Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Se face întuneric, dragul mamei! În salonul de spital unde te trezești, înțelegi că ai fost făcut zob

Proteste, ambulanță

Foto: Adriana Neagoe/ Inquam Photos

Pentru că șuturile nenumărate pe care ți le-a dat patria în fund te-au aruncat din placenta ei protectoare, ai hotărât să pleci, să te așezi în altă țară, de tot sau pentru o perioadă nedefinită, în speranța că lucrurile se vor mai îmbunătăți și vei putea reveni cândva. Ai devenit brusc un om fără de țară, dar în sufletul tău legătura tainică cu rădăcinile nu s-a tăiat definitiv.

De acolo, de dincolo, privești spre fosta vatră cu un amestec ciudat de simțăminte. Deși ți-ai spus de nenumărate ori că nu-ți mai pasă, că ai viața ta, ți-ai făcut o familie, o situație mulțumitoare pe care nu ai fi apucat s-o faci în 10 ani în țară, ceva nedefinit te cheamă ca un magnet, să urmărești zbaterea celor rămași, să ai opinii, să comentezi, să continui să simți că nu ești mort pentru ai tăi, că le ești alături.

Și într-o bună zi iei brusc decizia de a te întoarce, convins că vei putea face mai mult pentru ei, ceva mângâietor, care să le aline vechile răni, să le susțină speranța.

Iată-te în Piața Victoriei, e 10 august 2018 și vocea ta puternică se amestecă cu mii de voci, protestați și sperați, nu ai murit de tot! Dar mulțimea se clatină brusc, lovită de tunuri de apă, de grenade lacrimogene și ciomege care pun oamenii pe fugă. Să rămânem pe loc! Să ne întoarcem la Guvern! Nu loviți! Nu ne loviți! Protestăm pașnic! Și apoi întuneric. Se face întuneric. În salonul de spital unde te trezești câteva ore mai târziu, înțelegi că ai fost făcut zob. Ți-au reparat rănile, ți-au gipsat oasele. Curând te vor trimite în stradă, cu sufletul mai rupt decât trupul.

Când te vei întoarce în țara de adopție și vei lua distanță față de evenimente, cu ce vei rămâne? Această ciomăgeală serioasă pe care ai luat-o pe cocoașă o să-ți ajungă cu vîrf și îndesat. Îți spui că ești încă tânăr și nu vrei să fii victimă a patriei tale care se hrănește cu sânge. O patrie-vampir, care te ucide cu îmbrățișarea ei otrăvită, o patrie perversă care te cheamă mereu la ea ca să-ți răpească și ultimul suflu și să te scuipe afară, pentru ca apoi să umbli prin lume uscat și gol, precum un nimeni fără de țară...

Cu strângere de inimă,

Mama

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu patria e de vina. Sunt de vina oameni fara minte si suflet care au ajuns sa ne conduca. Unii alesi de alti oameni fara minte, altii "pastrati" din timpul intunericului comunist. Rau destin are patria romana.
  • Like 0
 • Democratia e sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam. Demult a fost prea tarziu ca sa se mai poata schimba ceva in bine. Un popor de 84% (!) bipezi pasivi imbecili pomanagii comunisti infatuati frustrati si ipocriti, ce isi voteaza calaii de 30 de ani, in loc de ORICE altceva, merita si trebuie sa dispara cat mai urgent. Vom fi singurul popor din istorie ce va disparea pe timp de pace, din prostie pura. In 20 de ani la noi si in 10 la bulgari ghici cine vor fi majoritari?
  • Like 0
 • Pentru mine, care nu am plecat, mesajul este răscolitor dar numai cei plecați cred că pot fi pătrunși de întregul tragism al acestui strigăt de disperare. Este ca atunci când moare un copil, întreaga familie este îndurerată dar nimeni nu poate să simtă și nici măcar să înțeleagă infernul în care s,-a prăbușit sufletul mamei.
  • Like 3
 • spuzaru check icon
  M-ati impresionat pina la lacrimi, stimata doamna. Binele va invinge in Romania - mai devreme sau mai tirziu - multumita oamenilor buni, printre care va numarati si dvs. D-zeu sa va aiba in paza.
  • Like 4
  • @ spuzaru
   Democratia e sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam. Demult a fost prea tarziu ca sa se mai poata schimba ceva in bine. Un popor de 84% (!) bipezi pasivi imbecili pomanagii comunisti infatuati frustrati si ipocriti, ce isi voteaza calaii de 30 de ani, in loc de ORICE altceva, merita si trebuie sa dispara cat mai urgent. Vom fi singurul popor din istorie ce va disparea pe timp de pace, din prostie pura. In 20 de ani la noi si in 10 la bulgari ghici cine vor fi majoritari?
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult