Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat miercuri un pachet de modificări legislative referitoare la trei acte normative: legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, legea privind organizarea judiciară și legea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta conține o schimbare radicală în ceea ce privește procesul de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general.
Mai exact, șeful statului este exclus din procesul de numire a acestora. În prezent procurorii-șefi sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM, iar Toader a susținut că modificarea actualului sistem ar fi fost cerută de Comisia Europeană, prin MCV.
În schimb, președintele României îl va numi, ca și până acum, pe președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar propunerea o va face Secția pentru judecători a CSM.
Toader mai vrea ca Inspecția judiciară să treacă în subordinea Ministerul Justiției. „În multe țări, Inspecția judiciară este la Ministerul Justiției, respectând deplina autonomie, independență pe care o are. Să nu fie dependentă de CSM”, a declarat Toader.
Magistrații vor răspunde material pentru erorile judiciare
Tudorel Toader a declarat că pachetul de măsuri nu va fi adoptat prin ordonanță de urgență, ci va urma traseul legislativ normal.
O altă modificare este aceea că procurorii și judecătorii vor răspunde material pentru erorile judiciare. Astfel, Tudorel Toader propune ca, după ce statul a acoperit prejudiciul cauzat unei persoane de respectiva eroare, statul se va îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a comis-o și îi va cere despăgubiri.
Reacția DIICOT: Proiectul nu reprezintă rezultatul consultărilor
DIICOT a transmis printr-un comunicat că proiectul de lege nu reprezintă rezultatul unor consultări. „Deocamdată, în discuţii s-a remarcat că respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul MJ şi, din păcate, nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crimă organizată doresc existenţa unei dezbateri reale şi a unui dialog permanent între instituţiile menţionate mai sus, astfel încât produsul legislativ rezultat să satisfacă exigenţele strategiei naţionale de dezvoltare a sistemului judiciar asumată de statul român”, precizează DIICOT. Potrivit comunicatului, procurorii DIICOT cer convocarea Adunării Generale a procurorilor, prin care să se adopte o rezoluție unitară.
Protest în Piața Victoriei față de modificările din Justiție
Sute de oameni s-au strâns în Piața Victoriei pentru a protesta față de modificările legislative propuse de ministrul Justiției Tudorel Toader, iar protestatarii continuă să vină. Manifestanții au cântat „Deșteaptă-te, române!”.
Oamenii au început deja să se adune în Piață în jurul orei 20:00.
Unul dintre protestatari a venit în Piață cu un steag al UE e care scrie „United we stand, divided we fall”.
Mișcarea civică Inițiativa României a anunțat un protest în Piața Victoriei față de pachetul de modificări a legilor din justiție anunțat miercuri de ministrul Justiției Tudorel Toader.
„Guvernarea PSD a poruncit, Tudorel Toader s-a executat!. După marțea neagră, propunerile de masacrare ale legilor Justiției prezentate astăzi de ministrul Justiției sunt punctul culminant al luptei împotriva DNA și justiției independente. Un om care spune răspicat "REZIST!" face mai mult pentru viitorul țării decât un guvern și o majoritate parlamentară cu apucături mafiote. Iar împreună putem să decidem noi viitorul. Vino în Piața Victoriei în această seară. Vom fi 2, vom fi 10, vom fi 100 sau poate câteva mii. Oricare dintre variante e mai bună decât să tăcem. Lupta anticorupție riscă să devină istorie fără implicarea noastră”, se arată pe pagina evenimentului.
Ministerul Public: Tragem un semnal de alarmă
Ministerul Public a atras atenția că nu a fost consultat în prealabil cu privire la propunerile de modificări aduse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, legilor justiţiei şi a tras un semnal de alarmă, susţinând că aceste schimbări vor bulversa sistemul judiciar.
Foto: George Călin/Inquam Photos
”Ministerul Public a luat act cu suprindere şi îngrijorare de modificările anunţate de ministrul Justiţiei şi asupra cărora procurorii nu au fost consultaţi în prealabil. În acest sens, tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcţii specializate pentru cercetarea magistraţilor (sugerând că problema corupţiei se află în corpul magistraţilor şi nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea ministrului Justiţiei, numit politic (precizăm că, în ceea ce priveşte procurorii, Inspecţia Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiţiei); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenţei Justiţiei, de numire a funcţiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunere agreată şi de MCV, constând într-o procedura de selecţie transparenţă a candidaţilor, realizată de către CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiţiei, numirea fiind făcută de preşedintele României”, se arăta într-un comunicat al Parchetului General citat de News.ro.
Ludovic Orban: O politizare brutală a justiției
Președintele PNL, Ludovic Orban, este de părere că modificările anunțate „sunt extrem de grave şi creează premisele unei politizări brutale a justiţiei din România, care riscă să afecteze democraţia şi statul de drept din România”. Acesta a declarat că a discutat cu președintele interimar al USR, despre posibilitatea intoducerii unei moțiuni simple împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader.
Foto: Diana Oros/Inquam Photos
„Instrumentul moţiunii de cenzură este un instrument care trebuie folosit atunci când are cea mai mare şansă să iasă. Recunosc că am discutat cu preşedintele interimar al USR despre posibilitatea introducerii unei moţiuni simple împotriva Ministerului Justiţiei şi există posibilitatea de a depune această moţiune simplă, dar obiectivul nostru este să nu fie adoptate aceste modificări”, a afirmat Orban, citat de News.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mai lipsește doar Armata Roșie din ecuație!
Aveți răbdare, acuși vine constantin și ne explică el ce a vrut să spună cutare și cutare ministru ...