Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Scrisoarea unui iresponsabil care refuză să se vaccineze: Stat bolnav, popor bolnav

barbat singur - Foto: Nadim Mahmud Himu / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Nadim Mahmud Himu / Alamy / Alamy / Profimedia

Nu mi-am făcut vaccinul. Prostie, nehotărâre, minte îmbolnăvită de conspiratori, voi știți, că eu nici atât. O să-l fac? Mai stau. Până când? Mâine, o lună, două, până când se aliniază treburile în capul meu. Respect regulile de distanțare, măști și altele, stau într-o zonă cât de cât retrasă. Acesta e pretextul pe care îl semnez și îl susțin.

Am fost un pic dat cu capul de pereți de către prieteni pe grupul de WhatsApp, că sunt bou și atât. Că, uite, Danemarca e o țară liberă acum. Și m-am gândit de ce acolo 80% au făcut vaccin.

Pentru că acolo transferul de încredere electorat-ales e pe plus. Oamenii nu-și înjură printre dinți alegerile. Tu, stat român, vii și te plângi că lumea nu te crede pe cuvânt. Să te creadă pe cuvânt și să aibă încredere în acest proces. După 30 de ani. 30 de ani în care tu, stat român reprezentat de demnitari, ai scos numai porumbei pe gură, te cerți cu tine ca un prost, nu controlezi nimic și semeni numai hoție, găinărie, gâlceavă, circ, penali, combinație, inepție, impotență.

Cum să am eu încredere într-un stat care dă carnete de conducere „pe nașpa”, aruncă ser la chiuvetă, dă avize sanitare și de funcționare pe plicuri ca la nuntă, distruge mediul zi de zi, adică își omoară indivizii și poporul, zi de zi. Pur și simplu asta se întâmplă dacă gândești lanțul de disfuncționalități. Tu vii și-mi spui că-mi vrei binele când ești răul la vedere.

De ce am îndoieli chiar și acum când e treaba asta planetară? Pentru că planeta ia foc de cald, iar pădurarii sunt împușcați la noi de mafioții cherestelei. Pentru că planeta se sufocă și la noi e plin de Cielo și Matiz. Pentru că planeta scoate salamul de pe raft și tu lași pe rafturi mezeluri bombă atomică. Cum să vii să-mi spui că nu vrei să mor, când tu mă omori? Pentru că la vecini în sud vaccinurile erau transportate cu mașini de pizza și ținute prin frigidere din 1989. Și pentru că am văzut cum se ține sângele la rece prin spitalele noastre. Și pentru că noi suntem sub bulgari… așa pare și se vede.

De ce aș avea încredere că tu gestionezi mai bine procesul? Știu eu ce se-ntâmplă la Oțoțoaia, când în Vest, în județul Arad, semnele de circulație sunt desenate pe cartoane de la librărie? Am fost mereu în țara asta pionierii unor nenorociri halucinante și nemaipomenite, inventatorii unor nereguli și ai unor anomalii în premieră istorică. Din cauza unui aparat de stat bolnav, ireponsabil, avar, defect. Acum tu vii să-mi spui mie, marelui vulg, fă vaccinul, ai încredere în mine! Cui îi spui asta? Septuagenarului căruia i-ai promis pensie dublă, copilului căruia i-ai promis alocație triplă, adultului căruia îi promiți o viață civilizată de-deja spre 40 de ani? Îi promiți asta românului căruia îi pretinzi educație, dar nu te-ai ocupat să-i oferi un sistem în care să fie educat.

Uite de-asta sunt combătute și neacceptate soluțiile tale. Disprețuite și respinse dinainte de a fi judecate. Pentru că nu ai demonstrat niciodată că ți-ar păsa și nici nu te-ai chinuit s-o faci.

Pentru că tu, în timp ce îi ceri românului să fie responsabil și să facă vaccinul, tu ești iresponsabil și faci ca toate visele pe la televizor cu orgolii și prostii, ești un penibil cu al tău PNL, PSD, AUR, PLUS-USR. Fă vaccinul și o să fie bine! Da, îmi amintesc că mi-ai zis să te votez, că va fi bine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Statul roman suntem noi, cei care formam poporul roman,
  Statul este impotent, inutil, incapabil, incompetent pentru ca asa este si poporul roman.
  Daca poporul roman ar fi frumos, destept, cinstit si corect, asa ar fi si statul roman.
  Daca maine ar dispare toti conducatorii, politicienii si partidele din tara, s-ar forma alte partide, ar veni alti politicieni si conducatori, tot dintre romani, si situatia ar fi la fel, dar cu alti oameni.
  Statul e defect pentru ca noi toti suntem defecti.
  Dupa comunism, cand toti romanii erau fortati sa fie obedienti, romanii sunt exact invers: nu mai asculta de nimeni si de nimic.
  Oamenii nu mai au incredere in nimeni si in nimic: nici in stat, nici in vaccin, nici in ceilalti oameni. E un fel de fiecare e pe cont propriu, scapa cine poate, toti ceilalti iti vor raul.
  Si asta se intampla in cam toata fosta zona de influenta sovietica. Se vede din procentul de oameni care au acceptat vaccinul. E ca un degrade de la vest la est in care procentul scade.
  Sunt si exceptii printre romani, dar statul este consecinta alegerilor facute de majoritate, ca asa e in democratie.
  • Like 1
 • Statul nu e reprezentat numai de politicieni. Eu aș zice că sintagma e viceversa: ”popor iresponsabil, Stat bolnav”. Suntem buni numai să ne lamentăm. De la Stat nu vrem decât pomană. De asemenea de la stat vrem îndrumare pentru că doar cu capul nostru nu putem gândi. Dacă despre vaccinare e vorba mă gandesc că e bine să facem cam ce propune Statul Danez care e apreciat de acest ”iresponsabil” cum singur se apreciază sau să ne întoarcem la o dictatură care nu-ți propune cum să faci ceva ci te obligă să faci acel ceva.
  • Like 1
 • O logica "aproape" fara de cusur. Spre a o perfecta, va invit sa cautati pe internet:"earth population carrying capacity" si tabloul va deveni complet.
  • Like 1
 • Fără plăcere şi fără tragere de inimă, trebuie să vă dau dreptate. Nu poţi să-mi ceri să te cred, după ce m-ai minţit 30 de ani! Da, unii dintre noi ştiu de ce este necesară vaccinarea. Din păcate, cei mai mulţi trebuie să meargă pe încredere. Iar încrederea în statul român s-a pierdut de mult.
  • Like 0
 • Îmi pare că autorul încearcă să se răzbune cumva pe stat, ca un copil care spune nu doar așa, de-al naibii, ca să îi supere dinadins pe părinți. Un fel de gică contra care înaintează un ad hominem ieftin ca să se spele pe mâini de responsabilitatea vaccinului. Da, este adevărat că statul român este o mizerie distrugătoare de popor și mincinoasă până în măduva oaselor. Și eu mă îndoiesc că statului îi pasă de mine, de tine sau de vreun cetățean doar așa, în virtutea faptului de a fi cetățean român. Însă gata, am aruncat acuzele astea și țac-pac am terminat cu vaccinul? Am spus tot ce se putea spune despre el? Susținut și oferit de stat, ergo răăăăăăăăăăuuuuuu. De fapt, autorul nici nu a vorbit prea mult despre vaccin, despre efectele lui, despre riscurile lui, despre pandemie, despre mapamond, despre Europa etc etc. A folosit o tehnică foarte ieftină ca să invalideze vaccinul, ca și când nu ar avea minte proprie ca să își tragă propriile concluzii despre el. Mai există și politici de stat bune. Se mai întâmplă chestii în țara asta, chiar dacă sunt eclipsate de chixuri, scandaluri și acte de corupție. Campania de vaccinare a fost un lucru bun. În plus, după cum spuneau și alții prin comentarii, de data asta nu vorbim despre o găselniță tipic românească a la semne de circulație arădene, ci despre o mișcare coordonată la nivel mondial. Parcă argumentul „huă statul român ergo huă vaccin” nu mai ține așa mult...
  • Like 4
  • @ Andrei Paraschiv
   N-a invalidat vaccinarea. Mai degrabă a scos oglinda şi, dacă nu ne place ce am văzut, asta-i altă mâncare de peşte. Din păcate, cei care ar trebui să citească articolul au probleme mai importante. Cum să-şi sporească averile pe banii statului, spre exemplu.
   • Like 1
  • @ Dragoş Anghelache
   Aveti un punct de vedere corect ! Articolul este intitulat "Scrisoarea unui iresponsabil care refuză să se vaccineze .." , iar asta nu inseamna ca dl. Dan Alexandru, autorul, nu s-a vaccinat. La cit de corect si coerent scrie sunt convins ca dinsul a facut-o, incercind in articol sa gaseasca circumstante atenuante celor care nu vor sau ezita inca.
   • Like 0
 • Ion check icon
  Ideea ca unii dintre noi ne dorim un stat revenit la functiile sale de baza, acelea de dinainte de 1929; nu vrem un stat care sa reglementeze ficare aspect ale vietii noastre. Pe mine ma sperie ca unii vor modelul "tarilor nordice" sau al Frantei.
  • Like 1
 • Cred ca in primul rand este dreptul tau sa te vaccinezi sau nu . Si nimeni nu ar trebui sa te faca bou pentru asta . Dar la fel mi se pare ca si eu am dreptul sa nu stau inchis in casa pentru ca spitalele sunt pline de bolnavi COVID . Aici nu vorbesc de concedii , vorbesc de dreptul la miscare si dreptul de a ne trai viata normal, inclusiv dreptul copiilor nostri de merge la scoala sau la un loc de joaca.
  Mie personal imi cam face greata victimizarea asta a celor care nu se vaccineaza , o simt si in articolul de fata. Mai toti cunoscutii care nu vor sa se vaccineze , m-au numit extremist pentru simplul motiv ca le-am spus ca singura ierisire din situatia actuala este vaccinarea sau infectarea . Asteptarea si prelungirea acestei situatii va arunca lumea intr-o criza fara seaman.
  Daca este sa vorbim de extremism , cred ca mai extremist este unul care neaga toate evidentele sub pretextul ca statul roman este corupt si nu stie ce sa creada. Acum cand datorita internetului avem acces la cele mai selecte surse de informatie din lumea medicala.
  Cert este ca situatia de fata nu se va ameliora pana toata populatia nu se va imuniza prin vaccin sau infectare.
  In rest ca statut roman este un stat esuat, sunt complet de acord , dar poate ca ar fi bine sa intelegem si de ce este esuat , pentru ca fiecare natiune are liderii pe care ii merita.
  Eu cred ca motivul pentru care suntem un stat esuat se vede chiar in modul in care abordam ca si natiune, aceasta criza foarte grea prin care trece intreaga lume.
  Dar la romani ca si in alte state esuate , cetateanul responsabil mai asteapta un pic sau intoarce capul , punand vina pe altcineva : UE , US , Soros si te miri ce...

  In rest te vad tanar si voinic , in tarile la care ne uitam cu invidie , multi tineri ca dumneata au mers sa lucreze voluntari prin spitale sau case de batrani ca sa ajute. Banuiesc ca la asta nu te-ai gandit...
  • Like 2
 • False argumente pentru a nu te vaccina! Cine vă spune bou greșește, boii sunt niște animale ascultătoare și, la vremea lor, de mare ajutor! Pe când dumneavoastră faceți parte din categoria, foarte răspândită în România, care mereu dă vina pe alții pentru propriile greșeli.
  • Like 1
 • Gecaba Gecaba check icon
  Ar fi fost adevarata justificarea,daca doar statul roman ar propovadui vaccinarea.Realitatea este ca indicatia de vaccinare este internationala,asadar nu mai are vreo legatura cu increderea in guvernul roman. De aici incolo, este doar o alegere personala. Si raposatul unchiu-miu spunea la fel.
  • Like 1
 • Nu cred că doar autorul și cu mine avem aceeași părere despre stat (sub toate guvernările, inclusiv sub bagheta arbitrară prezidențială invizibilă). Aș întreba însă să-l întreb pe autor dacă a vrut chiar să spună: „....când tu faci ca toate visele....”, sau; când tu faci ca toate vitele ?
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult