Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Se face întuneric, dragul mamei! În salonul de spital unde te trezești, înțelegi că ai fost făcut zob

Proteste, ambulanță

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

Pentru că șuturile nenumărate pe care ți le-a dat patria în fund te-au aruncat din placenta ei protectoare, ai hotărât să pleci, să te așezi în altă țară, de tot sau pentru o perioadă nedefinită, în speranța că lucrurile se vor mai îmbunătăți și vei putea reveni cândva. Ai devenit brusc un om fără de țară, dar în sufletul tău legătura tainică cu rădăcinile nu s-a tăiat definitiv.

De acolo, de dincolo, privești spre fosta vatră cu un amestec ciudat de simțăminte. Deși ți-ai spus de nenumărate ori că nu-ți mai pasă, că ai viața ta, ți-ai făcut o familie, o situație mulțumitoare pe care nu ai fi apucat s-o faci în 10 ani în țară, ceva nedefinit te cheamă ca un magnet, să urmărești zbaterea celor rămași, să ai opinii, să comentezi, să continui să simți că nu ești mort pentru ai tăi, că le ești alături.

Și într-o bună zi iei brusc decizia de a te întoarce, convins că vei putea face mai mult pentru ei, ceva mângâietor, care să le aline vechile răni, să le susțină speranța.

Iată-te în Piața Victoriei, e 10 august 2018 și vocea ta puternică se amestecă cu mii de voci, protestați și sperați, nu ai murit de tot! Dar mulțimea se clatină brusc, lovită de tunuri de apă, de grenade lacrimogene și ciomege care pun oamenii pe fugă. Să rămânem pe loc! Să ne întoarcem la Guvern! Nu loviți! Nu ne loviți! Protestăm pașnic! Și apoi întuneric. Se face întuneric. În salonul de spital unde te trezești câteva ore mai târziu, înțelegi că ai fost făcut zob. Ți-au reparat rănile, ți-au gipsat oasele. Curând te vor trimite în stradă, cu sufletul mai rupt decât trupul.

Când te vei întoarce în țara de adopție și vei lua distanță față de evenimente, cu ce vei rămâne? Această ciomăgeală serioasă pe care ai luat-o pe cocoașă o să-ți ajungă cu vîrf și îndesat. Îți spui că ești încă tânăr și nu vrei să fii victimă a patriei tale care se hrănește cu sânge. O patrie-vampir, care te ucide cu îmbrățișarea ei otrăvită, o patrie perversă care te cheamă mereu la ea ca să-ți răpească și ultimul suflu și să te scuipe afară, pentru ca apoi să umbli prin lume uscat și gol, precum un nimeni fără de țară...

Cu strângere de inimă,

Mama

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu patria e de vina. Sunt de vina oameni fara minte si suflet care au ajuns sa ne conduca. Unii alesi de alti oameni fara minte, altii "pastrati" din timpul intunericului comunist. Rau destin are patria romana.
  • Like 0
 • Democratia e sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam. Demult a fost prea tarziu ca sa se mai poata schimba ceva in bine. Un popor de 84% (!) bipezi pasivi imbecili pomanagii comunisti infatuati frustrati si ipocriti, ce isi voteaza calaii de 30 de ani, in loc de ORICE altceva, merita si trebuie sa dispara cat mai urgent. Vom fi singurul popor din istorie ce va disparea pe timp de pace, din prostie pura. In 20 de ani la noi si in 10 la bulgari ghici cine vor fi majoritari?
  • Like 0
 • Pentru mine, care nu am plecat, mesajul este răscolitor dar numai cei plecați cred că pot fi pătrunși de întregul tragism al acestui strigăt de disperare. Este ca atunci când moare un copil, întreaga familie este îndurerată dar nimeni nu poate să simtă și nici măcar să înțeleagă infernul în care s,-a prăbușit sufletul mamei.
  • Like 3
 • spuzaru check icon
  M-ati impresionat pina la lacrimi, stimata doamna. Binele va invinge in Romania - mai devreme sau mai tirziu - multumita oamenilor buni, printre care va numarati si dvs. D-zeu sa va aiba in paza.
  • Like 4
  • @ spuzaru
   Democratia e sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam. Demult a fost prea tarziu ca sa se mai poata schimba ceva in bine. Un popor de 84% (!) bipezi pasivi imbecili pomanagii comunisti infatuati frustrati si ipocriti, ce isi voteaza calaii de 30 de ani, in loc de ORICE altceva, merita si trebuie sa dispara cat mai urgent. Vom fi singurul popor din istorie ce va disparea pe timp de pace, din prostie pura. In 20 de ani la noi si in 10 la bulgari ghici cine vor fi majoritari?
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult