Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Scene disperate pe aeroportul din Kabul: înspăimântați de talibani, oamenii se agață de avioanele care decolează. Reuters: 5 persoane și-au pierdut viața

Haos pe aeroportul din Kabul

Foto: Nicola Careem/ Twitter

Cetățeni străini și afgani s-au înghesuit duminică noapte pe aeroportul din Kabul, încercând să fugă din orașul căzut în mâinile talibanilor. Luni dimineață, mii de oameni așteptau să prindă un loc într-una din aeronavele care părăsesc țara. Președintele Ashraf Ghani a plecat deja din Afganistan, spunând că vrea să evite vărsarea de sânge. Parlamentarul afgan Farzana Kochai a declarat pentru BBC că oamenii sunt vizibil înspăimântați. „Se află în fața unei situații care li se pare incredibilă și se gândesc: Unde ne ducem? Ce facem? Se gândesc: ne putem pierde viețile, pentru că nimeni nu are control asupra a ce se întâmplă.”

UPDATE: Noi imagini filmate arată cum oamenii disperați aleargă pe pistă și iar unii dintre ei se agață de avioanele militare care decolează.

UPDATE: Potrivit Reuters, care citează martori oculari, cinci oameni ar fi murit în haosul de la aeroportul din Kabul. Un martor a declarat că a văzut cum trupurile a cinci oameni erau duse către un vehicul.

Videourile postate pe rețelele de socializare arată cum mulțimea fuge disperată spre avioane sau cum se cațără pe scările acestora. „Una dintre cele mai triste imagini văzute în Afganistan. Un  popor disperat și abandonat. Nu agenție de ajutorare, nu ONU, nu guvern. Nimic”, a scris Nicola Careem pe Twitter, alături de un video care arată proporțiile disperării celor care încearcă să găsească o cale de ieșire.

Afganistanul este acum sub controlul complet al talibanilor, care patrulează înarmați pe străzile din Kabul

Foto: Wakil Kohsar/ AFP/ Profimedia

Focuri de armă trase în aer

Într-un alt video postat pe rețele de socializare se pot auzi focuri sporadice de armă. Trupele americane au fost forțate să tragă în aer pentru a împiedica mulțimile de cetățeni disperați să fugă în avioane, a declarat un oficial agenției de presă Reuters.

„Mulțimea a scăpat de sub control. Tragerea a fost făcută doar pentru a dezamorsa haosul", a spus acesta.

Foto: AFP/ Profimedia

O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, între care și România,  cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

Foto: AFP/ Profimedia

"Cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile", au transmis reprezentanții țărilor semnatare, care au precizat că sunt gata să ofere ajutor, relatează Agerpres.

Foto: AFP/ Profimedia

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Unii privesc emanciparea cu suspiciune fiindcă le e frică de nou. Care înseamnă necunoscut. Cei care au puterea se opun din răsputeri noului fiindcă vor s-o păstreze. Democrație, emancipare... o mare necunoscută, cu singura certitudine, ar pierde puterea. Așa că talibanii se agață de vechi și vor să-l păstreze cu orice preț că așa vor păstra și puterea.
  Eforturile de a emancipa această țară au fost superficiale. În orașe poate s-a întâmplat câte ceva însă atât. S-au dus la școală, ei, și? Talibanii au rămas acolo, în sate, comunități. Mentalitatea a rămas acolo. Nu dispare în 20 de ani. Ce n-au văzut ori s-au făcut americanii că nu văd, corupția endemică, așa încât o mare parte a soldaților erau doar pe hârtie iar soldele și alte sume le încasau alții. Un pospai dat imediat la o parte de intervenția energică a talibanilor. Care ce să vezi, cum au șters-o americanii au început ofensiva. Doar n-o să renunțe talibanii la putere. I-au prins gustul și mai vor.
  Dar mai bine un articol excelent pe tema:
  https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/esecul-fulgerator-al-afganistanului-suveran-si-marele-joc-de-astazi-ce-mai-este-de-facut-cu-statele-esuate

  PS: nu știu ce au așteptat. Să crezi că în 20 de ani se va schimba ceva e pură naivitate. Înseamnă să nu te uiți în jur sau chiar dacă, să nu vezi. O orbire pentru care vor plăti scump. Cei care au privit în jur cu realism plecaseră, nu se mai înghesuiau pe aeroport. Erau deja departe.
  • Like 0
 • In loc sa se agate disperati de avioane n-ar fi mai bine sa puna mina pe arme si sa lupte,tot cu disperare?Zic si eu….
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult