Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Persoanele fizice pot plăti o contribuție suplimentară la pensii dacă nu au stagiu de cotizare necesar pentru ieșirea la pensie

Prin Legea nr. 186/2016 s-a acordat persoanelor fizice interesate dreptul de a plăti din fonduri personale o contribuție la pensii în situația când acestea nu au stagiu de cotizare necesar pentru ieșirea la pensie.

Potrivit legii: „Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. ”

Consultă aici documentul

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Pentru aplicarea efectivă a prevederii normative se prevede semnarea unui contract de asigurare între Casa de Pensii unde este arondată persoana fizică și persoana fizică interesată, acesta având obligația să achite contribuția fie print-o singură plată fie prin 6 rate. Termenul de plată nu poate să depășească 6 luni de la semnarea contractului.

Termenul inițial avut la dispoziție de persoanele fizice interesate pentru semnarea contractului fost de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

OUG nr. 32/2017 extinde perioada în care persoanele fizice pot semna contractul de asigurare.

Noul termen maxim în care o persoană interesată poate semna contractul de asigurare este data de 31.12.2017

De asemenea plata contribuției la pensii se poate face în tranșe lunare egale până la data de 31.12.2017.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult