Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Scenariul negru al lui Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului: „Peste jumătate dintre restaurante se vor închide până la finalul anului”. Ultima oră: Noua decizie a CNSU

Anastasiu Dragoș

„Măsura închiderii restaurantelor este pe cât de nedreaptă, pe atât de dramatică”, consideră Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului.

Anastasiu spune că în alte state europene restaurantele nu au fost închise, ci doar, în unele cazuri, au fost impuse restricții în privința acestora sau a barurilor și discotecilor. 

Fără un ajutor consistent de la stat, industria turismului nu va putea ieși cu bine din criză, spune el. „Potrivit calculelor mele, peste jumătate dintre afacerile din HoReCa nu vor mai avea cum să deschidă. Și asta e valabil până la finalul lui 2020. Conform așteptărilor și calculelor noastre, o mare parte dintre noi găsiseră soluții de supraviețuire și de intrare forțată în următorul an. Acum, cu noua închidere, suntem din nou blocați în dezvoltare”, a explicat Dragoș Anastasiu, citat de Wall Street.

La rândul său, Răzvan Emil Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Turismului, susține că măsura închiderii restaurantelor nu a stat în decizia autorităților. „Închiderea restaurantelor nu a depins de mine. Este o măsură care a depins eminamente de cifre, de Comitetul Municipal de Urgență al Bucureștiului. Este o restricție care a rezultat în urma calculelor”, a declarat secretarul de stat, pentru Wall Street.

Plajă 2020

Foto: Facebook Dragoș Anastasiu

Ultima oră! Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior în două incidențe: cu capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori. Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise, potrivit Digi24.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a declarat că restaurantele vor putea funcționa acolo unde Comitetele Județene vor emite decizii privind incidența de cazuri de COVID-19 sub 3 la mia de locuitori.

Decizia CNSU vine după discuția de vineri a premierului Ludovic Orban cu reprezentanții HoReCa.

Măsura este valabilă și pentru cazinouri, a spus Arafat.

Pe de altă parte, barurile, cluburile și discotecile vor rămâne închise, potrivit hotărârii CNSU. În schimb, terasele rămân deschise în aceleași condiții ca și până acum - mesele trebuie să fie la cel puțin doi metri distanță, iar la o masă pot sta cel mult 6 persoane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragos atanasiu e o prezenta "placuta" si atat. Ca este un reusit om de afaceri este discutabil. In ro. de 30 de ani pentru a reusi in afaceri trebuie sa provii dintr-un anumit mediu - securitatea pcr, fosti activisti pcr si altii deopotriva lor - sau sa ai "sprijin" de la unul dintre enumeratii mai sus. Horeca este pompos denumita. In realitate este un domeniu al speculei, proastat si obraznica servire, valorificare alimente expirate, etc. Nici nu ar trebui luati in considerare. E adevarat, ponoasele le vor trage "salariatii" din domeniu care s-au bucurat la incarcarea notelor de plata si bacsisuri, depinzand, aproape in totalitate, de astfel de practici. Sa-l "plang" pe impostorul, sarlatanul, promontorul crasei inculturi si batjocora mugur mihaiescu, "mare patron" de carciumi dobandide din scarna? Nu ,niciodata! Si ca el sunt majoritatea "patronilor" carciumari. Poate il plangeti pe andraei nastase, fiul lui adrian nastase, patron de carciuma abuziv construita in parcul herestrau. Nu stimabililor, aceasta "ramura" nu trebuie cainata si nici luata in discutie. Doar ajutorarea salariatilor cu acte in regula, pentru care s-au platit impozite. Ceilalti sa ceara de la "patronii" de carciuma si stabilimente.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Se pare că bâtaia de joc la adresa privaților care cotizează la buget continue în România galbenilor . Inadmisibil pentru un guvern care se vrea liberal.Bine că dăm mită legală bugetarilor că să-și facă datoria cum trebuie.Se pare că incompetența lor merită sporuri și bani in plus la salarii.
    • Like 0


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult