În sfera sistemului de impozitare globală s-ar regăsi un număr de 6-7 milioane de gospodării, ce ar presupune în mod evident prelucrarea, administrarea și emiterea diverselor decizii de impunere pentru acești contribuabili. Desigur aceasta presupune din partea ANAF existența unui număr semnificativ de inspectori și existența unei tehnici de calcul bine puse la punct.
Cu cât se va permite depunerea manuală la ghișeu a declarațiilor de impunere de venit global, cu atât va fi nevoie de mai multe resurse umane în cadrul ANAF. Probabil că se va eficientiza acest proces prin implementarea unor proceduri de comunicare electronică, depunerea electronică a declarațiilor, prelucrarea automată a datelor.
În actualele condiții, cu depunere la ghișeu și cu actuala dotare tehnică a ANAF, va fi foarte greu de implementat acest sistem. Dacă se va recurge doar la comunicare electronică, depunere de declarații electronice, cu prelucrarea automată a datelor, utilizându-se și modernizându-se flota tehnică a ANAF, atunci s-ar putea implementa în 3-4 ani un astfel de sistem. Probabil aceasta din urmă va fi soluția. urmând să fie chemați la ghișeu doar acei contribuabili care solicită diverse deduceri, aceștia prezentând documentele justificative pentru deducerile respective.
Sigur, suntem la nivel de ipoteze. Sistemul pe impozitul pe venitul global a mai funcționat la nivelul anilor 2001-2003, la o scară mult mai redusă, însă eu am primit astfel de decizii de impunere. Așa că mă aștept să funcționeze după o modernizare considerabilă a tehnicii de calcul a ANAF.
„Armata” de 35.000 de consultanți fiscali
Consider că domnul ministru, atunci când a folosit termenul de consultant fiscal, nu s-a referit la profesia clasică de consultant fiscal existentă de vreo 10 ani, ci s-a referit la o posibilă profesie de perceptori specializați doar pentru acest impozit pe venit.
Dacă urmărim cu atenție declarațiile ministrului de Finanțe, observăm că referirea lui a fost către persoanele din sistemul public fiscal și abia ulterior și-a amintit că există o Cameră a Consultanților Fiscali care sunt înclinați către consultanța fiscală de afaceri. Profesia de consultant fiscal se obține mult mai greu decât însușirea unor reglementări în cadrul unui impozit, presupune o pregătire mult mai vastă, iar examenul de consultant fiscal este apreciat ca fiind printre cele mai exigente din domeniul economic.
Nimănui nu i-ar plăcea ca o expertiză fiscală într-un proces de evaziune fiscală să fie făcută de un expert/consultant fiscal care să nu aibă o foarte bună pregătire atât în legislația națională, cât și în jurisprudența europeană.
Însă domnul ministru de Finanțe are dreptate. Procedura completării declarațiilor de impozit pe venitul global nu va fi deloc una simplă din punct de vedere al birocrației, al formularelor și al justificării deducerilor. Prin urmare, acele persoane care nu au pregătire fiscală trebuie să solicite un ajutor de specialitate. Faptul că a fost indicat un număr de 35.000 de consultanți fiscali, ne arată că autoritățile își doresc cu adevărat ca acest impozit să fie unul aplicat cu succes de masă, dar ne mai arată și faptul că după ce vom avea o bază de 35.000 de colaboratori ( de șapte ori mai mare decât actualul număr de membri al Camerei Consultanților Fiscali) vom trece la implementarea cu succes a unui sistem de impunere progresivă. Poate acesta este de fapt scopul final al generozității de a plăti niște persoane din fonduri publice pentru a presta niște servicii în interes privat, chiar dacă beneficiarul final este statul.
În esență lăsând la o parte toate cârcotelile, dacă după introducerea acestui sistem cetățeanul plătește mai puține impozite, fără să îi fie introduse pe sub preș alte noi taxe, atunci sistemul este binevenit. Dacă introducerea noului sistem este doar o mască pentru a testa impozitul pe venitul global cu tranșe progresive, atunci eu îmi rezerv dreptul să spun că nu îl vreau.
Cititorilor Republica.ro, cât și minunaților redactori și fondatori ai site-ului le adresez de Paște cele mai bune gânduri și sărbători fericite.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.