Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat după Crăciun, fără alte comentarii, controversata lege privind split TVA. Vedeți în articol cele mai importante prevederi

Klaus Iohannis - la Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, fără alte comentarii, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea ordonanței privind plata defalcată a TVA.

Controversata ordonanță Split TVA a suferit în Parlament, în urma presiunii publice, o serie de modificări față de forma în care a plecat de la Guvern. Astfel ordonanța prevede, în forma promulgată de șeful statului, că plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele aflate în insolvenţă şi cele care înregistrează datorii la plata TVA în valoare de peste 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și 5.000 lei pentru contribuabilii mici sau persoanele fizice ce desfășoară activități economice. Firmele care înregistrează datorii au la dispoziție 60 zile calendaristice de la scadență să achite TVA restantă.

„Foarte important: persoanele impozabile (societăți mici și PFA) nu aplică sistemul de plată defalcată a TVA dacă nu sunt înregistrate în scopuri de TVA. Practic, societățile neplătitoare de TVA și persoanele ce desfășoară activități independente, profesii libere, nu efectuează două plăți atâta timp cât nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, chiar dacă efectuează achiziții de la societăți ce aplică split TVA. 

Dacă în anul 2018 o persoană înregistrată în scopuri de TVA ce nu aplică sistemul de plată defalcată a TVA va înregistra TVA restantă de plată datorată la buget, atunci are 60 zile calendaristice de la scadență să achite TVA restantă. În cazul în care nu reușește să plătească TVA restantă în acest termen, intră în sistemul de plată defalcată a TVA începând cu 1 a lunii următoare termenului în care s-au încheiat cele 60 zile de perioadă de grație”, a explicat într-o analiză publicată de Republica.ro consultantul fiscal Adrian Bența.

Acesta subliniază faptul că plățile în natură și compensările nu fac obiectul split TVA, finanțările prin contract de factoring nu fac obiectul split TVA, iar încasările în contul unui terț pentru a fi transferate prin procedura de plată în contul unui terț nu fac nici ele obiectul split TVA.

„În cazul plăților făcute din eroare în contul curent chiar dacă clientul avea obligația să facă două plăți, una în contul curent, iar una în contul de TVA, iar toata suma a fost plătită în contul curent, plătitorul nu este sancționat cu amendă dacă beneficiarul efectuează transferul TVA în contul de Split TVA”, a subliniat Bența.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult