Klaus Iohannis nu se dezminte prin frazele sale simple și seci, evidente, dar începe să ofere surprize. PSD a aflat azi că la Cotroceni nu e un personaj care vorbește ca dulapul și fuge de confruntare.
O persoană publică din România îmi mărturisea, după alegerile parlamentare din 2016- deși nu este apropiată de Liviu Dragnea- că, din descrierile celor care-i sunt apropiați, răbdarea de care a dat dovadă acesta înainte de alegerile parlamentare din 2016 se va arde repede. Dorințele de a accede la putere, de a face uz de ea în forma brută, de a avea comanda unică îl vor determina să greșească.
Prima eroare pe care a făcut-o Liviu Dragnea a fost aceea că a dorit să impună premierul cu forța, unilateral, fără negociere, cu puterea celui ieșit din alegeri cu 45%, în condițiile sale. A uitat, însă, că președintele, indiferent de numele său, are în spatele deciziilor sale legitimitatea votului direct, iar în cazul lui Klaus Iohannis, voturile a peste 6 milioane de alegători, 6.288.769 voturi valabil exprimate, adică dublu față de cele obținute de PSD la aceste parlamentare.
A doua eroare a fost încercarea de a-l determina pe Dacian Cioloș să amâne prin OUG reducerea TVA la 19% și eliminarea taxei pe stâlp. Un mare semn de întrebare asupra intențiilor PSD de a-și respecta promisiunile, dar și asupra seriozității programului de guvernare.
A treia eroare făcută de Liviu Dragnea a fost că a enunțat, cu subiect și predicat, în mai multe rânduri, că va fi la comanda reală a noului guvern, că doamna Shhaideh este persoana sa de încredere, ceea ce a făcut analiștii să vorbească despre păpușarii din spatele viitorului Executiv, despre miniștrii din Kiseleff și despre un premier proxy.
A patra eroare majoră - și poate cea mai mare- a fost faptul că Liviu Dragnea și-a sfidat întreg electoratul scos la vot împotriva bruxellistului Julien și a sasului de religie străină Klaus Werner Iohannis. Și-a șocat alegătorii propunând un nume greu de pronunțat, o doamnă de religie musulmană.
Într-o lume civilizată, normală, corectă, nici numele și nici apartenența etnică sau religia unui om nu-l pot împiedica să acceadă la funcții. PSD culege însă furtună după vântul sădit în campanie, cu semințe împotriva lui Soros și străinilor ce vând România.
PSD va face o nouă nominalizare, pentru că asupra lui Liviu Dragnea se va face presiune pentru a conserva puterea acumulată. Liderul PSD nu va face pași spre suspendare sau încurajarea alegerilor anticipate. Klaus Iohannis nu a încălcat Constituția refuzând desemnarea doamnei Shhaideh, iar Liviu Dragnea nu are răspuns la următoarele întrebări: Cum ar vota la o eventuală suspendare sau la eventuale alegeri anticipate cei 60% din românii care nu au fost la vot în 11 decembrie? Cum ar vota alegătorii PSD care s-au considerat păcăliți de alegerea lui Liviu Dragnea și discursul naționalist al PSD? Va ieși a doua oară scenariul din decembrie- să câștigi majoritate confortabilă de 45% cu 20% din voturile celor de pe listă?
Dincolo de jocul politic, de prevederile Constituției, de mutările factorilor de putere, președintele Klaus Iohannis are o datorie față de opinia publică. Aceea de a explica decizia sa, pentru a demonstra că respingerea anunțată astăzi nu a fost făcută doar de dragul de a-și încorda mușchii la Cotroceni, ci că este fundamentată pe motive bine întemeiate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"sa vezi colea nea'mule miscare din buric, il fac pa neamt din glume, o propun pe femeia asta musulmanca cu mustata si barbat araboi. neamtu' smirna ! hiduma de prostie, n'are'ncotro, aburit de spaima destituirii si in strigatele prostimii, o sa cheme hotomanu' de oltean in fruntea celor 40 de baieti destepti si oameni de bine".
da' neamtu', neamt, gandeste pas cu pas, n'a priceput aproposul glumet, ba chiar se pare ca n'nteles nimic, si a ras poimaine, in gand.
acu' sa ne para rau ca neamtu'a priceput maine, ca toti transilvanenii ?
eu zic ca ne scapa d'ali baba cu diploma definitiva emisa de trebonal.
Cântărind puțin lucrurile și din perspectiva celor petrecute ieri (noua nominalizare), Dragnea se dovedește în plus un orator puțin inspirat, înclinat către prea numeroase considerații dezlânate, neconvingătoare, care devoalează
opusul„ țelurilor afirmate cu aplomb (respectarea democrației, a opiniilor divergente etc.) :prima alegere, învăluită de mister, a fost a sa, nu a Partidului, la a doua nu uită să amintească propunerea colaboratorilor privind propria persoana!
Dl. Dragnea încearcă fără succes să-l ironizeze pe Președinte și pierde teren în poziția de victimă a instituției prezidențiale și salvator al „românilor”; alăturarea cu Tăriceanu + Daniel Constantin ca și prezența greilor PSD cu prilejul celei de a doua nominalizări nu au efectul scontat.
eu zic sa se faca un referendum ca sa stabilim exact cine este cine :)
vorba lu' ponta : daca aparatul lor de fraudare va functiona mai bine ?
si tot ceea ce va face va fi bine cantarit!! Nu e un om care sa faca lucruri sub impriul momentului!! L a dumnealui totul e bine gandit si cantarit!!! Il apreciez si il respect pe acestOM !! Am calatorit 300 de km sa pot sa il votez si daca (sper) va mai candida sant pregatita sa fac dublu sa pot sa il votez!! Nu din principiu ci datorita faptului ca imi inspira incredere si pentru a-i acorda timpul necesar sa faca ceva din tara noastra draga!!!!
"O platforma ca acesta la care scriem este o sansa sa ne spunem dorintele noastre de cetateni." asa ca "Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine." - Ion Raţiu
ps. sunt prea harsait sa ma puneti "jos" cu dubla masura a sloganurilor false, va pierdeti timpul cu mine, incercati cu altii :)
Neplăcut, cum ziceți, este să aibă loc șocul de care vorbiți, ale cărui urmări nu se pot imputa cetățenilor ci participanților la „rezolvarea” lui.
Mai ramane marea intrebare: cum de a avut dreptul de a candida avand, pe langa condamnarea propriu-zisa, pedepsele accesorii, printre care si interzicerea unor drepturi pentru o perioada de 4 ani? Ca sa nu mai spun ca a ajuns si presedintele Camerei!!!
Aaa, si, era sa uit, suspendarea din condamnarea lui nu inseamna suspendarea pedepsei ci suspendarea efectuarii fizice a pedepsei. Un fel de puscarie acasa si dreptul de a se autointretine in acest timp, eventual, de a munci. La Camera nu se solicita cazierul cand se fac ”angajarile”?