Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Santa Klaus și refuzul de 55 de secunde

Klaus Iohannis nu se dezminte prin frazele sale simple și seci, evidente, dar începe să ofere surprize. PSD a aflat azi că la Cotroceni nu e un personaj care vorbește ca dulapul și fuge de confruntare.

O persoană publică din România îmi mărturisea, după alegerile parlamentare din 2016- deși nu este apropiată de Liviu Dragnea- că, din descrierile celor care-i sunt apropiați, răbdarea de care a dat dovadă acesta înainte de alegerile parlamentare din 2016 se va arde repede. Dorințele de a accede la putere, de a face uz de ea în forma brută, de a avea comanda unică îl vor determina să greșească.

Prima eroare pe care a făcut-o Liviu Dragnea a fost aceea că a dorit să impună premierul cu forța, unilateral, fără negociere, cu puterea celui ieșit din alegeri cu 45%, în condițiile sale. A uitat, însă, că președintele, indiferent de numele său, are în spatele deciziilor sale legitimitatea votului direct, iar în cazul lui Klaus Iohannis, voturile a peste 6 milioane de alegători, 6.288.769 voturi valabil exprimate, adică dublu față de cele obținute de PSD la aceste parlamentare.

A doua eroare a fost încercarea de a-l determina pe Dacian Cioloș să amâne prin OUG reducerea TVA la 19% și eliminarea taxei pe stâlp. Un mare semn de întrebare asupra intențiilor PSD de a-și respecta promisiunile, dar și asupra seriozității programului de guvernare.

A treia eroare făcută de Liviu Dragnea a fost că a enunțat, cu subiect și predicat, în mai multe rânduri, că va fi la comanda reală a noului guvern, că doamna Shhaideh este persoana sa de încredere, ceea ce a făcut analiștii să vorbească despre păpușarii din spatele viitorului Executiv, despre miniștrii din Kiseleff și despre un premier proxy.

A patra eroare majoră - și poate cea mai mare- a fost faptul că Liviu Dragnea și-a sfidat întreg electoratul scos la vot împotriva bruxellistului Julien și a sasului de religie străină Klaus Werner Iohannis. Și-a șocat alegătorii propunând un nume greu de pronunțat, o doamnă de religie musulmană.

Într-o lume civilizată, normală, corectă, nici numele și nici apartenența etnică sau religia unui om nu-l pot împiedica să acceadă la funcții. PSD culege însă furtună după vântul sădit în campanie, cu semințe împotriva lui Soros și străinilor ce vând România.

PSD va face o nouă nominalizare, pentru că asupra lui Liviu Dragnea se va face presiune pentru a conserva puterea acumulată. Liderul PSD nu va face pași spre suspendare sau încurajarea alegerilor anticipate. Klaus Iohannis nu a încălcat Constituția refuzând desemnarea doamnei Shhaideh, iar Liviu Dragnea nu are răspuns la următoarele întrebări: Cum ar vota la o eventuală suspendare sau la eventuale alegeri anticipate cei 60% din românii care nu au fost la vot în 11 decembrie? Cum ar vota alegătorii PSD care s-au considerat păcăliți de alegerea lui Liviu Dragnea și discursul naționalist al PSD? Va ieși a doua oară scenariul din decembrie- să câștigi majoritate confortabilă de 45% cu 20% din voturile celor de pe listă?

Dincolo de jocul politic, de prevederile Constituției, de mutările factorilor de putere, președintele Klaus Iohannis are o datorie față de opinia publică. Aceea de a explica decizia sa, pentru a demonstra că respingerea anunțată astăzi nu a fost făcută doar de dragul de a-și încorda mușchii la Cotroceni, ci că este fundamentată pe motive bine întemeiate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    privind retrospectiv prin prisma smecherului ragatean la vorbele si gesturile lu' ali baba cu pinjica rupta, i'mi imaginez gandul pischerului, dupa o oca mica de drojdie, lansat in ranjet pe sub mustata :
    "sa vezi colea nea'mule miscare din buric, il fac pa neamt din glume, o propun pe femeia asta musulmanca cu mustata si barbat araboi. neamtu' smirna ! hiduma de prostie, n'are'ncotro, aburit de spaima destituirii si in strigatele prostimii, o sa cheme hotomanu' de oltean in fruntea celor 40 de baieti destepti si oameni de bine".
    da' neamtu', neamt, gandeste pas cu pas, n'a priceput aproposul glumet, ba chiar se pare ca n'nteles nimic, si a ras poimaine, in gand.
    acu' sa ne para rau ca neamtu'a priceput maine, ca toti transilvanenii ?
    eu zic ca ne scapa d'ali baba cu diploma definitiva emisa de trebonal.
    • Like 0
  • Într-adevăr, erorile lui Dragnea sunt cele expuse și motivate de dl Alex Livadaru.
    Cântărind puțin lucrurile și din perspectiva celor petrecute ieri (noua nominalizare), Dragnea se dovedește în plus un orator puțin inspirat, înclinat către prea numeroase considerații dezlânate, neconvingătoare, care devoalează
    opusul„ țelurilor afirmate cu aplomb (respectarea democrației, a opiniilor divergente etc.) :prima alegere, învăluită de mister, a fost a sa, nu a Partidului, la a doua nu uită să amintească propunerea colaboratorilor privind propria persoana!
    Dl. Dragnea încearcă fără succes să-l ironizeze pe Președinte și pierde teren în poziția de victimă a instituției prezidențiale și salvator al „românilor”; alăturarea cu Tăriceanu + Daniel Constantin ca și prezența greilor PSD cu prilejul celei de a doua nominalizări nu au efectul scontat.
    • Like 0
  • E absolut amuzant ca un sas sa refuze din motive de tradare o alta etnie cea turca sa ajunga la varf. Apare intrebarea de ce? Desi suna simplist lucrurile sunt foarte complicate. Sasul e cu americanii iar turcii cu rusii. In toata acesta bataie noi romanii continuam sa constatam ca sensul in care acesta tara merge este unul al pierderii identitatii al pierderii oricarui control chiarn si formal al economiei si avutiilor nationale. Privim un circ in care clici se searta, avem impresia ca suntem implicati dar indiferent de rezultatul final cei care vor pierde sunt romanii! Nu va mai faceti iluzii romanii scandalul e strict intre clici. Este momentul mutarii veniturilor din niste buzunare in altele. Cand vorbesc de romani, nu va faceti iluzii, vorbesc despre ei. Noi nu am existat si nu vom exista decat ca platitori de biruri.
    • Like 0
  • check icon
    direct din urne : dragnea = 30.773 / 1% vs johannis = 6.288.769 / 74%
    eu zic sa se faca un referendum ca sa stabilim exact cine este cine :)
    vorba lu' ponta : daca aparatul lor de fraudare va functiona mai bine ?
    • Like 1
  • buna ziua!!! Domnul presedinte Klaus nu face nimic la intamplare
    si tot ceea ce va face va fi bine cantarit!! Nu e un om care sa faca lucruri sub impriul momentului!! L a dumnealui totul e bine gandit si cantarit!!! Il apreciez si il respect pe acestOM !! Am calatorit 300 de km sa pot sa il votez si daca (sper) va mai candida sant pregatita sa fac dublu sa pot sa il votez!! Nu din principiu ci datorita faptului ca imi inspira incredere si pentru a-i acorda timpul necesar sa faca ceva din tara noastra draga!!!!
    • Like 3
  • Noi, toti cei care comentam aici, auntem cei mai obisnuiti cetateni ai acestei tari. Unii dintre noi au votat, altii nu s-au dus la vot, dar in mod sigur stim fiecare dintre noi cam care ne sunt interesele si problemele pe care ni le-am dori luate in seama de guvern, presedintie, parlament, justitie. De aceea cred ca nu este constructiv sa ne manifestam pro sau contra rezultatuli votului. Ne place sau nu ne place PSD are majoritatea voturilor celor care s-au dus sa voteze. Restul poate ca nu le pasa, ca au alte prioritati, sunt liberi sa faca ce doresc. Eu cred ca modul in care se prezinta acum schimbarea de guvern pe baza rezultatului alegerilor este foarte neplacut pentru cetatenii obisnuiti. Daca nu ar fi sarbatorile de final de an sigur lumea ar fi mai ingrijorata pe fata. Credeam ca acest sistem de a contesta valoarea votului a incetat dupa 2014 si ca nu se va mai repeta manevra din 2004, cea cu solutia imorala. Poate ca propunerea PSD a fost un soc pentru toata lumea dar discutiile sunt prea teribiliste si demonstreaza ca nu suntem de loc civilizati. Daca doamna respectiva era un pericol nu ar fi fost ministra confirmata de presendintie. Si atunci era casatorita cu acelasi sirian cetatean roman. Mi se pare ca se fac acuze grave fara dovezi aratand cat de tare suntem influentati comportamental de presa si televiziunile care traiesc din scandal.
    • Like 1
    • @
      Nu va legati de amanunte. Stiti bine ca au reusit sa faca majotitatea necesara tocmai pentru ca aveau acei 45%. Nu ma face fericita acest lucru, poate ca nici pe dvoastra dar care este interesul nostru acum? Jocul democratic inseamna sa acceptam ceea ce se stabileste in urma votului si sa vorbim despre ceea ce dorim sa faca acest nou guvern si ce dorim sa faca presendintele in conditiile in care nu poate avea guvernul lui. O platforma ca acesta la care scriem este o sansa sa ne spunem dorintele noastre de cetateni. Eu de exemplu imi doresc legi mai clar formulate, schimbarea constitutiei pentru a elimina toate acele formulari ambigui care duc la blocaje si speculatii, un post d e radio si unul de telviziune care sa nu imite posturile comerciale si unde sa pot avea informatii credibile Azi noapte spre exemplu, nicaieri in afara d e facebook nu s-au dat stiri despre cutremur decat la ceva timp dupa eveniment Era greu sa se intrerupa muzica la radio actualitati si sa se spuna oamenilor ca a avut loc un cutremur si ca vor da amanunte mai tarziu? E vorba de respect fata de cetatean Nu va doriti asa ceva? Scandalul politic, vorbe aruncate aiurea, mici comentarii pe facebook ale unora au altora dintre politicienii momentului nu au ce cauta intr-o viata politica in care cetateanul este respectat. Consider spre exemplu ca nu i s-a dat posibilitatea lui Dacian Ciolos sa-si spuna concluziile la finalul unei guvernari de un an de zile E mai importat nu stiu ce cancan si nu modul exemplar in care a organizat alegerile!!! Daca si noi discutam tot scandaluri niciodata nu vom fi respectati ci doar manipulati!
      • Like 1
    • @ Dana Burda
      check icon
      se pare ca incercati sa fraudati ideea de "joc" :) pai jocul este jucat numai si numai de pesoane inocente, asa ca in copilarie, dragnea = 30.773 / 1% vs johannis = 6.288.769 / 74%, altfel odata ce in "jocul" patrund persoane pervertite sau perverse, 47% devine majoritar si 53% minoritar, dar asta mumai pt a creea o situatie "de moment" din care cel mai pervertit/pervers sa castige.
      "O platforma ca acesta la care scriem este o sansa sa ne spunem dorintele noastre de cetateni." asa ca "Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine." - Ion Raţiu
      ps. sunt prea harsait sa ma puneti "jos" cu dubla masura a sloganurilor false, va pierdeti timpul cu mine, incercati cu altii :)
      • Like 0
    • @ Dana Burda
      check icon
      Sunt de acord cu ceea ce aţi scris, mai puţin "Si atunci era casatorita cu acelasi sirian cetatean roman." Una este să fii secretar de stat sau ministru şi alta este să fii prim-ministru, printre altele şi vicepreşedinte al Consiulului Suprem de Apărare a Ţării. Sesizaţi vreo diferenţă între cele două aspecte? Apoi, diplomaţia este o treabă complicată şi nu cred că România este atât de puternică încât să răspundă cu "Je m'en fiche!". Deocamdată stăm cu mâna-ntinsă pe la toate porţile. În rest, am mai scris în site că naţionalitatea şi religia contează prea puţin, principalul este ca cel pus în funcţie să-şi facă treaba.
      • Like 3
    • @ Dana Burda
      Nu este foarte clar ce înțelegeți prin cetățeni „obișnuiți”, însă mi se pare exagerată remarca „nu este constructiv să ne manifestăm pro sau contra rezultatului votului” în sensul unei doar presupuse neacceptări a PSD-ului din parte celor care nu l-au votat.
      Neplăcut, cum ziceți, este să aibă loc șocul de care vorbiți, ale cărui urmări nu se pot imputa cetățenilor ci participanților la „rezolvarea” lui.
      • Like 1
    • @ Dana Burda
      Superficialitate sau intentia de a ignora realitatea. Dna. respectiva nu este problema. Nici religia ei nici nationa,itatea. Cu toate ca nu cred ca era cazul, in conjucgura actuala, sa fim noi un model de toleranta si deschidere. Si nici nu a fost asa ceva. A fost doar o mascarada a la psd-alde, caracteristica unor indivizi de teapa lui dragnea, lui tariceanu si slugilor lor, complice. Problema a fost locul ocupat de sotul respectivei dne. si nu in societatea si administratia romaneasca ci in Siria, in guvernul Assad, in structurile siriene. Da., a fost, pentru scurta perioada, ministru in guvvetnul nulitatiitatilor numit guvernul ponta. Nu avea acces la CSAT, la secretele de stst, de aceea a fost admisa. In pozitia de prim ministru se schimba, radical, lucrurile. Presupun ca se stie despre ce este vorba. Din "prezentarea" facuta de "tiranul psd" rezulta,, cu claritate, ca EL si numai EL va conduce tara LUI in baza celor ~20%. Elsi celalalt borfas puscariabil, numitul tariceanu. Ei, asta a vazut-o si iohannis si a impiedicat-o, tinand cont de toate cinsiderentele. Lasii au cedat, dsr nu au pregetst sa schelalaie niste amenintari bazate pe nimic. Nici noua propunere nu prezintamare incredere, dar vom vedea. A fi fost mministru in guvernil ponta, dupa parerea mea, nu este un motiv de mandrie, din contra.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Sunteti prea incrancenat pentru modul meu de a vedea realitatea. Putin calm v- ar ajuta sa scrieti mai limpede. Va multumesc pentru opiniile dvoastra,
      • Like 0
    • @ Dana Burda
      Da, sunt incrancenat impotriva psd-alde. Nu am asteptari bune din partetea unora care vor sa se puna la adapost de raspundere in fata legii, unora care neaga legile si vor sa-si protejeze si perpetueze hotia. Psd nu are nimic nou si bun de "aratat" fata de guvernarile anterioare. E valabil si pentru tariceanu si ai lui.
      • Like 0
  • Sunt dezamăgit de votul românilor care a făcut ca Parlamentul României să fie condus de "doi penali"suntem unici în Europa la acest capitol ,poate chiar și în lume, acesti penali au o țintă comună "subordonarea justiției" si o pot face prin legile pe care le vor iniția si vota in Parlament datorita majorității pe care o au ,in aceste conditii ce pedepse vor primi cei doi in cauzele penale pe care le au pe rolul instanțelor de judecată?deja Liviu Dragnea a demonstrat că este deasupra legii fiind condamnat definitiv pentru fraude electorale ,a fost validat ca deputat ,apoi ales Președinte al Camerei Deputaților si va conduce din umbra viitorul Guvern,nu il mai poate întreba cum si-a făcut averea colosală pe care o are dintr-un salar de bugetar si urmareste ca in urmatorii 3 ani sa fie candidatul PSD la funcția de președinte,vom avea oare un Președinte cu cazier judiciar, in condițiile în care si unui paznic la angajare i se cere certificat de cazier?, vom vedea!
    • Like 3
  • Nu neaparat obligat public sa dea seama, nici fata de emitent.Toata lumea intelege ca gestul PSD-ului era sa intarate.Nici un om cu capul pe umeri nu s-ar juca asa, mai ales ca e vorba de treburi serioase, conducerea tarii.Dragnea se crede la gradinita, cu ba pe-a matii, caz in care se dovedeste, nu siret, ci INFANTIL
    • Like 0
    • @ Kovacs Iosif
      Nu infantil, asta ar insemna ca este marioneta cuiva. Nici siret, nu este cazul, implica un grad mult mai mare de inteligenta. Nu este cazul. Este un borfas, in cel mai adevarat sens al cuvantului. Este prfid, ipocrit. Este un individ periculos. O jigodie care s-a inconjurat de alte javre, ca si el. Vina apartine celor 60% care nu au votat si opozitiei, in special a asa zisilor liberali,, care i-au facilitat ascendenta., prin incompetenta lor. Nu va fi usor sa scapam de aceasta hidra.
      • Like 0
  • Oare, totusi, nu-i spune nimeni penalului ca nu a fost votat de ”poporul” pe care tot il invoca? Pe scurt: 92.319 persoane au votat lista P$D pentru Camera Deputatilor in Teleorman. P$D a obtinut 3 mandate de deputat in TR. Cu alte cuvinte, matematic, a fost votat de 30.773 persoane. Adica de mai putin de 1% din votantii P$D. Pai care ”popor” te-a votat bai penalule? Iar ala cu care ”te vezi tu in alta parte” a fost votat de peste 6 mil. cetateni. Macar n-o mai arunca pe aia cu ”poporul” ca te faci ,a nu stiu cata mia oara, de rahat.
    Mai ramane marea intrebare: cum de a avut dreptul de a candida avand, pe langa condamnarea propriu-zisa, pedepsele accesorii, printre care si interzicerea unor drepturi pentru o perioada de 4 ani? Ca sa nu mai spun ca a ajuns si presedintele Camerei!!!
    Aaa, si, era sa uit, suspendarea din condamnarea lui nu inseamna suspendarea pedepsei ci suspendarea efectuarii fizice a pedepsei. Un fel de puscarie acasa si dreptul de a se autointretine in acest timp, eventual, de a munci. La Camera nu se solicita cazierul cand se fac ”angajarile”?
    • Like 2
  • check icon
    Nu vorbește ca dulapul domnul Johannis. Deși pare ca un dulap închis preventiv, să nu se vadă ce e înăuntrul lui, când e mutat de fantome pe scări.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult