Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Când ați luat ultima dată bătaie?” Noul comisar general al Gărzii de Mediu: „Cu câteva ore înainte de Revelion”

Octavian Berceanu - FB

Mulți bucureșteni au constatat că, de câteva zile bune, datele indicate de rețelele de senzori care monitorizează calitatea aerului arată mult mai bine. Noul comisar general al Gărzii de Mediu, activistul de mediu Octavian Berceanu, a inițiat o serie de acțiuni pentru stingerea incendiilor din jurul Capitalei. Este vorba de incendii unde erau arse cauciucuri, cabluri, pentru a scoate partea metalică. E atât de simplu? E dureros de simplu, spune activistul de mediu. 

„Cel mai mic lucru pe care am putut să îl fac a fost să merg, să localizăm incendiile respective pe care le știam dinainte, să le sting, să vorbesc cu oamenii. Pentru că un lucru foarte important e să ai o discuție cu ei, să le explici, să le spui uite, poate noi v-am ignorat până acum și ne cerem scuze, poate și voi ne-ați ignorat până acum și asta este, dar ceea ce faceți voi, activitatea asta ilegală, ne afectează pe noi ceilalți, vreo 3 milioane. Și oamenii au priceput, au stat, au înțeles, am stat de vorbă cu ei, chiar dacă în spate rulau niște girofaruri și niște mașini de poliție”, a relatat comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, care a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Foto: Facebook Octavian Berceanu

Octavian Berceanu a povestit în cadrul emisiunii un episod (vezi video, mai jos) petrecut în ultima zi din anul trecut, când mai multe persoane l-au agresat, la marginea Capitalei, după ce le-a atras atenția că aruncă ilegal deșeuri.

Moderator: Când ați luat ultima dată bătaie?

Comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: Ultima oară a fost pe 31 decembrie 2020, înainte de Revelion cu câteva ore.

Moderator: Unde s-a întâmplat lucrul ăsta?

Comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: În Sectorul 6, unde de altfel eu plantez acum o pădure, care trebuie să devină un zid verde între noi și gropile de gunoi, să ne protejeze, și cineva deversa în proximitate deșeuri și atunci m-am dus peste oamenii respectivi și le-am explicat că nu e ok. Am ceva exercițiu în spate si vizavi de bătaie și știam că trebuie să filmez sau să fac in live astfel încât să supravietuiesc după. Și asta s-a și întâmplat.

Moderator: Stați puțin, v-ați dus acolo, le-ați atras atenția că deversează ilegal, și? V-au luat la alergat.

Comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: La bătaie, direct.

Moderator: La bătaie direct. Se întâmplă des lucrul ăsta?

Comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu:  Da. Se întâmplă des și nu numai cu mine, sunt și ceilalți activiști de mediu sau pădurari care își fac treaba și pățesc lucruri mult mai rele decât mi s-a întâmplat mie, deja.

Moderator: Acum sunteți comisar general al Gărzii de Mediu. V-ați mai dus în zona aceea, de când aveți și această funcție?

Comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu:  Da. Și am constatat că sunt gunoaie și fac toate demersurile ca zona să fie igienizată.

Moderator: E riscant să facă cineva ce ați făcut dvs și acum să fie comisar al Gărzii de Mediu?

Comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: E riscant să faci partea asta de activist, am mai mers cu prieteni, cu colegi, care doreau să participe, dar există niște protocoale ca să rămâi întreg și nevătămat. Eu am experiența și din ce înseamnă combaterea tăierilor ilegale de păduri, că mă ocup de asta din 1999, și atunci din exercițiu în exercițiu reușești să supraviețuiești, să te expui cât mai puțin pericolelor, să îi expui, să scazi factorii de risc sau să îi anulezi, este o experiență care se câștigă în timp, or dacă mergi cu cineva care nu are această experiență cumva transferi riscul către persoana de lângă tine și atunci încerc cumva să minimalizez factorii de risc.

Moderator: Există crimă organizată care controlează problema gunoaielor din București?

Comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu: Cine sunt eu să vă răspund?! Dar mă uit pe raportul strategic pe care l-a scos Interpolul în 2020, în august și acolo scrie negru pe alb că sunt oameni cu cămăși albe și fac referire la politicieni, la șefi de instituții din România, la oameni de business din România care controlează acest fenomen în România, și nu spun eu, spune Interpolul.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vă invit la Brăila, unde fiecare sesizare trimisa la Garda de Mediu e o adevărată aventură. Dna comisar șef e extrem de nervoasă ca o confundăm cu salubritatea si ca are plan de făcut cu agenții economici, ,,nu stă sa păzească oamenii care arunca gunoaie.". Am reușit performanta sa provoc o mega furtuna de urlete când i-am sugerat un schimb de experienta cu colegii din județele mai răsărite.
    Poate faceți un kit de sănătate mentala si pentru cetățenii care își permit sa deranjeze somnul de frumusețe al unora de la Garda. Si va scrie asta o nebuna care a reușit sa curete împreună cu un prieten o groapă de gunoi ilegala care se formase langa un centru pentru copii în situații de risc. Dar pana nu a venit televiziunea nu s-au urnit oamenii.
    #taragunoaielor
    • Like 0
  • Daaaa , deja imi este si mila de el. Cat se zbate el sa fie tara curata . Daca vede un mos care scapa un chistoc pe jos atunci ii el barosan , dar daca il ia cineva mai tare fuge cu coada intre picioare. Asa ii cu sistemul romanesc , am ajuns sa ne rugam frumos de infractor daca nu ii cu suparare sa nu mai faca prostii , de la ministru pana la ultimul politist comunitar , iar pe cetateanul simplu il bate si se pisa pe el ( la propriu).
    • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      "Asa ii cu sistemul romanesc , am ajuns sa ne rugam frumos de infractor" - pai da, vericule, ca sistemul asta l-am creat noi popor de cretini prin vot. Cu votul si binecuvantarea noastra de romani neaosi s-a urcat pe tron Ilici care a adus minerii in Bucuresti, Nastase 4 case marele vanator care cica a vrut sa se sinucisa si s-a nimerit in fular, Dragnea care merita puscaria inainte sa ajunga sef de partid, Veorica care "make a photo" si deconcesiona autostrazile, etc, etc.... Oamenii care vor sa faca ceva cu adevarat trebuie sa se fereasca ca o patesc, de asta se fereste si asta, ca e om.... Si apropos de chistoc, am facut observatie unuia odata (nu era mos, era un golan din asta nascut dupa asa zisa revolutie) ca de ce a aruncat un chistoc pe jos si era sa imi iau o bataie.... Acuma, nu contest ca probabil mama tipului era prea ocupata cu marsaluitul pe centura Bucurestiului ca sa ii mai dea micutului vreo educatie, dar nici cei care treceau din intamplare nu au reactionat de loc, si-au vazut de treaba, ba poate ca au mai si criticat in barba cum faci tu. Pai daca 90% din imbecilii care populeaza tara asta nu au farama de simt civic ce pretentii sa mai ai de la politisti, crezi ca aia sunt din alt aluat?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult