Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

S-a mai dus un campion de la care n-am învățat destul. Mihai Leu și inspirația luptei care durează cât respirația

Mihai Leu

Foto: Facebook

Suntem, iată, tot mai săraci. Nu numai material, ci mai ales spiritual. Pierdem modele. Pierdem valori. E o reală hemoragie în ultimii ani. Și pleacă tineri. Sau, în fine, cu multă viață teoretică rămasă.

Mă gândesc azi la Mihai Leu. Am deschis ochii și am aflat că s-a dus. Nu sunt vreo împătimită a sportului, dar înțeleg de câtă disciplină e nevoie doar ca să mergi constant la sală, deci îmi pot imagina de câtă disciplină trebuie să dispui ca să devii campion sportiv.

Și față de Mihai Leu am simțit mereu ceea ce simt pentru David Popovici: un respect imens nu doar pentru calitatea sportivului, ci și pentru calitatea omului.

Mihai Leu, care ne-a făcut mândri pe vremuri, s-a dus. A luptat, din ce înțeleg, pentru viața lui așa cum a luptat pentru medaliile pe care le-a obținut. Și, deși nu prea l-am văzut invitat pe la emisiuni, așa cum vedem toate non-valorile în zilele astea, omul a fost un model de forță și bun simț.

Cred că trebuia să îl vedem mai mult, ca să învățăm mai mult de la el. Dar asta e lumea în care trăim: valorile stau la ele acasă, iar clovnii stau pe TV.

Știți că nu mi-e felul să scriu despre oamenii care se duc. Dar nu știu de ce plecarea lui Mihai Leu m-a lovit dureros. Poate pentru că nu l-am perceput altfel decât puternic. Și adesea ne scapă din vedere faptul că fix oamenii puternici suferă cel mai mult. Că altfel n-ar deveni puternici.

Și pentru cei care, poate, nu știu sau nu își amintesc cine a fost Mihai Leu, e cazul să marcăm niște puncte importante din istoria recentă. 

Mihai Leu s-a născut pe 13 februarie 1968, la Hunedoara. A început să boxeze în 1977 la Clubul Constructorul din Hunedoara, fiind antrenat de Ion Turică. În anul 1981 a plecat la Clubul Metalul Hunedoara, fiind antrenat de Alexandra Pescar, pentru ca în 1982 să semneze cu Dinamo, unde s-a pregătit cu antrenorul Ion Monea. Din 1986 a trecut la clubul Steaua, făcând parte din Lotul național de box al României, unde a fost antrenat de Dumitru Ion și Alec Năstase. A cucerit titlul ce campion național al României (1983, 1984, 1985, 1986). A fost campion mondial la juniori în anul 1987. În circuitul competițional de amatori a boxat în 200 de meciuri, dintre care a câștigat 190, potrivit www.lead.ro.

În 1995 a câștigat titlul de campion intercontinental versiunea WBO, iar în 1997 a devenit campion mondial la Hamburg în meciul disputat în 22 februarie împotriva lui Santiago Samaniego, devenind primul campion mondial la profesioniști din istoria României, 

La profesioniști a boxat în 28 de partide, câștigând toate confruntările. 

S-a retras în 1998 cu un palmares zdrobitor de 28-0, dintre care 10 victorii au fost prin KO. 

A debutat în 1994 în automobilismul sportiv, cu prilejul etapei Raliul Banatului și în 2003  a obținut titlul de campion național. A pilotat constant până în 2008, când a decis să se axeze pe managementul echipelor de raliu și pe dezvoltarea Campionatului Național de Raliuri. 

A murit la 56 de ani, ducând o ultimă luptă cu o boală necruțătoare. Dar Mihai Leu rămâne un simbol al puterii de a lupta, conștient de faptul că viața în sine e o luptă pentru victorii de tot felul, mici sau mari. Și poate cu asta ar trebui să rămânem: cu lecția de putere adevărată pe care Mihai Leu a oferit-o altruist pe parcursul întregii sale vieți. Scurte, dar atât de pline de victorii. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • fan CTP check icon
    hai sa respectam pur si simplu un om. nu a fost o mare vedeta (28 meciuri contorizate), a fost un pilot de rally mediocru. dar a fost OM
    • Like 0
  • fan CTP check icon
    bineinteles ca tanti se gandeste la "sala". daca nu avem de ce sa ne dam cu parerea mergem pe dat cu parerea despre campioni. a fost invitat la o gramada de emisiuni. a refuzat. vroiati sa il vedeti "micul bataus".. pana sa iti dai cu parerea despre el puteai sa faci un curs de "conducere agresiva". invatai ca traumele de la snspa se pot reduce, fara sex. invatai ca era mai bine sa scrii in articolul asta numai "RESPECT". chestia aia pe are o cauti este. dar trebuie sa te bagi si matale in seama. sper sa nu te vad in cimitir decat daca ai ganduri serioase sa ramai cu leu
    • Like 0
  • Se spune că Dumnezeu îi cheamă la el,mai devreme decât ar trebui, pe cei mai buni. Ceva adevăr este în această afirmație, prea mulți oameni de valoare au părăsit această lume înainte de vreme. Despărțirea de Mihai Leu- un campion care și-a păstrat modestia și bunul simț tot timpul- intră în acest tipar, al oamenilor discreți și buni care lasă în urma lor regrete sincere și respectul celor care i-au cunoscut.
    Odihnește-te în pace, Mihai Leu, performanțele și modestia ta vor rămâne pentru totdeauna.
    • Like 0
  • Mihai Leu este unul dintre acei oameni despre care maestrul Florin Piersic ar spune că “a plecat într-o stea”. Să strălucești frumos, Mihai!
    • Like 0
    • @ Dan Filip
      fan CTP check icon
      unii profesonisti, alti vrajitori. cum zicea cineva "baietii buni n'are noroc". iliescu, piersic...daca ii puiin linie dai de piramide. cu leu nici la89 nu esti
      • Like 0
  • Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest om mare și bun....
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult