Inspecția Sanitară de Stat a descoperit în urma controlului la Spitalul Sf. Maria din București că unitatea nu îndeplinește criteriile în cazul pacienților cu transplant. Spitalul nu are un laborator de analize medicale, blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, numărul infecțiilor nosocomiale depistate şi raportate la Spitalul Sf Maria este cu 50% mai mare față de anul trecut, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente, potrivit unui comunicat de la Ministerul Sănătății.
„Conform punctului 2 din Anexa 2 a Ordin ului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă «unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.»
În cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constatat că, deși în structura organizatorică a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București)”, se arată în comunicat.
În plus, inspectorii au constatat că pentru personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri sunt folosite aceleaşi ascensoare, iar liftul cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare.
„În privința respectării condițiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede «circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi» nu sunt îndeplinite. Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile: personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare.
În privința sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activtate nu au nici ele circuite corespunzătoare”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății, care adaugă că la momentul controlului, din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist.
Controlul a mai descoperit că la Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numărul infecțiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare.
„Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secțiile de chirurgie, anestezie și terapie intensivă, ORL și medicină internă. În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 – 2016 nu au fost înregistrate focare de infecție nosocomială”, continuă sursa menționată.
După ce Primăria Generală a Municipiului București își va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătății va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital.
Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie 2016.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu stiu cine are cu adevarat dreptate in conflictul dintre MS si directorul acestui spital.
Sunt insa cateva lucruri care merita subliniate:
1. Spit. Sfanta Maria a obtinut niste avize si aprobari pentru a demara procedura de transplant pulmonar; adica are o echipa medicala instruita sa faca aceasta interventie, interventie care urma sa fie in premiera in Romania, dupa stiinta mea. Probabil ca instructajul medicilor s-a efectuat in strainatate, pentru ca la noi nu exista o alta sectie de transplant pulmonar.
2. Intrucat in Romania, nici Ministerul Sanatatii si nici Casa de Asigurari nu aloca niciun leu pentru specializarea si supra-specializarea medicilor, si nici pentru programele de invatamant medical continuu pe care doctorii trebuie sa le parcurga anual, rezulta ca cei care au invatat sa transplanteze plamani au facut-o prin relatiile lor personale cu colegii din strainatate si pe proprii lor bani.
3. Daca le-ar fi pasat de eforturile medicilor de a se instrui, MS si CNAS ar fi trebuit sa asigure si sa finanteze know-how-ul, ambientul tehnico-medical si toate avizele necesare, inclusiv decontul operatiei, pentru ca sunt o multime de pacienti care un transplat pulmonar i-ar putea salva de la o moarte sigura, dar lenta si chinuitoare. Fiind vorba de un spital public, Statul, prin CNAS si MS ar fi trebuit sa vina rapid cu logistica, cu banii si cu tot ce trebuie pentru a nu se mai amana initierea acestei interventii de complexitate maxima, asteptata de mii de bolnavi care fara aceasta operatie nu au nicio sansa de supravietuire.
4. Autoritatile au ales insa sa blocheze procedura de transplant exact cand era pe punctul sa inceapa, de parca atunci ar fi aflat ca la Sfanta Maria exista un colectiv instruit sa faca acest lucru. Plamanul compatibil a fost recoltat, a fost selectat si bolnavul beneficiar, dar transplantul pulmonar a fost interzis de onor MS. Urmarea afost ca bolnavul a decedat, iar plamanii recoltati pentru el au fost trimisi in strainatate. Astea sunt fapte, care plaseaza razboiul ministru-director de spital in afara teritoriului omeniei si a moralitatii.
5. Dl. Ministru al Sanatatii, fiind doar un birocrat, habar n-are de ceea ce inseamna instruirea si practica in chirurgie, astfel ca nu stie ca prin nepracticarea unui tip de operatie, chirurgul isi diminueaza abilitatea de a o efectua.( chirurgul isi "iese din mana" ).
6. Dl. Ministru al Sanatatii dovedeste inca odata ca nu este un promotor si un protector al sistemului public de sanatate din Romania, ci un jalnic aparatnik, un birocrat ingust care, ingropat in propriile sale hartoage, nu este capabil sa inteleaga interesele reale si legitime ale pacientilor si ale corpului medical.
7. Chiar daca, sa zicem, Ministrul Sanatatii are dreptate in acest conflict, el trebuia sa actioneze si sa sprijine din timp un spital public care intentioneaza sa introduca o procedura chirurgicala in premiera in tara noastra, menita sa salveze mii de vieti.
8. Spitalul Sfanta Maria nu s-a pregatit "in secret" pentru aceasta procedura, era de notorietate ca medicii selectasera primul pacient si asteptau primirea unui plaman compatibil; avizele necesare, infirmate acum de Ministrul Sanatatii, fusesera cerute si primite de mult timp iar Spitalul trebuia sa fie "vizitat" din timp de birocratii de la Ministerul Sanatatii, care sa se asigure astfel ca totul este in regula.
9. Sunt convins ca un chirurg specializat in transplant pulmonar si-ar gasi un loc de munca in orice spital de profil din Occident.
10. Astfel ca, gratie autoritatilor "competente " din Romania, primul transplant pulmonar a fost amanat "sine die", iar razboiul ministru-director de spital se accentuaza pana la faza de "tribunal". Plamanii recoltati din Romania vor aproviziona in continuare banca Europeana de Organe si un om a murit fara a i se da sansa de a fi supus transplantului. In lipsa transplantului pulmonar, alte mii de bolnavi pulmonari cronici se chinui in continuare sau vor muri. Si este posibil ca medicul de la Sfanta Maria care stie sa faca aceasta operatie, sa plece in Occident pentru a-i opera pe straini, daca pe "ai lui" si in tara lui nu se poate.
Mi-as dori sa-i vad reactia- odata cu prezentarea raportului...