Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sarabanda publicării în Monitorul Oficial a modificărilor fiscale. Cum se va aplica split TVA în 2018

companie mică

(Foto: Guliver/Getty Images)

A început sarabanda publicării în Monitorul Oficial a modificărilor fiscale. Numai joi au fost publicate cinci acte normative. În Monitorul Oficial nr. 1036 din 28.12.2017 a fost publicată Legea nr. 275/2017 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.

Legea nr. 275/2017 modifică și îmbunătățește sistemul de plată defalcată a TVA, aprobat prin OG nr. 23/2017. Actul normativ intră în vigoare la data de 01.01.2018. Vor aplica în mod obligatoriu sistemul de plată defalcată a TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, dacă au debite restante pentru TVA la data de 31.12.2017 și nu plătesc datoria la buget până la data de 31 ianuarie.

Prin datorii restante reprezentând TVA înțelegem sume mai mari de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, mai mari de 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și 5.000 pentru contribuabilii mici.  

Vor aplica, de asemenea, sistemul de plată defalcată a TVA cu 01.01.2018 persoanele înregistrate în scopuri de TVA ce se află la 31 decembrie în sfera de aplicare a legislației privind insolvența. În cazul în care ne regăsim în situația de neachitare a TVA restantă existentă la data de 31 decembrie 2017, intrarea în sistemul de plată defalcată a TVA se va face cu data de 01 martie 2018.

În situația în care o persoană impozabilă nu are datorii restante la data de 31 decembrie, însă în perioada următoare nu are datorii restante de TVA către buget, dar va înregistra datorii restante în perioada următoare, aceasta are obligația să aplice sistemul de plată defalcată a TVA daca nu achită în termen de 60 de zile lucrătoare TVA datorată bugetului.

De asemenea, dacă o societate va intra în insolvență în perioada următoare, aceasta intră obligatoriu în sfera de aplicare a sistemului de plată defalcată a TVA. O persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA ce aplică sistemul de plată defalcată poate să iasă din acest sistem în termen de 6 luni de la data la care nu mai se află în situația de a avea datorie la TVA către buget sau a ieșit din procedura insolvenței.

Notă: pot opta pentru plata defalcată a TVA toate persoanele înregistrate în scopuri de TVA, iar ca facilitate primesc o reducere de 5% asupra impozitului pe profit sau asupra impozitului pe venitul microîntreprinderii aferent perioadei în care aplică sistemul de plată defalcată a TVA.

Și din punct de vedere tehnic se aduc îmbunătățiri față de prevederile normative anterioare, dintre care amintim:

  • Nu se aplică sistemul de plată defalcată a TVA pentru situația în care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversă) sau pentru regimurile speciale de TVA (regimul bunurilor second-hand, agenții de turism, regimul agricultorilor);
  • Nu se aplică sistemul de plată defalcată în situația în care plățile sunt făcute de un terț în contul furnizorului, plata se efectuează în natură, plata se efectuează prin compensare, respectiv în cazul finanțărilor prin factoring.
  • În situația în care o persoană aplică sistemul de plată defalcată a TVA, încasează prin numerar sau prin card bancar sume corespunzătoare unor livrării de bunuri sau prestări de servicii, aceasta are obligați să depună fie în numerar fie să transfere bancar TVA în contul special de TVA în termen de 30 de zile lucrătoare;
  • Dacă o persoană impozabilă face plata unei facturi ce cuprinde și contravaloarea TVA în contul curent al unei persoane ce aplică sistemul de plată defalcată a TVA, aceasta nu va mai fi amendată contravențional dacă în 30 de zile lucrătoare beneficiarul încasării defalcă sumele și transferă în contul de TVA, TVA cuprinsă în respectiva sumă;
  • În cazul plăților făcute în mod eronat în contul curent, plătitorul nu va fi sancționat contravențional dacă persoana ce a încasat suma corectează situația și aplică defalcarea TVA în termen de 30 de zile lucrătoare.
  • Se păstrează obligația ca persoana ce aplică sistemul de plată defalcată a TVA să notifice furnizorii/clienții de aplicarea sistemului de plată defalcată a TVA și să comunice numărul de cont pentru TVA. Legea reformulează ușor si contravențiile prevăzute de OG nr. 23/2017 privind sistemul de plată defalcată a TVA, însă sancțiunile rămân dacă nu se respectă sistemul de split TVA sub forma aceasta îmbunătățită.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult