Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Scandalul transplanturilor. Ministerul Sănătății face publică lista de nereguli grave descoperite la Spitalul Sf. Maria

Inspecția Sanitară de Stat a descoperit în urma controlului la Spitalul Sf. Maria din București că unitatea nu îndeplinește criteriile în cazul pacienților cu transplant. Spitalul nu are un laborator de analize medicale, blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, numărul infecțiilor nosocomiale depistate şi raportate la Spitalul Sf Maria este cu 50% mai mare față de anul trecut, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente, potrivit unui comunicat de la Ministerul Sănătății. 

„Conform punctului 2 din Anexa 2 a Ordin ului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă «unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.»

În cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constatat că, deși în structura organizatorică a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București)”, se arată în comunicat. 

În plus, inspectorii au constatat că pentru personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri sunt folosite aceleaşi ascensoare, iar liftul cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare.

„În privința respectării condițiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede «circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi» nu sunt îndeplinite. Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile: personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare.

În privința sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activtate nu au nici ele circuite corespunzătoare”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății, care adaugă că la momentul controlului, din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist.

Controlul a mai descoperit că la Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numărul infecțiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare. 

„Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secțiile de chirurgie, anestezie și terapie intensivă, ORL și medicină internă. În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 – 2016 nu au fost înregistrate focare de infecție nosocomială”, continuă sursa menționată.

După ce Primăria Generală a Municipiului București își va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătății va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital.

Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie 2016.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dupa atatea rapoarte in legatura cu neregulile de la spitalul Sf.Maria,doamna primar inca are mancarime de la limbrici?Nu-si da seama ca folosirea ochelarilor de cal denota persistenta in prostie care nu se trateaza ca hemoroizii,mai ales in cazul politicienilor descrisi de Caragiale si multi altii?
    • Like 0
  • check icon
    cred ca o comisie internationala formata din medici chirurgi care opereaza transplanturi in ue ar lamuri situatia. tehnic ei ar trebuie sa raspunda la o singura intrebare : ati putea opera aici ? ... si atunci ... atunci pentru deschizatorii de gura la tv (deformatori de opinie) poate aplicam metodele lui vlad tepes :) cine nu scapa, asta este ... cine scapa ... nu cred ca-i mai trebuie politica in viata asta :)
    • Like 0
  • Cri check icon
    Echipa de control a MS trimisa la Spitalul Sfanta Maria descrie o serie de nereguli care sunt prezente la imensa majoritate a spitaleleor publice; insa acest spital, care in urma cu doar cativa ani arata jalnic, astazi arata foarte bine din punct de vedere hotelier, mai ales daca il comparam cu spitalele din provincie.
    Nu stiu cine are cu adevarat dreptate in conflictul dintre MS si directorul acestui spital.
    Sunt insa cateva lucruri care merita subliniate:
    1. Spit. Sfanta Maria a obtinut niste avize si aprobari pentru a demara procedura de transplant pulmonar; adica are o echipa medicala instruita sa faca aceasta interventie, interventie care urma sa fie in premiera in Romania, dupa stiinta mea. Probabil ca instructajul medicilor s-a efectuat in strainatate, pentru ca la noi nu exista o alta sectie de transplant pulmonar.
    2. Intrucat in Romania, nici Ministerul Sanatatii si nici Casa de Asigurari nu aloca niciun leu pentru specializarea si supra-specializarea medicilor, si nici pentru programele de invatamant medical continuu pe care doctorii trebuie sa le parcurga anual, rezulta ca cei care au invatat sa transplanteze plamani au facut-o prin relatiile lor personale cu colegii din strainatate si pe proprii lor bani.
    3. Daca le-ar fi pasat de eforturile medicilor de a se instrui, MS si CNAS ar fi trebuit sa asigure si sa finanteze know-how-ul, ambientul tehnico-medical si toate avizele necesare, inclusiv decontul operatiei, pentru ca sunt o multime de pacienti care un transplat pulmonar i-ar putea salva de la o moarte sigura, dar lenta si chinuitoare. Fiind vorba de un spital public, Statul, prin CNAS si MS ar fi trebuit sa vina rapid cu logistica, cu banii si cu tot ce trebuie pentru a nu se mai amana initierea acestei interventii de complexitate maxima, asteptata de mii de bolnavi care fara aceasta operatie nu au nicio sansa de supravietuire.
    4. Autoritatile au ales insa sa blocheze procedura de transplant exact cand era pe punctul sa inceapa, de parca atunci ar fi aflat ca la Sfanta Maria exista un colectiv instruit sa faca acest lucru. Plamanul compatibil a fost recoltat, a fost selectat si bolnavul beneficiar, dar transplantul pulmonar a fost interzis de onor MS. Urmarea afost ca bolnavul a decedat, iar plamanii recoltati pentru el au fost trimisi in strainatate. Astea sunt fapte, care plaseaza razboiul ministru-director de spital in afara teritoriului omeniei si a moralitatii.
    5. Dl. Ministru al Sanatatii, fiind doar un birocrat, habar n-are de ceea ce inseamna instruirea si practica in chirurgie, astfel ca nu stie ca prin nepracticarea unui tip de operatie, chirurgul isi diminueaza abilitatea de a o efectua.( chirurgul isi "iese din mana" ).
    6. Dl. Ministru al Sanatatii dovedeste inca odata ca nu este un promotor si un protector al sistemului public de sanatate din Romania, ci un jalnic aparatnik, un birocrat ingust care, ingropat in propriile sale hartoage, nu este capabil sa inteleaga interesele reale si legitime ale pacientilor si ale corpului medical.
    7. Chiar daca, sa zicem, Ministrul Sanatatii are dreptate in acest conflict, el trebuia sa actioneze si sa sprijine din timp un spital public care intentioneaza sa introduca o procedura chirurgicala in premiera in tara noastra, menita sa salveze mii de vieti.
    8. Spitalul Sfanta Maria nu s-a pregatit "in secret" pentru aceasta procedura, era de notorietate ca medicii selectasera primul pacient si asteptau primirea unui plaman compatibil; avizele necesare, infirmate acum de Ministrul Sanatatii, fusesera cerute si primite de mult timp iar Spitalul trebuia sa fie "vizitat" din timp de birocratii de la Ministerul Sanatatii, care sa se asigure astfel ca totul este in regula.
    9. Sunt convins ca un chirurg specializat in transplant pulmonar si-ar gasi un loc de munca in orice spital de profil din Occident.
    10. Astfel ca, gratie autoritatilor "competente " din Romania, primul transplant pulmonar a fost amanat "sine die", iar razboiul ministru-director de spital se accentuaza pana la faza de "tribunal". Plamanii recoltati din Romania vor aproviziona in continuare banca Europeana de Organe si un om a murit fara a i se da sansa de a fi supus transplantului. In lipsa transplantului pulmonar, alte mii de bolnavi pulmonari cronici se chinui in continuare sau vor muri. Si este posibil ca medicul de la Sfanta Maria care stie sa faca aceasta operatie, sa plece in Occident pentru a-i opera pe straini, daca pe "ai lui" si in tara lui nu se poate.
    • Like 0
  • check icon
    Cum cateva zile, un medic al spitalului (n-am retinut cine, ca nu mi-am propus) facea mare scandal la tv ca ei salveaza oameni, ca acolo e raiul pe pamant si ca sunt tratati ca niste hoti si mincinosi, cu totii, de catre "comenduire" . O "reprezentanta" a ministerului ii cerea sa astepte rezultatele verificarii, si apoi, daca are ceva de spus- sa spuna;
    Mi-as dori sa-i vad reactia- odata cu prezentarea raportului...
    • Like 0
  • Yeap - pentru mine, expertii internationali sunt o garantie in plus ca rezultatele vor fi corecte. Dar pun pariu ca pentru romanii adevatati/verzi/dacopati va insemna ca iar vin strainii sa faca si sa dreaga in tarisoara noastra minunata. Asta, condusa de penalii din ultimii 25 ani!
    • Like 0
    • @ Dana Eugenia Moinescu
      check icon
      dintre Iisus si Barabas poporul l-a ales pe Barabas hotul ! si de atunci poporul alege numai hotii :) ca asa este crestin, sa mai dai o sansa hotului, ca prima data nu stia exact cum sa procedeze si cat poate sa fure :)
      • Like 0
  • Spitalul Sf. Maria a reusit sa imi vindece un prieten pana sa il imbolnaveasca din nou Mezei. O fi razbunare?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Poate se găsesc soluţii şi pentru alte probleme, mult mai vechi şi la fel de grave cum sunt vizitatorii care intră fără probleme la orice oră din zi şi din noapte cu borcane de zacuscă şi ciorbiţă (probabil sterilizate) sau cânii vagabonzi crescuţi fără jenă în curtea spitalelor.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Si mai este un aspect de indolenta in spitale. Eu am sa relatez un lucru, observat de mine. Aproape zilnic, fie dimineata fie dupa pranz, am treaba in zona din fata spitalului fundeni, ( capatul ratb). Amvazut,de fiecare data, personal din spital, mergand dupa diverse, la chioscurile si buticurile din zona, in afara teritoriului spitalului, imbracati in echipamentu, cu care umbla printre paturile cu bolnavi si incaltati cu acei "ciorapi", nu stiu cum se numesc, care se trag peste incaltarile de strada atunci cand intri intr-o incinta medicala. Astfel umbla pe strada, fara nicio retinere ca sunt vazuti sau ca "transporta" in saloane, laboratoare, sali de operatie, reanimare, etc tot cu ce se pot contamina din exterior. Ce au de ziz coordonatorii activvitatii respectivului spital? Am convingerea ca acest fenomen se petrece la toate spitalele.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult