Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Securism după comunism

CNSAS a solicitat Curții de Apel București, pe baza descoperirii unor note informative date de fostul președinte Traian Băsescu, să constate calitatea acestuia de colaborator al Securității. CAB a confirmat vineri, 20 septembrie 2019, legătura cu Securitatea ca turnător a lui Băsescu. Articolul de mai jos a fost publicat de subsemnatul în Gândul, pe 25 mai 2005.

Întoarcerea victorioasă de la Eurovision a formaţiei României - cu asta mi s-a părut că seamănă braţele agitate pe sus cu degetele în V de Marie Jeanne şi băieţii. Ar fi absurd să le reproşezi că arătau vioi şi exuberanţi, dar atunci când printr-o iniţiativă iresponsabilă şi dubioasă pui într-o situaţie limită un stat întreg, cînd se mobilizează pentru repararea prostiilor tale mari resurse umane şi materiale, parcă un sentiment de oarecare jenă, o anume rezervă mi s-ar fi părut mai omeneşti. Şi nu cred că sunt inuman dacă aştept niscai scuze sau păreri de rău adresate ţării de colegii noştri. 

Ce ar fi fost, de pildă, dacă sub impactul implorărilor zguduitoare pe care teroriştii i-au silit să le adreseze poporului, preşedinţiei şi guvernului, am fi cedat, ca Filipinele, fie şi numai luând în discuţie sub presiune retragerea trupelor din Irak? Încă o dată România ar fi stârnit zâmbete internaţionale de dispreţ. Este meritul autorităţilor, în frunte cu preşedintele Băsescu, faptul că s-a respins net şantajul, asigurându-se un câştig important de imagine ţării.

Cum au fost însă eliberaţi, de fapt, jurnaliştii, dacă bani nu s-au dat şi politica externă nu s-a negociat rămâne o întrebare. Până când vom cunoaşte răspunsul, nu pot să preamăresc celula în frunte cu preşedintele. Succesiunea ieşirilor ei în public pe timpul crizei, având ca aproape unic comunicator pe domnul Băsescu, a arătat derută, declaraţii şocante şi contradictorii în decurs de numai câteva zile, arestarea intempestivă a lui Omar Hayssam, evocarea bizară a simbolului Fecioarei Maria, un apel târziu până la ilogic la organizaţiile clericilor musulmani. Traian Băsescu ba avea accese de râs ca un naş de nuntă ţigănească, ba slobozea nişte declaraţii de-ţi îngheţa sângele în vine despre „complicarea situaţiei” şi posibilitatea de „a vedea şi execuţii în direct”. S-a ajuns ca televiziunea Al Jazeera, altfel foarte binevoitoare faţă de România, să atragă atenţia că declaraţiile necontrolate ale preşedintelui român pun în pericol soarta prizonierilor – asta după ce dl. Băsescu probozise aprig ziariştii deoarece teroriştii ar fi făcut zilnic în deşertul irakian revista presei române şi, netăcând, noi cică le dădeam idei… Venită după un asemenea lanţ de aiureli, eliberarea pare chiar lucrarea lui Dumnezeu. 

Dl. Băsescu zice că meritul aparţine „sută la sută” SERVICIILOR NOASTRE (n-am litere mai mari în repertoriul computerului) secrete. Vibrantă şi drăgăstoasă e vocea preşedintelui când mulţumeşte şi iar mulţumeşte secreţeilor noştri – parcă vezi aievea infiltrând Irakul trâmbe de agenţi cu antenuţe ascunse sub turban sub conducerea căpitanului Stejeran, precum şi antiteroşi vânjoşi la vederea cărora răpitorii îşi smulg cearceafurile cu pătrăţele de pe cap şi izbucnesc în plâns. Oricât ar părea de ciudat, cinicul jucător politic Traian Băsescu exhibă aici chiar un sentiment.

Primii trei preşedinţi pe care i-a avut România au fost în primul rând activişti de partid comunist. Şi Ceauşescu, şi Iliescu, şi Constantinescu au avut relaţii complexe cu Securitatea, dar reflexele lor fundamentale sunt de activişti, de aparatcici, nu de securişti. Un aspect puţin cunoscut al istoriei comuniste este lupta surdă dintre Partid şi Securitate. Creată de Partid, Securitatea a ajuns să „lucreze” informativ şi să preseze Partidul şi chiar pe Ceauşescu. O culme a conflictului s-a atins în noiembrie ‘89, la „Ultimul Bal”, Congresul al XIV-lea al PCR, când, pe culoarele Sălii Palatului, activiştii şi securiştii care înţesau sala se îmbrânceau şi se înjurau printre dinţi. Revoluţia, deşi făcută cu acceptul Securităţii, a dus la strivirea acestei structuri informativ-represive de către activiştii PCR înţeleşi cu Armata.

Vreme de 15 ani, sub activiştii Iliescu şi Constantinescu, în politică a avut prim-planul tipul de fost activist PCR. Traian Băsescu, deşi fost membru PCR, nu are structură de activist. Este primul preşedinte în care predomină spiritul securist, întrupând o nostalgică revanşă a Instituţiei asupra PCR. Băsescu a şi recunoscut intimităţile sale cu Securitatea, spunând doar că n-a făcut poliţie politică. Dl preşedinte are un ataşament sincer pentru grade mari, structuri secrete, ofiţeri acoperiţi, metode de urmărire şi forţă, hotărâri dictatoriale luate în regim militar. Demagogia „democratică” a activistului îi e străină.

Oricât de mult am fi pătimit în anii din urmă, încercările României nu s-au încheiat. După 15 ani sub comunismul rezidual, ne aşteaptă, ca să ne înghiţim până la capăt moştenirea, cel puţin 5 ani de securism rezidual.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Same1 check icon
  Dle Popescu, cu respect. Pe langa articolul din trecut pe care-l stiam si pe care l-am savurat inca o data ..., in deschiderea lui ati publicat "o stire"! Nu, nu este "stirea". Este o stire pe care dvs a publicati, salutar!, in premiera totusi pt portalul la care scrieti. Curata amnezie i-a cuprins pe imberbii si nevrednicii dvs colegi. Nu stiu, parca am mai vazut asta pe la un post tv si pe care dvs l-ati urecheat pe buna dreptate, cu un anume tov. bendei. Tovarasii din platou, studiouri, redactie subit cuprinsi de aceeasi amnezie. De ce totusi aici, in forumul "republicii" nu mai luati atitudine, ori v-ati lasat pe mana distinsilor colegi, neinchipuind ca asa ceva se poate intampla. Ba prea se poate, va rog lecturati in urma si inainte! Pustiu, liniste adanca. Sa nu fie! acea liniste de mormant care a cuprins postul tv fata de "sefu" lor... = naucirea (totemica?) care a cuprins "republica" la auzul vestii legate de acest (totusi!) personaj sinistru... . Daca nu se poate, macar asa, de ochii lumii.
  • Like 1
 • Cine critica pe CTP, sa nu mai zic de LCKovesi,are o problema de gandire rationala,un interes murdar,o nepricepere sau mai exact habarnism a ceea ce inseamna crunta realitate din Ro dupa 30 de ani,si mai concret o lipsa de cunostinte in jurnalismul curat a CTP ului,lipsa de ceea ce inseamna profesia de procuror.Scurt :jurnalismul si supravegherea respectarii legilor nu inseamna FOTBAL.
  • Like 0
 • mike mike check icon
  In asteptarea fumului alb care va iesi pe hornul Palatului Cotroceni, dorim să stim si noi daca vreunul dintre candidații la președinție este sprijinit de servicii.
  Multumim anticipat.
  • Like 2
 • topala check icon
  Sa afirmi ca la 21 de ani nu stiai ca cei de la CI sunt in legatura cu securitatea este o mare ipocrizie ! Dar ce ne mai mira la basila asta !
  Am facut armata la graniceri,in incinta unitatii militare era o cladire inconjurata de ziduri a celor de la contra informatii, Dupa aproximativ o luna de stagiu am observat ca unii dintre noi intrau in curtea Ci-ului si stateau cateva ore la ei ,vizitele se faceau de 2 ori pe saptamana. Soldatii(majoritatea moldoveni) care erau selectati si-au continuat vizitele la CI pe toata perioada stadiului , prilej cu care acei indivizi au fost facuti membri de partid,
  Toti stiam ca trebuie sa ne ferim de ei , sa averm grija ce vorbim deoarece si ca CI era acelasi lucru cu Securitatea si riscam sa fim trimisi la munci.
  Ce spune basescu ca nu stia,este o MINCIUNA ! Un moldovean indragostit de functii care si-a tradat prietenii asta a fost basescu,o rusine de presedinte,sper sa piarda toate beneficile care le-a primit .
  • Like 3
 • orice poate fi demonstrat logic mai ales de catre un om de meserie ca dvs... Aleg sa nu va cred. Basescu este un mare om politic pe care il urati pentru ca nu v-a ingaduit in preajma sa... La fel ca pe Alina Mungiu... PUNCT.
  • Like 2
 • Zev check icon
  ‘cel puţin 5 ani de securism rezidual’? In primul rand, as spune ca deceniile post opsnoo nu au fost exclusiv dominate de exPCR, ci a fost o combinatie intre PCR/ochialbastri, in varii proportii pe varii segmente temporale.. Mai departe, care 5 ani? N-avem nici unul peste 4jdeani speranta de viata sa vedem disparitia gradatilor. Numa’ uitati-va la saiturile de stiri, pai o buna parte din analisti si comentatori si iexperti PUT a grade. Am prostul obicei sa ma uit la scurta prezentare biografica a autorilor, care apare pe mai toate saiturile, uneori le mai caut si CVurile pe net. Pai, mai ales pe alea mai ‘telectuale, baietii si fetele au cate un salt brusc in CV care nu e justificat printr-o progresie liniara normala. Sau, alta, sta un nea Caisa bine merci lectoras intr-o universitate prapadita, si brusc BOOM sa trezeste diplomat de rang superior, sau think-tanker, sau analist independent din seria nimeni-nu-pricepe-din-ce-traieste-asta-de-fapt, si isi descopera, simultan, apetenta pentru securitate, studii strategice, la-di-dah. Sa fim seriosi, 5 ani?
  • Like 4
  • @ Zev
   Delia MC Delia MC check icon
   Stați liniștit, e vorba la ele mai ales de amantlâcuri iar la ei de pcr. Pile, cunoștințe și relații. Și acte de credință către psd. Nenumitul făcea deja liste cu ne-supuși și cu cei care, pentru o contribuție substanțială, ar fi primit avantaje în societatea post-democratică dragnistă. Pe cei direct răsplătiți i-ați văzut la tv.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Zev check icon
   Sunt destul de linistit. La mine e 5 dupa amiaza :)
   • Like 1
  • @ Zev
   Delia MC Delia MC check icon
   cel mai bine.
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Securitatea e utilă, rolul ei e de a depista amenințările externe dar și pe cele interne. DAR când se înfiltrează ca o caracatiță în societate cu rolul de a starpi din fașă cei care i se opun, fie și doar cu vorba, avem de-a face cu o securitate pervertită, de genul KGB sau STASI.

  Nu-i nici o problemă ca securitatea să facă tot posibilul pentru a preveni pierderile de vieți omenești, ca apărarea anti-tero. Dar când securitatea sprijină din toate puterile o orînduire ARTIFICIALĂ cum e societatea socialistă și pândește după fiecare colț pe vreun presupus dușman al socialismului, sau când slujește vreunui brav conducător sau partid, avem de-a face cu denaturarea rolului ei. De la apărare la opresiune.

  De aceea, e bine de deosebit una de alta.
  Dl Băsescu a slujit, neîndoielnic, securității parșive comuniste și a făcut-o, cred, de bunăvoie. A, vom avea parte iar de lacrimi de crocodil, că n-a vrut, etc... Unii turnători au fost șantajați și obligați. Dar ceilalți? Care au călcat pe alții să le fie lor bine? Aici e marea deosebire pe care orice lege în domeniu ar trebui s-o caute înainte de a învinovăți pe unul sau altul de-a fi fost colaborator.
  • Like 3
 • Corina check icon
  Emil Constantinescu a fost comunist precum Iliescu? Activist, fix ca el? Și îi faceți nedreptatea asta tocmai acum, când s-a dovedit că Băsescu a colaborat cu Securitatea, cum a susținut și el, dar a fost ridiculizat continuu.
  • Like 2
 • Securitatea a fost infiintata de rusi. Aveau voie sa aresteze si activisti de partid. Fara sa dea socoteala cuiva. Poate doar Moscovei.
  Ceausescu a adus-o sub ordinele partidului si a incercat sa si-o fidelizeze, indepartind -cat putea- agentii Moscovei si inlocuindu-i cu oamenii lui. (De multe ori slab pregatiti, dar fideli.) El a introdus practica arestarii unui activist, doar cu acordul secretarului de organizatie. (Sistem pe care politrucii, de azi, vor sa-l repuna in practica, subordonindu-si aparatul represiv.)
  Acuzatia de nationalism, pentru Ceausescu, de aici pleaca.
  In rest, aveti dreptate. Securistii si activistii nu se prea intelegeau. Mai ales in 1989, cand lucrurile se agravasera. Si Ceausescu continua sa tina populatia in frig si foame, desi terminase cu datoriile externe din primavara. Nemultumirile se acumulau, presiunile externe erau mari. Securistii stiau toate astea si erau nemultumiti de linia PCR si obedienta activistilor. Care-i controlau si pe ei.(-?!!!- Curios, dar nimeni nu spune ca Securitatea era controlata de PCR, ca urmare a masurilor luate de Ceausescu.)
  In cazu' Basescu, lucrurile sunt mai complicate, el afirmand ca nu a dat note Securitatii, ci C.I. militare. Vom vedea si recursul.
  Pina una alta, e de observat legea maronie din domeniu:
  nu sunt pedepsiti activistii, care utilizau informatiile obtinute prin turnatorii, nu sunt pedepsiti securistii, care presau populatia sa dea informatii, sunt pedepsiti turnatorii. (?!!!) Pedepsiti? A... nu, doar sunt aratati cu degetul si gata... (Basca diferenta dintre politia politica si alte activitati de profil....)
  Este -clar- o lege facuta de activisti si securisti.
  Apoi, nu uitati replica finala a lui Basescu, din confruntarea electorala cu Nastase.
  Nu-l votez pe Paleologu si Basescu m-a dezamagit de cand a indepartat candidatul partidului la prezidentiale, pentru... Mai ales ca in ultima vreme ia pozitie tot mai hotarita, impotriva luptei anticoruptie.
  Totusi, sa ne pastram judecata limpede, pina la final.
  Este foarte clar, ca daca nu ai fost activist, securist, odrasla lor -eventual ginere- sau nu ai deschis usile cu capul, nu ai putut urca in schema dupa '89.
  Cati sunt curati?
  Toti directorii, politicienii, oamenii de afaceri, mosierii, arendasii etc, au un trecut tenebros. Legaturi directe sau de familie cu PCR/Securitatea. Altfel nu puteau parveni. Revolutia, cat a fost, a fost doar a lor.
  Asta e problema care trebuie sa ne framinte. Cum sa oprim acest fenomen. Nu legea asta maronie, data sa scoata ochii la fraieri. Si care actioneaza al naibi de selectiv, in momente importante.
  In rest, numai de bine!
  • Like 2
 • Eu nu stiu cand, in istoria omenirii, binele, omenescul, umanul, logicul, firescul,egalitatea, congruenta, concordanta, altruismul, etc., au triumfat, sau au fost definitorii ! Basescu...o particularitate a acestor generalitati! Homo sapiens sapiens, poate cel mai feroce animal! Cu mici exceptii: Eminescu, Einstein, Galileo Galilei, Chopin, Nichita Stanescu, Bill Gates, Luchian, Remdrandt ,Martin Luther King, etc.... si oamenii normali. Prea putini...
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult