Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Scenariul negru al lui Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului: „Peste jumătate dintre restaurante se vor închide până la finalul anului”. Ultima oră: Noua decizie a CNSU

Anastasiu Dragoș

„Măsura închiderii restaurantelor este pe cât de nedreaptă, pe atât de dramatică”, consideră Dragoș Anastasiu, antreprenor în industria turismului.

Anastasiu spune că în alte state europene restaurantele nu au fost închise, ci doar, în unele cazuri, au fost impuse restricții în privința acestora sau a barurilor și discotecilor. 

Fără un ajutor consistent de la stat, industria turismului nu va putea ieși cu bine din criză, spune el. „Potrivit calculelor mele, peste jumătate dintre afacerile din HoReCa nu vor mai avea cum să deschidă. Și asta e valabil până la finalul lui 2020. Conform așteptărilor și calculelor noastre, o mare parte dintre noi găsiseră soluții de supraviețuire și de intrare forțată în următorul an. Acum, cu noua închidere, suntem din nou blocați în dezvoltare”, a explicat Dragoș Anastasiu, citat de Wall Street.

La rândul său, Răzvan Emil Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Turismului, susține că măsura închiderii restaurantelor nu a stat în decizia autorităților. „Închiderea restaurantelor nu a depins de mine. Este o măsură care a depins eminamente de cifre, de Comitetul Municipal de Urgență al Bucureștiului. Este o restricție care a rezultat în urma calculelor”, a declarat secretarul de stat, pentru Wall Street.

Plajă 2020

Foto: Facebook Dragoș Anastasiu

Ultima oră! Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior în două incidențe: cu capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori. Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise, potrivit Digi24.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a declarat că restaurantele vor putea funcționa acolo unde Comitetele Județene vor emite decizii privind incidența de cazuri de COVID-19 sub 3 la mia de locuitori.

Decizia CNSU vine după discuția de vineri a premierului Ludovic Orban cu reprezentanții HoReCa.

Măsura este valabilă și pentru cazinouri, a spus Arafat.

Pe de altă parte, barurile, cluburile și discotecile vor rămâne închise, potrivit hotărârii CNSU. În schimb, terasele rămân deschise în aceleași condiții ca și până acum - mesele trebuie să fie la cel puțin doi metri distanță, iar la o masă pot sta cel mult 6 persoane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragos atanasiu e o prezenta "placuta" si atat. Ca este un reusit om de afaceri este discutabil. In ro. de 30 de ani pentru a reusi in afaceri trebuie sa provii dintr-un anumit mediu - securitatea pcr, fosti activisti pcr si altii deopotriva lor - sau sa ai "sprijin" de la unul dintre enumeratii mai sus. Horeca este pompos denumita. In realitate este un domeniu al speculei, proastat si obraznica servire, valorificare alimente expirate, etc. Nici nu ar trebui luati in considerare. E adevarat, ponoasele le vor trage "salariatii" din domeniu care s-au bucurat la incarcarea notelor de plata si bacsisuri, depinzand, aproape in totalitate, de astfel de practici. Sa-l "plang" pe impostorul, sarlatanul, promontorul crasei inculturi si batjocora mugur mihaiescu, "mare patron" de carciumi dobandide din scarna? Nu ,niciodata! Si ca el sunt majoritatea "patronilor" carciumari. Poate il plangeti pe andraei nastase, fiul lui adrian nastase, patron de carciuma abuziv construita in parcul herestrau. Nu stimabililor, aceasta "ramura" nu trebuie cainata si nici luata in discutie. Doar ajutorarea salariatilor cu acte in regula, pentru care s-au platit impozite. Ceilalti sa ceara de la "patronii" de carciuma si stabilimente.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Se pare că bâtaia de joc la adresa privaților care cotizează la buget continue în România galbenilor . Inadmisibil pentru un guvern care se vrea liberal.Bine că dăm mită legală bugetarilor că să-și facă datoria cum trebuie.Se pare că incompetența lor merită sporuri și bani in plus la salarii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult