Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Scenariile electorale ale opoziției: prinde contur ideea „candidatului unic” la Președinție și la Primării. Ciprian Ciucu, PNL: „PSD e Sauron”

Ciprian Ciucu

Foto: Facebook Ciprian Ciucu

„Opoziția trebuie să-și dea seama că singurul adversar real este PSD. Dacă noi luăm procente unii de la alții n-am făcut nimic”, spune Ciprian Ciucu, consilier general din partea PNL al Municipiului București. Înscris în lupta internă din partid pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei, Ciucu crede că partidele de opoziție vor trebui să vină cu un candidat unic pe care să îl susțină în cursa pentru câștigarea Bucureștiului la alegerile locale. „Dacă nu ai luat Bucureștiul, nu inspiri și nu mobilizezi primarii și comunitățile locale din țară ca să lupte și vei repeta momentul dezastruos 2016. Din punctul meu de vedere, Bucureștiul trebuie să aibă un candidat unic al opoziției. I-ai inspirat pe cei din țară, ai luat și guvernarea. Și ai menținut țara, nu vreau să spun vorbe mari, dar ai menținut țara pe o traiectorie euroatlantică. Miza nu este mică, este istorică”, a afirmat consilierul general într-un interviu pentru Republica.ro.

Acesta a vorbit despre necesitatea ca principalele partide din Opoziție - PNL, USR și PLUS să evalueze în mod obiectiv șansele candidaților pe care îi propun pentru Primăria Capitalei și să îl aleagă pe cel care are cel mai mare potențial și se bucură de cea mai mare notorietate și de cea mai mare încredere din partea alegătorilor. „Dacă eu am ieșit că am cel mai bun potențial, atunci am pretenția să fiu susținut de ceilalți. Dacă Vlad Voiculescu dovedește că are șanse mai mari să o bată pe Gabriela Firea, nu o să am nicio jenă să îl susțin”, a spus Ciucu.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a dat publicității rezultatele unui sondaj intern. Care a fost miza lui?

Aveam nevoie să știm la modul serios cum stăm. E un sondaj care vine după mai bine de un an de când partidul are o nouă conducere și a fost comandat pentru a a ne autoevalua, pentru a vedea pe județe și pe regiuni cum stă PNL. De aceea s-a mers pe un sondaj mare, care să fie reprezentativ la nivel regional și la nivel județean, fără a fi reprezentativ la nivel de municipii.

Nu ne-a interesat reprezentativitatea la nivel de municipii, pentru că se vor face sondaje separat și dedicat pe municipii, pe baza cărora vor fi desemnați candidații la primăriile de municipiu. PNL a declanșat prin luna noiembrie un proces intern pentru ca oamenii să intre în competiție pentru a candida la primăriile de municipii. 

„Efectul guvernării PSD este al unei catastrofe naturale”

Sondajul prezentat de Ludovic Orban arată că, deși a scăzut foarte mult, PSD rămâne primul partid în opțiunile românilor. PSD are 30%, iar ALDE are încă 11,5%. Cum interpretați dvs. aceste date?

Interpretez în sensul că mai e foarte mult de muncă. Mie, acest sondaj îmi arată doar că mergem în direcția bună. Ceea ce am făcut până acum, am făcut în general bine, am spus care sunt opțiunile și alternativele noastre, am taxat atunci când guvernarea a luat-o într-o direcție... nu vreau să spun nici cuvinte mari, dar nici cuvinte mici. Lucrurile care s-au întâmplat sub guvernarea PSD eu nu îmi doream să se întâmple în timpul vieții mele. Mă refer, de pildă, la distrugerea Pilonului II de pensii, asta e o temă majoră. PNL s-a poziționat cât se poate de corect pe această temă. Mă refer la euroscepticismul care a cuprins guvernarea României, mie nu-mi vine să cred. Avem președinția Consiliului UE și mă așteptam să fie momentul de apogeu după 10 ani de integrare europeană, dar văd că sunt forțe care ne trag în partea cealaltă. Și e mult prea repede. Eu vin dintr-o generație care s-a uitat la euro-atlantism și lumea liberă ca la un ideal. Și atât de repede să se schimbe în România direcția politică mi se pare de neacceptat. 

Nu mai vorbesc de atacurile la justiție, de ordonanța 114 cu efectele asupra economiei, creșterea cu totul nesustenabilă a salariilor, care va duce la inflație. Efectul guvernării PSD atât la nivel de București, cât și la nivel de țară este al unei catastrofe naturale. Nu-mi imaginam că Pilonul II va fi distrus cu atâta ușurință.

Spuneați că mai aveți mult de muncă. Ce credeți că ar trebui să facă PNL acum pentru a câștiga mai multe voturi?

Să se comporte ireproșabil. PNL nu este un partid nou, este un partid care a fost la guvernare, bine, mult mai puțin decât PSD-ul, chiar dacă punem la socoteală și PDL-ul. Trebuie să își asume succesul din trecut, dar și dacă au fost eșecuri trebuie să și le asume și să o spună clar. Trebuie să condamne, din punctul meu de vedere, perioada USL tare și apăsat, să zică la revedere acelui tip de a face politică și să conștientizeze că brandul este extrem de valoros, dar nu este suficient. În politică, sigla te ajută, dar mai ai nevoie și de produse, iar acele produse sunt candidații. Trebuie să facilitezi accesul oamenilor și pe bază de competențe, de viziune și nu doar pe bază de interese.

„Cine își imaginează, din opoziție, că va guverna fără PNL sau va lua puterea fără PNL este nerealist”

La modul concret, cum sunteți pregătiți să faceți campanie?

În primul rând, PNL poate să facă campanie unde alte partide din opoziție nu pot face campanie. Dacă nu mă înșel, USR are filiale undeva la nivelul a 12% din localități, dar este puțin. Iar PLUS-ul stă chiar mult mai prost din punctul ăsta de vedere, din câte știu eu, pentru că nu s-au instituționalizat suficient încât să aibă filiale funcționale în acest moment. Și atunci, dacă ești blocat cu bani mulți pe media, ceea ce se întâmplă, să o spunem serios - pe media mari, pe televiziuni în special, Opoziția e în general blocată. Atunci nu ai alternativă decât să mergi în localități și să vorbești direct cu oamenii, prin intermediul oamenilor tăi. Acolo unde ai primari, ai poate mai multe resurse să faci acest lucru. PNL are 1000 de primari totuși în țară. 1080 de primari sunt PNL, 2000 sunt PSD. Din acest motiv, cine își imaginează, din opoziție, că va guverna fără PNL sau va lua puterea fără PNL este nerealist. Și nu spun că PNL poate prelua guvernarea fără celelalte partide de Opoziție, pentru că avem probleme să ne dăm mesajele în orașele mari. De aceea, ce trebuie să facă PNL e să se ducă acolo unde ceilalți nu pot ajunge și pe orașe mari să vină cu figuri credibile și bătăioase, care nu fac compromisuri și care nu fac blaturi. Și atunci nu o să mai aibă nimeni ce să spună, nici USR, nici PLUS, nici nimeni, dacă promovezi astfel de oameni care să se bată cu PSD. Opoziția trebuie să-și dea seama că singurul adversar real este PSD. Dacă noi luăm procente unii de la alții n-am făcut nimic. Noi trebuie să ne orientăm către nehotărâți și electoratul PSD. N-a făcut nimic USR că ia cu trei procente mai multe de la PNL sau PLUS că a luat nu știu câte procente de la USR sau PNL că și-a luat înapoi procentele. Nu ajută cu nimic că te bați tot pe un 40%. Trebuie să se axeze cu mesajul împotriva PSD și ALDE. E ca Lord of The Rings. Sauron e PSD.

Cât de posibilă este o alianță între partidele de Opoziție?

În acest moment nu se vorbește în Opoziție despre alianță, se vorbește despre colaborare. Colaborarea poate să includă și alianță, poate să includă și altceva. Prima alianță, dacă se va face, se va face între aceste două partide mai mici, USR și PLUS. După care, eu personal, și aici vă rog să accentuați că este părerea mea personală, nu cred că ne aflăm în momentul 2004, astfel încât conducerile partidelor să poată impună alianțe locale.În 2004, ai avut lideri care aveau un alt stil, mai autoritar, mă refer la Traian Băsescu și la Călin Popescu Tăriceanu, care au făcut Alianța D.A., care s-a concretizat cu liste comune: alianță electorală. Eu cred că e foarte puțin probabil ca să ajungem la alianță electorală, la liste comune. 

Pe europarlamentare clar nu o să fie liste comune, poate doar între USR și PLUS, mă aștept la asta, dar nu cu PNL. La Președinție va conta foarte mult dacă USR și PLUS vor vrea să îl susțină pe președintele Iohannis sau vor veni cu un candidat propriu. Dacă vor veni cu un candidat propriu asta va îngreuna inclusiv situația la alegerile locale. Dacă ei nu-l vor susține pe președintele Iohannis, s-ar putea ca PNL-ul să nu mai vrea să meargă împreună. Dacă l-ar susține pe președintele Iohannis, ar fi cumva un fel de semn de bună-credință sau ceva de genul acesta. Dar dacă nu l-ar susține, PNL se va vedea clar atacat și ar putea să răspundă prin atac. Ar fi scenariul apocaliptic: nu-l susțineți pe președintele Iohannis, atunci e clar că voi atentați să ne luați locul pe piața politică și atunci o să fie o luptă pentru existență. Acest lucru ar avea efecte foarte proaste în ceea ce privește alianțele locale. 

Trei scenarii pentru alegerile locale din Capitală

Sunteți dispuși să faceți o alianță pentru un rezultat favorabil opoziției în Capitala la alegerile locale?

Dacă nu ai luat Bucureștiul, nu inspiri și nu mobilizezi primarii și comunitățile locale din țară ca să lupte și vei repeta momentul dezastruos 2016. Din punctul meu de vedere, Bucureștiul trebuie să aibă un candidat unic al Opoziției. I-ai inspirat pe cei din țară, ai luat și guvernarea. Și ai menținut țara, nu vreau să spun vorbe mari, dai ai menținut țara pe o traiectorie euroatlantică. Miza nu este mică, este istorică. În contextul ăsta e foarte important să avem un candidat comun la președinție, din punctul nostru de vedere este clar Klaus Iohannis. După care să ai un candidat unic la primăria municipiului București, iar de aici pot să apară fel și fel de variante și permutări. Poți să iei hotărârea că mergi pe București pe o colaborare mai strânsă și în țară îi lași să își decidă strategia la nivel local.

Problema care e. Și PLUS, și USR stau foarte bine acolo unde avem candidați în funcție ai PNL, care s-ar putea să mai vrea să candideze. Hai să ne uităm la Cluj, unde va fi foarte greu de bătut Emil Boc. Ei au cel mai bun electorat acolo. Asta ar putea complica lucrurile. De aceea, eu n-aș impune neapărat o alianță de la centru, pentru că o să apară mici focuri peste tot pe care nu o să mai știi cum să le mai stingi. Și atunci aș face alianță obligatorie în București. Și aici sunt trei opțiuni. Opțiunea zero este opțiunea 2016, opțiunea „nu facem nimic”. Repetăm scenariul fiecare cu candidat propriu, după care toată lumea poate să plece acasă că nu o să câștige mai nimic. Raportat la forța financiară și organizatorică a PSD. Opțiunea 1 ar fi un pact de neagresiune: noi hotărâm de comun acord că susținem un candidat la Primăria Capitalei împreună și hotărâm de comun acord, la sectoare, că unde candidează unul nu candidează celălalt. Și atunci îți cresc clar șansele. Dacă la sectorul X candidează USR, neapărat la sectorul Y e PNL. E un pact de neconcurență, din cauza sistemului electoral, nu din alt motiv. După cum se știe, consiliul contează, dar prea puțin în raport cu forța executivă a primarului. Consiliile nu au aparate proprii în București, consiliul ridică mâna și aia e. Cealaltă variantă care cred că ar merge pentru București, cu multă maturitate politică, ar fi liste comune. Candidați unici și liste comune. 

Dumneavoastră, personal, ați prefera această variantă?

Da. Pentru că nu este important doar să câștigi puterea, ci este foarte important să exerciți puterea. Dacă mergi pe o listă comună și ai un scop comun de a câștiga puterea, echipele deja se rodează, se specializează, sunt mult mai eficiente. Mi-e teamă ca imediat după alegeri să nu defecteze careva și să nu ajungă să se certe. Ne aducem aminte de Convenția Democrată, care, din păcate, n-a fost foarte eficientă din acest punct de vedere, deși a pus România pe traiectoria euroatlantică pe care ne aflăm astăzi. Ce este foarte important la alegerile locale și mai ales în București este eficiența guvernării locale. Acestea sunt variantele de lucru pe care le avem pe masă.

„Dacă eu am ieșit că am cel mai bun potențial, atunci am pretenția să fiu susținut de ceilalți. Dacă Vlad Voiculescu dovedește că are șanse mai mari, nu o să am nicio jenă să îl susțin”

Cum veți stabili candidatul comun pentru Primăria Generală? Este PNL dispus să facă un pas în spate și să susțină candidatul altui partid - USR sau PLUS?â

Aici nu vreau să vorbesc în numele PNL, că n-am mandat, vorbesc în numele meu. Eu am o moțiune în sensul acesta și nu ascund nimănui că opțiunea mea este de a merge împreună cu aceste forțe politice. Cine mă votează pe mine în cadrul partidului trebuie să înțeleagă că voi milita pentru a lua primăria mare pentru Opoziție datorită mizei. Înainte să răspund, vreau să fac o paranteză. Și pentru USR și pentru PNL e o chestiune vitală să ia cel puțin una, două, trei primării de fiecare. De ce? PNL-ului îi este foarte greu să țină un aparat de partid mobilizat fără să aibă măcar o primărie. Campaniile pe București nu se fac cu deputații care vin din țară și cu staff-ul lor. Organizația de București trebuie să fie întărită, pentru că ea va trebui să iasă pe stradă, să vorbească cu oamenii și să îi mobilizeze și să atragă resurse umane competente. Două cicluri electorale, fără să îi inspiri pe oameni că au șansa ca să ajungă să guverneze o primărie ar fi catastrofale și pentru PNL, și pentru USR, și pentru oricine. Și atunci trebuie să fim extrem de raționali. Revin la întrebarea dvs și subliniez că nu vorbesc în numele PNL, că n-am mandat, ci în numele meu. Eu aș fi disponibil să fac un pas în spate doar în condițiile unui agreement și în urma unui proces de dezbatere. De unde știm noi că Ciucu e cel mai bun? De unde știu eu că Nicușor Dan sau Vlad Voiculescu e cel mai bun? Cred că trebuie să găsim o formulă să organizăm un tur suplimentar, de facto, nu de iure, între noi. Candidații opoziție să vină în arenă, să intre în dezbatere, să fie după aceea setați pe bază de sondaj sau de nu știu ce și să vedem: care este cel care merită susținerea celuilalt partid? Și, dacă ai pierdut din dezbatere, nu dispari din peisaj, rămâi în peisaj și mergi mai departe, susținându-l pe cel desemnat dintr-o poziție de viceprimar, care e foarte importantă din punct de vedere executiv, dintr-o poziție de primar de sector. e foarte important să meargă mai departe fiecare dintre cei care au intrat în competiție. Putem facem un soi de primaries, dacă nu ne place metoda asta, putem face un sondaj de opinie și cel care are mai bun potențial, și încredere, și notorietate merge mai departe. Un sondaj independent, plătit de toți trei, cu casă internațională de sondare, fără niciun fel de măsluire, totul cât se poate de transprent. Pentru că încrederea este esențială pentru momentul de după. Ăsta e un moment în care să construiești încrederea, pentru că în acest moment nu există suficientă încredere între PNL, USR și PLUS. Suntem în competiție, dar suntem împreună. Dacă eu am ieșit că am cel mai bun potențial, atunci am pretenția să fiu susținut de ceilalți. Dacă Vlad Voiculescu dovedește că are șanse mai mari să o bată pe Gabriela Firea, nu o să am nicio jenă să îl susțin. 

Miza este foarte, foarte mare și e un apel la reponsabilitate pe care îl fac colegilor mei și prietenilor mei atât din PNL, cât și din USR și PLUS. Țara se degradează, orașul se degradează, dacă vă uitați pe pozele de acum 7-8 ani să vedeți cât s-a degradat Bucureștiul.

Mă uit la generația dinainte, am avut momentul Convenția Democrată din 1996, am avut Alianța D.A., cum a fost, cum n-a fost. Să știți că și Alianța D.A., prin reformele pe care le-a făcut în justiție, a pus România în Uniunea Europeană, a consolidat-o ca stat de drept. Peste toate neajunsurile și toate problemele, și Convenția Democrată, și Alianța D.A. au avut un merit istoric, dacă ne uităm la rece. Datoria noastră ca generație este ca măcar să ne ridicăm la nivelul lor. Și eu nu văd cum ne putem ridica la nivelul lor dacă nu ne punem la masă și dacă nu ne dorim să câștigăm Primăria Capitalei și apoi guvernarea, pentru a ține România acolo unde trebuie, în UE. Asta e miza. Nu erdoganismul, nu putinismul, nu orbanismul de tip ungar. Miza este foarte, foarte mare și e un apel la reponsabilitate pe care îl fac colegilor mei și prietenilor mei atât din PNL, cât și din USR și PLUS. Țara se degradează, orașul se degradează, dacă vă uitați pe pozele de acum 7-8 ani să vedeți cât s-a degradat Bucureștiul. Miza e dincolo de să de duci la Bruxelles pe un loc cald sau pe un loc în Parlament. Miza este să faci ceva din poziții executive. Iar poziții executive sunt Guvernul sau primăriile.

„Pe Gabriela Firea o simt obosită. După doi ani și jumătate de PR, că a făcut doar PR, simt că a obosit”

Care ar fi contracandidații la Primăria Capitalei de care v-ați teme?

Pe Gabriela Firea o simt obosită. După doi ani și jumătate de PR, că a făcut doar PR și foarte multă prezență media, simt că a obosit. Și nu doar dânsa, ci și cei din jurul ei. E clar că provocarea Bucureștiului i-a depășit mult,mult capacitățile și profesionale, și de management, și de administrare. Problemele Bucureștiului sunt mult peste nivelul lor și îi simt efectiv obosiți, s-ar putea să nu mai candideze Gabriela Firea. Atunci lucrurile se schimbă complet. Sau s-ar putea să candideze. Dar s-ar putea să candideze și președintele actual al PSD București, primarul de la 6, Gabriel Mutu. S-ar putea să se repete scenariul Oprescu: pe față independent, dar, de fapt, baza politică și rețelistica politică să fie PSD, cum a fost și pe vremea lui Oprescu. Nu mă tem de candidați, nu mă tem de niciun candidat. Mă tem numai de anumite interese care nu sunt la vedere. În jurul primăriilor e o țesătură imensă de interese. Gândiți-vă că Bucureștiul are bugetul Republicii Moldova. Următorul buget e al Clujului, undeva la două cincimi. E un stat în stat. Sunt două miliarde de euro, împărțite - un miliard la Primăria Capitalei, un miliard la sectoare. Vorbim de niște interese foarte, foarte mari. Am auzit de când am intrat în politică, nu mă așteptam, foarte mult de servicii, eu nu mă pricep la lumea asta. Poate o fi așa, poate nu o fi. Dar ceea ce știu sigur este că, de obicei, mafiile, și aici nu mă refer la servicii, ci la clanuri, vin ciorchine la primării. Pe modelul Clanul Soprano, știți unde avea contractul, la salubritate: servicii publice, contracte sigure. Și fiecare primărie de sector are acum un clan arondat. Inclusiv primăria mare are clanuri arondate, interese imobiliare, interese pe retrocedări, interesele sunt majore, banii vor fi pompați masiv în campanii. Televiziunile de abia așteaptă momentele de campanie electorale. Trebuie să fim extrem, extrem de realiști. Politica de la nivel local e mult mai dură decât politica în Parlamentul European, unde e o plimbare în parc. O administrație locală este mult mai complexă decât un minister. Ai școli, spitale, transport public, salubritate, parcuri, cimitire, biblioteci, teatre. Termoficare, despre ce vorbim? Atunci ai nevoie de oameni care știu administrație publică și care nu trebuie să se formeze la locul de muncă cum s-a întâmplat până acum. Să vină oameni care să știe de unde să apuce din prima zi primăria și guvernarea și să aibă deja proiectele scrise și bugetul în cap. Să consulte oamenii, să vorbeaască cu ei, să comunice, să inspire. Să aibă acceptul lor, dacă e să facă lucruri nepopulare cum ar fi să sape tot Bucureștiul și să înlocuiască conductele RADET. Acest tip de candidat l-aș susține și îl voi susține. Care să știe exact ce are de făcut, să fie serios, să fie integru, contează foarte mult integritatea. Și de integritate poți să își dai seama foarte mult la un om, îi urmărești parcursul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bravo, d-le Ciucu, excelent interviu, analiza absolut impecabila, atat la nivel de primarii, cat si la nivel de moment politic grav, in care ne aflam. Sunteti primul pnlist care iese cu un asemenea discurs, aplicat, realist si argumentat, eu va doresc SUCCES la primaria capitalei! La fel, si PNL, va doresc inteligenta, realism si oameni capabili, ca, alaturi de celelalte partide din opozitie, sa scoateti tara asta din VREMEA TICALOSILOR PSD-ALDE!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult