fizice pot semna contractul de asigurare.

Noul termen maxim în care o persoană interesată poate semna contractul de asigurare este data de 31.12.2017

De asemenea plata contribuției la pensii se poate face în tranșe lunare egale până la data de 31.12.2017.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult