Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Se stinge o mare voce americană

Willie Nelson

Pentru a doua oară, în numai două luni, concertele lui Willie Nelson s-au suspendat. Dar de data asta organizatorii au anunțat că publicul poate avea costul biletelor returnat. Semn rău!

Sunt doar câteva zile până când artistul ar împlini vârsta de 84 de ani și ar fi prezent, cum a promis, la lansarea ultimului lui disc Copilul problemă al lui Dumnezeu.

Willie Hugh Nelson s-a născut în Abbott, statul Texas la 29 aprilie 1933. La vârsta de opt ani a compus primul cântec și la 10 ani a intrat într-o orchestră. Cu mici întreruperi, legate de un serviciu militar de scurtă durată în Air Force și aproape doi ani de universitate, Willie Nelson a fost pentru întreaga viață un trubadur, care a dat concerte la câteva zile și a trăit aproape exclusiv în autobuzul cu care a mers dintr-un oraș în altul. De fapt a trăit în mai multe autobuze, căci a uzat, unul după altul, câteva din ele pe drumurile americane.  

(Foto Guliver/Getty Images)

Cariera muzicală a lui Willie Nelson are mai multe fețe: cântăreț, instrumentist, compozitor, textier și disc jokey. Revista Rolling Stone l-a clasat între primii 100 de cântăreți și primii 100 de ghitariști din lume, iar în anul 1993 a fost ales membru al Country Music Hall of Fame din Nashville, statul Tennessee.

Dar a avut și alte meserii nemuzicale: poet, autor, actor de film și activist. S-a pasionat de lansarea combustibilului natural biodiesel, a organizat colectări de fonduri pentru ajutorul fermierilor, al victimelor cutremurului urmat de tsunami din Asia în anul 2004, pentru UNICEF și alte cauze și a militat pentru legalizarea marijuanei, al cărei devotat consumator este. Din asta i s-au tras și câteva arestări.

Nelson este plasat în categoria muzicienilor country, dar country-ul lui este original și deosebit de alte forme ale genului. În stilul lui se amestecă influențe de jazz, de muzică pop și de blues și cele mai de succes cântece ale lui au fost romanțe de un sentimentalism temperat, interpretate cu o ținută dreaptă, mândră, ușor distantă. Cu o voce nazonată, parcă nepăsătoare și disprețuitoare pentru bel canto, Willie Nelson are un fel de a pronunța cuvintele cu o mică întârziere, care crează surpriză. Asocierile de cuvinte din textele lui sunt colorate și originale și versurile lui au epitete puține.

Nelson a compus sute de cântece, dintre care sunt foarte cunoscute Angel flying too close to the ground, Crazy, No place for me, On the road again, Whiskey River, Family bible, preluate de mulți alți muzicieni și a avut un mare succes cu unele compoziții care îi datorează faima, ca Always on my mind, Seven spanish angels, Blue eyes cryin' in the rain, Mammas don't let your babies to grow up to be cowboys, To all the girls I loved before, Livin' in the promiseland și altele.    

Am avut norocul să-l văd pe Willie Nelson de mai multe ori în concert, ultima dată anul trecut, când artistul de 83 de ani a dat o superbă performanță de două ore fără pauză, cântând cu putere și curaj și privind țintă la un public încântat, care fredona cuvintele cântecelor lui. Dar cel mai fericit om din sală era, fără îndoială, Willie. Se apropia de marginea scenei, mulțumea cu grație celor care îl aplaudau și arunca căte o bandană de culoare roșie spectatorilor, după care lua alta din cutia pianului și o punea pe fruntea ridată. Cu ghitara lui veche, găurită de contactul prelungit cu degetele artistului, Willie se ținea drept și privea cu ochi strălucitori spre sală, parcă vrând să spună că nu poate fi atins de vârstă.

Pe lângă alte originalități muzicale, Willie Nelson a fost părtaș la deschiderea de căi noi, cu un subgen numit country al rebelilor (The Outlaws). Împreună cu Waylon Jennings, Johnny Cash, Kris Kristofferson, Jessi Colter și Tompall Glaser, Nelson a prezentat publicului un fel de muzică nefardată, sinceră, aspră, care s-a distanțat de formalismul facil al spectacolelor de country de la Gran' Ol Opry din Nashville, sau al celor televizate de posturile ultra comerciale.

Milioane de oameni se roagă acum pentru Willie, copilul problemă al Domnului. Nu știm ce va urma, dar este foarte posibil ca în ore sau zile Willie să-și înceapă, fredonând On the road again, lunga cale spre locul luminos unde îl așteaptă cel care a văzut totul și care îl știe de mult .

Cântă-mi ceva, Willie, va spune Dumnezeu și sunt aproape sigur că el va alege Amazing Grace:

Milă uluitoare, ce sunet dulce ai,

Tu care ai salvat un păcătos ca mine,

Am fost pierdut odată, dar am renăscut,

 Am fost orb și acum văd din nou.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stim inca in ce stare de sanatate sa afla Willie, dar stim cu siguranta ca Chuck a plecat. Probabil s-a dus mai repede ca sa rezolve cu 'cazarea', urmand ca mai apoi sa plece si Nelson. Dumnezeu sa-i vegheze pe amandoi, oriunde s-ar afla ei.
    • Like 0
  • Un adevarat omagiu pentru marele Willie. Felicitari pentru articolele Dumneavoastra. Va citesc intodeauna cu mare placere.

    "To live outside the law you must be honest" , aceste cuvinte ale lui Bob Dylan cred ca pot fi "motto"-ul perfect pentru toti acesti cantareti country care cu mandrie s-au autoproclamat "outlow". O generatie de artisti pentru care cel mai mult a contat sinceritatea. Nerespectarea regulilor (inclusiv cele musicale).
    "Shotgun Willie" reprezinta cred spiritul cel mai sincer al acestei miscari de artisti rebeli, "honky tonk heroes".

    Alaturi de marii artisti numiti de Dumneavoastra vreau sa adaug si eu cativa rebeli care cred ca merita a fi numiti : Townes Van Zandt , Jeff Walker, cunoscut ca "gypsy
    songman" al outlaw country american, David Allan Coe, Austin Kimmie Rhodes , eleganta cantareata cu voce de catifea. Preferatul meu outlow este Merle Haggard , poate cel mai neconventional, cel mai diferit fata de ceilalti. " Workin' Man Blues" melodia preferata.
    • Like 0
  • Turn out the lights
    The party's over
    They say that all
    Good things must end
    Call it a night
    The party's over

    O epoca apune cu irepetabilul Willie. De ce oare omenirea nu mai poate zamisli suflete precum Willie Nelson, Neil Diamond, Bob Dylan, Leonard Cohen, John Lennon?

    • Like 0
    • @ N Cojocaru
      Aceste suflete exista! Doar ca omenirea le tine under ground.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult