Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Schimbarea are o nouă față în Bulgaria. „Duo-ul de la Harvard” a câștigat alegerile la sud de Dunăre pe o puternică platformă anticorupție

Kiril Petkov

Foto: Getty Images

Bate vântul schimbării în Bulgaria. După alegerile parlamentare și prezidențiale de duminică, 14 noiembrie, optimismul și speranța descrețesc ușor frunțile bulgarilor înecați și ei, parcă, de criza sanitară, de instabilitate politică, de corupție și lipsa reformelor profunde.

Rezultatele scrutinului arată o societate încă divizată între dorința de schimbare și conservatorismul forțelor politice care guvernează țara de ani buni. Însă de data aceasta, schimbarea are o nouă față și s-a clasat pe primul loc, depășind partidul conservator GERB al fostului premier Boyko Borisov.

Cine este noul lider de la Sofia

Îl cheamă Kiril Petkov, este absolvent de Harvard, antreprenor în serie care a cucerit inimile bulgarilor prin măsuri drastice anticorupție în calitate de ministru al Economiei în guvernul interimar care a condus țara din mai până în septembrie anul acesta.

În data 19 septembrie, înainte de debutul campaniei electorale, își prezenta noul proiect politic – lansarea partidului „Continuăm schimbarea”, alături de fostul său coleg de facultate Assen Vasilev, antreprenor și el și fost ministru de Finanțe al aceluiași guvern interimar.

Intrați în politică la invitația președintelui Rumen Radev, numiți de presa străină „Duo-ul de la Harvard”, cei doi businessmeni și-au propus să reclădească economia țării, declarând război total corupției și reformarea justiției.

Mandatele lor de miniștri au bifat măsuri nemaiîntâlnite până acum la Sofia. Cei doi au făcut curățenie în ministerele de care răspundeau, le-au întors cu susul în jos și au demascat schemele financiare cu fonduri ale statului.

Succesul notabil a venit, însă, din reformarea controlului fiscal, pe care l-au îndreptat către marii contribuabili, iar rezultatul a constat în colectarea în patru luni a 2,5 miliarde leva în plus la bugetul statului. Ceea ce, spun analiștii financiari, corespunde valorii de 5% din cheltuielile statului prevăzute pentru 2021. Așa s-au găsit bani mai mulți pentru sănătate și creșterea pensiilor.

Fără trecut politic dubios, entuziaști și plini de energie, cei doi dau dovadă de spirit de acțiune și curaj și au o viziune clară de politică economică și financiară. Toate acestea i-au dus pe locul 1 în preferințele electoratului.

Dar victoria nu e totul

Pentru cei doi și noua lor formațiune politică, urmează o perioadă dificilă de negocieri politice pentru formarea unui guvern de coaliție.

În declarațiile oficiale de după alegeri, Kiril Petkov și-a exprimat deschiderea pentru dialog și compromisuri, dar a menționat că nu va renunța la reformele în justiție și la lupta anticoruptie.

În baza rezultatelor oficiale anunțate luni dimineața de către Comisia Electorala Centrală din Bulgaria, analiștii politici bulgari consideră că pentru formarea unei coaliții estе nevoie de trei sau chiar patru partide, iar piatra de încercare se dovedește a fi obținerea sprijinului politic аl showmаn-ului Slavi Trifonov - fondator al partidului „Există un astfel de popor”, care a câștigat alegerile din iulie, dar care nu a reușit formarea unei coaliții. În primele declarații publice de după alegeri, el și-a exprimat, însă, refuzul de a negocia cu oricare dintre cele 7 forțe politice care au trecut pragul-limită de intrare în Parlament.  

Tot dificil de atins se consideră a fi și acordul cu Partid Socialist, cel care a guvernat țara după căderea regimului comunist și care nu se bucură de o imagine prea bună, mai ales în rândul electoratului care dorește schimbare.

Analiștii, pe de o parte, sunt însă optimiști în capacitatea noii formațiuni politice care, spun ei, a înlocuit ideologiile cu pragmatismul, nu s-a certat cu nimeni pe scena politică și nu este preocupată de revanșe politice. Reprezentanții ei vor doar, cu viziune clară, să meargă mai departe.

Pe de altă parte, inclusiv liderii politici ai momentului au promis că vor depune eforturi și vor susține formarea, de această dată, a unui guvern stabil.

Alegerile prezidențiale

Tot duminică, alegătorii bulgari au votat și pentru cel care va fi președintele țării în următorii 5 ani.

Rumen Radev, candidat pentru cel de-al doilea mandat, s-a clasat pe primul loc, cu aproximativ 49% din voturi.

Săptămâna acesta, duminică pe 21 noiembrie, va avea loc al doilea tur în care Rumen Radev se va confrunta cu oponentul său situat pe locul 2, Anastas Gerdzhikov, rectorul Universității din Sofia, care deși candidează ca independent, se bucură de susținerea formațiunii politice GERB a lui Boyko Borisov.

Electoratul bulgar

Chemați pentru a treia oară în acest an la alegeri parlamentare, dezamăgiți și obosiți de atâtea campanii electorale și mesaje politice, doar 40% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • DACA SI BULGARII AU INTELES cum se voteaza inteligent...........
  • Like 0
 • Filmul asta cu "război total corupției și reformarea justiției." l-am vazut intr-o varianta mai veche romaneasca. Se numea "eradicarea coruptiei și reformarea justiției.", in rolul principal juca laura "insasi slujirea" kovesi, in regia unui domn florian si cu participarea extraordinara a emeritului base spritz. Am impresia ca si acesta varianta bulgareasca va avea acelasi final nefericit ca si prima varianta romaneasca. Filmele mari , de arta, nu se termina niciodata cu "happy end"
  • Like 1
 • Bravo lor .Ii astepta o perioada lunga si dificila cu negocierea unei majoritati stabile Sper sa nu se dovedeasca imaturi din pdv. politic (cum s-au dovedit ai nostrii)si vor stii sa faca compromisurile necesare in folosul bulgarilor.Cu siguranta sunt competenti din pdv. economic si financiar .Bine ar fi sa nu fie si orgoliosi si cu nasul pe sus.
  • Like 2
 • Nume check icon
  Dar și la noi este foarte bine...avem un fost ministru de finanțe școlit în USA și prim ministru care a rupt gura târgului cu împrumuturile lui și cu marea "reforma" din finanțe și guvern. Și care în continuare face tot posibilul sa duca aceasta țară pe cele mai înalte culmi ale incompetentei, hoției și corupției.
  P.S. Lumea compara cu USR. Aici este foarte interesant. În USR nu au fost și cel putin deocamdată nu pare ca sunt persoane cu un background profesional atât de ridicat și și cu cu rezultate ca cei doi în perioada așa de scurte. Bineînțeles oricând se poate da vina pe PDL ca s-au opus, dar totuși care este altceva la bulgari. Vom vedea. Le doresc sa le meargă bine pentru ca așa ar mai putea sa construiască și USR ceva în aceasta țară, pentru nu numai cu trompeta de anticorupție dar fără substanță în spate, nu prea merge.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult