Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Scene disperate pe aeroportul din Kabul: înspăimântați de talibani, oamenii se agață de avioanele care decolează. Reuters: 5 persoane și-au pierdut viața

Haos pe aeroportul din Kabul

Foto: Nicola Careem/ Twitter

Cetățeni străini și afgani s-au înghesuit duminică noapte pe aeroportul din Kabul, încercând să fugă din orașul căzut în mâinile talibanilor. Luni dimineață, mii de oameni așteptau să prindă un loc într-una din aeronavele care părăsesc țara. Președintele Ashraf Ghani a plecat deja din Afganistan, spunând că vrea să evite vărsarea de sânge. Parlamentarul afgan Farzana Kochai a declarat pentru BBC că oamenii sunt vizibil înspăimântați. „Se află în fața unei situații care li se pare incredibilă și se gândesc: Unde ne ducem? Ce facem? Se gândesc: ne putem pierde viețile, pentru că nimeni nu are control asupra a ce se întâmplă.”

UPDATE: Noi imagini filmate arată cum oamenii disperați aleargă pe pistă și iar unii dintre ei se agață de avioanele militare care decolează.

UPDATE: Potrivit Reuters, care citează martori oculari, cinci oameni ar fi murit în haosul de la aeroportul din Kabul. Un martor a declarat că a văzut cum trupurile a cinci oameni erau duse către un vehicul.

Videourile postate pe rețelele de socializare arată cum mulțimea fuge disperată spre avioane sau cum se cațără pe scările acestora. „Una dintre cele mai triste imagini văzute în Afganistan. Un  popor disperat și abandonat. Nu agenție de ajutorare, nu ONU, nu guvern. Nimic”, a scris Nicola Careem pe Twitter, alături de un video care arată proporțiile disperării celor care încearcă să găsească o cale de ieșire.

Afganistanul este acum sub controlul complet al talibanilor, care patrulează înarmați pe străzile din Kabul

Foto: Wakil Kohsar/ AFP/ Profimedia

Focuri de armă trase în aer

Într-un alt video postat pe rețele de socializare se pot auzi focuri sporadice de armă. Trupele americane au fost forțate să tragă în aer pentru a împiedica mulțimile de cetățeni disperați să fugă în avioane, a declarat un oficial agenției de presă Reuters.

„Mulțimea a scăpat de sub control. Tragerea a fost făcută doar pentru a dezamorsa haosul", a spus acesta.

Foto: AFP/ Profimedia

O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, între care și România,  cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

Foto: AFP/ Profimedia

"Cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile", au transmis reprezentanții țărilor semnatare, care au precizat că sunt gata să ofere ajutor, relatează Agerpres.

Foto: AFP/ Profimedia

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Unii privesc emanciparea cu suspiciune fiindcă le e frică de nou. Care înseamnă necunoscut. Cei care au puterea se opun din răsputeri noului fiindcă vor s-o păstreze. Democrație, emancipare... o mare necunoscută, cu singura certitudine, ar pierde puterea. Așa că talibanii se agață de vechi și vor să-l păstreze cu orice preț că așa vor păstra și puterea.
  Eforturile de a emancipa această țară au fost superficiale. În orașe poate s-a întâmplat câte ceva însă atât. S-au dus la școală, ei, și? Talibanii au rămas acolo, în sate, comunități. Mentalitatea a rămas acolo. Nu dispare în 20 de ani. Ce n-au văzut ori s-au făcut americanii că nu văd, corupția endemică, așa încât o mare parte a soldaților erau doar pe hârtie iar soldele și alte sume le încasau alții. Un pospai dat imediat la o parte de intervenția energică a talibanilor. Care ce să vezi, cum au șters-o americanii au început ofensiva. Doar n-o să renunțe talibanii la putere. I-au prins gustul și mai vor.
  Dar mai bine un articol excelent pe tema:
  https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/esecul-fulgerator-al-afganistanului-suveran-si-marele-joc-de-astazi-ce-mai-este-de-facut-cu-statele-esuate

  PS: nu știu ce au așteptat. Să crezi că în 20 de ani se va schimba ceva e pură naivitate. Înseamnă să nu te uiți în jur sau chiar dacă, să nu vezi. O orbire pentru care vor plăti scump. Cei care au privit în jur cu realism plecaseră, nu se mai înghesuiau pe aeroport. Erau deja departe.
  • Like 0
 • check icon
  In loc sa se agate disperati de avioane n-ar fi mai bine sa puna mina pe arme si sa lupte,tot cu disperare?Zic si eu….
  • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult