Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Scenariul negru al lui Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului: „Peste jumătate dintre restaurante se vor închide până la finalul anului”. Ultima oră: Noua decizie a CNSU

Anastasiu Dragoș

„Măsura închiderii restaurantelor este pe cât de nedreaptă, pe atât de dramatică”, consideră Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului.

Anastasiu spune că în alte state europene restaurantele nu au fost închise, ci doar, în unele cazuri, au fost impuse restricții în privința acestora sau a barurilor și discotecilor. 

Fără un ajutor consistent de la stat, industria turismului nu va putea ieși cu bine din criză, spune el. „Potrivit calculelor mele, peste jumătate dintre afacerile din HoReCa nu vor mai avea cum să deschidă. Și asta e valabil până la finalul lui 2020. Conform așteptărilor și calculelor noastre, o mare parte dintre noi găsiseră soluții de supraviețuire și de intrare forțată în următorul an. Acum, cu noua închidere, suntem din nou blocați în dezvoltare”, a explicat Dragoș Anastasiu, citat de Wall Street.

La rândul său, Răzvan Emil Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Turismului, susține că măsura închiderii restaurantelor nu a stat în decizia autorităților. „Închiderea restaurantelor nu a depins de mine. Este o măsură care a depins eminamente de cifre, de Comitetul Municipal de Urgență al Bucureștiului. Este o restricție care a rezultat în urma calculelor”, a declarat secretarul de stat, pentru Wall Street.

Plajă 2020

Foto: Facebook Dragoș Anastasiu

Ultima oră! Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior în două incidențe: cu capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori. Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise, potrivit Digi24.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a declarat că restaurantele vor putea funcționa acolo unde Comitetele Județene vor emite decizii privind incidența de cazuri de COVID-19 sub 3 la mia de locuitori.

Decizia CNSU vine după discuția de vineri a premierului Ludovic Orban cu reprezentanții HoReCa.

Măsura este valabilă și pentru cazinouri, a spus Arafat.

Pe de altă parte, barurile, cluburile și discotecile vor rămâne închise, potrivit hotărârii CNSU. În schimb, terasele rămân deschise în aceleași condiții ca și până acum - mesele trebuie să fie la cel puțin doi metri distanță, iar la o masă pot sta cel mult 6 persoane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragos atanasiu e o prezenta "placuta" si atat. Ca este un reusit om de afaceri este discutabil. In ro. de 30 de ani pentru a reusi in afaceri trebuie sa provii dintr-un anumit mediu - securitatea pcr, fosti activisti pcr si altii deopotriva lor - sau sa ai "sprijin" de la unul dintre enumeratii mai sus. Horeca este pompos denumita. In realitate este un domeniu al speculei, proastat si obraznica servire, valorificare alimente expirate, etc. Nici nu ar trebui luati in considerare. E adevarat, ponoasele le vor trage "salariatii" din domeniu care s-au bucurat la incarcarea notelor de plata si bacsisuri, depinzand, aproape in totalitate, de astfel de practici. Sa-l "plang" pe impostorul, sarlatanul, promontorul crasei inculturi si batjocora mugur mihaiescu, "mare patron" de carciumi dobandide din scarna? Nu ,niciodata! Si ca el sunt majoritatea "patronilor" carciumari. Poate il plangeti pe andraei nastase, fiul lui adrian nastase, patron de carciuma abuziv construita in parcul herestrau. Nu stimabililor, aceasta "ramura" nu trebuie cainata si nici luata in discutie. Doar ajutorarea salariatilor cu acte in regula, pentru care s-au platit impozite. Ceilalti sa ceara de la "patronii" de carciuma si stabilimente.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Se pare că bâtaia de joc la adresa privaților care cotizează la buget continue în România galbenilor . Inadmisibil pentru un guvern care se vrea liberal.Bine că dăm mită legală bugetarilor că să-și facă datoria cum trebuie.Se pare că incompetența lor merită sporuri și bani in plus la salarii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult