Ministrul ceh de Interne Vit Rakusan discută cu ministrul de Interne austriac Gerhard Karner înainte de Consiliul JAI. Profimedia Images
Am scris cu ceva timp în urmă un articol despre intrarea României în Schengen și despre opoziția Olandei. La vremea respectivă ni se reproșa corupția. În articolul respectiv am arătat că nu e vorba despre corupție, e vorba despre o atitudine arogantă a unui stat occidental față de un stat din estul Europei. Foarte mulți cititori m-au contrazis și mi-au spus că olandezii au dreptate, suntem niște corupți și nu merităm să scoatem capul în lume. Pot să spun că timpul mi-a dat dreptate. Astăzi nu mai suntem corupți în ochii Olandei, astăzi a sărit din baie Austria, care se plânge de migranții ilegali care ajung în țara lor. Nici măcar n-au putut să producă dovezi suficiente că migranții ăia vin din România. În momentul în care o largă majoritate a țărilor membre UE nu văd nicio problema cu noi și apar câte una, sau două țări, care fac niște reproșuri nefundamentate, este clar că avem de-a face cu o bătaie de joc. Noi încercăm să intrăm în spațiul Schengen de mai multă vreme, niciodată Austria nu ne-a reproșat nimic, exact acum, înainte de reuniunea JAI, s-au trezit că au o problemă cu România.
Și nu cu România direct, ci cu migranții, au o problema cu spațiul Schengen care nu e funcțional, iar noi trebuie să decontăm această nemulțumire. Nu e vorba de niciun fel de criteriu, nu e vorba de nicio corupție, e vorba de a umili, de a pedepsi, de a exclude niște țări de la masa comună. Iar cei care cred că e vorba de o palmă dată politicienilor se înșală amarnic, palmă asta e dată tuturor românilor în general, indiferent că sunt muncitori în Germania, Austria Italia sau lucrează și trăiesc în țară. Semnificația acestui refuz este aceea că noi suntem în Europa cetățeni de mâna a două, la această scatoalcă pe care am primit-o au asistat toate celelalte țări. Am fost victimele unui abuz în public. De mâine orice cetățean occidental poate să spună despre români că nu sunt în regulă. Au văzut la televizor cum au fost izgoniți din spațiul comun pentru că ei nu sunt europeni. Un cetățean obișnuit nu stă să analizeze detaliile, el înregistrează știrile, faptele, și își face o părere. Dacă până acum atitudinea asta de excludere se manifesta mai voalat, mai ascuns, acum ea a fost oficializată.
Foarte multă lume a tăbărât pe cancelarul Austriei Karl Nehammer, uitând însă un aspect simplu: omul ăsta a ajuns în funcția respectivă fiind votat de cetățenii austrieci. Electoratul l-a ales să facă exact ceea ce face, aspect care ne arată că nu e vorba de un om, e vorba de un popor. Mi-a atras atenția în mod deosebit ce a spus Rareș Bogdan despre discuția avută cu celebrul cancelar. Cancelarul i-a adus aminte de faptul că Austria a fost imperiu, ceea ce arată că cetățenii de astăzi, ăia care l-au votat, n-au uitat că sunt urmașii imperiului habsburgic. Și probabil că n-au uitat că românii din Transilvania erau națiune tolerată. Mi se pare absolut stupefiant ca în anul 2022 să aduci asemenea argumente într-o discuție diplomatică, însă pe de altă parte lucrul acesta ne lămurește. Pentru că noi putem schimba multe, am și făcut asta, însă istoria nu o putem schimba.
Occidentalii urăsc în mod plenar migranții, din acest motiv mișcările politice naționalist extremiste au căpătat greutate în politica europeană. Intoleranța e cultivată de lideri politici dornici de popularitate. Rețeta e oarecum simplă și veche. Toți se uită într-un trecut idealizat. Evident se alege o perioadă convenabilă, atunci când statele respective erau la cea mai mare dimensiune, imperii, stăpânitoare peste alte țări și popoare. Se proiectează o lumină strălucitoare și se revine în zilele noastre făcându-se comparații absurde dar încântătoare. Un exemplu tipic este Eric Zemmour din Franța care își dorea nici mai mult, nici mai puțin, revenirea la imperiul napoleonian. În felul acesta, un candidat care s-a prezentat pentru prima oară la alegeri, independent, a adunat 7% din voturile francezilor, adică vreo 2,5 milioane de voturi.
Se vorbește de unitate în diversitate, vorbe goale. Fiecare națiune dorește să-și păstreze specificul și eventual să-l impună altora. În condițiile astea e foarte greu de gestionat o construcție comună, europeană. În mod evident fiecare trebuie să renunțe la multe lucruri, unele fundamentale, ca să poată să existe un consens. Pentru că altfel nu asistăm decât la un conflict perpetuu între naționaliștii din fiecare țară membră.
Strămoșii mei din Transilvania au fost considerați națiune ‘’tolerată’’ de către împărăția de la Viena. Bunicul meu născut la 1900 în imperiul austro-ungar a trăit să vadă Marea Unire de la 1918 și a trecut la ortodoxism pentru că a considerat că asta e biserica românească. Tatăl meu și-a dorit, și a venit, în București, capitala României. Eu astăzi mă văd exclus din Europa, unde sunt considerat un fel de tolerat, de urmașii stăpânilor de la Viena, ai moșilor și strămoșilor mei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dacă aveți impresia sau credeți că neamțul uită și iartă, vă înșelați amarnic!
Austria s-a opus pentru că așa a dorit și așa i s-a dictat!
Conducătorii noștri neghiobi, fără coloană vertebrală, urmărind doar interesele lor, au dat pe nimic toate pârghiile strategice cu care puteam acționa asupra lor!
Petrolul, gazele, energia electrică, apa, pădurile, băncile, etc.!
Ne-am săpat singuri groapa, am căzut și nu vrem sub nicio formă să ieșim!
După loviluție n-am știut cum să distrugem, furăm, vindem mai repede ce făcuseră comuniștii, în loc să păstrăm și să modernizăm!
Avem Dunărea și Marea Neagră, dar le avem degeaba!
Porturile noastre nu reprezintă o alternativă viabilă pentru că în port nu e infrastructura modernă necesară pentru a scurta timpii de descărcare, vămuire, etc, dincolo de port, pe uscat, nu ai drum sau cale ferată, ai ulițe și mocănițe!
Pe "ulițele naționale" dacă circuli, e ruletă rusească, se circulă cu viteză mică și periculos, la intrarea și ieșirea din țară și pe la "colțuri" te așteaptă "prădătorii" să le dai "obolul", taxa de trecere!
Mai departe, dumneavoastră credeți că Vestul nu știe ce e la noi? N-au spioni, nu citesc presa, nu văd singuri când se întâlnesc cu ai noștri ca brazii?
De bărcile alea răsturnate la noi, pline cu cocaină ați uitat?
De justiția noastră care pune în libertate "gulere albe" pe bandă rulantă în cauze de hoții de sute de milioane de euro, ce ziceți?
De parlamentari care plâng în plen să nu li se ridice imunitatea, ei n-au aflat?
De Dăncila și de Ciucă au o părere bună, da?
De hoțiile academice sunt încântați?
Vă mai întreb dacă în Austria e șpaga tot cel puțin 200 de euro pentru permisul de conducere?
Dacă primăriile austriece cer dosare cu șină?
Cu ce te duci la medicul austriac, cu plicul sau cu papornița?
Doamnei educatoare, învățătoare, dirigintă ce i se cumpără de ziua ei și cât e contribuția la fondul clasei?
Au și ei fondul școlii?
Câți copii au murit înecați în fecale în haznaua din fundul curții școlii și câți copii abandonează școala în Austria?
De ce nu ieșim din groapă?
De ce ne milogim mereu?
De ce nu facem cumva să ne cheme ei în Schengen?
Mulțumesc!
poftim. NUMIT, nu ales. Reveniți asupra afirmațiilor false pe care le-ați făcut în articol. Sunteți în eroare și răspândiți venin, fie că vă dați sau nu seama.
Nu ne-a plăcut ce-am văzut pentru că adevărul doare.
Și nu, cetățenii nu-și Votează aleșii ca să facă ce fac, ci ce și-ar dori sa facă. Ce? Eu l-am votat pe actualul nostru președinte ca să facă ce (nu) face de atâta amar de vreme??
„Este o diferenţă între România şi Bulgaria. Pentru România era posibil să intre în Schengen, în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari până să fie gata", a spus ministrul olandez al justiţiei şi securităţii, Eric van der Burg,
Ieri, in JAI, Bulgaria a refuzat sa fie decuplată de România și și-a exercitat vetoul in momentul in care s-a votat propunerea de decuplare. Prin urmare, votul a fost dat la pachet și, în consecință, Olanda a votat și împotriva aderării României.
Eric van der Burh a afirmat că "depinde de Bulgaria să facă paşi suplimentari şi de Comisie să ne raporteze nouă şi apoi vom discuta mai departe."
Austria este vinovatul aici. Ne invrajbim cu bulgarii aiurea.
Și noi am fi făcut la fel ca ei.
Nu.
Inamicul este AUSTRIA!
Slava Ucraina.