Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O legendă muzicală: Muscle Shoals

Granița de sud a statului Tennessee, care ne separă de Georgia și Alabama, merge în multe locuri paralel cu râul de la care se trage numele statului. Pe parcursul lui sunt numeroase lacuri naturale, sau unele care au rezultat din stăvilare ridicate în special pentru reglarea cursului apei și prevenirii inundațiilor și care au creat locuri foarte pitorești.

Prima mențiune a numelui care va deveni Tennessee, care - în limbajul Cherokee - înseamnă râul șerpuit, a fost făcută într-o notă a exlporatorului spaniol Căpitanul Juan Pedro, în anul 1567 El menționa o așezare din ținutul Cherokee cu numele Tanasqui. Ulterior în hărți, jurnale de călătorie, documente și scrisori, numele a apărut, de multe ori cu ortografie schimbată: Tanassy, Tenassee, Tunasee, Tanase, Tinace, Tenecy. Într-un act al guvernatorului Carolinei de Sud, redactat în anul 1750, numele care se folosește și astăzi a fost scris pentru prima dată Tennessee și așa a rămas.   

Într-o zonă foarte pitorească din colțul de nord vest al statului Alabama, pe malul de sud al râului Tennessee, este o mică așezare de care nu știu mulți: orășelul Muscle Shoals, al cărui nume derivă de la cuvintele shoals (dune de nisip) și mussels (scoici bivalvulate comestibile, midii), ultimul alterat prin pronunțare incorectă.

Acestui orășel i-a fost dat să joace un rol major în istoria muzicii americane pop, începând cu 1960.

Acolo s-au înregistrat multe cântece de mare succes și pe acolo s-au perindat ceea ce Bono a numit cele mai mari voci pe care le-ai putea auzi.

Orașul a devenit o legendă, care a crescut pe măsură ce înregistrări făcute acolo au avut un succes deosebit. Superfaimosul ghitarist de la Rolling Stones, Keith Richards, a spus că la Muscle Shoals este ceva...magnetic. Asta ar fi, după el, cauza că muzica făcută la Muscle Shoals iese altfel.

Alți muzicieni celebri, care au înregistrat în micile studiouri din orășelul uitat din nordul Alabamei, au confirmat că au avut acolo șansa unor interpretări mult mai bune decât cele făcute în alte părți.

Cei din studio îți povestesc cum, în anul 1967, a venit acolo Aretha Franklin, care era la vremea aceea o cântăreață bună, cu câteva discuri înregistrate, dar nu era o vedetă. A stat și a lucrat aici câteva zile și la plecare era regina muzicii soul, se mândresc cei de la Fame.

Muzica produsă la Muscle Shoals a fost în principal country, rhythm & blues și rock and roll și în lista incompletă a celor care au înregistrat acolo sunt incluși: Wilson Pickett, Percy Sledge, Aretha Franklin, Etta James, Otis Reding, Lynyrd Skynyrd, Rolling Stones, Eric Clapton, Elton John, Rod Stewart, Paul Simon, Bob Dylan, Allman Brothers, Cher, Carrie Underwood, Alicia Keys, George Michael și mulți alții.

Mitologia succesului aproape garantat pentru cei care imprimă la Muscle Shoals a generat porecla de Capitala mondială a înregistrărilor hit. Faima a crescut după ce PBS (Public Broadcasting Station) a produs și difuzat un documentar legat de fenomenul Shoals, film care a fost regizat de Greg „Freddy" Camalier (se poate găsi pe Netflix).

Este ceva la Muscle Shoals care te face să faci lucrurile altfel, a spus Mick Jager, ...Totul este foarte funky și chiar asta este ideea.

Orașul Muscle Shoals, cu o populație care a atins astăzi 13.000 de locuitori, nu s-a distins cu nimic după ce, urmând multor ani de conflict între coloniștii europeni și localnicii din triburile Creek și Cherokee, s-a stabilit pacea. Pentru multă vreme Muscle Shoals a rămas un somnolent oraș de provincie, un fel de „locul unde nu se întâmplă nimic". Până la deșteptarea lui muzicală.

Un fermier local cu înclinații muzicale, Rick Hall, a înființat o orchetsră, care a fost botezată The Swampers (Locuitorii mlaștinilor) și un mic studio de înregistrări (Fame). Swamperșii (Pete Carr-ghitară solo, Jimmy Johnson-ghitară, Roger Hawkins-tobe, David Hood-ghitară bas, Barry Beckett-clape) au acompaniat cântăreții veniți să imprime și au arătat o neobișnuită capacitate de a se adapta la stiluri muzicale diferite, de la gospel la rock și de la country la rhythm and blues, dar și la soliști cât se poate de distanțați ca voce, stil și personalitate.

Cu succesul au venit și conflictele și membrii orchestrei s-au desprins de Hall și au fondat un alt studio Muscle Shoals Sound Studio. Amândouă casele de înregistrări au avut succes și ele au alternat perioadele de competiție ostilă cu cele de colaborare.

Deasupra ușii de la camera de înregistrare din studioul Fame scrie: Pe aici au trecut cei mai buni muzicieni, compozitori, artiști și producători de muzică din lume. Afirmația este corectă, fiindcă în anii cei mai buni cele două companii muzicale din Muscle Shoals au concurat, de la egal la egal, cu marile firme din New York, Los Angeles și Londra.

Întreaga regiune este foarte muzicală și în alt mic oraș de peste râu, Florence, s-au născut Sam Phillips, care a deschis studioul Sun din Memphis, unde s-au lansat mari muzicieni, începând cu Elvis Presley, Johnny Cash și Jerry Lee Lewis și tot acolo s-a născut W.C.Handy „părintele bluesului", care a compus în anul 1914 celebrul Saint Louis Blues. Dar despre muzica din Memphis ne trebuie mult mai mult spațiu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Damn'...
    Întotdeauna am crezut că versurile "Now Muscle Shoals have got The Swampers", din "Sweet Home, Alabama", cântată de Lynyrd Skynyrd, se refereau la niște echipe de baseball, nu la niște formații de muzică...
    • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult