Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Kabul, 2021. Saigon, 1975. Apelul disperat al judecătoarei Tayeba Parsa: „Dacă talibanii vor lua Kabulul, eu voi fi ucisă, cu siguranţă”

Elicopter Kabul

Foto: haaretz

Zilele trecute, întrebat dacă imaginile evacuării ambasadei americane din Saigonul cotropit de comunişti se pot repeta, un înalt oficial american a negat ferm adăugând ironic: „Talibanii nu sunt armata vietnameză”.

În dimineaţa zilei de astăzi, 15 august, o fotografie cu un elicopter Chinook deasupra ambasadei SUA din Kabulul la ale cărui periferii forţele talibane au început deja să tragă focuri de armă marcheazã sfârşitul speranţei pentru afganii care nu împărtăşesc învăţăturile extremiste ale talibanilor şi îşi doreau o viaţă decentă. Pe de altă parte, este exemplul că până şi cei mai organizaţi şi profesionişti dintre noi uită învăţămintele istoriei.

Retragerea americană din Vietnam, Saigon, 1975

Susţinerea talibanilor de către afgani este redusă. A demonstrat-o noaptea de săptămâna trecută, când locuitorii Heratului strigau la unison „Allahu Akbar!” pentru a îmbărbăta forţele guvernamentale. Însă Allah se pare că a fost taliban şi, câteva zile mai târziu, fundamentaliştii arborau steagul alb-negru pe reşedinţa guvernatorului de aici.

Ieri căzuse şi Mazar-i-Şarif, ultimul oraş nordic, odinioarã fieful rezistenţei anti-talibane. Odată ce trupele de la Kabul s-au predat, după lupte de circa două săptămâni, acelaşi lucru l-a făcut şi miliţia bătrânului comandant mujahedin din vremea războiului cu URSS, Dostum, care, se pare, a trecut graniţa în Uzbekistan, după un acord cu talibanii.

Aproape nimeni nu îşi putea imagina căderea atât de rapidă a marilor oraşe. Explicaţii sunt multe: forţele armate şi de poliţie ale Kabulului au fost roase de corupţie (mulţi militari figurau numai în scripte pentru ca ofiţerii să le încaseze soldele plătite de Washington), teama de represaliile talibanilor, motivaţia acestora din urmă, o administraţie coruptă care nu a reuşit să obţină susţinerea triburilor şi a clanurilor, spiritul afgan războinic pe care l-am descris într-un capitol din cartea De la Şeherezada la Osama bin Laden. Istoria palpitantă a Orientului Mijlociu, publicat în Republica.

Cert este că Afganistanul trăieşte o nouă tragedie.

În anii ’70, în Afganistan ajungeau o mulţime de turişti străini dornici să descopere libertatea Hindukuşului şi stupefiantele. În cinematografe, fetele şi băieţii de aici urmăreau împreunã filme hollywoodiene.

Pe urmă, în Afganistan au intrat ruşii.

Afganii s-au revoltat şi au găsit în CIA şi saudiţi sprijinitori. Cei dintâi cu arme, ceilalţi cu fonduri şi învăţături salafiste.

După ruşi a izbuncnit războiul civil dintre conducătorii mujahedini şi, până la urmă, au venit, din taberele pakistaneze, talibanii.

După talibani, americanii. Două decenii, băieţii şi fetele au mers la şcoală împreună şi au privit iarăşi filme occidentale. Cel puţin în oraşe, fiindcă la sate domneau lorzii războiului şi producţia de opiu.

În puţine cuvinte, îmi permit să scriu că, în Afganistan, corupţia a învins democraţia.

„Dacă talibanii vor lua Kabulul, eu voi fi ucisă, cu siguranţă.” Sunt vorbele judecătoarei Tayeba Parsa într-un apel disperat de sprijin către comunitatea internaţională.

Judecătoarea Tayeba Parsa (Sursa: new.in-24)

Acesta va fi destinul multor femei şi fete afgane care au crezut că, la început de secol XXI, au drepturi.

Tragedia afgană cunoaşte un alt capitol care ne demonstreazã că, oricât de evoluaţi vom fi tehnologic, nu reuşim sã eliminăm răul din mijlocul nostru şi că, din vreme în vreme, acesta îşi va cere plata în vieţi şi destine.

Apasă pe poză, pentru a deschide galeria foto:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Recomand editorialul semnat de prof.Valentin Naumescu pe spotmedia.ro,intitulat „Eșecul fulgerător al Afganistanului suveran și Marele Joc de astăzi. Ce (mai) este de făcut cu statele eșuate?” :
    „Evident, nu intervenția militară perfect justificată a SUA/NATO din 2001 este cauza dezastrului de astăzi, ci tocmai timpul prea scurt avut la dispoziție pentru modernizarea Afganistanului.
    Deficitul de modernitate culturală este acolo de vreo 500 de ani (voi reveni asupra ideii), triburile sunnite locale neieșind încă din mentalitatea Evului Mediu preindustrial.
    Nu 20, ci 200 de ani trebuia să mai stea armata americană acolo, pentru a vedea dispărând talibanii. Așa cum și în Occident fundamentaliștii creștini au dispărut (și nu în totalitate, nici măcar în SUA sau în alte democrații) după aproape două sute de ani de conducere liberală a statelor și de impunere, prin forța autorității statului, a Constituțiilor și legilor democratice și laice.”
    • Like 1
  • Creti... astaaa, analiștii care au comentat pînă acum ignoră din simplitatea minții, or i din calcul doza solidă de ipocrizie și oportunism cu care s-au băgat americanii în joc. Mai pe românește, exportatorii de democrație cu forța au cules ce au semănat.
    • Like 0
  • Dacă vrei să democratizezi un stat nu invada armat, lucră la nivelul de educație al poporului, afganii, în marea lor majoritate, sunt analfabeți, 70% în cazul bărbaților, 85% în cazul femeilor, acolo trebuia pedalat dacă ai fi vrut democratizarea societății.
    Ieșeai muuult mai ieftin și cu efecte pe termen lung.
    • Like 1
  • Ion check icon
    Afganistanul, Emiratul Islamic Afganistan s-a intors la ceea ce se stia ca se va intoarce. Talibanii vor reinstaua ordinea lor si va fi liniste; se va putea face bussiness cu ei daca rspecta un set minim de reguli; fara export de terorism si criminalitate, fara arme de distrugere in masa si fara migranti. Este inca o lectie buna pentru lumea occidentala sa nu se mai bage in razboaie cu "principii si valori" ca nu functioneaza. Ori ii nimicesti din stratosfera ori ii lasi in pace!
    • Like 1
  • E chiar scârbos ceea ce se întâmplă în Afganistan, este ceea ce miliardelor de tâmpiți, estimați statistic de poolurile plătite cu zeci de milioane de marafeți tipărite de cretini progresiști , le apare listat într-o atenție dirijată curvesc și perfid, ca fiind implacabil și acceptabil. Lauda cheltuirii celor 1000 de miliarde de marțafoi în zădărnicia impunerii lamei Gilette pentru maimuță și nu pentru împădurirea Saharei prin desalinizarea apei, arată că finanțarea activităților serviciilor secrete prin acțiuni cu aparență de nonapartenență a devenit atât de amplă. încât Munchausen este desuetudinea absolută în percepție și circumstanță!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult