Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Sărbători imperfecte în familie. Cum să nu transformăm masa de Crăciun într-o ocazie pentru lupte de gherilă

Foto: Guliver Getty Images

„Sărbători fericite!“ sunt, probabil, cele mai rostite două cuvinte pe întreg parcursul lunii decembrie. De la mic la mare, de la muncă la petreceri și de la întâlnirile întâmplătoare pe stradă și până la cele cu vecinii în lift, toată lumea ne urează fericire pentru cele câteva zile pe care cei mai mulți dintre noi ajung să le petreacă în familie.

În tumultul de sarcini și responsabilități, cred că sunt relativ puțini cei care se opresc, chiar și preț de câteva clipe, să se întrebe dacă chiar sunt autentice aceste urări sau le verbalizăm la modul automat. Indiferent de motiv sau de cum s-a ajuns la această urare, cred că intențiile aflate la bază sunt mai mult decât bine-venite. Câți dintre noi ar putea spune că sărbătorile în familie sunt ca în filme – bogate în cadouri, cu luminițe în brad și în priviri și cu râsete interminabile? Câți dintre noi reușesc 24/24, timp de trei sau patru zile, să petreacă timp cu părinții, socrii, frații, nepoții sau alte rude prin alianță, fără să le sară muștarul nici măcar pentru un minut, fără să reacționeze necontrolat sau fără să intre într-o minunată regresie (termen utilizat de psihologi pentru a descrie acele momente în care ne simțim și ne purtăm ca în copilărie)?     

Masa de Crăciun

Majoritatea familiilor pe care le cunosc sunt formate din membri care se bucură nespus de ocazia reîntâlnirii și a reconectării, dar la fel de bine pot ajunge să resimtă, într-un foarte scurt timp, multă anxietate, presiune, neliniște sau furie – iar în astfel de situații, urarea de „Sărbători fericite!“ reprezintă un reminder foarte bun în ceea ce privește purtarea noastră. Zilele de Crăciun sau cele din preajma Anului Nou nu sunt și nici nu trebuie transformate într-o nouă ocazie pentru lupte de gherilă, discuții interminabile despre traumele copilăriei sau reproșuri răutăcioase. Da, uneori este greu să funcționăm optim în relații, iar în cele de familie pare să fie și mai dificil. Dar inteligența și bunăvoința ne pot salva.

Atunci când ne întâlnim cu disconfortul emoțional (care de sărbători nu ne ocolește), este extrem de tentant să ne descărcăm pe cei din jur; iar dacă aceștia sunt oameni care țin la noi, părem și mai necontrolați, fiindcă nu ne mai gândim profund la consecințe sau urmări. Însă oamenii cu inteligență relațională știu că nu-și pot permite orice purtare doar din cauză că le este greu; ei aleg în mod conștient să nu răspundă cu răutate la durere, să-și păstreze umanitatea chiar și atunci când pentru alți pare imposibil și să contribuie, în măsura în care pot, la fericirea celor din jur.

Personal, nu pot petrece mai mult de trei-patru zile alături de mama, fără să simt că alunec în adolescență sau școlaritatea mică – perioadă în care reacționam într-un mod de care nu sunt deloc mândru (mă îmbufnam, mă retrăgeam în mine, nu vorbeam sau făceam pe supăratul). Desigur că am putea vorbi la nesfârșit despre motive sau semnificații, dar nu despre asta e vorba acum. În prezent, sunt un adult care are nevoie ca, în momentele de dificultate relațională, să rămână adult – asta nu înseamnă că nu simt toată paleta de emoții sau că sunt calm. Dar pot alege să nu mă mai port ca „atunci și acolo”, ci – având în minte starea mea de bine, a mamei și a relației care ne leagă – să respir adânc și apoi să-mi permit manifestările unui adult. Să observ cu atenție ce se întâmplă între noi și înlăuntrul nostru, să nu resping încărcătura emoțională, dar nici să nu mă las purtat de spirala mentală înspre cotloanele trecutului. 

Reacția normală în situații dificile este aceea de conectare la ceilalți, doar că rănile interioare ne pot îngreuna apropierea de aceia care le-au provocat și adesea ajung să ne îndemne la deconectare. Cel puțin, asta se întâmpla cel mai adesea în cazul meu. Dar trecutul nu ne condamnă la un prezent nefericit, dacă ne permitem să dăm dovadă de curaj, compasiune și conectare. De curaj este nevoie pentru a schimba automatismele trecutului; de compasiune, pentru a ne permite să primim și să dăruim fericire; iar apoi de conectare, pentru a nu uita de ce ne-am adunat de sărbători.

Sigur, poate veți spune că în teorie totul este simplu, dar că nu putem face schimbări reale fără să-i oferim minții perspective noi și câteva motive. Așa cum nu putem avea sărbători fericite, dacă nu suntem conștienți de cum funcționează relațiile și dacă nu îndrăznim să ne purtăm într-un mod diferit. Iar piesa de rezistență a sezonului de iarnă 2017-2018 este reprezentată de... bunăvoința de-a răspunde pozitiv, chiar și atunci când cei din jurul nostru nu sunt perfecți. Cea mai serioasă dovadă de maturitate psihologică (și opusul pierderii în trecut sau al evitării regresiei) este să le arătăm celor din jur că îi putem înțelege ca niște adulți ce suntem, că putem vorbi civilizat chiar și atunci când ne este greu și că, în loc de respingere, alegem îmbrățișările.

Sărbători imperfecte, dar fericite, să avem cu toții!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aveam nevoia disperata, noi, romanii, de un miracol si acesta s-a produs : un oarecare copil, nascut intr-o oarecare zi si la o anumita data simbolica dar neimportanta pentru cei care tranziteaza lumea mai mult cu spiritul decat cu ce ne-a inzestrat creatia, mai pe scurt mintea ! Da, tanjim dupa miracole desi acestea au explicatie stiintifica si nu vrem sa credem in puterea explicatiei logice pentru ca, la randul noastru, s-ar zice, ca suntem facuti din energie si materie transmisibila ori praf de stele. Oricum, experientele senzoriale sentimentale sunt mult mai explicabile pentru ca, de....prin scoala educativa nu prea trecem si chiar daca trecem, ne sunt explicate numai teorii dumnezeiesti ! Mass-media cu rol vizibil educator, este plina de "cocostarci" alunecosi cu chef de show, sub masca "facutului" de orice fel, interesul personal material primand desi ne sunt prezentati realizatorii ca "Sfintii" iluminati de cunoastere ! Politicienii corupti au "bilete gratuite la tren si la toate mijloacele de transport", cu mandrie folosindu-le dupa chef si dispozitie contra adversarilor "revoltati si scandalagii" ! In concluzie, nici noi, romanii, nu stim ce suntem in substrat, poate ca D-zeu cel securist, mai pe scurt, acela cu functie joasa de societate, prezent in toate cartierele romanesti pare sa aiba solutia salvatoare....si anume : "Bucurati-va prin furt finut si fara sa se vada si sa nu faceti valuri, in schimb o sa va daruiesca "viata vesnica" pe lumea cealalta ! (propaganda ironica). Occidentul ne trimite inapoi in tara cu delicatete dupa o buna sortare valorica, tara beneficiind doar de visatorii de realitate si nu de valorile absolute, care cu munca asidua au castigat respectul strainului de pretutindeni. Revin si ma intreb, ce suntem ? Un amalgam, un amestec, o tochitura de idei si trairi influentabili la fiecare unda de semnal olfactiv, electric sau de inpuls cotidian. (neputinta romanului de a-si depasi conditia, de aceea si atata invidie in subconstient pe occidental - "Capra moare de raie dar tine coada in sus")
    La multi ani cu sanatate cu bucate, poate vom uita de toate ! Mda...etc
    • Like 1
  • check icon
    Sarbatori fericite tuturor!
    • Like 0
  • Un articol plin de adevăruri dureroase și nu tocmai plăcute, dar adevăruri. De aceea cred că la 2017 ani de la nașterea lui Iisus Hristos putem avea înțelepciunea de a ne evalua corect capacitatea de a face față unei reuniuni de familie. Și dacă nu suntem din variate motive, să nu o facem. E mai bine să trimitem cadouri, urări și felicitări și să serbăm Crăciunul doar cu cei cu care ne simțim bine.La un moment dat ne vom găsi seninătatea unei reuniuni de familie fără să fi adăugat resentimente noi.
    • Like 0
  • Asta merge chiar daca parintii il plac pe Dragnea?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult