Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rebeliunea lui Prigojin: Rusia, în pragul unei lovituri de stat. Din Rostov pe Don, șeful Wagner amenință că „pleacă spre Moscova”

Rebeliunea lui Prigojin

A fost o seară complicată în Rusia, după ce imagini cu blindate care circulau pe străzile din Moscova și orașele Rostov pe Don sau Krasnodar au apărut pe rețelele de socializare vineri seară. Situația s-a înrăutățit după ce fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberelor luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean, provocând „un număr foarte mare de victime”.

În mai multe mesaje audio postate pe canalul său de Telegram, Prigojin a spus că „răul” conducerii militare ruse „trebuie oprit”, amenințându-i direct pe adversarii săi, Serghei Șoigu (ministrul rus al Apărării) și Valeri Gherasimov (șeful Statului Major rus). Mai mult, Prigojin a acuzat conducerea armată a Moscovei că a mințit publicul cu privire la justificările invadării Ucrainei. Liderul mercenarilor Wagner a respins afirmațiile Moscovei conform cărora Kievul plănuia să lanseze o ofensivă asupra teritoriilor controlate de ruși din estul Ucrainei în februarie 2022. „Nu s-a întâmplat nimic extraordinar în ajunul zilei de 24 februarie. Ministerul Apărării încearcă să înșele publicul și pe președinte și spune că au existat niveluri nebunești de agresiune din partea Ucrainei și că urmau să ne atace împreună cu întregul bloc NATO”, a spus Prigojin.

FSB îl acuză pe Prigojin de lovitură de stat

La scurt timp, FSB a anunțat că Prijogin este acuzat de incitare la revoltă armată, în timp ce Ministerul Apărării de la Moscova a catalogat acuzațiile sale drept „o provocare”. O reacție a venit și din partea Kremlinului. „Putin a fost informat. Sunt luate măsurile necesare”, a transmis purtătorul de cuvânt al acestuia, în timp ce procurorul general a mers să-i explice lui Putin deschiderea dosarului pentru „revoltă armată” împotriva lui Prigojin.

În Moscova și în regiunea Rostov a fost activat planul de urgență „Operațiunea Fortăreață”, prin care s-a dat alarma pentru adunarea personalului militar. Planul definește și iminența unui atac extern.

Presa internațională scrie că evenimente suspecte se întâmplă în orașul Rostov pe Don, unde imaginile de pe rețelele sociale arată soldați înarmați și vehicule militare înconjurând o clădire guvernamentală. Reuters a verificat aceste imagini, confirmând că locul filmat este clădirea sediului central al poliției. Între timp, guvernatorul local, Vasili Golubev, a îndemnat locuitorii să evite centrul orașului Rostov pe Don. Rostov se află în sudul Rusiei, aproape de granița cu sud-estul Ucrainei și la aproximativ 1.000 de kilometri de Moscova.

La rândul său, primarul Moscovei a anunțat măsuri antiteroriste pentru consolidarea securității în capitalei ruse, în timp ce guvernatorul regiunii Lipețk din centrul Rusiei a declarat că autostrada M-4, care leagă Moscova de regiunile sudice, a fost închisă circulației la granița cu regiunea Voronej, la aproximativ 400 km sud de capitala rusă.

Pe scurt, temerea e că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a trimis un convoi înarmat de mercenari spre Moscova, după ce a declarat că intenționează să înlăture conducerea militară a Rusiei.

Sfârșitul Wagner?

Experții internaționali susțin că „finalul lui Prigojin și al grupului de mercenari Wagner este iminent, iar singura posibilitate acum este o eliminare absolută a acestui grup, singura variabilă fiind gradul de rezistență mercenarilor”.

De altfel, generalul Surovikin a fost trimis să-i convingă pe mercenari să se predea, mai spun experții, adăugând în același timp că o confruntare pare total inutilă.

The Guardian scrie că Putin nu are emoții referitoare la posibila pierdere a puterii politice, iar singura problemă în perspectivă a președintelui Federației Ruse e aceea că poate fi „mustrat” de cercul de putere al țării pentru că nu a intervenit mai devreme în a stopa ascensiunea lui Prigojin.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține în evaluarea de sâmbătă dimineață că Evgheni Prigojin urmărește să forțeze o schimbare de conducere în cadrul Ministerului rus al Apărării, dar este „puțin probabil să reușească”, deoarece Kremlinul pare să se opună acțiunii sale.

Cu toate acestea, orice încercare a grupului Wagner de a prelua controlul asupra regiunii Rostov ar putea avea un impact asupra războiului din Ucraina, deoarece Rostov găzduiește comandamentul districtului militar rusesc de sud, care a fost esențial pentru eforturile de război ale Rusiei, mai notează ISW.

Armata a 58-a de arme combinate a districtului militar de sud este „în prezent angajată în mod decisiv în operațiuni defensive împotriva contraofensivei ucrainene în sudul Ucrainei și centrul de comandă pentru grupul comun de forțe rusești din Ucraina în ansamblu”, mai subliniază experții americani.

FSB a spus că declarațiile și acțiunile lui Prigojin au fost „de fapt un apel de a începe un conflict civil armat pe teritoriul Federației Ruse și o lovitură în spate pentru militarii ruși care luptă cu forțele ucrainene profasciste”.

De asemena, FSB i-a îndemnat pe luptătorii Wagner „să nu comită greșeli ireparabile, să oprească orice acțiune în forță împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale și perfide ale lui Prigojin și să ia măsuri pentru a-l reține”.

Sâmbătă dimineața, Prigojin a lansat un alt mesaj vocal pe canalul său de Telegram, în care a susținut, fără a oferi nicio dovadă, că forțele sale au părăsit Ucraina și au intrat în orașul Rostov.

Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al campaniei militare ruse în Ucraina, a lansat un apel video prin care le ordonă mercenarilor să rămână loiali lui Putin.

Urmează un război civil?

Războiul din Ucraina i-a permis șefului imprevizibil al grupării paramilitare Wagner să se impună ca un jucător politic de top în Rusia. Dar făcând apel la o revoltă împotriva statului major, Evgheni Prigojin a trecut Rubiconul, scrie presa franceză, făcând referire la posibila declanșare a unui război civil în Rusia. Pretinzând că are 25.000 de combatanți, liderul mercenarilor Wagner, în vârstă de 62 de ani, a făcut apel la armata rusă și la populația rusă să i se alăture, spunând în același timp că ce face el nu este „lovitură de stat militară”. Dar nimic nu este sigur când vine vorba de Prigojin, cu istoricul său de maestru în arta provocării și a schimbărilor de situații. Prigojin şi-a câştigat reputaţia de a fi cel mai crud comandant dintre cei care conduc invazia Rusiei. Pentru Prigojin, spun cei care îl cunosc, nu banii sau puterea au fost unicul factor care l-a motivat, deşi are acum şi bani, şi putere. În schimb, spun ei, el este condus de fiorul justiţiarului, de convingerea că luptă împotriva elitelor corupte în numele omului de rând şi de dorinţa de a-şi zdrobi rivalii. De-a lungul anilor, Prigojin şi-a făcut o mulțime de duşmani: foşti parteneri de afaceri care s-au simţit înşelaţi, generali ai armatei pe care i-a criticat că sunt doar nişte birocraţi şi oficiali de top din domeniul securităţii care se tem că are ambiţii de a prelua puterea politică.

Există multă incertitudine în acest moment, deoarece situația este încă în curs de desfășurare, după cum explică și jurnaliștii din Vest care sunt specializați pe viața politică din Rusia, dar, în orice caz, este clar că evenimente din ultimele ore nu reprezintă o veste bună pentru Putin și regimul său. Situația de acum poate fi văzută ca parte a unei imagini mult mai ample că au început să apară fisuri în plan politic în Rusia, ca urmare a faptului că invazia pe scară largă a Ucrainei nu a reușit să atingă nivelul pe care elita politică de la Kremlin îl aștepta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult